به نظر نمیرسد که فاجعههای ناشی از محاصره شدید نوار غزه تنها به گرسنگی و کمبود دارو محدود بماند، بلکه اکنون به تهدیدی جدی برای حیات انسانی نیز تبدیل شده است؛ چرا که کاهش شدید میزان اکسیژن موجود برای بیماران بدحال، جان آنها را به خطر انداخته است.
به گزارش حازم حلو خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین در غزه، با گذشت زمان، رنج و درد بیماران و مجروحان در بیمارستانها بهدلیل کمبود اکسیژن شدت گرفته است؛ چرا که رژیم اشغالگر در جریان نسلکشی اخیر خود در غزه، ۱۰ ایستگاه تولید اکسیژن را بهطور کامل نابود کرده است.
دکتر منیر البرش، مدیرکل وزارت بهداشت غزه تاکید کرد که بهدلیل کمبود اکسیژن، بیماران و مجروحان در بخشهای مراقبتهای ویژه، اتاقهای عمل و دستگاههای تنفس مصنوعی در معرض خطر واقعی قرار دارند.
تخریب عامدانه
وی در گفتوگو با مرکز اطلاعرسانی فلسطین اشاره کرد که رژیم اشغالگر بهطور عمدی سیستمهای الکترومکانیکی، بهویژه ایستگاههای تولید اکسیژن را هدف قرار داده است؛ اقدامی که باعث از کار افتادن ۱۰ ایستگاه اصلی شده که بخشهای حیاتی بیمارستانها را به اکسیژن مجهز میکردند.
او افزود که بیمارستانهای نوار غزه اکنون با کمبود شدید اکسیژن مواجهاند، بهویژه پس از آنکه اشغالگران ایستگاههای مرکزی تولید اکسیژن را در بیمارستانهایی مانند شفا، الرنتیسی، الدره، اندونزیایی، النصر و ایستگاه درمانی شیخ رضوان آتش زده و ویران کردند.
البرش اظهار داشت که بیمارستانهای غزه بهشدت به ۱۰ ایستگاه تولید اکسیژن نیاز دارند تا بتوانند خدمات درمانی را در بخشهای مختلف ادامه دهند.
او همچنین افزود که بحران شدید قطع برق نیز مانعی جدی در برابر راهاندازی مجدد بیمارستانها و مراکز درمانی اولیه است و به ۳۰ ژنراتور برق با اندازههای مختلف بهشدت نیاز است.
دکتر البرش همچنین هشدار داد که ژنراتورهای باقیمانده نیز به دلیل ساعات طولانی و پیوسته فعالیت، دچار فرسودگی شدهاند و به تعمیر و تأمین قطعات یدکی نیاز دارند.
بر اساس آمار رسمی، رژیم اشغالگر ۳۴ بیمارستان از مجموع ۳۸ بیمارستان دولتی و خصوصی در نوار غزه را تخریب کرده است و تنها ۴ بیمارستان با ظرفیت محدود و با وجود آسیبدیدگی، هنوز فعالاند. همچنین حدود ۸۰ مرکز درمانی بهطور کامل از کار افتادهاند و ۱۶۲ نهاد پزشکی دیگر نیز نابود شدهاند.
دفتر رسانهای دولت فلسطین در غزه در روزهای گذشته اعلام کرده بود که به دلیل کمبود دارو و اکسیژن در تعداد اندک بیمارستانهای فعال، بیماران و کودکان جان خود را از دست دادهاند.
محاصره و جنگ نسلکشی رژیم اشغالگر باعث کمبود شدید داروها شده است؛ بهطوریکه ۶۰ درصد از اقلام دارویی و ۸۳ درصد از اقلام مصرفی پزشکی در فهرست کمبود قرار گرفتهاند.
در همین راستا، دکتر سعید صلاح، مدیر پزشکی بیمارستان «اصدقاء المریض» در غزه نیز تأیید کرد که شمار زیادی از کودکان بیمار، بهویژه نوزادان، به دستگاه تنفس مصنوعی وابستهاند.
کمبود شدید
او در گفتگو با مرکز اطلاعرسانی فلسطین توضیح داد که تنها ایستگاه تولید اکسیژن باقیمانده در غزه قادر به تأمین نیازهای بیمارستانها نیست.
در حال حاضر شماری از کودکان بیمار در بخشهای مراقبتهای ویژه و نوزادان بستریاند. بیمارستان اصدقاء المریض برای ارائه خدمات به ساکنان شمال غزه اختصاص یافته و شمار بیماران پس از بازگشت آوارگان از جنوب افزایش چشمگیری داشته است.
دکتر صلاح همچنین بیان کرد که کودکان بیمار، بهویژه در موارد تولدهای پرخطر ناشی از پیامدهای بمباران و وضعیت نامناسب مادران باردار، به مقادیر زیادی اکسیژن نیاز دارند.
او خواستار مداخله فوری نهادها و سازمانهای بینالمللی برای ورود ایستگاه تولید اکسیژن به غزه و تأمین خدمات ضروری برای کودکان شد.