چهارشنبه 30/آوریل/2025

تحلیلگران: نتایج تحقیقات ۷ اکتبر مهارت بالای مقاومت در نبرد را نشان داد

سه‌شنبه 4-مارس-2025

شکست در پیش‌بینی حمله، آماده‌سازی برای آن و نحوه مقابله قبل از وقوع، محورهای تحقیق ارتش اشغالگر درباره حمله هفتم اکتبر بود؛ حمله‌ای که توسط گردان‌های قسام انجام شد و منجر به سقوط منتاطق مجاور غزه در عرض چند ساعت شد.

طبق گزارش رسانه‌های عبری، تحقیقات ارتش اشغالگر برای بررسی دلایل این شکست شامل ۷۷ تحقیق بود که در چهار گروه تقسیم شدند: تحقیقات عمومی و اطلاعاتی، روند تصمیم‌گیری در شب قبل از حمله و نحوه عملکرد ارتش.

این تحقیقات اعتراف به یک شکست نظامی بزرگ در تمامی سطوح امنیتی، نظامی و اطلاعاتی را آشکار کرد، بدون اینکه ارتش اشغالگر قادر به دفع یا پیش‌بینی این حمله باشد؛ موضوعی که در نهایت باعث سقوط مناطق مجاور غزه در مدت کوتاهی شد.

“یوسف الشرقاوی” تحلیلگر نظامی و استراتژیک در گفتگو با خبرگزاری صفا گفت: تحقیقات نظامی “اسرائیل” درباره شکست‌ هفتم اکتبر، روایت کاملی ارائه نکرده است، به‌ویژه با توجه به اینکه گزارش‌هایی فاش شده که نشان می‌دهد شکست پیچیده‌ای در هوا، زمین و دریا، عملکرد ارتش اشغالگر را تحت تأثیر قرار داده است.

الشرقاوی افزود: ۷۷ تحقیق انجام‌شده توسط ارتش اشغالگر به چگونگی وقوع حمله علیه “اسرائیل” بدون اینکه دستگاه‌های اطلاعاتی بتوانند آن را پیش‌بینی کنند، پرداخته است.

او ادامه داد: مقاومت در حمله غافلگیرانه هفتم اکتبر دست برتر را داشت، زیرا دستگاه‌های اطلاعاتی نظامی “اسرائیل” و تمام شاخه‌های امنیتی آن نتوانستند این حمله را پیش‌بینی کنند. مقاومت با حملات خاموش به اهداف خود نزدیک شد و در زمان مناسب سکوت را شکست و حملات خود را به صورت گسترده آغاز کرد.

الشرقاوی در مورد کندی واکنش ارتش اشغالگر و ناتوانی آن در سرکوب نیروهای مقاومت، گفت که مبارزان فلسطینی ناچار شدند جنگی تدریجی و کند را دنبال کنند، زیرا دفاع در برابر شدت حملات “اسرائیل” دشوار بود.

طبق تحلیل او، نیروهای اشغالگر جنگی شدید و غیرمنتظره را تجربه کردند و این موضوع طبق ارزیابی تحلیلگران برجسته نظامی در سطح جهانی تأیید شده است. وی افزود: با وجود شدت نبرد، ارتش اشغالگر نتوانست اهداف جنگی خود و اهداف تعیین‌شده نتانیاهو را محقق کند.

وی توضیح داد که دلیل ناتوانی رژیم صهیونیستی در تحقق اهداف خود، چه اعلام‌شده و چه پنهان، این است که با یک جنگ شگفت‌آور از سوی مقاومت در غزه روبه‌رو شد. او تصریح کرد: تحلیلگران اسرائیلی این موضوع را این‌گونه توضیح دادند که در جنگ شهری، به‌ویژه با وجود شبکه پیچیده‌ای از تونل‌ها، ارتش نمی‌تواند از قدرت آتش هواپیماها، توپخانه و ناوهای جنگی به‌طور مؤثر استفاده کند.

از سوی دیگر، “امجد بشکار”، تحلیلگر سیاسی گفت: شکست اطلاعاتی “اسرائیل” در هفتم اکتبر یک شوک بزرگ برای این رژیم و دستگاه‌های امنیتی آن بود، به‌ویژه اینکه تل‌آویو به‌شدت بر توانایی‌های اطلاعاتی و فناوری خود برای نظارت بر غزه تکیه دارد، اما این حادثه ضعف‌های بزرگی را در سیستم امنیتی “اسرائیل” آشکار کرد و برتری مقاومت فلسطین در برنامه‌ریزی و اجرای عملیات را نشان داد.

بشکار این شکست را بر اساس اعترافات خود “اسرائیل”، به اتکای بیش‌ازحد به فناوری نسبت داد و گفت: “اسرائیل” که به فناوری‌های نظارتی و جاسوسی وابسته است، در استفاده از عنصر انسانی شکست خورد و این به مقاومت اجازه داد تا برنامه‌های خود را به‌طور کامل و با هوشمندی بی‌نظیری اجرا کند.

او افزود: غرور امنیتی و احساس کنترل کامل “اسرائیل” باعث شد که توانایی‌های مقاومت را دست‌کم بگیرد و هرگونه تحرک احتمالی را کم‌اهمیت جلوه دهد. همچنین مقاومت با ایجاد یک تصویر عمومی مبنی بر تمرکز بر مسائل انسانی و اقتصادی غزه، “اسرائیل” را فریب داد.

بشکار همچنین تأکید کرد که تفرقه سیاسی و اختلافات داخلی رژیم صهیونیستی به‌ویژه بین دولت و ارتش، موجب ضعف هماهنگی امنیتی شد.

او خاطر نشان کرد که تاکتیک‌های جدید مقاومت، مانند تخریب برج‌های دیده‌بانی، استفاده از پهپادها، انجام حملات زمینی هم‌زمان و عنصر غافلگیری، برتری میدانی و تسلط کامل بر معادلات نبرد را برای آن‌ها به همراه داشت.

به اعتقاد بشکار، عنصر غافلگیری و موفقیت مقاومت در فریب اطلاعاتی “اسرائیل” و عدم توانایی آن در پیش‌بینی حمله، ارتش اشغالگر را در میدان نبرد دچار آشفتگی کرد.

او به هماهنگی بالا و برنامه‌ریزی دقیق بین گروه‌های مختلف مقاومت اشاره کرد که برخلاف پیش‌بینی‌های دستگاه‌های امنیتی “اسرائیل”، منجر به نفوذ آسان به استحکامات “اسرائیل” از بیش از ده محور شد.

به گفته بشکار، استفاده هوشمندانه و محتاطانه مقاومت از فناوری، پهپادها و ابزارهای ارتباطی جایگزین، به آن‌ها اجازه داد تا از تمامی سیستم‌های نظارتی رژیم صهیونیستی عبور کنند.

او افزود: حملات سازمان‌یافته مقاومت به‌طور خاص بر نقاط ضعف ارتش “اسرائیل” متمرکز بود، که این امر منجر به فروپاشی سریع دفاع آن در تمامی سطوح شد.

بشکار این شکست را یک رسوایی جهانی برای رژیم صهیونیستی دانسته و تصریح کرد: این شکست باعث شد که “اسرائیل” اعتماد مردم خود را به توانایی‌اش در حفاظت از مرزهایش از دست بدهد، درحالی‌که این حادثه نشان داد مقاومت فلسطین استراتژی‌های خود را به سطحی حرفه‌ای‌تر ارتقا داده است که ممکن است قواعد درگیری را در آینده تغییر دهد.

لینک کوتاه:

کپی شد