چهارشنبه 30/آوریل/2025

سفر هیئتی از دروزی‌های سوریه به اراضی اشغالی، جنجالی سیاسی و دینی به پا کرد

شنبه 15-مارس-2025

هیئتی متشکل از حدود ۱۰۰ روحانی دروزی از استان‌های قنیطره و حومه دمشق روز جمعه وارد اراضی اشغالی شد. این سفر که به دعوت “شیخ موفق طریف” رهبر روحانی دروزهای “اسرائیل” صورت گرفته، به‌عنوان یک سفر تاریخی و دینی توصیف شده است.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، شیخ موفق طریف که به نزدیکی با مقامات “اسرائیل” و حمایت از روایت این رژیم شهرت دارد، این هیئت را برای زیارت مقام حضرت شعیب در الجلیل و شرکت در افتتاح یک مرکز مذهبی در روستای البقیعه در شمال فلسطین اشغالی دعوت کرده است.

به گفته منابع محلی، این هیئت در نزدیکی روستای حضر در منطقه حائل بلندی‌های جولان اشغالی تحت نظارت نظامیان اسرائیلی گرد هم آمد. ارتش “اسرائیل” ورود خبرنگاران را ممنوع و همراه داشتن تلفن همراه را برای اعضای هیئت منع کرد. این اولین سفر از این نوع در پنج دهه گذشته است، آن هم در شرایطی که تنش‌های منطقه‌ای پس از تهدید اخیر “یسرائیل کاتس” وزیر جنگ رژیم صهیونیستی مبنی بر اقدام علیه سوریه در صورت تهدید دروزها تشدید شده است.

واکنش‌های متفاوت به این سفر

مشیخه عقل در لبنان در بیانیه‌ای هشدار داد که شرکت‌کنندگان در این سفر با پیامدهای مذهبی روبه‌رو خواهند شد.

اهالی حضر در قنیطره نیز این سفر را محکوم و تأکید کردند که این اقدام ابزار “اسرائیل” برای ایجاد شکاف در میان دروزها است.

در بیانیه آن‌ها آمده است: “اسرائیل” هرگز به حقوق اقلیت‌ها اهمیت نداده و از این دیدار برای سوءاستفاده از طایفه دروزی به‌عنوان یک خط دفاعی برای منافع توسعه‌طلبانه خود در جنوب سوریه بهره می‌برد. دروزهای سوریه هرگز جنایات و تجاوزات “اسرائیل” علیه هموطنانشان در جولان، کرانه باختری و غزه را فراموش نخواهند کرد.

دیدگاه‌های متضاد در میان دروزهای سوریه

برخی شهروندان دروزی در قنیطره از این سفر حمایت کرده و آن را یک حق شخصی دانسته‌اند، درحالی‌که برخی دیگر معتقدند که این سفر در شرایط کنونی و تحت اشغال، اقدامی نادرست است.

شیخ منصور جودیه در دفاع از این سفر گفت: «این یک سفر مذهبی است و نباید سیاسی شود.»
«چرا چنین هجمه‌ای علیه این سفر شکل گرفته، درحالی‌که سال‌هاست روحانیون دروزی از اسرائیل به سوریه سفر می‌کنند؟»
«ما سوری هستیم و هیچ وابستگی دیگری نداریم.»

برخی از دروزهای مخالف این سفر استدلال کردند که در شرایط اشغال نباید چنین دیدارهایی صورت گیرد، چرا که ممکن است به عادی‌سازی روابط با “اسرائیل” منجر شود.

یک شهروند دیگر از حضر در دفاع از این سفر گفت: «ما به اسرائیل سفر نکرده‌ایم؛ جولان سرزمین سوریه است و الجلیل فلسطین عربی است.» وی افزود: «چرا وقتی کشورهای عربی روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار کرده‌اند، فقط دروزها متهم به خیانت می‌شوند؟»

یک منتقد دیگر گفت: «این زمان مناسبی برای چنین سفرهایی نیست، اما نباید کسانی را که در آن شرکت کرده‌اند، خائن دانست.»

پیشینه تاریخی حضور دروزها در جولان

جولان سوریه در سال ۱۹۶۷ توسط “اسرائیل” اشغال شد و اکثر ساکنان آن مجبور به مهاجرت شدند. اما چهار روستای دروزی (مجدل شمس، مسعده، بقعاثا و عین قنیه) در جولان باقی ماندند و هویت سوری خود را حفظ کردند.

در سال‌های اخیر، برخی دروزها تابعیت اسرائیلی را رد کرده‌اند، اما گروهی کوچک از آن‌ها نیز تابعیت را پذیرفته و حتی به ارتش “اسرائیل” پیوسته‌اند.

ارتباط دروزهای جولان با سوریه برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ در دوران حافظ اسد برقرار شد و پس از آن در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۳ مجدداً تکرار شد.

با این‌حال، مخالفان این سفر معتقدند که در شرایط فعلی، “اسرائیل” از این دیدار برای ایجاد تفرقه در میان دروزها و سوءاستفاده سیاسی بهره می‌برد.

لینک کوتاه:

کپی شد