چهارشنبه 30/آوریل/2025

نزال: تا زمانی که کشور فلسطین دارای حق حاکمیت کامل تشکیل نشود، سلاح مقاومت در دستش می ماند

پنج‌شنبه 27-فوریه-2025

عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی «حماس» تاکید کرد که این جنبش به توافق مبادله اسرا و آتش بس در نوار غزه پایبند است و نتیجه مانورهای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی حتما شکست توافق نیست، بلکه وی قصد تغییر قواعد بازی یا درگیری را دارد و جنبش حماس هم این را می فهمد و درک می کند.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، «محمد نزال» در گفتگو با روزنامه فرامنطقه ای «العربی الجدید» خاطر نشان کرد که حماس با نرمش و نگاه مثبت تعامل می کند، اما مشروط به این است که توافق با ارکان اساسی آن که مورد توافق طرفین قرار گرفته است، اجرا شود و این ارکان عبارتند از: توقف کامل تجاوز، عقب نشینی کامل از نوار غزه، نهایی شدن توافق مبادله و بازسازی نوار غزه.

نزال تصریح کرد تا زمانی که کشور فلسطین دارای حق حاکمیت کامل تشکیل نشده است، مقاومت مسلحانه به قوت خود باقی است.

در زیر متن کامل این گفتگو را با هم می خوانیم:

* از اعلام تعلیق عملیات مبادله اسرا یا توقف آن توسط نتانیاهو به بهانه نقض توافق توسط جنبش حماس به خاطر تحقیر اسرا توسط این جنبش شروع می کنیم… نظر شما در این باره چیست؟

واقعت کاملا برعکس این است. جنبش حماس کاملا به توافق پایبند است و طرف های میانجی هم به این مساله گواهی می دهند، اما نتانیاهو و جریان حاکم بر رژیم صهیونیستی توافق را نقض کرده اند و مانع از واردات خانه های پیش ساخته به نوار غزه شده اند و به انتقال چادرهای مورد نیاز در این منطقه پایبند نبودند. همین مساله را درباره مقادیر سوخت وارد شده به غزه هم می بینیم و در نهایت با بهانه های واهی و غیر منطقی، تصمیم به عدم آزادی اسرا گرفته شد تا این اقدامات به اوج خود برسد. این در حالی است که حماس از طرف خود طرح سازنده ای را ارائه کرده بود که خواهان ادغام دو دور هفتم و هشتم از آزادی اسرای صهیونیست و عملا اسرای مشمول این دو دور مبادله را آزاد کرده است، اما نتانیاهو در مقابل به آزادی اسرای فلسطینی پایبند نبود.

* برخی جنبش حماس را مسئول می دانند؛ چرا که با نمایش های نظامی که در هر دور از آزادی اسرای صهیونیست اجرا می کند، نتانیاهو و افکار عمومی جامعه صهیونیستی را تحریک کرده است و علاوه بر این، اسرای صهیونیست را هم مجبور به مصاحبه کرده است. اما مساله ای که کارد را به استخوان رساند، بوسه «عومر شیم کوف» اسیر صهیونیست بر سر دو نفر از مبارزان گردان های شهید عزالدین قسام بود که صهیونیست ها آنرا نوعی توهین به اسرا و خودشان قلمداد کردند … واکنش شما چیست؟

در متن توافق بر آزادی اسرا از سوی هر دو طرف بر اساس همان کدهای مبادله تاکید شده است، اما اشاره ای به نحوه آزادی اسرا نشده است. در نتیجه هیچ اثری از ساز و کار مشخص نیست که جنبش حماس آنرا نقض کرده باشد. درباره اهانت به اسرا هم باید گفت که این اتهام کاملا نادرست است؛ چرا که حماس عملا ثابت کرده است که به شیوه انسانی، اخلاقی و متمدنانه با اسرا برخورد می کند و وضعیت سلامتی خوب و روحیه بالای اسرا دلیل بر این مدعاست؛ به طوری که آنها در لحظه آزادی کاملا شاد و خوشحال بودند، اما در مقابل، اسرای فلسطینی با وضعیت سلامتی نامساعد و در حالی شکنجه شده و در معرض توهین قرار گرفته بودند، آزاد می شوند. درباره اسیر صهیونیستی هم که سر دو نفر از مبارزان قسام را بوسید، باید بگوییم که کسی از وی نخواسته بود که چنین کاری انجام دهد و به اجبار هم این کار را انجام نداده است، بلکه یک رفتار ناخواسته و طبیعی بوده است که به خاطر احساس مدیون بودن به گردان های قسام که جان وی را حفظ کرده و رفتار انسانی خیلی خوبی با وی داشتند، انجام داده است. این اسیر و دیگر اسرا می فهمند که دلاورمردان مقاومت چه رفتار انسان دوستانه زیبایی با آنها داشته اند و در عین حال، دروغین بودن ادعاهای رژیم صهیونیستی را هم که مقاومت و به ویژه جنبش حماس را متهم به تروریسم می کنند، می فهمند. گویی سندرم جدیدی وجود دارد که باید آن را «سندرم غزه» بنامیم؛ همان طوری که در تاریخ «سندرم استکهلم» داشتیم که روان‌شناسان آن را شیفتگی اسیر به عاملان اسارت با طولانی شدن مدت اسارت و رفتار انسانی عامل اسارت با اسیر تقسیر می کنند.

