شنبه 03/می/2025

چرخه اقتصاد نوار غزه به علت محاصره کنونی و بستن گذرگاه های مرزی از حرکت باز ایستاده است

سه‌شنبه 2-دسامبر-2008

  مهندس زیاد ظاظا وزیر اقتصاد و دارایی دولت منتخب فلسطین تاکید کرد که محاصره اقتصادی فلسطین از زمان امضای دو توافقنامه شوم اسلو و پاریس همچنان ادامه دارد و این توافقنامه ها اقتصاد فلسطین را وابسته به اقتصاد رژیم صهیونیستی کرده است.

ظاظا همچنین تاکید کرد که محاصره تحمیلی کنونی و بستن گذرگاه های مرزی باعث شد تا چرخه اقتصاد نوار غزه در سایه سکوت غیر قابل توجیه جهان عرب و جامعه بین المللی به طور کامل از حرکت باز ایستد. وی تصریح کرد که همه بخش های زندگی نوار غزه از ادامه محاصره و بستن گذرگاه های مرزی متضرر شده اند.

این وزیر فلسطینی از دولت های عربی و اسلامی به ویژه مصر خواست تا به وظایف و مسئولیت های خود در قبال نوار غزه عمل کنند. ظاظا از کشورهای اسلامی خواست تا برای کاهش اندکی از محنت های ملت فلسطین هر چه سریعتر برای بازگشایی گذرگاه های مرزی فلسطین مداخله نمایند.

متن گفت و گوی خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین با مهندس ظاظا به شرح زیر است:

 

مدیریت بحران و محاصره

س: وضعیت اقتصادی نوار غزه را در سایه ادامه محاصره ظالمانه کنونی چگونه ارزیابی می کنید؟

ج: به علت ادامه محاصره اقتصادی و مالی نوار غزه و بستن گذرگاه های مرزی از سوی رژیم صهیونیستی و نیز در سایه سکوت غیر قابل توجیه جهان عرب و جامعه بین المللی باید گفت که چرخه اقتصاد وارد غزه به طور کامل از حرکت باز ایستاده است. نبود مواد اولیه مورد نیاز در این منطقه به ویژه برق و آب تاثیر بسیار منفی بر وضعیت بهداشتی و بیمارستان های نوار غزه گذاشته است. آب های نوار غزه نیز به علت ادامه محاصره با مشکلات متعددی مواجه شده است؛ چرا که همه آب های نوار غزه از چاه های آرتزین که با برق کار می کند تامین می شود بنابراین قطع برق تاثری مستقیم بر وضعیت آب گذاشته است. در این میان مساله گاز شهری نیز مشکل را دو چندان کرد. بخش اقتصادی از مله مرغداری ها زیان زیادی دیدند. تصفیه خانه های آب و فاضلاب نیز از محاصره غزه در امان نماندند به طوری که در آینده ای نزدیک مجبور خواهیم شد تا فاضلاب ها را بدون بازیافت به دریا بریزیم و این مساله بر محیط زیست تاثیری بسیار بد خواهد گذاشت و فاجعه زیست محیطی به بار خواهد آورد. مشکل زباله های سنگین نیز به خاطر فراهم نبودن لوازم یدکی و سوخت مورد نیاز، بر پاکیزگی شهرها تاثیری منفی گذاشته است. همچنین به علت بسته ماندن گذرگاه های مرزی مقدار آرد، برنج و شکر وارداتی به غزه بسیار کاهش یافته است. همه بخش های حیاتی نوار غزه به خاطر ادامه محاصره از کار و به طور کل چرخه اقتصاد از حرکت باز ایستاده است و آثار منفی و فاجعه بار آن از بیش از یک هفته پیش بر زندگی روز مره مردم کاملا مشهود و این مساله بسیار خطرناک است.

