بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اشغالگر صهیونیستی حتی لحظهای هم در پی موفقیت مرحلهای جدید از توافق تبادل اسرا با مقاومت فلسطین نبوده است.
به گزارش حازم حلو خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین در غزه، در طول ماهها جنگ، نتانیاهو همواره شروطی غیرقابل تحقق را مطرح کرده که هرگونه احتمال توافق را از بین میبرد. انگیزه اصلی او از این کار، ترس از آن است که پایان جنگ علیه غزه آغاز لحظه حسابرسی از او بابت شکستها و فسادش باشد.
بر اساس اطلاعات فاششده، میانجیهای مصری و قطری یک لیست شامل شروط جدید نتانیاهو را به جنبش حماس تحویل دادهاند تا مرحلهای جدید از مذاکرات پیش برده شود.
این شروط، شامل موضوعاتی چون تعداد اسرا، هویت آنها و بازه زمانی آزادیشان است، اما خطرناکترین بخش، شرطی است که از حماس میخواهد برای بررسی پایان جنگ، ابتدا سلاح خود را تحویل دهد.
در واکنش به این پیشنهاد جدید، حماس با صدور بیانیهای اعلام کرد که این پیشنهاد را دریافت کرده و در حال بررسی آن است تا پاسخ رسمی ارائه کند. در عین حال تأکید کرد که هرگونه توافق آینده باید شامل آتشبس دائم، خروج کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، دستیابی به توافق واقعی برای تبادل اسرا، آغاز روند بازسازی آنچه که اشغالگران ویران کردهاند و رفع محاصره ظالمانه از مردم غزه باشد.
با این حال، حماس پیشاپیش تأکید کرده است که سلاح مقاومت در هیچ توافق یا مذاکرهای قابل بحث و مذاکره نیست.
درخواستی مردود
نویسندگان و تحلیلگران سیاسی نیز به تحولات مربوط به این پیشنهاد جدید و درخواست خلع سلاح واکنش نشان دادهاند. آنها به اجماع رسیدند که این شرط باید بهطور کامل رد شود و بر پایبندی به شروط مقاومت، که نماینده واقعی ملت فلسطین برای توقف جنگ است، اصرار گردد.
محمد ابوشنب، نویسنده و تحلیلگر سیاسی، در اینباره گفت که این درخواست چیزی جز یک شوخی زننده و بیمزه نیست که به هیچوجه و تحت هیچ شرایطی قابل قبول برای فلسطینیها نیست.
او در گفتوگو با مرکز اطلاعرسانی فلسطین افزود: «واقعاً شرمآور نیست که کشوری درخواست خلع سلاح دهها هزار قبضه سلاح سبک، بستههای انفجاری، پرتابههای دستساز و برخی راکتهای ابتدایی با هدایت ناقص را مطرح کند؟»
وی ادامه داد: «ای بزدلان! این همان رژیمی است که او را چون دختر خدا پرستیدید و برایش قربانی دادید، اما اکنون از یک انبار تسلیحات میترسد که به اندازه یک گردان پیادهنظام هم قدرت ندارد!»
او افزود: «چیزی که از نظر بسیاری از شما پنهان مانده، این است که سلاحی که با آن علیه “اسرائیل” میجنگیم و بیتردید پیروز خواهیم شد، سلاحی است که نه هوش مصنوعی و نه محاسبات مادی صرف قادر به درک آن نیستند؛ سلاح حق، ایمان به درستی مسیر و یقین به پیروزی.»
ابوشنب تأکید کرد که چنین سخنانی شاید پیش از “طوفان الاقصی” ارزشی نداشت، اما امروز کاملاً روشن است و درخواست خلع سلاح نه از سر تسلط، بلکه ناشی از هیستری ترس و ناتوانی در دستیابی به پیروزی است.
سلاحی ساده
محمد النجار، روزنامهنگار فلسطینی نیز تأکید کرد که اساساً غزه سلاحی در اختیار ندارد که ارزش مذاکره دربارهاش را داشته باشد. او گفت: «غزه نه جنگنده دارد، نه تانک، نه راکتانداز.»
وی در گفتوگویی با مرکز اطلاعرسانی فلسطین توضیح داد که اشغالگران، به همراه آمریکا و برخی طرفهای غربی، نه سلاح بلکه اراده نبرد را میخواهند بگیرند. او تصریح کرد: «سلاح قابل جایگزینی است، اما اراده اگر شکست بخورد، دیگر جبرانپذیر نیست.»
النجار همچنین خاطر نشان کرد که رژیم اشغالگر در روز هفتم اکتبر با سلاح پیشرفته شکست نخورد، بلکه با اراده و ذهنیت فلسطینی که فولاد تانکهای مرکاوا را ذوب کرد و افسانه «ارتش شکستناپذیر» را درهم کوبید، فروپاشید.
او تأکید کرد: «فلسطینی جز چنگزدن به سلاح خود بر خاک وطن چیزی ندارد.» وی همچنین افزود که تجربه کشتارهایی چون صبرا و شتیلا نشان داده که اشغالگر از خون سیر نمیشود، بلکه با آن زنده است، و سلاح تنها تضمین برای حفظ شرافت و کرامت ملی است.
باجخواهی و جنایت
از سوی دیگر، سامی مشتهی، فعال سیاسی، بیان داشت که سلاح موجود در غزه مشابه سلاحهایی است که در بسیاری از جوامع عربی یافت میشود و در مقایسه با آنچه ضعیفترین کشورهای جهان در اختیار دارند، سلاحی سبک به شمار میرود.
او در گفتوگو با مرکز اطلاعرسانی فلسطین گفت: «اصرار رژیم اشغالگر بر خلع سلاح مقاومت، یا برای آن است که اطمینان حاصل کند حتی کوچکترین مقاومتی هم در برابرش باقی نمانده، زیرا قصد ادامه نسلکشی در غزه را دارد، یا برای آن است که ساکنان غزه را تحقیر کرده و در آینده از سرزمینشان بیرون براند.»
مشتهی تأکید کرد که اصطلاح «خلع سلاح» مفهومی کشدار و مبهم است که رژیم اشغالگر از آن برای طولانیکردن روند نسلکشی بهره میبرد. او افزود: «حتی اگر فرض کنیم که مقاومت سلاح خود را تحویل دهد، رژیم اشغالگر باز هم خواستهای بزرگتر مطرح خواهد کرد.»
وی همچنین خاطر نشان کرد که هدف رژیم صهیونیستی از طرح این درخواست، کسب امتیازهای بیشتر از مقاومت است، در حالی که مقاومت حاضر است از هر دستاورد سیاسیای بگذرد، بهشرط آنکه سلاح خود را حفظ کند.
مشتهی در پایان پیشبینی کرد که در نهایت این شرط کنار گذاشته خواهد شد، چرا که اساساً پذیرفتن آن از سوی مقاومت ممکن نیست. با این حال او ابراز تأسف کرد که رژیم اشغالگر از این فرصت در روند مذاکرات بهره خواهد برد تا جنایات خود علیه مردم غزه را افزایش دهد.