بر اساس آخرین نظرسنجی های مرکز مطالعات استراتژیک دانشگاه اردن، از سرگیری روابط دولت اردن با جنبش مقاومت اسلامی “حماس” باعث افزایش محبوبیت آن در میان شهروندان اردنی شده است.
بررسی اخیر مرکز مطالعات استراتژیک دانشگاه اردن نشانگر این است که برخی عوامل داخلی و خارجی در افزایش محبوبیت دولت اردن در میان افکار عمومی جامعه اردن نقش داشته اند که از سرگیری روابط و مذاکرات دولت این کشور با جنبش حماس از مهمترین عوامل افزایش چشمگیر محبوبیت آن چه در میان “صاحب نظران” و چه در میان “مردم عوام” بوده است. در میان عوامل خارجی این پدیده نیز می توان به بهبود روابط اردن با تعدادی از کشورهای عربی مانند سوریه و قطر طی دو ماه گذشته اشاره کرد.
بر اساس این بررسی صورت گرفته، مذاکرات دولت اردن با جنبش حماس حتی باعث تغییر نگرش و رضایت شهروندان اردنی نسبت به عملکرد این دولت شده است و این مذاکرات در کنار بهبود روابط امان با کشورهای سوریه و قطر، نقطه عطفی در سیاست خارجی 3 سال گذشته امان به شمار می رود.
در بخش دیگری از این بررسی به بهبود روابط داخلی دولت با گروه های سیاسی اردن اشاره شده که اخیرا و پس از دو سال تنش میان دولت و جنبش اسلامی باعث بهبود روابط میان آنها شده است.
لازم به ذکر است که دولت اردن اخیرا مذاکراتی را با جنبش حماس انجام داده است که برخی منابع نزدیک به این جنبش آنها را مذاکرات امنیتی توصیف کرده اند، اما ناظران سیاسی معتقدند این مذاکرات که میان هیئت اعزامی جنبش حماس متشکل از “محمد نزال” و “محمد نصر” از اعضای سیاسی دفتر جنبش حماس و “محمد الذهبی” رئیس سازمان اطلاعات اردن و تعدادی از مشاوران و معاونان وی برگزار شد جنبه سیاسی داشته است. نکته جالب توجه در این میان این است که این مذاکرات با استقبال گسترده محافل سیاسی اردن مواجه شده و تحلیلگران سیاسی این مذاکرات را سرآغازی برای ایفای نقش اصلی و واقعی اردن در زمینه مساله فلسطین و دیگر مسائل جهان عرب تلقی کردند.
جنبش ها و گروه های سیاسی اردن خواستار بی طرفی امان در اختلافات میان جنبش های فتح و حماس بوده و معتقد بودند که حمایت دولت اردن از موضع تشکیلات خودگردان و جنبش فتح به موضع این کشور ضربه زده و ابتکار عمل در زمینه مساله فلسطین را از دست آن خارج می کند.
از سوی دیگر، بررسی مذکور افزایش رضایت مردم از عملکرد دولت اردن تنها یکسال پس از روی کار آمدن آنرا ناشی از عوامل متعدد داخلی از جمله کاهش قیمت مواد سوختی می دانند که دولت پس از افزایش بهای این محصولات در ماه فوریه سال جاری میلادی (2008) وعده بررسی متوالی قیمت ها و تنظیم آنها با قیمت های جهانی را داده بود.
علاوه بر این، کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی در طول سه ماه اخیر و اقدام دولت در زمینه بررسی و کاهش قیمت مواد سوختی در داخل این کشور باعث تغییر نگرش افکار عمومی اردن نسبت به عملکرد دولت این کشور شده و بدین ترتیب می بینیم که معیارهای شهروندان یک کشور برای ارزیابی عملکرد و کارآیی دولت همیشه ثابت نیست، بلکه از تحولات داخلی و خارجی تاثیر می پذیرد.
گفتنی است که مرکز مطالعات استراتژیک وابسته به دانشگاه اردن می باشد که از بزرگترین و قدیمی ترین دانشگاه های این کشور به شمار می رود. این مرکز در زمینه تهیه نظرسنجی ها و پژوهش های دوره ای درباره مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اردن فعالیت می کند و عملکرد آن در سال های گذشته جایگاه و اعتبار والایی در میان افکار عمومی این کشور به آن بخشیده است.