حوادث اخیر در مسجدالاقصی، اقدام اهانت آمیز صهیونیست ها در تخریب پایه های این مسجد و بسترسازی برای ویرانی کامل آن از وجود گروه اسلامی سرزمین های اشغالی را بیش تر از همیشه به مردم شناساند ؛ جنبشی که رهبران آن در سال 1948 سرزمین خود را با وجود تمامی دسیسه هایی که سازمان امنیت و اطلاعات رژیم صهیونیستی جهت آواره کردن شان چیده بود، ترک نکردند. این گروه همان جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 به رهبری شیخ رائد صلاح بود که حکم یک کابوس را برای اشغالگران داشته و دارد، به ویژه آنکه وی نقشی بسزا و تاریخی را در دفاع از مسجد الاقصی ایفا کرد و از نیت های پلید دشمن صهیونیستی جهت تخریب این مسجد پاک که تاریخ، میراث، دین، گذشته، حال و آینده فلسطینی ها به شمار می رود، پرده برداشت.
در این مقاله ما به بررسی پیدایش جنبش اسلامی و خصومت صهیونیست ها با این جنبش به خاطر نقش دینی و میهنی که در میان عرب های سرزمین های اشغالی 1948 ایفا کرده و می کند، می پردازیم. بخش دیگر مقاله نیز به تلاش هایی اشاره دارد که جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 در راه دفاع از مسجدالاقصی انجام می دهد.
پیدایش و شکل گیری
اولین جرقه تشکیل جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 در اوایل دهه هفتاد زده شد یعنی در دوره ای که اوج بیداری اسلامی در جهان عرب و فلسطین و اراضی اشغالی 48 بود. از جمله عواملی که در تقویت حرکت بیداری اسلامی موثر بود، می توان به مسئله فروکش کردن موج افکار چپگرایانه اشاره کرد.
فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی 48 که از ذوب شدن در جامعه صهیونیستی و گسترش جریان صهیونیست زدگی نگران بودند، اولین هسته جنبش اسلامی را به سال 1972 در روستای کفر قاسم تشکیل دادند.
جنبش اسلامی به طور کلی یک جنبش جدید و تازه تاسیس نیست ؛ بلکه ریشه هایی عمیق و بنیانی قوی دارد که دلیل آن را باید در ارتباطات موجود میان اعضای این جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 با اعضای اخوان المسلمین در کرانه باختری و نوار غزه و همچنین تاثیرپذیری آنها از افکار شیخ حسن البنا، بنیانگذار جماعت اخوان المسلمین جستجو کرد. جنبش اسلامی در آغاز فعالیت خود یک گروه نظامی تشکیل داد و نام انجمن جهاد و مبارزه را بر آن نهاد. این انجمن دست به عملیات های جهادی فراوانی زد و ظهور آن شوکی برای صهیونیست ها بود. هنگامی که رهبران این گروه مبارزاتی در سال 1981 بازداشت شدند و به اتهام وابستگی و عضویت در این گروه، به حبس با مدت های متفاوت محکوم شدند، پیکره این جنبش ضربه شدیدی را از این رهگذر متحمل شد ؛ ولی این مردم بودند که به حمایت از این جنبش پرداخته و ادامه دادند.
در مورد نقش ملی و میهنی جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 باید گفت که این جنبش در زمینه های مختلف، خدمات فراوانی را به عرب های ساکن اراضی اشغالی ارائه می دهد و در راستای اجرای طرح شیخ رائد صلاح موسوم به “جامعه خودساخته” می کوشد. منظور از جامعه خودساخته چیزی شبیه تشکیل یک کشور اسلامی در اراضی اشغالی 48 است. جامعه خودساخته نهادها، محل های درآمد و بازرگانی خاص خود را دارد و در امور معیشتی اش وابسته به صهیونیست ها نیست.
جنبش اسلامی 48 می گوید که دلیل تاکیدش بر تشکیل جامعه خودساخته به خاطر شرایط سختی است که فلسطینیان ساکن مناطق اشغالی پشت سر گذارده اند و همچنین شدت فشار و محاصره ای است که بعد از انتفاضه الاقصی علیه آنها اعمال شده و همچنین رنج ها و محنت هایی است که در نتیجه اقدامات صهیونیست ها مواجه گشته است.