* اما نتانیاهو حماس را به بهره برداری از برگه اسرا برای بهبود وجهه خود و ترمیم آن متهم می کند و مدعی است که بر خلاف اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی که محل نگهداری شان مشخص است و خانواده هایشان می توانند با آنها دیدار کنند، محل نگهداری اسرای صهیونیست نامشخص بود و کسی امکان دیدار با آنها و یا اطمینان از سلامتی آنها را نداشت… واکنش شما به این ادعاها چیست؟

هدف جنبش حماس از مخفی کردن اسرا و عدم نگهداری شان در جاهای شناخته شده و مشخص، حفظ جان شان بود و گر نه ارتش صهیونیستی در بمباران آنها در صورت حضورشان در زندان ها و جاهای شناخته شده به خود شک و تردیدی راه نمی داد و از قانونی «هانیبل» در این زمینه استفاده می کرد که به نظامیان ارتش صهیونیستی اجازه بمباران اسرای خود را می دهد. این قانون در تاریخ قدیم و معاصر از لحاظ وحشیگری، جنایتکاری و دور بودن از اصول انسانی بی نظیر است. آنچه جنبش حماس و دیگر گروه های مقاومت انجام دادند، اوج بزرگواری و خوش رفتاری و انسانیت بود و این رفتارها مبتنی بر آموزه های دین بزرگ اسلام است.

* در سایه آن، تحلیل شما از خشم نتانیاهو و اقدام وی در زمینه توقف مبادله اسرا چیست؟

ما باید در نظر بگیریم که تاریخ رژیم صهیونیستی از زمان تأسیس آن و مکتب فکری و اعتقادی آن در گذشته و حال حاضر پر از مکر و خیانت و نقض عهده و خلف وعده است. از همین رو، نقض توافق و عدم پایبندی نتانیاهو به آن، هیچ جای تعجب ندارد و حقیقت این است که نتانیاهو تحت فشار طرف های منطقه ای و بین المللی با توافق آتش بس موافقت کرد. در واقع، وی از روی ناچاری این توافق را پذیرفت تا بعدا به هر بهانه و دلیلی از آن عقب نشینی کند. بی شک، اولین نشانه های شانه خالی کردن نتانیاهو از این توافق زمانی آغاز شد که وی به روز مقرر برای آغاز مذاکره بر روی مرحله دوم؛ یعنی روز شانزدهم اجرای توافق آتش بس پایبند نماند. لذا، باید گفت که نتانیاهو فردی دمدمی مزاج است که خواهان تغییر توافق و عقب نشینی از آن در راستای تحقق اهداف خود است؛ چرا که نتایج توافق را شکستی برای خود و ائتلاف حاکم می داند. این شکست به وضوح در مراحل تحویل و مبادله اسرا مشخص بود؛ به طوری که مقاومت توانست نبردهای «روایت» و «تصویر» را به نفع خود رقم بزند؛ چرا که حضور دلاورمردان مقاومت با سلاح و تجهیزات و جمع شدن شمار زیادی از مردم در اطراف آنها و تصویر متمدنانه و انسانی در جریان مراسم تحویل اسرا و وضعیت بهداشتی و روانی آنها؛ همگی بر روی روایت یک سال و نیمه رژیم صهیونیستی خط بطلان کشید و این کار از طریق یک «تصویر» حقیقی صورت گرفت و نه یک تصویر دروغین.

* اگر این تصویر، نتانیاهو را در مقابل افکار عمومی جامعه صهیونیستی و رقبای سیاسی وی در وضعیت بحرانی قرار می داد، چرا که جنبش حماس طبق خواسته نتانیاهو این مراسم تحویل اسرا را لغو نمی کند تا بهانه را از دست وی بگیرد و او را مجبور به اجرای توافق کند؟

نبرد ما با کلیت رژیم صهیونیستی است و یک نبرد شخصی با نتانیاهو یا دیگران نیست. این نبرد چند بعدی است و تنها محدود به یک بعد نیست، بلکه یک نبرد نظامی، میدانی، سیاسی و رسانه ای و در عین حال، نبردی بر سر روایت یا داستان پردازی و نبرد تصویرسازی است. از همین رو، ما در ابعاد مختلف وارد این نبرد می شویم و شرافت و جوانمردی و اخلاق را رعایت می کنیم. ما دنبال راه های برون رفت از بحرانی که نتانیاهو در آن گرفتار شده است، نیستیم، بلکه این یک نبرد عادلانه، شرافتمندانه و مقدس است و ما در جریان آن به دشمن جنایتکار و وحشی و تروریست ضربه می زنیم و سرانجام این نبرد پیروزی یا شهادت است.

