یکشنبه 04/می/2025

رسول طوسون: مساله فلسطین قبل از اینکه یک مساله اسلامی باشد، یک مساله انسانی است

یکشنبه 3-می-2009

“رسول طوسون” نویسنده و روزنامه نگار ترکیه و از نمایندگان پارلمانی سابق این کشور تاکید کرد که به نظر ما مساله فلسطین تنها متعلق به فلسطینیان یا جهان عرب و یا منطقه خاورمیانه نیست و نیز نمی توان آنرا تنها یک مساله مربوط به جهان اسلام دانست، بلکه این مساله قبل از هر چیز یک مساله انسانی است و ملت های فلسطینی و ترک هیچ تفاوتی با هم ندارند، بلکه ملتی یکپارچه و دارای پیوندهای تاریخی و فرهنگی و نیز مشترکات دینی فراوان هستند.

وی در گفتگوی ویژه با رادیو “صدای فلسطین” در ارتباط با بازتاب مساله فلسطین در ترکیه تصریح کرد مهمترین مساله ای که قبل از هر چیز ترکیه را تحت تاثیر قرار داده است، مساله اشغالگری رژیم صهیونیستی است.. ما ترک ها از اشغالگری بیزار هستیم؛ چرا که کشور خودمان پس از جنگ جهانی اول در معرض اشغال قرار گرفته بود و ما در آن زمان همانند مقاومت کنونی فلسطینیان، در مقابل اشغالگران مقاومت کرده و از کشور خود دفاع کردیم.

در زیر متن گفتگوی “رسول طوسون” نویسنده و روزنامه نگار ترکیه ای در مصاحبه با رادیو “صدای فلسطین” را با هم می خوانیم:

 * اوضاع فلسطین را چگونه ارزیابی می کنید؟

** به نظر ما مساله فلسطین تنها متعلق به فلسطینیان یا جهان عرب و یا منطقه خاورمیانه و نیز جهان اسلام نیست، بلکه قبل از هر چیز یک مساله انسانی است و از همین رهگذر می توان گفت که مساله فلسطین یک مساله جهانی است که همگان باید برای حل و فصل آن تلاش کنند. از همین رو ما این مساله را صورت زیر ارزیابی می کنیم:

نخست: این مساله یک مساله جهانی است. دوم: ارتباط مساله فلسطین به ترکیه: من که خود یک ترک بوده و در گذشته در پارلمان این کشور نیز حضور داشتم و در حال حاضر نیز به شغل روزنامه نگاری مشغول هستم می گویم که علی رغم مرزهای قراردادی میان کشورها، ما فلسطین را از ترکیه جدا نمی دانیم و هر چند که برای برقراری روابط میان دو ملت ترک و فلسطینی موانع زیادی وجود دارد، اما ما میان خود و ملت فلسطین هیچ تفاوتی نمی بینیم و هر دو ملت را یک کالبد یکپارچه می دانیم که پیوندهای تاریخی، فرهنگی و دینی زیادی با هم دارند و همین برادری دینی برای ارتباط میان دو ملت کافی است. ما مساله فلسطین را یک مساله جهانی می دانیم و از آنجا که خود جزئی از جهان اسلام هستیم مساله فلسطین را با خود نیز مرتبط دانسته و آنرا مساله خود می دانیم.

* چه عواملی باعث تاثیر پذیری و احساس مسئولیت ملت ترک در قبال مساله فلسطین شده است؟

** مساله ای که قبل از هر چیز باعث تاثیر پذیری ملت ترک از مساله فلسطین شده است، مساله اشغالگری است… ما ترک ها از اشغالگری به شدت بیزار هستیم؛ چرا که کشور خودمان نیز پس از جنگ جهانی اول مدتی تلخی و درد و رنج ناشی از اشغالگری را تجربه کرده است. ما در آن زمان همانند فعالیت های مقاومتی امروزی فلسطینیان در مقابل اشغالگران مقاومت کردیم و از همین رو، مساله اشغالگری رژیم صهیونیستی در سرزمین های فلسطینی تاثیر زیادی بر روی جامعه ترک داشته است.