جنبش مذکور تاکید می کند که هدف از پروژه “جامعه خودساخته” آن است که فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی به خودشان اتکا داشته باشند و چشم به دست دولت صهیونیستی نباشند.
جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 در راستای تحقق هدف یادشده هیات عالی امدادرسانی را بنیان نهاد که بر فعالیت های بهداشتی و اجتماعی مربوط به عرب های ساکن مناطق اشغالی نظارت دارد. ضمنا جبنش مذکور در راستای یافتن منابعی ویژه جهت تامین بودجه لازم برای اجرای پروژه های مختلف بر احیای سنت های اسلامی همچون وقف تاکید فراوانی می کند.
بعد از گذشت مدتی، جنبش اسلامی روند احتیاط را پیش گرفت و به فعالیت های تبلیغاتی و اجتماعی پرداخت و تصمیم گرفت تا دست به اقدام مبارزاتی علیه اشغالگران نزند. جنبش مذکور در اقدامات اجتماعی اش با موفقیت رو به رو بود و توانست جمعیت های خیریه راه اندازی و همچنین ده ها اردوی تابستانی را برپا کند و در راستای تعمیر مساجد، ایجاد بیمارستان ها، مدارس و برپایی تظاهرات و راهپیمایی هایی به نشانه همبستگی با اهالی کرانه باختری و نوار غزه اقدام ورزید.
ضمنا باید در اینجا نقش طرح های خیریه و اجتماعی جنبش در حمایت و نگهداری از یتیمان و خانواده های شهدا و اسرای فقیر کرانه باختری و نوار غزه یاد کرد ؛ التبه در اجرای این طرح ها به کمک های مالی فلسطینیان 48 تکیه دارد. ضمنا با وجود آنکه جنبش اسلامی این اقدام را به شکلی علنی و قانونی انجام می دهد ؛ ولی همین امر باعث شده است که همیشه مورد اتهام قرار گیرد و دفاترش در بخش های مختلف بسته شود و اعضایش نیز به خاطر آن بازداشت گردند ؛ به این بهانه که دارایی های مذکور به جیب مبارزان فلسطینی می رود و چیزی که در این میان دولت امنیتی رژیم صهیونیستی به آن اشاره نکرده، هراسی است که از تداوم پیوند و ارتباط میان عرب های 48 با آرمان فلسطین وجود دارد.
فعالیت های جنبش اسلامی باعث جذب هر چه بیشتر جوانان عرب ساکن اراضی اشغالی به سمت طرح های جنبش شد. جنبش مذکور با برنامه های خاص خود توانست با مفاسد اخلاقی که در میان فلسطینیان مقیم مناطق اشغالی گسترش یافته بود، مقابله کند و در مقابل تمامی مظاهر صهیونیست زدگی بایستد و احساسات ملی و دینی را در وجودشان تثبیت کند. ضمنا جنبش اسلامی توانست به بازسازی خویش بپردازد و در چارچوب تلاش برای بهبود وضعیت ساکنان عرب اراضی اشغالی، در انتخابات شوراهای عربی پیروز شود.
فعالیت های جبنش اسلامی گسترش یافت و تلاش های فراوانی از سوی این جنبش برای کاستن از رنج ها و محنت های فلسطینیان ساکن کرانه باختری و نوار غزه صورت گرفت. فعالیت های جنبش مذکور در این حد نیز محدود نماند، بلکه مسلمانان بوسنی و کوزوو را نیز در بر گرفت.
در زمینه سیاسی نیز جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 مخالفت خود را با مشارکت در انتخابات کنست اعلام و تاکید کرد که به خاطر مسائل دینی با این امر مخالفت می کند. جنبش مذکور خاطرنشان ساخت که حضور در انتخابات پارلمان رژیم صهیونیستی در واقع اعطای مشروعیت به دولت اشغالگر عبری است و وقتی که شکاف میان اعضای جنبش در خصوص مشارکت در انتخابات با هدف تاثیر بر تصمیمات رژیم صهیونیستی و عدم مشارکت پیش آمد، اکثریت با این امر مخالفت کردند و همین امر خصومت و دشمنی دولت اشغالگر صهیونیستی را با این جنبش به دنبال داشت و دولت مذکور یک جنگ بی وقفه را علیه جنبش آغاز نمود تا جایی که برجسته ترین چهره های جنبش بازداشت شدند و صهیونیست ها تهدید کردند که فعالیتش را غیرقانونی اعلام خواهند کرد و به تعقیب اعضای آن می پردازند.
