شنبه 10/می/2025

شهید دکتر مقادمه اسوه ایثار و فداکاری برای سالکان راه آزاد سازی و سرافرازی

پنج‌شنبه 19-مارس-2009

“ابراهیم مقادمه” اندیشمندی ابرمرد و نابغه و نامور جهان اسلام طی 53 سال زندگی کارنامه ای درخشان در عرصه ایثار و فداکاری و از خودگذشتگی بر جای گذشته است که فلسطینیان و دوستدارانش در جای جای جهان اسلام در این روزها که مصادف با ششمین سالروز شهادتش است آن را در اذهانشان را زنده می کنند.

خانواده این سردار شهید به همراه هزاران فلسطینی دیگر در سال 1948 در یورش ددمنشانه گروهک های متجاوز صهیونیست به فلسطین اشغالی از شهرک یبنا مهاجرت کردند؛ گروهک هایی که در میان سکوت مرگبار جهانیان فلسطینیان بی گناه و بی دفاع را به خاک و خون کشیدند. ابراهیم مقادمه در سال 1950 در “بیت دراس” دیده به جهان گشود و خانواده اش برای زندگی عازم اردوگاه البریج واقع در مرکز نوار غزه شد.

وی زندگی در تمامی اردوگاه های نوار غره را تجربه کرد و در مدارس آژانس امداد رسانی و استخدام آوارگان فلسطینی “آنروا” به تحصیل پرداخت. وی جز شاگردان تیزهوش و نابغه بود؛ به گونه ای که تمامی مقاطع تحصیلی را با معدل 20 به اتمام رساند و وارد دانشکده داندان پزشکی یکی از دانشگاه های مصر شد.

پیوستن به جماعت اخوان المسلمین

مقادمه در سال های نخست جوانی اش به جماعت اخوان المسلمین پیوست و پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی خود به نوار غزه بازگشت و به یکی از رهبران این جماعت در نوار غزه مبدل گشت. وی از نزدیکان شیخ احمد یاسین رهبر معنوی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” بود.

فعالیت های امنیتی و نظامی

مقادمه به همراه شماری از رهبران اخوان المسلمین شاخه نظامی و امنیتی ویژه اخوان المسلمین در نوار غزه را تشکیل دادند و اسلحه به مبارزان می رساندند. در سال 1984 برای نخستین بار به اتهام حمل اسلحه و تاسیس شاخه نظامی برای اخوان المسلمین در نوار غزه بازداشت و به 8 سال زندان محکوم شد.

دکتر مقادمه به عنوان دندان پزشک در بیمارستان شفاء غزه مشغول به کار شد و دوره های پرتونگاری را پشت سر گذاشت و به اخذ دانشنامه متخصص پرتونگاری نائل آمد و پس از بازداشتش در زندان های تشکیلات خودگردان فلسطین از کار در وزارت بهداشت و درمان فلسطین برکنار شد و به عنوان دندان پزشک در دانشگاه اسلامی غزه مشغول به کار شد.

شکنجه در زندان های تشکیلات خودگردان

ماموران تشکیلات خودگردان فلسطین مقادمه را در سال 1996 به اتهام تاسیس یک شاخه نظامی محرمانه برای جنبش مقاومت اسلامی حماس در غزه بازداشت و او را به طرز فجیعی شکنجه کردند و به مدت سه سال در زندان های تشکیلات خودگردان حبس شد. سرویس های امنیتی این تشکیلات بارها او را بازداشت کردند. وی به خاطر اقدامات غیر انسانی بازجویان این سرویس ها به شدت لاغر شد.

این رهبر مبارز از مخالفان سرسخت توافقنامه اسلو بود و اعتقاد داشت که هرگونه توافق سازش با رژیم صهیونیستی در نهایت به قتل عام تمامی فلسطینیان و حذف مسئله فلسطین می انجامد. این رهبر فرزانه یگانه راه حل نیل به استقلال و تشکیل کشور فلسطین را مقاومت می دانست و اعتقاد داشت که ملت فلسطین باید برای تحقق این آرمان های مقدس باید بها پرداخت کنند و بهای آن هم شهادت است.  

دعوتگری و تبلیغ

دکتر مقادمه در طول حیاتش در عرصه دعوتگری و تبلیغ دین تکاپوی گسترده ای داشت؛ به گونه ای که مبانی و مسائل دینی و سیاسی و جهادی را به جوانان تبیین می کرد.

