پنج شنبه 01/می/2025

انتفاضه مقدس .. پیروزی ها و نویدها

دوشنبه 10-دسامبر-2007

  این کتاب درباره نخستین انتفاضه مردم فلسطین سخن می گوید و منبعی مهم و تاریخی دقیق برای انتفاضه و پیامدهای آن بر تمامی عرصه ها به شمار می آید.

این کتاب مشتمل بر چهار فصل است:

فصل اول درباره فضایل سرزمین مقدس فلسطین و اطراف آن

فصل دوم اسباب و دلایل بروز انتفاضه الاقصی از سال 2000 الی 2005م. و آثار مقدس آن را مورد بررسی قرار می دهد.

در فصل سوم حقایق مربوط به همپیمانی آمریکا و رژیم صهیونیستی شرح داده شده است و بالاخره در فصل چهارم به مهمترین فعالیت ها برای حمایت از فلسطین اشاره شده است.

 

فضایل سرزمین مقدس فلسطین

نام فلسطین و سرزمین های اطراف آن بارها در قرآن ذکر شده است. فلسطین همان سرزمین مقدسی است که در لا به لای سخنان حضرت موسی (ع) به قومش و در قالب این آیه آمده است:«یا قوم ادخلوا الأرض المقدسة التی کتب الله لکم ولا ترتدوا علی أدبارکم فتنقلبوا خاسرین» (ای قوم من! به سرزمین مقدس وارد شوید که خداوند دخول بدانجا را برای شما مقدر کرده است و پشت مکنید ا زیانکارانه برنگردید.)

فلسطین در قرآن سرزمین صدق به معنای جایگاه خوب و دلپذیر نیز نامیده شده است. خداوند در این باره می فرماید:«ولقد بوأنا بنی اسرائیل مبوأ صدق ورزقناهم من الطیبات فما اختلفوا حتی جاءهم العلم إن ربک یقضی بینهم یوم القیامة فیما کانوا فیه یختلفون» (بنی اسرائیل را در جایگاه خوب و اقامتگار دلپذیری (که فلسطین است) منزل و ماوی دادیم و روزی های پاکیزه ای بدیشان عطا کردیم آنان (قدر این نعمت نداشتند) پس از آگاهی (از معجزات موسی و دلایل صدق دعوت او) با یکدیگر به ستیزه و کشمکش پرداختند بی گمان پروردگار تو در روز قیامت درباره چیزی که در آن اختلاف داشتند در میان شان داوری می نماید.)

در قرآن از فلسطین همچنین به نام تپه ای که امنیت و آب گوارا دارد یاد شده است:«وجعلنا ابن مریم وامه آیة وآویناهما إلی ربوة ذات قرار ومعین» (ما پسر مریم و مادرش را نشانه کردیم و آن دو را به تپه ای پناهنده کردیم که آرامش و امنیت و آب گوارا و جاری داشت.)

خداوند همچنین به نام این سرزمین قسم خورده است و باید دانست که خداوند تنها برای امور عظیم سوگند یاد می کند:«والتین والزیتون وطور سینین» (سوگند به انجیر و زیتون سوگند به طور سینین (اسم کوهی در صحرای سینا)

