مطابق یک نظرسنجی جدید که توسط موسسه StatNet انجام شده، اگر امروز در سرزمینهای اشغالی انتخابات جدیدی برگزار شود، احزاب عربی چهارگانه در صورت تشکیل فهرست مجدد میتوانند دست کم 13 کرسی به دست بیاورند.
بر اساس این نظرسنجی که بین ۱۰ تا ۱۷ فوریه از ۷۵۰ پاسخدهنده انجام شده است، انتظار میرود میزان مشارکت رایدهندگان در انتخابات بعدی بین دستکم 47 درصد تا حداکثر 53 درصد باشد. میزان مشارکت جامعه عربتباران در 10 سال گذشته به طور عمده تحت تأثیر همگرایی یا واگرایی میان احزاب عربی بوده است.
این نظرسنجی همچنین نشان میدهد اگر میزان مشارکت جامعه عربی به 60 درصد برسد، آنگاه فهرست مشترک عربی 15 کرسی و اگر این مشارکت تا 70 درصد ارتقا یابد، این ائتلاف فرضی 17 کرسی به دست میآورد. در حال حاضر احزاب عربی تنها 10 کرسی در اختیار دارند؛ از این میزان 5 کرسی متعلق به فهرست مشترک دو حزبی خَداش – تعال به رهبری ایمن عوده و احمد طیبی است. 5 کرسی دوم نیز به حزب رَعم به رهبری منصور عباس تعلق دارد.
حزب بلد اما در انتخابات نوامبر 2022 با اختلاف 16 هزار رأی زیر حدنصاب انتخاباتی قرار گرفت و موفق به ورود به کنست نشد.
از سوی دیگر این نظرسنجی نشان داد که اگر هر حزب به طور جداگانه شرکت کند، هر چهار حزب در خطر سقوط به زیر حد نصاب انتخاباتی قرار خواهند گرفت. اگر حزب رعم به تنهایی شرکت کند و سه حزب دیگر با هم ائتلاف کنند، سه حزب ۹ کرسی به دست خواهند آورد، اما رعم ممکن است از حد نصاب عبور نکند.
این نظرسنجی نشان داد که سن عامل مهمی در رفتار انتخاباتی جامعه عربتباران سرزمینهای اشغالی است به طوری که هرچه سن فرد کمتر باشد، تمایل به مشارکت در انتخابات “اسرائیل” کمتر میشود؛ میزان مشارکت برای عربتباران بالای ۵۵ سال، ۵۶ درصد، برای عربهای ۴۵-۵۴ ساله، ۴۸ درصد، برای سنین ۳۵-۴۴، ۴۴ درصد و تنها ۳۸ درصد برای عربتباران ۱۸-۳۴ ساله بوده است.
مشارکت رایدهندگان بر اساس مذهب نیز متفاوت بود: ۵۵ درصد از شهروندان دروزی، ۴۹ درصد از شهروندان عرب مسیحی و ۴۷ درصد از مسلمانان. مسلمانان ۸۴ درصد از جمعیت عرب ساکن سرزمینهای اشغالی را تشکیل میدهند.
در تحلیل نهایی میتوان گفت که ائتلافسازی حداکثری میان احزاب عربی علیرغم اختلافات سیاسی و ایدئولوژیکی و مبتنی بر رویههای سیاسی و فردی آنها، تقریباً مهمترین عامل در افزایش تمایل جامعه عربتباران به مشارکت انتخاباتی بیشتر است. اگر هر چهار حزب عمده عربی با هم ائتلاف کنند، هم میزان مشارکت این جامعه اقلیت در انتخابات احتمالی بیشتر میشود و هم بیش از 75 درصد افرادی که مایل به مشارکت هستند به احزاب عربی رأی خواهند داد. ولی در صورت وجود تشتت و تفرقه، هم میزان کلی مشارکت عربی کاهش جدی مییابد و هم میزان تمایل در میان عربتباران به رأی دادن به احزاب صهیونیستی نیز جدیتر میشود.