چهارشنبه 30/آوریل/2025

فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه: حماس، یک تفکر ایدئولوژیک است نمی توان آن را از بین برد

شنبه 22-مارس-2025

فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه با اشاره به اینکه حماس صرفا یک سازمان یا گروه سیاسی نیست، بلکه یک تفکر ایدئولوژیک است، گفت: «معتقدم که نمی توان حماس ـ به عنوان یک تفکر ـ را از بین برد.»

امیدها به برقراری آتش بس با وساطت قطر
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، استفان ویتکوف در گفتگو با خبرنگار تاکر کارلسون اظهار داشت: «امیدهایی در خصوص دست یابی قریب الوقوع به آتش بس در غزه وجود دارد و قطر تلاش دارد میانجیگری موثری را برای برقراری صلح انجام دهد.»

وی در ادامه گفتگوی خود با اشاره به اینکه مذاکرات با حماس تنها با اعتماد به میانجی‌گری قطر امکان‌پذیر بوده است، تصریح کرد: «یافتن راه‌حلی که رضایت همه طرف‌ها را جلب کند، ضروری است تا به این ترتیب، از تکرار وقایع ۷ اکتبر جلوگیری شود.»

ویتکوف همچنین بر نیاز به ایجاد یک نیروی امنیتی واقعی در غزه تأکید کرد تا از مشکلات بلندمدت برای اسرائیل جلوگیری شود.

دعوت به انتخابات و پیشنهاد واشنگتن برای خلع سلاح حماس
در بخش سیاسی، ویتکوف خواستار برگزاری انتخاباتی ـ به توصیف او ـ واقعی در غزه شد و هشدار داد که بلا تکلیفی موجود ممکن است به اقدام نظامی منجر شود. وی مدعی شد که واشنگتن پیشنهادی ارائه داده که شامل خلع سلاح حماس و دستیابی به توافق صلح دائمی بوده، ولی حماس آن را نپذیرفته است.

یکی به نعل یکی به میخ
ویتکوف که یکی به نعل می زد یکی به میخ، سعی می کرد تا در عین انتقاد تلویحی از تصمیم شریک راهبردی آمریکا، اقداماتش را توجیه کند. وی ابراز داشت: «بازگشت اسرائیلی‌ها به جنگ در برخی موارد تأسف‌آور است و در موارد دیگر ضروری.»

این مقام آمریکایی درباره بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت که نتانیاهو معتقد است کار درست را انجام می‌دهد، اما در این زمینه با افکار عمومی مخالف است؛ افکاری که خواهان بازگشت اسرا هستند. شهرت نتانیاهو این است که بیشتر به جنگ علاقه دارد تا به آزادی اسرا.»

پیامدهای بحران غزه در منطقه
در سطح منطقه‌ای، ویتکوف هشدار داد که دستاوردهای حاصل در لبنان و سایر کشورها ممکن است در صورت عدم حل بحران غزه به خطر بیفتد. وی افزود که خشم عمومی در کشورهای عربی به دلیل کشته شدن کودکان، می‌تواند عاملی تعیین‌کننده باشد که به ناآرامی‌های گسترده منجر شود.

او همچنین اظهار داشت که لبنان ممکن است از طریق یک معاهده صلح با اسرائیل روابط خود را عادی کند و این احتمال برای سوریه نیز وجود دارد.

وی درباره اردن گفت که ملک عبدالله دوم نقش بزرگی در حفظ ثبات کشور ایفا کرده است، اما اوضاع در مصر سخت‌تر است و هشدار داد که ناآرامی‌ها در مصر ممکن است شرایط را به عقب بازگرداند.

پیشنهاد عربستان و آینده فلسطین
ویتکوف همچنین اشاره کرد که عربستان سعودی به زودی پیشنهادی درباره بحران غزه ارائه خواهد داد. او تأکید کرد: «از نظر من، راهکار یا راه حل دوکشوری، از نظر من به معنای بهبود شرایط زندگی فلسطینیان است. به گفته وی، طرح‌های توسعه‌ای در حال بررسی است که ممکن است این مفهوم را شامل شود یا خیر.»

لینک کوتاه:

کپی شد