دولت موقت شکننده سودان در حالی که تحت فشار شدیدی از سوی دولت دونالد ترامپ برای تبدیل شدن به سومین کشور عربی پذیرای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بعد از امارات و بحرین قرار گرفته، شدیدا بر سر پذیرش چنین عادی سازی به اختلاف خورده است.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، فشارهای واشنگتن در خصوص عادی سازی روابط سودان با اسرائیل بخشی از کمپینی برای کسب دستاوردهای مربوط به سیاست خارجی با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر آمریکا است.
با توجه به تلاشهای مستاصل سودان برای خارج ساختن نامش از فهرست کشورهای پشتیبان تروریسم آمریکا، به نظر می رسد این کشور یک هدف طبیعی برای کمپین اعمال فشار واشنگتن از بابت وجود چنین اهرمی باشد. سودان تنها زمانی که نامش از این فهرست حذف شود میتواند وامها و کمک بینالمللی مورد نیازش را برای احیای اقتصاد بحران زده خود دریافت کند.
هر چند که دولت انتقالی سودان مشغول مذاکره بر سر شرایط حذف شدن نام این کشور از فهرست مذکور برای بیش از یک سال بوده اما مقامهای آمریکایی اخیرا این مساله را با عادی سازی روابط با اسرائیل مرتبط ساختند.
رهبران رده بالای نظامی سودانی که همراه با تکنوکراتهای غیرنظامی در یک شورای حاکمیتی کشور را اداره میکنند اخیرا هر چه صریحتر به بیان حمایتشان از عادی سازی روابط با اسرائیل در چارچوب یک توافق سریع با واشنگتن قبل از انتخابات آمریکا پرداخته اند.
محمد دقلو، معاون رئیس این شورا روز جمعه به یک شبکه تلویزیونی محلی گفت: حالا چه ما دوست داشته باشیم چه نداشته باشیم حذف نام سودان از فهرست تروریسم آمریکا با عادی سازی روابط با اسرائیل مرتبط شده است.
او که یک ژنرال است، عنوان کرد: ما نیاز به اسرائیل داریم چون توسعه یافته است و همه جهان با آن همکاری میکنند. ما از چنین روابطی سود خواهیم برد. ما امیدواریم همه نگاهی به منافع سودان بیندازند.
طرح چنین اظهارنظرهایی آن هم در کشوری که خصومت عمومی در قبال اسرائیل قوی است تا همین چند وقت پیش غیرقابل تصور بود.
عبدالله حمدوک، نخست وزیر سودان و مقام غیرنظامی ارشد حاضر در ائتلاف استدلال کرده که دولت انتقالی حکمی برای تصمیم گیری در خصوص مسائل سیاست خارجی در چنین ابعادی را ندارد.
زمانی که مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته میلادی به سودان سفر کرد حمدوک از او خواست حذف کردن نام سودان از فهرست کشورهای پشتیبان تروریسم در آمریکا را اجرایی کند و آن را با به رسمیت شناختن اسرائیل مرتبط نسازد.
حمدوک چند روز پیش به خبرنگاران گفت: این نیازمند یک بحث عمیق در داخل جامعه ما است.
چند مقام سودانی که نامشان را فاش نکردند، گفتند، رهبران غیرنظامی سودان ترجیح میدهند تا بعد از انتخابات آمریکا برای چنین توافقی صبر کنند.
این مقامها تاکید کردند، رهبران نظامی سودان به دنبال یک تواق سریع بین آمریکا و این کشور با شمول عادی سازی روابط با اسرائیل در ازای دریافت یک بسته کمکی هستند. این مقامها ابراز کردند که ارتش سودان بیم آن را دارد مشوقهایی که هم اکنون پیشنهاد میشود بعد از انتخابات آمریکا پس گرفته شوند.
یک مناقشه مربوط به اندازه کمکهای آینده به سودان است. ماه گذشته میلادی نشستی در ابوظبی که در آن مقامهای سودانی، آمریکایی و اماراتی شرکت کردند بدون هیچ توافقی پایان یافت.
یک مقام سودانی شرکت کننده در این نشست گفت، کمتر از یک میلیارد دلار پول نقل به سودان پیشنهاد شد که اکثر آن را اماراتیها پرداخت میکردند. تیم سودانی متقاضی سه میلیارد دلار برای کمک به نجات اقتصاد خود بودند.
دقلو که یک مقام نظامی است روز جمعه در توئیتی بعد از دیدارش با دونالد بوث، فرستاده آمریکا به سودان در خاک سودان جنوبی نوشت، قول این را که نام سودان از فهرست تروریسم “در سریع ترین زمان ممکن” حذف شود را گرفته است.
یک مقام اسرائیلی خاطرنشان کرد، مذاکرات بر سر عادی سازی صرفا میان آمریکا و سودان است. این مقام که نامش را فاش نکرد، بیان داشت: ما هنوز به آنجا نرسیدهایم. او گفت که دولت اسرائیل امید دارد که توافق در این زمینه بتواند قبل از انتخابات سوم نوامبر آمریکا به نتیجه برسد. برای اسرائیل داشتن روابط نزدیک با سودان یک پیروزی سمبلیک است.
سودان به عنوان یک کشور اکثرا مسلمان آفریقایی مدتهاست خود را حامی مردم فلسطین در مطالبهشان برای داشتن یک کشور مستقل اعلام میکند. خارطوم بعد از جنگ ۱۹۶۷ خاورمیانه که در آن اسرائیل کرانه باختری، نوار غزه و شرق قدس – اراضی که فلسطینیها برای کشورشان میخواهند – را اشغال کرد، میزبان اجلاس تاریخی اتحادیه عرب بود. این کنفرانس قطعنامهای را مشهور به “سه جواب خیر” شامل نه به صلح با اسرائیل، نه به شناسایی رسمی اسرائیل و نه به مذاکرات، مورد تصویب قرار داد.
وارد شدن نام سودان به فهرست کشورهای پشتیبان تروریسم از سوی آمریکا به دهه ۱۹۹۰ زمانی که این کشور برای مدت کوتاهی میزبان اسامه بن لادن، رهبر سابق القاعده و دیگر شبه نظامیان تحت تعقیب بود، برمیگردد.
منبع : ایسنا ، 13/07/1399