شیخ رائد صلاح … حیات پر از مبارزه
شیخ رائد صلاح، رهبری جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 یکی از برجسته ترین چهره های سیاسی اسلامی به شمار می رود و از جمله افرادی است که هدف سیاست های خصمانه و کینه توزانه دشمن صهیونیستی است. شیخ رائد به خاطر نقشی که در دفاع از اماکن مقدسه و موقوفات اسلامی به ویژه مسجد الاقصی ایفا کرد، زبانزد خاص و عام شده است. شیخ رائد ریاست موسسه بازسازی و مرمت اماکن مقدسه اسلامی “الاقصی” را بر عهده دارد که وظیفه حمایت از اماکن مذکور را دارد که اشغالگران آنها را به طویله، عرق فروشی و محل فعالیت زنان بدکاره بدل ساخته اند.
رائد صلاح در شهر ام الفحم در شمال فلسطین به دنیا آمد. وی هفت فرزند دارد و از جمله خانواده هایی است که حاضر به ترک سرزمین خود نشد و حتی اقدامات گروهک های صهیونیستی نتوانست آنها را به کوچ اجباری سرزمین شان وادارد. شیخ مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان خود را در شهر ام الفحم گذراند و موفق شد لیسانس خود را در رشته الهیات از دانشگاه اسلامی الخلیل بگیرد. وی فعالیت اسلامی خود را بسیار زود آغاز کرد و در همان مقطع دبیرستان با افکار اسلامی آشنا و در زمینه تبلیغ مشغول به کار شد. وی از بنیانگذاران جنبش اسلامی در دهه هفتاد بود و به یکی از برجسته ترین رهبران این جنبش تبدیل شد.
شیخ با کاندیداتوری در انتخابات شورای ام الفحم یعنی بزرگ ترین شهر عربی در فلسطین اشغالی فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد و سه بار شهردار شد که اولین مورد آن به سال 1989 باز می گردد. فعالیت های شیخ در خصوص بازسازی مسجدالاقصی در سال 1996 به اوج خود رسید و موفق شد که طرح های دشمن صهیونیستی برای حاکمیت بر این مسجد مبارک و خارج کردن آن از کنترل مسلمانان را نقش بر آب کند. او برای خنثی کردن طرح صهیونیستی مذکور ده ها هزار عرب ساکن اراضی اشغالی را برای ادای نماز به مسجدالاقصی فرا خواند. جبنش اسلامی اراضی اشغالی 48 سالیانه یک کنفرانس جهانی را با عنوان “اقصی در خطر است” در شهر ام الفحم برگزار می کند که شصت هزار فلسطینی در آن مشارکت می جویند. منابع امنیتی رژیم صهیونیستی بر این باورند که اجرای چنین کنفرانسی از باور و اعتقاد راسخ رهبران جنبش به صحت نظریه “تصمیم رژیم صهیونیستی برای تخریب مسجدالاقصی” حکایت دارد.
صهیونیست ها آزار و اذیت شیخ را از همان آغازین روزهای فعالیت جنبش اسلامی آغاز کردند. منابع امنیتی صهیونیست اعلام کردند که شیخ رائد خطرناک ترین رهبر جنبش اسلامی برای امنیت رژیم صهیونیستی تلقی می شود و در عین حال محبوبیت ترین چهره در میان فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی است.
به نظر نهادهای امنیتی صهیونیستی او یکی از تندروترین رهبران عرب و شخصیتی اسلامی است که با سیاست های خود در قبال مسجدالاقصی، بیشترین اقدام تحریک آمیز را علیه اسرائیل انجام می دهد و در هر باری که اسرائیل موفق می شود تا توجه افکار عمومی را از مسجدالاقصی دور کند، با اقداماتش مسجدالاقصی را در کانون توجه قرار می دهد ؛ چرا که از اهمیت مسئله قدس برای فلسطینی ها، عرب ها و مسلمانان آگاه است.
