چهارشنبه 30/آوریل/2025

ایتام غزه و آینده نامعلوم میان آتش یتیمی و ترس از تداوم جنگ

یکشنبه 6-آوریل-2025

مصیبت های جنگ غزه به جنایت های نسل کشی رژیم صهیونیستی ختم نمی شود، بلکه فراتر از آن آثار اجتماعی و گرفتاری های دیگر هم دارد که همیشه بر روی روح و جسم فلسطینیان نمایان می شوند.
به گزارش خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین از غزه، مهمترین این زخم ها، وضعیت هزاران کودک بی سرپرستی است که خود را یک یا هر دو سرپرست خود را از دست داده اند و این وضعیت برای این کودکان که اکثرا هنوز به سن رشد عقلی نرسیده اند، شوکه کننده است.
با وجود افزایش تقریبا روزمره جمعیت کودکان بی سرپرست در نتیجه جنایت های رژیم صهیونیستی، آمارهای تقریبی نشان می دهد که در غزه نزدیک به 37 هزار کودک بی سرپرست وجود دارد که یکی از والدین شان را از دست داده اند و یا فاجعه انسانی آینده یک نسل کامل را در محیطی که با عدم دسترسی تقریبا کامل به خدمات اساسی و زیرساخت ها دست و پنجه نرم می کنند، تهدید می کند.
در همین راستا، «سمر محیی الدین» متخصص و پژوهشگر مسائل روان شناسی تاکید می کند که تبعات جنگ و شرایط دشوار باعث شده است که نسل کودکان بی سرپرست در صورت از دست دادن یکی از دو سرپرست خانواده و فقدان امنیت غذایی و مهاجرت ها و آوارگی های متعدد، بسیار آسیب پذیر باشند.
وی در گفتگو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان می کند که موسسات محلی که در مرحله قبل از جنگ از کودکان بی سرپرست حمایت می کردند، دیگر به خاطر تبدیل مقرهایشان به مراکز اسکان آوارگان و ناتوانی در تامین بودجه های مورد نیاز برای سرپرستی از این کودکان، دیگر فعالیت نمی کنند.
وی تصریح می کند که شاید روانشناسی در وضعیت هایی مانند وضعیت نوار غزه جوابگو نباشد؛ چرا که کودکان بی سرپرست حتی پس از مرگ نزدیکان شان همچنان شوک های جدیدی تجربه می کنند و صداهای مداوم بمباران باعث می شود که این کودکان محروم از نعمت خانواده، همیشه در حالت ترس و وحشت به سر ببرند.
محیی الدین تاکید می کند که خانواده انون امنی برای کودک به شمار می رود که به هنگام ترس می تواند به آن پناه ببرد، اما در سایه نبود پدر و مادر یا دست کم یکی از آنها، این کانون گرم دیگر وجود ندارد و در نتیجه این کودکان آن پناهگاه امن روانی خود را از دست می دهند.
این پژوهشگر مسائل روانشناسی خاطر نشان می کند که ترس همیشه آثار روحی و جسمی بر روی این کودکان که اکثرا والدین شان را از دست داده اند، می گذارد که مهمترین آنها عبارتند از: اضطراب، بی اختیاری ادرار، ترس، رفتار خصمانه و پرخاشگری.
حقائق منتشر شده از سوی سازمان «نجات کودکی» درباره کودکان بی سرپرست در غزه نشان می داد که وضعیت سلامتی عقلی این کودکان در مقایسه با دوره قبل از جنگ به شدت وخیم شده است و این نشانه خطرناکی است که باید درمانی فوری و موثر برای آن پیدا کرد.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد «یونیسف» هم فاش کرده است که تشدید تجاوزات در نوار غزه تاثیر فاجعه باری بر روی کودکان و خانواده ها دارد؛ به طوری که نرخ مرگ و میر کودکان به سطح نگران کننده ای رسیده است و بر اساس آمارهای وزارت بهداشت فلسطین، رژیم صهیونیستی تاکنون بیش از 14 هزار کودک را کشته است و هزاران نفر دیگر هم زخمی شده اند.
این سازمان همچنین هشدار می دهد که عملیات های کوچ دسته جمعی و مکرر و فقدان امنیت پایدار و نیز محدودیت در دسترسی به این افراد نیازمند، دست و پای طرف های فعال در زمینه حمایت از کودکان بی سرپرست را برای کمک به این کودکان که کنار خانواده و نزدیکان شان نیستند و از آنها جدا شده اند، می بندد.
این صندوق سازمان ملل در پایان خواستار حمایت از برنامه ها و پروژه های حمایت از کودکان بی سرپرست پس از پایان جنگ شد و در همین راستا، بر لزوم آموزش کارکنان در زمینه کمک رسانی به کودکان، بهداشت و پذیرش مسئولیت شوک های وارد شده و توانبخشی به مجروحان و نیز کمک به راه اندازی مراکز حمایت از کودکان بی سرپرست یا حمایت موقتی از خانواده های آنها تاکید کرد.

لینک کوتاه:

کپی شد