سازمان بینالمللی «آکسفام» و شبکه سازمانهای مردمنهاد در غزه با هشدار نسبت به وخامت شدید اوضاع انسانی در نوار غزه اعلام کردند که از دوم مارس ۲۰۲۳، شرایط بهطرز چشمگیری بحرانیتر شده و انبارهای مواد غذایی و اقلام بشردوستانه بهطور کامل تهی شدهاند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، مدیر سیاستگذاری آکسفام در گفتوگو با شبکه الجزیره تأکید کرد که بمباران مستمر و آوارگی اجباری مردم، بحران انسانی در غزه را تشدید کرده و شرایطی فاجعهبار را رقم زده است. وی افزود کودکان در غزه با سوءتغذیه شدید مواجهاند و بسیاری از آنان جان خود را از دست میدهند.
آکسفام خواستار آتشبس فوری و دائمی در غزه و همچنین گشایش کامل گذرگاههای انسانی برای ورود کمکهای بشردوستانه به تمامی آسیبدیدگان شد.
از سوی دیگر، «امجد شوا» رئیس شبکه سازمانهای مردمنهاد غزه هشدار داد که این منطقه وارد مرحلهای پیشرفته از قحطی شده است؛ بهویژه در پی ادامه بسته بودن گذرگاهها توسط رژیم اشغالگر که باعث کمبود شدید غذا و کمکهای انسانی شده است.
شوا در اظهاراتی تلویزیونی اعلام کرد که اکثر آشپزخانههای خیریه که حدود ۴۰ درصد از جمعیت غزه برای دریافت تنها یک وعده غذا در روز به آنها وابستهاند، ظرف روزهای آینده به دلیل پایان یافتن ذخایر تعطیل خواهند شد؛ موضوعی که از فاجعه انسانی بیسابقهای حکایت دارد، بهویژه با توجه به افزایش موارد سوءتغذیه در میان کودکان و زنان.
وی همچنین تصریح کرد که شرایط زندگی و بهداشتی در غزه بهطور خطرناکی رو به وخامت گذاشته است؛ بهطوریکه بیش از دو میلیون فلسطینی با ناامنی غذایی و کمآبی مواجهاند و بیمارستانها به دلیل کمبود شدید دارو و تجهیزات پزشکی از رسیدگی به سیل مجروحان و بیماران ناتوان شدهاند.
به گفته شوا، بسته ماندن گذرگاهها باعث توقف فعالیت اکثر نهادهای بشردوستانه و آشپزخانههای خیریه شده و هزاران خانواده را از حداقل معیشت محروم کرده است؛ مسئلهای که خطر قحطی گسترده را بار دیگر در غزه زنده کرده است.
در همین راستا، شبکه سازمانهای مردمنهاد خواستار اعلام وضعیت قحطی در نوار غزه توسط سازمان ملل و تشکیلات خودگردان فلسطین شده و از جامعه جهانی خواسته تا برای رفع فوری محاصره و ارسال کمکهای انسانی وارد عمل شود. این شبکه نسبت به پیامدهای ادامه بحران در حوزههای مختلف، بهویژه سلامت و محیط زیست هشدار داده است.
بحران انسانی در غزه در حالی تشدید شده که مرحله نخست توافق آتشبس و تبادل اسرا میان حماس و “اسرائیل”، که با میانجیگری مصر و قطر و حمایت آمریکا از ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ آغاز شده بود، در اوایل مارس پایان یافت و طرف صهیونیستی آن را نقض کرد.
“اسرائیل” در ۱۸ مارس از اجرای این توافق عقبنشینی کرد و با وجود پایبندی کامل جنبش حماس به مفاد توافق، بار دیگر جنگ ویرانگر خود علیه غزه را از سر گرفت.
رژیم صهیونیستی با حمایت کامل آمریکا از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، جنایات گستردهای علیه مردم غزه مرتکب شده که تاکنون بیش از ۱۷۰ هزار شهید و مجروح بر جای گذاشته است؛ اغلب قربانیان را زنان و کودکان تشکیل میدهند و بیش از ۱۱ هزار نفر همچنان مفقود هستند.