مقامات صهیونیستی از تمامی تلاش های خود برای اعمال فشار به شیخ رائد صلاح استفاده می کنند. در اکتبر سال 2002 سازمان اطلاعات رژیم صهیونیستی تاکید کرد که ترجیح می دهد شیخ رائد صلاح و دیگر رهبران جنبش را با اسنادی مستدل و دقیق تحویل نظام قضایی بدهد ؛ البته در همین حال نیز شیخ و دیگر رهبران جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 متهم به رابطه با گروه های مخالف اسرائیل در داخل و خارج از مناطق اشغالی بودند. در سال 2003، پلیس رژیم صهیونیستی شیخ را به همراه سیزده تن از رهبران جنبش به اتهام اقدام به جمع آوری کمک برای جنبش مقاومت اسلامی “حماس” بازداشت کرد. شایان ذکر است که شیخ در سال های انتفاضه هدف ترور ناکام اشغالگران قدس قرار گرفت و گلوله به صورتش اصابت کرد. اخیرا نیز یک دادگاه صهیونیستی با صدور دستوری خواستار تمدید دوره ای شد که وی باید در خارج از شهر قدس بگذراند ؛ به این بهانه که اقدام به برپایی راهپیمایی علیه اقدام “اسرائیل” در حفر تونل در بخش زیرین مسجدالاقصی می کند.
دشمنی تاریخی میان جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 و رژیم صهیونیستی
دشمنی و خصومت مشخصه بارز شکل برخورد اشغالگران قدس با جنبش اسلامی است و شدت درگیری میان دستگاه های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی با جنبش اسلامی تا حدی است که اشغالگران اقدام به پلمپ شمار زیادی از نهادهای خیریه و موسسات امدادرسانی وابسته به جنبش کرده و مسافرت شیخ رائد صلاح به خارج از مناطق اشغالی را ممنوع اعلام کرده اند و بارها نیز به اتهام خصومت و دشمنی با “اسرائیل” از آنها بازجویی به عمل آورده اند و در نهایت نیز شماری از برجسته ترین چهره های جنبش و در راس آنها شیخ رائد را بازداشت نموده اند.
وجود پایه های اصلی جنبش اسلامی در مناطق المثلث و الجلیل نیز در نوع خود نگرانی دستگاه های امنیتی رژیم صهیونیستی را به دنبال داشته است ؛ زیرا به نظر آنها این امکان وجود دارد که این مناطق دچار بحران های امنیتی شوند و به بستری برای فعالیت مبارزان فلسطینی کرانه باختری و نوار غزه مبدل گردند.
از سوی دیگر، چیزی که باعث هر چه افزایش هراس و نگرانی صهیونیست ها می شود، آن است که بیشتر گروه های مقاومت برای انجام عملیات در عمق اسرائیل از اعضای جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 کمک می گیرند. ضمنا با وجود آنکه سازمان های اطلاعات رژیم صهیونیستی موفق به اثبات رابطه جنبش اسلامی 48 با عملیات های صورت گرفته نشده اند ؛ ولی اقدامات تحریک آمیزی که جنبش مذکور بر علیه اسرائیل انجام می دهد، را برای اثبات این امر کافی می دانند. کارمی گیلون، رئیس پیشین سازمان اطلاعات نیز به مسئله فوق اشاره داشته و گفته است: «باید نیروهای جنبش اسلامی را هدف قرار دهیم ؛ حتی اگر هیچ رابطه مستقیمی با اقدامات نظامی فلسطینیان در اسرائیل نداشته باشند.»
دشمنی و خصومت رژیم صهیونیستی با جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 به حدی رسیده است که دفتر ایهود باراک نخست وزیر پیشین رژیم اشغالگر قدس از حزب کار با ارائه گزارشی، جنبش اسلامی را تهدیدی استراتژیک برای آینده “اسرائیل” خواند و در اثبات این امر مدعی شد که جنبش مذکور از دموکراسی حاکم، برای تشکیل کشور اسلامی استفاده می کند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی از حزب لیکود نیز گفته بود: “جنبش اسلامی یک غده سرطانی است که باید از بین برود.”