 

س: شما این بحران بی سابقه و ظالمانه را در دولت چگونه اداره خواهید کرد؟

ج: ما امور میهن را بر اساس عدل و عدالت اداره می کنیم شهروند فلسطینی امروزه احساس امنیت و آرامش می کند و این در حالی است که سال های طولانی به ویژه از زمان اشغالگری و در طول حکومت تشکیلات خودگردان و حتی تا یک و نیم سال پیش ناامنی و بی ثباتی در فلسطین موج می زد. شهروند فلسطینی امروزه خود را در برابر محاصره و محنت ها با همگان برابر و به خوبی می داند که وزیران و مسئولان رسمی فلسطین نیز مانند او در رنج و سختی به سر می برند. همچنین شهروند فلسطینی به خوبی می دانند که پایداری و ایستادگی اش یک امتیاز بزرگ است که به وسیله آن قادر است از عزت و کرامت و حقوق و موجودیت خویش دفاع کند. فلسطینیان هرگز راضی نمی شوند که به خاطر یک لقمه نان حیثیت و شرف خود را از دست بدهند. فشارهای رژیم صهیونیستی و سکوت مرگبار جهان عرب و توطئه علیه ملت هیچ یک در برابر عزت و کرامت و حقوق ملی و انسانی شهروندان فلسطینی ارزشی ندارند.

 

س: شما به عنوان معاون نخست وزیر آیا معتقدید که این بحران به فروپاشی دولت منتخب منجر خواهد شد چرا؟

ج: هرگز! محاصره اقتصادی و مالی از دو و نیم سال پیش بر ملت فلسطین تحمیل شده است و این محاصره اقتصادی از زمان توافقنامه های شوم اسلو و پاریس که اقتصاد فلسطین را به اقتصاد رژیم صهیونیستی وابسته و آن را منزوی کرد تا به امروز وجود دارد. این محاصره در گذشته نیز بوده و تنها روند آن امروه شدت یافته است و هدف از آن به زانو درآوردن ملت فلسطین است. اما با وجود همه محنت ها و سختی ها شهروند فلسطینی احساس عزت و کرامت بیشتری می کند و خود را به پیروزی و استیفای حقوق و آرمان های ملی نزدیک تر می بیند. پیام ما به امت اسلام این است “مژده دهید که ملت فلسطین هرگز تن به ذلت نمی دهد و پیروز خواهد شد و پایان شب سیه سپید است” بنده نیز به عنوان یک مسئول و یک شهروند پیروزی را نه در مقابل دیدگان که در میان دو دستم می بینیم و به این اصل یقین دارم که پس از هر سختی آسانی است و می دانم که چگونه پیامبر اکرم (ص) در مکه مکرمه به مدت سه سال محاصره شد و در نهایت پیروزی از آن حضرت و خاندان پاکش شد و در تاریخ خوانده ایم که صلاح الدین ایوبی چگونه در اسکندریه محاصره و پس از آن فلسطین پیروز شد و نخستین پیروزی اش از منطقه نوار غزه آغاز گردید ما همه این سرگذشت های موفقیت آمیز را به خوبی می دانیم و معتقدیم که جهانیان و به ویژه ملت های عربی و اسلامی اهالی غزه را اهل عزت و کرامت می دانند و بر این باورند که ساکنان این منطقه امید و آروزی اصلی امت اسلام هستند.

 

بحران غذایی و انسانی

آیا آسیاب های گندم از کار ایستاده اند چه اتفاقی برای ذخایر راهبردی آرد و گندم افتاده است؟

ج: ابتدا باید نکته ای را توضیح دهم و آن این که رژیم صهیونیستی در تمامی زمینه ها اعم از مواد غذایی و آب و برق و سوخت، اقتصاد فلسطین را به اقتصاد خود وابسته کرده است بنابراین باید گفت که در نوار غزه اصلا هیچ ذخیره راهبردی وجود ندارد. این ذخیره در بهترین وضعیت کفاف یک تا بیست روز را می دهد بنابراین نمی توان به آن ذخیره راهبردی اطلاق کرد. رژیم صهیونیستی هنگامی که در گذشته اجازه می داد تا مواد غذایی وارد نوار غزه شود این مقدار مواد غذایی تنها برای یک روز شهرودان فلسطینی کافی بود و هنگامی نیز کهع گذرگاه ها را بست و محاصره را تشدید کرد این مواد غذایی تنها برای 25 الی 50 درصد شهروندان کافی بود. به عنوان مثال در سال گذشته میلادی 7000 تن گندم و 2000 تن آرد وارد نوار غزه شد و این در حالی است که نیاز نوار غزه به گندم 18000 تن در سال است این مساله بر کالاهای اساسی نظیر سوخت گاز شهری و مازوت نیز صدق می کند. همچنین همه نانوایی های نوار غزه به علت عدم ورود آرد مورد نیاز بسته شده اند.