وی یک شخصیت نظامی یا سیاسی صرف نبود، بلکه چشمه جوشان علم و معرفت بود. در مسائل عقیدتی و اعتقادی یک دانشمند بود و در تفسیر به درجه اجتهاد نائل آمده بود. در علم حدیث و علم فقه دیدگاه های خاصی داشت. ایشان همچنین یک شاعر و یک اندیشمند بود و در مسائل تربیتی و پرورشی یک صاحب نظر بود، حال آنکه رشته دانشگاه دندان پزشکی بود.

وی دل از مسجد نمی کند و همواره در مسجد مجاور بیمارستانی که در آن کار می کرد، حضور پررنگ داشت؛ به گونه ای که همسایگانش همواره او را در حال پاکیزه کردن مسجد می دیدند. او هرگز راضی نمی شد کسی به جایش این کار را انجام دهد.

این رهبر سلحشور و دانشمند در سال 1990 در حالی که در یکی از زندان صهیونیستی حبس شده بود پدر بزرگوارشان را از دست داد و این ضایعه دردناک هیچ تاثیری بر روحیه او نداشت و عزم و اراده پولادینش را تضعیف نکرد. به پیشنهاد وی مجلس ختمی در زندان برگزار شد.

اندیشه های سیاسی

دکتر مقادمه در دوران بازداشتش در زندان صهیونیستی چندین کتاب در حوزه امنیت به رشته تحریر درآورد که از جمله آنها می توان به کتاب “نشانه های راه آزاد سازی فلسطین” اشاره کرد. وی همچنین مطالعاتی در زمینه “وضعیت جمعیتی فلسطین” انجام داده است که حاصل این مطالعات کتابی تحت عنوان “مناقشه جمعیتی در فلسطین” است.

وی برای رها سازی فلسطین اشغالی چشم امید به جوانان جنبش اسلامی دوخته بود؛ به گونه ای که در کتابش تحت عنوان “نشانه های راه آزاد سازی فلسطین” می نویسد:« ما با توجه به توان نظامی دشمن صهیونیستی و توطئه چینی های شبانه روزی دشمنان داخلی و خارجی وضعیت نگران کننده ای داریم، ولی همچنان چشم امید به درگاه احدیت دوخته ایم و یقین راسخ داریم که خداوند حافظ و پاسدار دین مبین اسلام است و نیروهای حقمدار را یاری می رساند و نیروهای باطل را محو و نابود می کند و بشارت های قرآنی و احادیث نبی مکرم اسلام این امید را به یقینی راسخ در دل ما مبدل کرده است.»

وی می افزاید : « من به جوانان جنبش اسلامی چشم امید دوخته ام تا به پا خیزند و از خواب و راحتی و آسایش و استراحت خود بزنند و شبانه روز برای خداوند متعال جهاد کنند و جان و مال خویش را در طبق اخلاص بگذارند و تمامی تلاش های خود خالصانه وقف درگاه احدیت کنند و برای حرکت در مسیر اسلام عزم خود را جزم کرده و ثابت قدم باشند و برای رها سازی فلسطین اشغالی از لوث صهیونیست های اشغالگر وحدت رویه داشته باشید.»

ترور به رغم رعایت تمامی جوانب امنیتی

مقادمه از برجسته رهبرانی بود که همواره جوانب امنیتی را رعایت می کرد و کمتر در رسانه ها ظاهر می شد و برای در امان ماندن از گزند دشمنان صهیونیست و فریب آنان همواره لباس های مختلفی بر تن می کرد و از خودروهای متعددی استفاده می کرد، حتی از پیمودن مسیرهای تکراری اجتناب می کرد؛ به طوری که می گویند که ایشان در یکی از سفرهایش چندین خودروی عوض کرد.

نیروهای رژیم صهیونیستی روز شنبه مورخه 8/3/2003 این رهبر مجاهد را به همراه سه تن از محافظانش مورد سوء قصد قرار دادند. جنگنده های آپاچی رژیم صهیونیستی خودروی حامل این رهبر مجاهد را هدف حملات موشکی خود قرار دادند که در پی این جنایت وی به همراه سه تن از محافظانش شهید شدند.

