پنج شنبه 01/می/2025

درخواست نخبگان صهیونیست برای گفتگو با حماس

سه‌شنبه 22-آوریل-2008

با نظر به کثرت درخواست هایی که از سوی اندیشمندان و همچنین مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی برای گفتگو با حماس مطرح می شود و نیز انگیزه های به خصوصی که هر کدام برای این اقدام خود دارند، باعث شده است تا ناظران سیاسی برای مطالعه و بررسی دقیق ابعاد این درخواست ها با مشکل مواجه شوند.

امروز دیگر افکار عمومی جامعه صهیونیستی نیز تحت تاثیر درخواست های مکرر چهره های فوق الذکر برای گفتگو با حماس قرار گرفته است تا جایی که در تازه ترین نظرسنجی انجام شده در اراضی اشغالی (اسرائیل) 64 درصد از افراد حمایت خود را از طرح گفتگوی تل آویو با حماس اعلام کردند.

همان طور که در بالا نیز بدان اشاره شد، هر کدام از مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی برای طرح درخواست خود دلایلی را دارند که در ذیل بدان اشاره می شود:

 1 ـ پذیرش امر واقع

  یکی از برجسته ترین داعیان گفتگو با حماس ژنرال “افرایم هلیوی”، رئیس پیشین سازمان موساد است. به باور وی، تل آویو باید امر واقع را ـ نه تنها در فلسطین، بلکه در تمام جهان ـ بپذیرد و قبول کند که امروز میزان تاثیرگذاری و نقش آفرینی جنبش ها و گروه های اسلامگرا به شکل قابل ملاحظه ای افزایش یافته است.

افرایم هلیوی در مجموعه مقالاتی که توسط روزنامه عبری زبان “یدیعوت آهارانوت” منتشر شد، از مقامات عالی رتبه سیاسی در اسرائیل خواست تا از تکرار اشتباه آمریکا در عدم گفتگو با جنبش های اسلامگرا بپرهیزند.

به اعتقاد رئیس پیشین موساد، تل آویو نباید راه واشنگتن را در برخورد با گروه های اسلامگرا ادامه دهد ؛ زیرا تمامی شواهد و قرائن حکایت از آن دارد که سیاست آمریکا در قبال مسائل جهان عرب و اسلام شکست خورده است و عقل و منطق سلیم، رژیم صهیونیستی را وا می دارد تا با حماس گفتگو کرده و ضمن ابراز حسن نیت خود، از انعطاف موجود در مواضع این جنبش استفاده کند.

وی همچنین این باور را در سر دارد که عدم مخالفت آقای خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” با تشکیل کشور فلسطینی در مرزهای 67 اقدامی مثبت از سوی حماس است که باید از آن استفاده کرد.

 2 ـ جلوگیری از خطرات ناشی از درگیری نظامی با حماس

  برخی نخبگان رژیم صهیونیستی معتقدند که به خاطر جلوگیری از خطرات ناشی از درگیری نظامی با حماس، باید از در گفتگو با این جنبش وارد شد. از جمله کسانی که چنین باوری را دارند، می توان به ژنرال “جیورا ایلاند”، رئیس پیشین شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی اشاره کرد.

ژنرال صهیونیستی مذکور می گوید که تل آویو باید به دنبال راه هایی برای جلوگیری از درگیری نظامی با جنبش حماس باشد.

به اعتقاد وی، امکان دست یابی به توافقاتی در خصوص توقف اقدامات خصمانه، نظارت بر خط مرزی فیلادلفیا برای جلوگیری از قاچاق اسلحه و همچنین تبادل اسرا میان حماس و تل آویو وجود دارد.

جیورا ایلاند می گوید انتظاری که امروز از دولت صهیونیستی وجود دارد، آن است که در صورت موافقت حماس با موارد فوق الذکر دست از محاصره نوار غزه بردارد.

“آریه شافیت” از اندیشمندان برجسته صهیونیست نیز نظری مشابه جیورا ایلاند دارد و می گوید عملیات میدان مرگ که توسط گردان های قسام، شاخه نظامی جنبش حماس انجام شد، نشان می دهد گفتگو با حماس بهترین وسیله برای مهار جنبش و دوری از خطرات ناشی از اقدامات نظامی اش می باشد.

 3 ـ سازش بدون حضور حماس غیر ممکن است

  بسیاری از نخبگان رژیم صهیونیستی دو مورد فوق [یعنی پذیرش امر واقع و جلوگیری از خطرات ناشی از درگیری نظامی با حماس] را به عنوان دلیلی برای درخواست خود در خصوص گفتگو با حماس مطرح می کنند ؛ ولی در اکثر مواقع فاکتور سوم را نیز به آن اضافه می کنند و می گویند که هر گونه سازش با ابومازن، بدون حضور و جلب موافقت حماس غیر ممکن است.

در همین راستا، “زیپی باریل” تحلیلگر روزنامه عبری زبان هاآرتص خطاب به مقامات سیاسی رژیم صهیونیستی گفت: اگر به دنبال سازش با تشکیلات خودگردان و حل مسئله فلسطین هستید، باید برای گفتگو با حماس تلاش کنید ؛ زیرا هر گونه سازشی در گرو جلب موافقت حماس است.

وی افزود: این به نفع تل آویو است که دولت وحدت ملی فلسطین با مشارکت حماس تشکیل شود. درست است که حماس شریک ما در زمینه صلح نیست ؛ ولی یک شریک ضروری در وضعیت ترک مخاصمه است و اگر به دنبال برقراری چنین وضعیتی هستیم، باید دولت وحدت ملی تشکیل شود.

 4 ـ هیچ طرفی نمی تواند جایگزین حماس شود

 شمار دیگری از تحلیلگران معتقدند که حتی در صورت موفقیت رژیم صهیونیستی در نابودی دولت حماس در نوار غزه، یک جای خالی پیش می آید که هرگز نمی توان آن را پر کرد.

در حال حاضر، صهیونیست ها در این نکته توافق نظر دارند که اسرائیل نمی تواند به ابومازن در خصوص اداره نوار غزه ـ آن هم بعد از نابودی دولت حماس ـ اعتماد کند. صهیونیست ها می گویند در صورت از میان برداشتن حماس، تنها چیزی که جایگزین آن در نوار غزه می شود هرج و مرج و نابسامانی است که این امر خطرناک تر از حاکمیت حماس می باشد.

به گفته “بنیامین بن الیعازر” از وزرای سرشناس دولت اولمرت، هر کس که چشم امید به ابومازن داشته باشد نمی داند چه می کند.

از سوی دیگر، بسیاری از تحلیلگران نیز بر این باورند که آزادی مروان البرغوثی از رهبران برجسته جنبش فتح از زندان های صهیونیستی هرگز نمی تواند مانع از رشد قدرت حماس می شود.

ژنرال آموس گلبوع که پیش از ریاست بخش تحقیقات سازمان اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی را بر عهده داشته است، می گوید که آزادی برغوثی هیچ فایده ای ندارد و هرگز نمی تواند باعث نابودی حماس شود و یا فتح را از وضعیت نابسامانش برهاند ؛ ضمن آنکه آزادی وی هرگز باعث امضای توافق نامه سازش با اسرائیل که در آن حق بازگشت حذف شود، نمی گردد.     

لینک کوتاه:

کپی شد