 

س: رسانه های گروهی اخیرا خبر داده اند که آسیاب ها به آسیاب کردن دانه هایی که مصارف حیوانی دارند روی آورده اند آیا این خبر صحت دارد؟

ج: واقعیت این است که در انبارها دیگر گندم یافت نمی شود و در این انبارها تنها مقدار اندکی آرد باقی مانده است که از آن ها در نانوایی ها استفاده می شود و اما درباره این خبر که آسیاب ها به آسیاب دانه های خاص حیوانات روی آورده اند باید بگویم که این خبر صحت دارد و با توجه به این ه درصد پروتئین این دانه های گندم بسیار کم است و بنابراین مصرف آن برای انسان جایز نیست به هر حال ما امیدواریم که گذرگاه های مرزی به ویژه گذرگاه رفح بازگشایی شود. ما از مصر می خواهیم که برای تحقق این مهم هر چه سریعتر گام بردارد و مصوبات نشست وزیران خارجه عرب در اواخر سال 2006م. برای لغو محاصره را اجرایی کند. مساله دیگر این که رییس جمهوری مصر اعلام کرده بود که هرگز اجازه نخواهد داد که اهالی غزه گرسنه بمانند حال دولت مصر باید این شعار را اجرایی کند. مساله دیگر این که مصر ناظر بر پیمان آرام سازی بوده و به ما وعده داده است که در صورتی که رژیم صهیونیستی به شروط آرام سازی اعم از بازگشایی گذرگاه ها و جلوگیری از ورود کالاها عمل نکند خود گذرگاه رفح را به روی مردم و کالاها خواهد گشود و نوار غزه با کمبود مواد غذایی و دارو و برق و غیره مواجه نخواهد شد. همچنین رابطه تاریخی و جغرافیایی و پیوندهای برادری میان فلسطین و مصر، مصری ها را بر آن می دارد تا گذرگاه رفح را هر چه سریعتر بازگشایی کنند این درخواست به مثابه گدایی کردن نیست بلکه این حق و یک تکلیف است.

از سوی دیگر، دولت های عربی باید به مصر در زمینه بازگشایی گذرگاه رفح یاری رسانند. همه کشورهای عربی در این زمینه مسئولند.

 

تونل ها

س: دیدگاه شما به عنوان یک وزیر درباره ورود کالاها به نوار غزه از طریق تونل چیست؟

ج: به طور کل ما تونل ها را بر ضد منافع سیاسی و اقتصادی و امنیتی خود می دانیم اما فلسطینیان تحت محاصره هستند و باید به هر وسیله ممکن سد محاصره را بشکنند اگر جهانیان و عرب ها و اتحادیه عرب می خواهند به فلسطینیان در دفاع از مساله مقدس فلسطین یاری رسانند باید گذرگاه رفح را از همین امروز بازگشایی نمایند و تحقق این مهم را به آینده موکول نکند آن ها باید اجازه دهند که کالاهای مورد نیاز به آسانی وارد نوار غزه شود بنابراین نیای نیست که شهروندان فلسطینی به دنبال ابزار و راهکار دیگر برای شکست محاصره باشند چرا که راهکاری بسیار آسان برای تحقق این مهم وجود دارد سازمان ملل باید رژیم صهیونیستی را مهار کند و اجازه ندهد که نیروهای ما را که از مرزها حمایت می کنند هدف قرار دهد.

 

س: به نظر شما این که شهروند فلسطینی به دنبال لقمه نانی از طریق تونل های حفر شده در کشورهای عربی به ویژه مصر است نشانگر چیست؟

ج: برای همه دولت های عربی به ویژه مصر بسی مایه ننگ است که یک ملت تنها به این خاطر که آزادانه رای و انتخاب خود را اعلام کرده تحت محاصره قرار گیرد و گرسنه بماند. همچنین مایه بسی ننگ و عار است که عده ای مدعی شوند که فلسطین یک کشور مستقل و دارای حاکمیت است و حال آن که تنها علیه شهروندان فلسطینی که برای استیفای حقوق حقه خود تلاش و مبارزه می کند حکم رانده می شود و این کشور مستقل و به اصطلاح دارای حاکمیت در برابر توطئه آمریکا و رژیم صهیونیستی عاجز و درمانده است.