نحوه شهادتش

شیخ شهید احمد یاسین در مورد شهادت دکتر مقادمه می گوید:« زهی خیال باطل که اگر دشمن تصور کند که با ترور دکتر مقادمه عزم و اراده پولادین مبارزاتی ما را تضعیف خواهد کرد و یا ما را به پذیرش شروط جائرانه خود یا تسلیم در مقابل خواسته هایش وادارد، ولی حماس به همه شما و تمامی فرزندان ملت ما و امت ما تاکید می کند که این اقدامات تروریستی موجب تقویت عزم و اراده پولادین و تداوم راه مبارزه و جهاد می شود و دشمن صهیونیستی نیک می داند که ترور این رهبر بسان آتشفشانی خشم ملت ها را بر خواهد انگیخت و موجب تقویت ایمان ملت فلسطین به مشی مقاومت خواهد شد.»

اظهارات دکتر رنتیسی درباره این رهبر اندیشمند

دکتر شهید عبدالعزیز رنتیسی گفت که رژیم اشغالگر قدس با ترور این رهبر اندیشمند می خواست از دست ابرمردی دلیر و بی باک و تاثیر گذار رهایی یابند؛ مردی که سعی در پی ریزی جامعه فلسطین بر اساس معیارهای ارزشی و ایدئولوژیکی داشت؛ مردی که افکار و اندیشه هایش هیچ گونه همخوانی با اهداف و برنامه ها و اندیشه های دشمن صهیونیستی نداشت. مردی که باورهای قلبی و ذهنی یهودیان و اسراییل را به خوبی درک کرده بود و به ابعاد توطئه های دشمن صهیونیستی برای حذف مسئله فلسطین پی برده بود و می دانست که چگونه توانمندی ها و ظرفیت های ملت فلسطین و امت اسلام را برای یک نبرد سرنوشت ساز کانالیزه کند. وی نقاط ضعف و قوت این ملت و این امت را شناخت و به پاسداری از حریم مقدس اصول و آرمان ملت فلسطین برخاست.

مرد امت اسلام

“اسماعیل هنیه” نخست دولت مردمی و منتخب فلسطین گفت که دکتر مقادمه اسوه جهاد و مبارزه و علم و دانش و صبر و استقامت برای امت اسلام بود. ایشان آینده ای روشن برای امت اسلام معماری کرد. چقدر آن لحظاتی که دکتر مقادمه به دست جلادلان صهیونیست تازیانه می خورد دردناک و تحقیر آمیز بود به گونه ای که این جلادان او را به حدی تازیانه زده بودند که نمی توانست روی پاهای مبارکش بایستد، حال آنکه این مبارز نستوه با صبر و استقامتش جلادان صهیونیست را ایستاده نگه داشته بود.

وی افزود که وی زندگی بسیار آبرومندانه و شرافتمندانه ای داشت؛ به گونه ای که در مراسم تشییع پیکرش از هر طیف و جریان و حزبی حضور داشتند و تعداد شرکت کنندگان به صد هزار نفر می رسد. علاوه بر آن تظاهرات باشکوهی در کشورهای یمن، سوریه، لبنان و سودان به منظور زنده نگه داشتن یاد و خاطره این فرمانده شهید و برافراشته نگه داشتن پرچم مبارزه و مقاومت برگزار شد.

روح تازه در کالبد امت دمید

دکتر “احمد بحر جانشین” جانشین رئیس مجلس قانونگذاری فلسطین تاکید کرد که دشمن صهیونیستی تصور می کرد که با ترور این رهبر بی مثال حماس را تضعیف و عزم و اراده آن را سست خواهد کرد، غافل از این که با شهادت این رهبران مبارز؛ به ویژه شخصیتی چون دکتر مقادمه روح تازه در کالبد امت اسلام دمیده می شود و عزم و اراده آنان برای ادامه راه مبارزه و مقاومت و شهادت تقویت می یابد.

این مقام فلسطینی یاد آور شد که پرهیزگاری و دنیا گریزی و پرهیز از خودنمایی و ظاهر شدن در رسانه ها و تواضع و ساده زیستی در تمامی ابعاد زندگی از مشخصه های بارز این رهبر فرزانه بود.

وی خاطر نشان ساخت که ایشان همواره شب زنده داری می کرد و به راز و نیایش با معبود خویشتن مشغول می شد. دشمن صهیونیستی در حالی این ابرمرد ترور کرد که امت اسلام و جماعت اخوان المسلمین و جنبش مقاومت اسلامی حماس به وجود آن نیاز مبرم داشت،ولی به امید ملاقات او در بهشت زنده ایم.

