پس از تصمیم مقامات رژیم صهیونیستی در زمینه احداث 3500 واحد مسکونی در شهرک صهیونیست نشین معالیه ادومیم دنی روبن اشتاین تحلیلگر سیاسی دیروز در هاآرتص نوشت که این امر موجب یأس و ناامیدی فلسطینیان شده است و خشونت را تشدید خواهد کرد. در مقاله این تحلیلگر آمده است”محمود عباس در پایان هفته جاری پس از بازگشت از کنفرانس سران عرب در الجزایر پس از اطلاع از گزارش مربوط به اتفاقات شهرک های صهیونیست نشین در کرانه باختری و طرح “اسرائیلیان” برای احداث هزاران باب منزل جدید در معالیه ادومیم بلافاصله تصریح کرد که شهرک های صهیونیست نشین غیرقانونی است و ما مبارزات خود را بر ضد این شهرک ها از راه های مسالمت آمیز ادامه خواهیم داد تا احداث آن را متوقف سازیم”.
این گفته عادی و با لحن آرامی بیان شده است، اما هنگامی که اقدامات ابو مازن، محمد دحلان، صائب عریقات و رهبران دیگر فلسطینی را در هفته های گذشته بررسی می کنیم، می توانیم به وضوح فعالیت های آشکاری را ببینیم که یأس و تلخکامی آنها را منعکس می کند که ممکن است در آینده نزدیک موجب تشدید خشونت گردد.
پس از انتخاب ابو مازن و تفاهماتی که در شرم الشیخ به دست آمد انتظارات فلسطینیان از رژیم صهیونیستی بیش از اینها بود. فلسطینیان انتظار داشتند که شمار زیادی از اسیرانی که سال ها در زندان های اشغالگران به سر برده اند آزاد شوند، ساخت شهرک سازی متوقف و پایگاه های غیر قانونی تخلیه شوند، درست است که یک بار حمله بزرگی در ساحل تل آویو صورت گرفت، اما سازمان های فلسطینی همچنان به آتش بس متعهد مانده و شلیک موشک ها را از غزه متوقف ساخته اند. نتیجه چه شد؟ این اقدامات برای آنان هیچ سودی نداشت. تفکر “اسرائیل” بر ادامه اشغالگری و توسعه شهرک های صهیونیست نشین استوار است و تغییری در آن حاصل نمی شود. اغلب پایگاه هایی که غیر قانونی ساخته شده اند هنوز در جای خود باقی مانده اند. درگیری ها در شهرهای کرانه باختری بر ضد دیوار نژادپرستانه امنیتی که زمین ها و منبع معیشتی فلسطینیان را از آنها گرفته است، رو به افزایش است و در قدس همچنان دیوارها احداث می شوند و محدودیت های جدیدی برای رفت و آمد اعمال می گردد.
مناحیم کلاین از دانشگاه بار ایلان معتقد است که ما به سمت درگیری سختی حرکت می کنیم. وی در اظهارات ابو مازن پس از انتخاب وی و سخنان حال حاضر او فرق های آشکاری را می بیند. در حالی که مواضع ابو مازن به ویژه درباره پناهندگان معتدل بود، اخیراً تغییر کرده و به مواضع حماس نزدیک شده است که نه تنها دعوت مجدد به اجرای قانون بازگشت محسوب می شود بلکه به محکومیت توسعه شهرک سازی، احداث دیوار حایل و یهودی کردن قدس ادامه می دهد. این نویسنده می افزاید:”در کنار طرح احداث هزار واحد مسکونی در معالیه ادومیم و حوادثی که بر ضد دیوار حایل و دیوارها در قدس به وقوع می پیوندد در روزهای اخیر نشانه های مشاجره در زمینه فروش کلیسای یونانی ارتدوکس و هتل ها و محله های عربی به دست شهرک نشینان تندروی یهودی که این اقدامات در نزد فلسطینیان به معنای تلاش “اسرائیل” برای حذف موجودیت عربی در قدس و یهودی کردن این شهر است، بروز کرده است که همه اینها به توده فلسطینیان و رهبران فلسطین و نیز ناامیدی بر می گردد که موجب درگیری های خونباری خواهد شد.
منبع: روزنامه النهار لبنان