خصومت و دشمنی رژیم صهیونیستی با جنبش اسلامی به شدت رو به افزایش است و در مسائل زیر نمود یافته است:
1ـ سازمان اطلاعات و امنیت رژیم اشغالگر قدس با صدور دستوری، شیخ رائد صلاح را عامل اقدامات تحریک آمیز می داند که باید محاکمه شود. به نظر سازمان مذکور ام الفحم (زادگاه رائد صلاح) که خود شیخ نیز شهردار آن است، به عنوان کانون تروریسم به شمار می رود.
2ـ وزارت کشور رژیم صهیونیستی دستور ممنوعیت خروج شیخ رائد صلاح از مناطق اشغالی را صادر کرده است.
3ـ صهیونیست ها روزنامه “صدای حق و آزادی”، زبان گویای جنبش اسلامی را به اتهام اینکه یکی از بوق های تبلیغاتی حماس است، توقیف کردند.
4 ـ اشغالگران دفاتر امداد رسانی و امور خیریه یعنی بازوی اجتماعی جنبش را پلمپ کرده اند.
5 ـ دستگاه های امنیتی رژیم صهیونیستی از ناظر قضایی این رژیم خواسته اند که فعالیت جنبش اسلامی را غیر قانونی اعلام کند.
6 ـ بازداشت 15 تن از فعالان جنبش اسلامی از جمله شیخ رائد صلاح
تلاش های جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 در جهت دفاع از مسجدالاقصی
فعالیت های رو به افزایش جنبش اسلامی جهت حمایت از مسجدالاقصی و بر ملا ساختن دسیسه های رژیم صهیونیستی برای تخریب و نابودی این مسجد مبارک، به نظر اشغالگران قدس هشداری در خصوص آغاز خطر این جنبش اسلامی برای آینده این رژیم است. صهیونیست ها در همین راستا و برای مقابله با جنبش مذکور اقدامات نظامی گذشته اش را تداعی می کنند و آنها را از استراتژی نهایی جنبش که به نظرشان نابودی اسرائیل است، می ترسانند.
فعالیت های جنبش اسلامی در خصوص مسجدالاقصی با عنوان “اقصی در خطر است” انجام می گیرد و تنها به تلاش های تبلیغاتی محدود نمی شود ؛ بلکه جنبه عملی نیز دارد. از جمله فعالیت های مذکور می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
1ـ جنبش اسلامی هر جمعه اتوبوس هایی مجانی را برای انتقال مسافران از مناطق مختلف فلسطین اشغالی به مسجدالاقصی تدارک می بیند و این مسئله باعث پیوستگی و حمایت هر چه بیشتر مردم از این مکان مبارک شده است.
2ـ بازسازی مصلای مروانی که در نوع خود مانع از پیشرفت حفاری های رژیم صهیونیستی گشت و باعث شد تا مذاکره کننده صهیونیستی نتواند مسئله بخش زیرین مسجدالاقصی را به عنوان حق مسلم خود تعریف کند مانند آن ماجرایی که در جریان کمپ دیوید 2 مطرح شد و به خاطر بحث تقسیم حاکمیت بر بخش زیرین مسجدالاقصی عملا به شکست انجامید.
3ـ پیگیری حفاری های رژیم صهیونیستی که باعث هویدا شدن حفاری های باستان شناسی خطرناک اشغالگران قدس شد که در غفلت تمام فلسطینیان و مسلمانان صورت گرفته بود. بر ملا شدن این اقدامات غیر قانونی باعث قیام 1996 مردم فلسطین شد که به شهادت بیش از هشتاد تن انجامید.