 

س: برخورد وزارت اقتصاد و دارایی با مواد غذایی که از طریق تونل و غیره وارد غزه می شوند چگونه است؟

ج: کالاهای وارداتی نوار غزه تحت نظارت دایمی ماست و ما تاریخ اعتبار و کیفیت کالاها را به دقت کنترل می کنیم. همچنین قیمت کالاها و سوء استفاده برخی تجار در سایه محاصره کنونی را به دقت زیر نظر داریم. ما یک تیم زبده در اختیار داریم که با همکاری با وزارتخانه های بهداشت و کشاورزی مسائلی از این قبیل را بیست و چهار ساعته تحت کنترل دارد. بر همین اساس بار دیگر تاکید می کنیم که کلیه کالاها پیش از ورود به نوار غزه تحت کنترل هستند و به شهروندان فلسطینی نیز اطمینان خاطر می دهیم که همه کالاهای وارداتی سالم هستند و در صورتی که مشخص شود کالایی غیر استاندارد است بلافاصله آن را بر اساس قانون توقیف و یا از بین می بریم.

 

خطر آلودگی آب ها

س: شرکت آب و فاضلاب نوار غزه اخیرا نسبت به آلودگی آب به علت ادامه محاصره هشدار داد آلودگی آب چه ارتباطی با محاصره دارد؟

ج: عمده آب های آشامیدنی نوار غزه از طریق چاه های آرتزین تامین می شود بنابراین ما برای به دست آوردن آب مورد نیاز خود به برق و لوازم یدکی نیروگاه ها و پمپ نیاز مبرم داریم و فقدان برق باعث توقف کار این چاه ها می شود همچنین بازیافت فاضلاب ها به برق نیاز دارد اگر ما نتوانیم فاضلاب ها را بر اساس اصول فنی و مهندسی بازیافت کنیم این مساله حتما بر ذخایر آبی ما تاثیر منفی گذاشته و آب شرب را آلوده خواهد کرد. نکته مهمتر آن که اگر برق و گاز و کالاهای مورد نیاز شهروندان فلسطینی فراهم نشود مردم ناگزیر نظافت و پاکیزگی اهمیت نخواهند داد.

 

مشارکت تشکیلات خودگردان در محاصره

س: به نظر شما آیا به غیر از رژیم صهیونیستی طرف های دیگری نیز در محاصره نوار غزه مشارکت دارند؟

ج: محمود عباس 100 درصد در این محاصره شرکت دارد و باید پاسخگو باشد و بنده معتقدم که محمود عباس هرگز رییس ملت فلسطین نبوده است و بسی مایه ننگ است که وی رییس ملت فلسطین باشد. نامبرده تاکنون مرتکب جنایت های متعددی علیه ملت فلسطین شده است از جمله این که در اوایل سال 2007م. خون انسان های بی گناه را به دست سرویس های امنیتی به زمین ریخت و رسما از رژیم صهیونیستی می خواهد که به نوار غزه حمله کند و نامبرده امروز نیز صهیونیست ها، دولت های عربی و جهانیان را علیه اهالی نوار غزه بسیج می کند بنابراین عباس شایستگی ریاست ملت را ندارد و نمی توان آن را رییس ملت فلسطین نامید.

همچنین گروه وابسته به عباس نیز خواستار محاصره و در تنگنا قرار دادن نوار غزه هستند و ما این مساله را می توانیم از موضع گیری های اشخاصی نظیر “حسین الشیخ” مشاهده نماییم. به اعتقاد بنده عباس هرگز شایستگی ریاست ملت فلسطین را ندارد؛ وی اگر فردی شایسته بود هرگز حقوق کارمندان را قطع نمی کرد و هرگز از عده ای نمی خواست که در خانه های شان بمانند و کار نکنند تا زندگی مردم به جهنم تبدیل شوند و اشغالگران را به محاصره غزه و حمله به آن و جهان عرب به ویژه مصر را علیه این منطقه تحریک نمی نمود.

 

س: تشکیلات خودگردان اخیرا اجلاس های اقتصادی متعددی را در کرانه باختری برگزار کرد نظر شما درباره این اجلاس ها چیست و نتایج چه نفعی برای نوار غزه داشته است؟

ج: شهروندان فلسطینی شاهد هیچ گونه نتایج مثبتی از این اجلاس ها خواه در داخل و خواه در خارج فلسطین نبودند و چه بسا محمود عباس و گروهش آثار این اجلاس ها را به طور آشکار دیده اند، اما همه آن ها در نهایت به ضرر ملت فلسطین بوده و این ملت است که باید تاوان آن را به طور سنگین پرداخت نماید.

لینک کوتاه:

کپی شد