* آیا این به معنای شکست توافق و از سر گیری جنگ است؟

لزوما نمی تواند به این نتیجه منجر شود، بلکه این ها مانورهای نتانیاهو برای تغییر قواعد بازی یا درگیری است و جنبش حماس هم این را می داند و با انعطاف و نگاه سازنده این مساله را مدیریت می کند، اما مشروط به اینکه توافق با تمامی ارکان اصلی توافق؛ توقف کامل تجاوزات، عقب نشینی کامل از نوار غزه، نهایی شدن توافق مبادله و بازسازی نوار غزه اجرا شود.

* اگر به پروژه کوچاندن ساکنان نوار غزه بازگردیم که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مطرح کرده است و به موجب آن باید ملت فلسطین از نوار غزه به مصر و اردن کوچانده شوند…. آید فکر می کنید که این طرح خطرناک در صورت اجرا با موفقیت همراه شود و به عبارت دیگر، یک ضربه قطعی به مساله فلسطین و پایانی تأسف بار برای عملیات طوفان الاقصی باشد؟

این پروژه خنده دار و ناراحت کننده و در عین حال، پروژه ای بیهوده است که پایه و اساس محکمی ندارد و در کل با موفقیت همراه نخواهد شد و موانع متعددی بر سر راه آن وجود دارد که نخستین آنها، حضور ملت فلسطین در نوار غزه است که خط مقدم دفاع به شمار می رود. این ملت که طی یک سال و سه ماه از جنگ نسل کشی ایستادگی، پایداری و دفاع از خاک خود را ثابت کرد، با ترک سرزمین خود برای همیشه موافقت نخواهد کرد. مساله دوم هم موضع مصر و اردن در هر دو سطح رسمی و مردمی است که با پروژه کوچاندن فلسطینیان مخالفت کردند. علاوه بر این، عربستان سعودی هم واکنش تندی به این طرح داشت و پس از اظهارات نتانیاهو که خواستار تشکیل کشور فلسطین در خاک عربستان شده بود، بر روی این طرح خط بطلان کشید. به نظر من، هر کس تحولات سیاسی را زیر نظر داشته باشد، می تواند عقب نشینی ترامپ و مسئولان آمریکایی در قبال اجرای این طرح را به وضوح مشاهده کند. واقعیت این است که این طرح از سوی طرف های منطقه ای و بین المللی محکوم شد و تمامی طرف ها واکنشی منفی در قبال آن داشتند.

*مسئولان آمریکایی و صهیونیستی بر روی فردای جنگ تاکید دارند و معتقدند که حماس جایی در حکومت نوار غزه نخواهد داشت و مقاومت حتما باید خلع سلاح شود و رهبران مقاومت از نوار غزه خارج شوند… واکنش شما به این درخواست ها یا تهدیدات چه خواهد بود؟

مساله فردای جنگ در غزه یک مساله کاملا فلسطینی است و ما به کسی اجازه نخواهیم داد که درباره طرف حاکم بر ملت فلسطین تصمیم گیری کند. اصل بر این است که «صندوق های رای» درباره این مساله تعیین کننده باشند و ما آماده مشارکت در انتخابات در هر زمان ممکن هستیم و هر نتیجه ای را که از طریق این صندوق ها رقم بخورد، قبول خواهیم کرد. ممکن است که وارد مرحله انتقالی موقت با زمان مشخص شویم که طی آن امور نوار غزه توسط یک دولت وفاق ملی اداره شوند و در صورتی که این مساله امکانپذیر نباشد، کمیته پشتیبانی اجتماعی که در قاهره بر سر آن توافق شده بود، اداره امور غزه را به دست خواهد گرفت.

* نظرتان درباره مسائل نظامی و امنیتی چیست؟

وقتی انتخابات آزادانه و سالم و جامع برگزار شود، دولت منتخب امور نظامی و امنیتی را در دست خواهد گرفت.

* آیا این به معنای این است که شما آماده تحویل سلاح مقاومت هستید؟

وقتی کشور فلسطینی مستقل دارای حق حاکمیت کامل تشکیل شد، ما آماده تحویل سلاح خود خواهیم بود.

* در صورتی که طرف های عربی در اجلاس آتی سران عرب (در تاریخ 4 مارس آینده) در قاهره تصمیماتی مبنی بر تحویل سلاح شما بگیرند، موضع شما چه خواهد بود؟

مقاومت یک سال و سه ماه با شجاعت مبارزه کرده است و سلاحش را تحویل نداده است. آیا آن چیزی که رژیم صهیونیستی در جریان جنگ نسل کشی نتوانسته است محقق کند، می تواند با سیاست محقق شود؟!… فکر می کنم که کشورهای عربی موضع ما را که همان موضع مقاومت فلسطین و نه صرفا موضع جنبش حماس است، درک می کنند.

لینک کوتاه:

کپی شد