در سنت پیامبر اکرم (ص) نیز فلسطین سرزمینی مقدس و مبارک است. پیامبر عظیم الشأن اسلام برای این سرزمین مقدس دعای خیر و برکت می کند:«اللهم بارک لنا فی شامنا، اللهم بارک لنا فی یمننا» (خدایا سرزمین های شام و یمن را برای ما پر خیر و برکت گردان) ایشان در حدیثی دیگر فرمودند:«طوبی للشام» (خوشا به اهالی شام) از پیامبر سوال کردند که برای چه این جمله را می گویید؟ ایشان فرمودند:«إن ملائکة الرحمن باسطة اجنحتها علیها وفیها قبلة المسلمین الأولی والمسجد الاقصی ثانی مسجد بنی علی الأرض وأحد المساجد التی تشد الیها الرحال» (برای این که شام سرزمینی است که ملایکه بال های شان را بر روی آن می گسترانند و در آن نخستین قبله مسلمانان و مسجد الاقصی دومین مسجدی که بر روی زمین ساخته شده قرار دارد و در آن یکی از مساجدی که (به قصد نماز) بار سفر به سوی آن می بندند وجود دارد.) پیامبر باز فرمودند:«لاتشد الرحال إلا إلی ثلاث مساجد: مسجد الحرام، مسجد الاقصی ومسجدی هذا»  بار سفر (به قصد نماز) به مساجد نبندید جز به سه مسجد؛ مسجد الحرام، مسجد الاقصی و این مسجد من (مسجد النبی) ابو ذار غفاری از رسول الله (ص) روایت کرده است که ایشان فرمودند:«الشام ارض المحشر والمنشر» (شام سرزمین رستاخیز است)

 

دستاوردهای انتفاضه

انتفاضه در تاریخ و جهاد ملت فلسطین یک ابتکار کاملا فلسطینی است، حتی ترجمه واژه انتفاضه به زبان های دیگر کاری بسیار سخت است. انتفاضه به معنای شورش یا مقاومت منفی یا مقاومت مسلحانه نیست بلکه انتفاضه عصاره ای بی مانند از کلیه ابزار و ادوات قابل توسعه و سازگار با شیوه های مبارزه با رژیم صهیونیستی است.

نویسنده این سوال را مطرح می کند که چرا انتفاضه شکل گرفت؟ و خود به این سوال این گونه پاسخ می دهد که انتفاضه بیانگر حالت جهاد و یک طرح و ابتکار ملی به رهبری جنبش اسلامی فلسطین در واکنش به شکست مذاکرات سیاسی و پاسخ به تلاش رژیم صهیونیستی در تحمیل شروط سیاسی است و نیز انتفاضه برای مقابله با توطئه های اشغالگری از جمله یهودی سازی قدس شکل گرفته است.

نویسنده در پاسخ به سوال دیگری به این مضمون که آیا انتفاضه بر رژیم صهیونیستی نیز تاثیر گذاشته است برخی از تاثیرات انتفاضه بر اوضاع داخلی “اسرائیل” را بر می شمرد از جمله فرار از خدمت نظامی؛ نویسنده در این بخش توضیح می دهد که فرار از خدمت بیش از دلایل اخلاقی ریشه در اسباب و دلایل معنوی در نزد سربازان دارد به عبارت دیگر، روحیات نظامیان صهیونیست روز به روز تضعیف می شود. فروپاشی سیاسی از دیگر مواردی است که نویسنده در پاسخ به این سوال مطرح می کند و در این زمینه می گوید که فروپاشی سیاسی یکی از مظاهر بحران شدید داخلی در جامعه صهیونیستی به شمار می آید که بر عرصه های سیاسی و اقتصادی و امنیتی و اجتماعی تاثیر بسیار بدی گذاشته است. انتفاضه همچنین باعث افزایش رغبت صهیونیست ها برای مهاجرت معکوس و کاهش میزان مهاجرت یهودیان به فلسطین اشغالی شده است. بر اثر انتفاضه همچنین این مقوله که “اسرائیل به عنوان یک منطقه دمکراتیک در خاورمیانه به شمار می آید” بی معنا شده است؛ چرا که رژیم صهیونیستی برای مبارزه به انتفاضه کنندگان دست به اقدامات سرکوبگرانه و قتل عام و محاصره زده است.

انتفاضه همچنین رژیم صهیونیستی را با صرف هزینه های کلان در بخش نظامی مواجه کرده است. این رژیم همه روزه در وضعیت اضطراری قرار دارد و این مساله باعث به تحلیل رفتن بخش عمده ای از منابع انسانی و مالی آن شده است. انتفاضه اقتصاد رژیم صهیونیستی را در بخش های بازرگانی، ساخت و ساز، کشاورزی و گردشگری با بحران جدی رو به رو کرده است و می توان گفت که انتفاضه نظریه “جامعه ایمن در اسرائیل” را به یک جامعه مرعوب و بحران زده تبدیل کرده است.