اما عامل دومی که بر روی ملت ترک تاثیر داشته است تجاوزات و مواد متعدد نقض حقوق بشر و نقض حق آزادی فلسطینیان از سوی رژیم صهیونیستی است.

سومین عاملی موثر در این زمینه به حملات و جنایت های غیر انسانی رژیم صهیونیستی در حق فلسطینیان مربوط می شود و تمامی اقشار و گروه های ملت ترکیه؛ اعم از راستگرا و چپگرا و اعم از اسلامگرا و لائیک از ملت فلسطین حمایت کرده و می کنند.

* استاد رسول.. شما اکنون در دفتر جنبش مقاومت اسلامی “حماس” حضور دارید، این مساله برای ملت ترک چه مهفومی دارد؟ و هدف از بازدید شخصی شما از دفتر جنبش حماس چیست؟

** دفتر جنبش حماس مفهوم مقاومت در برابر اشغالگران را در اذهان تداعی می کند و ما این مساله را 80 سال قبل تجربه کرده ایم و امروز جنبش حماس این راه را ادامه می دهد، لذا من احساس می کنم که در سنگر مقاومت در برابر اشغالگری هستم.

* به نظر شما مفهوم “ارتش شکست ناپذیر” که در حال حاضر به “ارتش پوشالی” تبدیل شده است تا چه حد واقعیت دارد؟

** این تعبیر به هیچ وجه غلو آمیز نیست… ما در سال های اخیر 2 بار شکست ارتش صهیونیستی را به عینه مشاهده کرده ایم: شکست اول که در سال 2006 میلادی در لبنان رخ داد و مقاومت این کشور درسی فراموش نشدنی به ارتش صهیونیستی داد و شکست دوم که در حوادث اخیر نوار غزه اتفاق افتاد و ارتش صهیونیستی شکست اخلاقی و روانی سختی را تجربه کرد که مقاومت سهم زیادی در این مساله داشت و اگر مبارزان گروه های مقاومت در صحنه حضور نداشتند، ارتش صهیونیستی به راحتی وارد غزه شده و هر کاری را که دلش می خواست انجام می داد، اما مقاومت شکست تلخی را به ارتش صهیونیستی تحمیل کرد که هیچ وقت آنرا از یاد نخواهد برد و از سوی دیگر، جهانیان به این مساله پی بردند که اسطوره “ارتش شکست ناپذیر” رژیم صهیونیستی به پایان رسیده و این ارتش شکست های متعددی را تجربه می کند {کم من فئة قلیلة غلبت فئة کثیرة بإذن الله} (سوره بقره: آیه 249).

* آیا به نظر شما انتخاب “إویگدور لیبرمان” تندرو به سمت وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی یک “خودزنی سیاسی و دیپلماتیک” از سوی این رژیم به شمار می رود؟

** مطمئنا لیبرمان شخص تندرو و به شدت اسلام ستیزی است، اما با این وجود مقاومت فلسطین در جنگ غزه درسی فراموش نشدنی به آنها داد و من معتقدم که غزه چنین افراد تندرو و افراطی را نرم کرده و به خوبی تربیت خواهد کرد.

* آیا می توان گفت که جامعه صهیونیستی با انتخاب نتانیاهو و لیبرمان به عنوان مقامات و دولتمردان خود به نفع جنبش حماس عمل کردند؟ و آیا این مساله باعث خواهد شد که جهان عرب و اسلام از جنبش حماس حمایت کنند؟

** بلی.. آنها کسانی را انتخاب کردند که در نقطه مقابل جنبش حماس در طرف فلسطینی قرار دارند، اما سوالی که مطرح می شود این است که آیا پس از شکل گیری دولت مذکور در طرف صهیونیستی، جهان اسلام از جنبش حماس پشتیبانی خواهد کرد؟ ما این مساله را در اقدامات بعدی دولت عبری خواهیم داد و مطمئنا ملت های اسلامی از جنبش حماس حمایت خواهد کرد، اما درباره حمایت دولت های اسلامی از این جنبش علامت های سوال بزرگی وجود دارد.

لینک کوتاه:

کپی شد