4 ـ تبدیل مسجد الاقصی و قبه الصخره به محل تجمع فلسطینیان برای دفاع از مقدسات
5 ـ برپایی همایش سالیانه ای در خصوص مسجدالاقصی
اخیرا نیز جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 از حفاری های رژیم صهیونیستی در مسجدالاقصی پرده برداشت و خواستار قیامی گسترده برای حمایت از مسجدالاقصی و اعلام اعتراض نسبت به حفاری های صورت گرفته در نزدیکی صحن های مسجدالاقصی شد و دولت اشغالگر صهیونیستی را به تلاش برای ساخت معبد سلیمان متهم کرد و خاطرنشان ساخت: “دستان اشغالگران به خود عرب ها آلوده است.”
آینده فعالیت جنبش در رویارویی با صهیونیست ها
بعد از آنکه جنبش اسلامی اراضی اشغالی 1948 موضع قاطعانه ای را در خصوص اقدامات تخریبی دشمن در مسجدالاقصی اتخاذ کرد و افکار عمومی جهان اسلام و جامعه بین الملل را نسبت به اقدامات اشغالگرایانه صهیونیست ها آگاه ساخت ؛ دولت اشغالگر صهیونیست روند مقابله با جنبش مذکور را به جایی رساند که اسرائیل کاتز، از نمایندگان عضو حزب تندروی لیکود اعلام کرد: «تمایل زیادی میان نمایندگان برای اعلام جنبش اسلامی به عنوان یک گروه غیر قانونی وجود دارد.»
این اولین گام علیه جنبش اسلامی نبود و پیش از این نیز شاباک اعلام کرده بود که این جنبش به سان یک بمب ساعتی است که امنیت صهیونیست ها و همچنین جبهه داخلی را تهدید می کند و نهادهای مختلف وظیفه دارند تا قبل از اینکه هر اتفاقی بیافتد، حجم خطری که از جانب فعالیت های این جنبش متوجه شان می شود، را درک کنند. ضمنا آوی دیختر، رئیس پیشین سازمان اطلاعات رژیم اشغالگر قدس از نظام تربیتی موجود در نهادهای آموزشی جنبش انتقاد کرده و هشدار داده بود که قدرت جنبش به شکل نگران کننده ای رو به افزایش است و انتظار می رود که در انتخابات آتی شوراها موفقیت های بیشتری را کسب کند.
درگیری های موجود میان صهیونیست ها و جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 در صورتی که اشغالگران قدس فعالیت این جنبش را غیر قانونی اعلام کنند، موجودیت رژیم صهیونیستی را با خطر مواجه خواهد کرد ؛ چرا که جنبش مجبور می شود تا شیوه هایی مخفیانه و سری را پیش گیرد و وارد جنگ با صهیونیست ها شود که این اقدام در نوع خود باعث افزایش بار مشکلات دولت صهیونیستی می شود.
شماری از مسئولان امنیتی رژیم صهیونیستی اخیرا اعلام کرده اند که در برخورد با جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 گزینه های زیادی در اختیار ندارند ؛ ولی با این وجود درخواست هایی که از چپی ها و راستی ها در خصوص غیر قانونی اعلام کردن موجودیت و فعالیت جنبش مذکور مطرح می شود، را رد می کنند ؛ زیرا این امر باعث مخفیانه شدن فعالیت های جنبش می شود و این امر نظارت بر فعالیت هایش را با مشکل مواجه می سازد ؛ ضمن آنکه در وضعیت کنونی ارائه دلایل محکمه پسند که با تکیه بر آنها بتوان فعالیت و موجودیت جنبش مذکور را غیر قانونی اعلام کرد، غیر ممکن می باشد.
در نگاهی دقیق به آینده چالش موجود میان جنبش اسلامی اراضی اشغالی 48 با دولت اشغالگر قدس به این نتیجه قطعی می رسیم که اشغالگران توان پیروزی در این چالش را ندارند ؛ زیرا این جنبش از سطح تعلق به نخبگان گذشته و مورد حمایت ملت است. از سوی دیگر، اقدام صهیونیست ها در بازداشت اعضای جنبش در واقع برای ابلاغ این پیام مهم برای عرب های 48 بود که چماق صهیونیست ها آماده است تا هر کسی که خط قرمزها را زیر پا بگذارد، تنبیه کند. در اینجا باید گفت که چنین کاری تنها نتیجه معکوس خواهد داشت.