دکتر بحر همچنین گفت: « وی همواره دوست داشت که در خلوت و سکوت کار کند و کسی او را نبیند و انسان کم حرف و اهل عمل بود و کارهای خالصانه را بیشتر دوست داشت و به همین خاطر در زندگی تبلیغی و دعوتگری و اجتماعی و سیاسی خود به یک فرد موفق مبدل شد.

جانشین رئیس پارلمان فلسطین می گوید:« مقادمه در واقع مربی نسلی بود که با آنان زندگی کرد و یک صاحب نظر روشنفکر بود و از جمله رهبرانی بود که تمامی جنبه های مسئله فلسطین را درک کرد و موفق شد از طریق نگارش مقالات و کتاب و سخنرانی این ابعاد را به تصویر بکشد.»

دکتر بحر در توصیف مقادمه می گوید که ایشان مردی راستگو، خالص، بی آلایش، خدا محور، پاک باز و پرهیزگار بود که عمرشان را در راه خداوند متعال وقف کردند؛ به گونه ای طول روز را بیرون از خانه به کار و فعالیت های مختلف مشغول بود و زمانی هم که به خانه بر می گشت تشنگان علم و معرفت آهنگ او را می کردند و از چشمه جوشان علم و معرفت و دانش وی فیض می گرفتند گذشته از آن خانه این رهبر مبارز محل حل فصل اختلافات بود.

بحر تاکید کرد که ترور مقادمه ضایعه عظیمی برای حماس به شمار می رود. وی خاطر نشان ساخت که دشمن صهیونیستی می پنداشت که با ترور مقادمه جنبش را ساقط خواهد کرد و دیگر این جنبش قادر به

تربیت و پرورش افرادی مثل آن نخواهد بود.

 وی گفت که جنبش ما یک جنبش پویا و بالنده ای است و این جنبش بر یک نهاد مشورتی استوار است که نه تنها ده ها فرد بلکه صدها بلکه هزاران تن را می تواند تربیت و پرورش و تحویل جامعه مبارز فلسطین دهد؛ مبارزانی که در حال حاضر با دشمن صهیونیستی به پیکار برخاسته اند.

وی خطاب به جوانان فلسطینی گفت که راه دکتر مقادمه راه شهادت بود و ایشان با خونش بهای عزت و کرامت و سرافرازی را پرداخت و باید جوانان اخوان المسلمین و حماس و اسلام به این قهرمانی که عمرش را در راه حضرت دوست گذاشت اقتدا کنند.

از سوی دیگر، “رونی شکید” یکی از ژورنالیست های رژیم صهیونیستی می نویسند که مقادمه نخستین شخصیت تئوریسین سیاسی است که دشمن صهیونیستی او را ترور کرد.

ترور یحیی عیاش به مثابه ترور یک رهبر بود و ترور صلاح شحاده به مثابه ترور یک فرمانده عملیاتی و ترور مقادمه به مثابه حذف فیزیکی یک تئوریسین حماس بود؛ شخصیتی که به پی ریزی دستگاه های سیاسی و نظامی حماس همت گمارد.

وی می افزاید که حماس نیازمند ایدئولوژی نیست، زیرا این ایدئولوژی را مقادمه پی ریزی کرده بود و در این جنبش هزاران مقادمه دیگر وجود دارد.

کرامات شهید مقادمه

مردم به هنگام تشییع نعش این شهید گلگون کفن متوجه شدند که یک دسته پرنده بر بالای سرشان در پروازند و بوی عطر در فضای تابوت پیچیده است که در پی آن تشییع کنندگان جامه خود را به نعش آن سردار شهید متبرک کردند. علاوه بر آن جنازه این شهید با یک سرعت عجیبی بر دوش مردم شهید پرور فلسطین تشییع می شد و مسئله دیگر این برای این شهید والامقام سه جا مجلس ختم برگزار شد. یکی در شهر غزه دیگری در اردوگاه البریج و سومی در خان یونس.

زندگی این سردار شهید سراسر ایثار و فداکاری و جانفشانی است. ایشان مکتب هدایتگر برای رهروان راه آزاد سازی میهن و عزت و سرافرازی بود.

لینک کوتاه:

کپی شد