یکی دیگر از تاثیرات انتفاضه این بود که نقاب از چهره دشمنان داخلی و خارجی به ویژه ستون پنجم برداشت و از این طریق صفوف میهن دوستان، از غیر تمییز داده شد. خداوند می فرماید:«ما کان الله لیذر المومنین علی ما أنتم علیه حتی یمیز الخبیث من الطیب» (خدا بر این نبوده است که مومنان را به همان صورتی که شما هستید به حال خود واگذارد بلکه خداوند ناپاک را از پاک جدا می سازد.) انتفاضه همچنین باعث شده تا اصول ثابت و آرمان های ملت فلسطین تثبیت گردد و ریشه های یاس و نومیدی و سرخوردگی از میان آنان رخت بربندد و در کالبد نسل جوان روح جهاد و شهادت دمیده شود.

 

همپیمانی آمریکا و رژیم صهیونیستی

نویسنده در یکی از فصول کتاب، موضوع همپمیانی تاریخی آمریکا و رژیم صهیونیستی را به ویژه با روی کار آمدن حزب راست گرای محافظه کار و رهبران آن از جمله جرج بوش که عضو کلیسای انجیلی حامی رژیم صهیونیستی است مورد بحث و بررسی قرار می دهد.

نویسنده مثال های متعددی درباره حمایت های آمریکا از رژیم صهیونیستی نظیر قانون آنتی سمیتیزم (یهود ستیزی) در اکتبر 2004 و حمایت از “اسرائیل” به عنوان اصلی ثابت در سیاست خارجه آمریکا از سال 1948م. آمریکا و رژیم صهیونیستی در دو عرصه نظامی و اطلاعاتی همپیمان یکدیگرند و “اسرائیل” به موجب برنامه سرمایه گذاری خارجی در عرصه نظامی، سالانه 3/2 میلیارد دلار از آمریکا دریافت می کند.

در این بخش همچنین به پاره ای از آثار فروپاشی دولت پیشین عراق بر مساله فلسطین اشاره شده است. نویسنده در این باره می گوید:«فروپاشی عراق منجر به سیطره کامل آمریکا بر امور سیاسی عراق و گشودن راه برای نفوذ مستقیم رژیم صهیونیستی به خلیج و عدم مخالفت برخی کشورهای خلیج با خواسته آمریکا در به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و عادی سازی روابط با این رژیم و به تبع آن فروپاشی نظام عربی شده است که مراحل عمده ای را پشت سر گذاشت از جمله: خروج مصر از دایره نبرد و مهار کردن این کشور از طریق توافقنامه های سازش، تضعیف اروپا، ممانعت از هر گونه تشکیل ائتلاف بین کشورهای عربی همزمان با تشدید دامنه اختلافات در میان اتحادیه عرب، یکه تازی رژیم صهیونیستی و آمریکا در مساله فلسطین و تلاش آن ها برای تحمیل شروط سازشکارانه بر تشکیلات خودگردان فلسطین و کشورهای عربی.

تلاش برای سرکوب انتفاضه، افزایش درخواست ها برای تحقق صلح، کوچاندن رهبران مجاهد و اسرا به خارج فلسطین، مشارکت شرکت های “اسرائیلی” در بازسازی عراق، محاصره، در تنگنا قرار دادن جنبش های اسلامی، افزایش تهدیدات علیه شهر اشغالی قدس و حرم مقدس از سوی سازمان های تبشیری، تلاش برای مجرم دانستن عملیات های گروه های مقاومت در سطح جهان، تخریب اقتصاد نوپای خلیج و امضای توافقنامه های “کویز” از جمله تاثیرات دیگر فروپاشی عراق بر مساله فلسطین است.

 

کمک و یاری رساندن به فلسطین

پس از مطالعه این همه مطلب، انسان از خود می پرسد که چه کار باید انجام دهد؟ موضع هر شخص در قبال سرزمین اشغالی فلسطین چیست؟ نویسنده در این زمینه به راه کارهایی چند اشاره می کند از جمله: وظایف فردی شامل این امرو می شود؛ اصلاح نفس به عنوان نخستین شرط یاری و کمک خداوند در این باره می فرماید:«یا أیها الذین آمنوا إن تنصروا الله ینصرکم ویثبت اقدامکم» (اگر خدا را یاری رسانید خدا نیز به شمار یاری می رساند و شما را ثابت قدم خواهد کرد)، مطالعه تاریخ قدس و سرزمین مقدس فلسطین و تعلیم آن به دیگران، کمک مالی به ملت فلسطین و امید دادن به مردم و مطالعه سیره شهدای فلسطین

وظایف در قبال فرزندان یک جامعه: آگاه کردن نسل جوان با مساله فلسطین و منازعه کشورهای عربی و صهیونیستی، نهادینه کردن مفهوم برادری و اخوت در میان مسلمانان، تهیه قلک های کمک های نقدی موسوم به الاقصی و تشویق کودکان به پر کردن این قلک ها، اهتمام ورزی به داستان های شهدا و جایگاه بیت المقدس

نقش دانشجویان: بحث و گفت و گو درباره مساله فلسطین در نشست ها و همایش های مختلف، استفاده از اینترنت برای انتشار اطلاعات درباره مساله فلسطین و آگاه کردن مردم از این طریق، اعمال فشار به دولت ها برای تغییر موضع گیری های منفی آن ها در قبال این مساله، انتشار فرهنگ مقاومت در میان دانشجویان و بیان و توضیح عواقب ناگوار فرهنگ سازش و تلاش برای به ثمر نشاندن فعالیت های مردمی مربوط به تحریم کالاهای اسرائیلی

وظایف رسانه های گروهی: ارسال نامه های تاییدی برای کلیه کسانی که از مساله فلسطین دفاع می کنند و ارسال نامه های اعتراضی به کسانی که علیه این مساله سخن می گویند و از رژیم صهیونیستی حمایت می کنند، پخش تصاویر و انتشار اطلاعات مربوط به حقایق اوضاع در فلسطین و سخن گفتن با سند و مدرک

وظایف بخش پزشکی: تحریم داروهای یهودی و آمریکایی و انگلیسی و تشویق واردات داروهای ساخت کشورهای اسلامی، جمع آوری داروها و ارسال آن به بیمارستان های فلسطین، بالابردن سطح آگاهی پزشکان در خصوص مساله فلسطین از طریق انتشار و توزیع جزوات و مجلات و نوار و سی دی

نقش مبلغان: تشریح ریشه های تاریخی مساله فلسطین و اهمیت دینی و تاریخی این سرزمین و توضیح حقایق نبرد با اشغالگران و همپیمانان آنان و تاکید بر این که مساله فلسطین می بایست برای همه مسلمانان اهمیت داشته باشد، زدودن هر گونه احساس یاس و نومیدی از دل های مسلمانان، اعتماد سازی فردی و گروهی بینن مسلمانان در زمینه توان بالای آنان در مقاومت، تلاش برای حمایت از سلاح کارساز تحریم اقتصادی کالاهای صهیونیستی و منتشر کردن این فرهنگ در جوامع اسلامی و برگزاری فعالیت های مربوط به جمع آوری کمک های مالی و غیر مالی

نویسنده در پایان می گوید: امت اسلام هم اکنون وارد یک جنگ تمدنی با آمریکا و رژیم صهیونیستی شده است و در واقع عملیات های مجاهدان در فلسطین مقدمه ای برای پیروزی امت اسلام در برابر دشمنان شان است، اما این پیروزی به یک سری شروط نیازمند است از جمله تقویت و حمایت مستمر از انتفاضه، ایجاد تحولات مادی و معنوی و در نهایت این که علما و مساجد می بایست حامی و پشتیبان مقاومت علیه اشغالگران باشند.   

لینک کوتاه:

کپی شد