شنبه 03/می/2025

وزیر آموزش و پرورش فلسطین: اشغالگران هرگز نمی توانند اراده ما را در هم بشکنند

یکشنبه 24-ژانویه-2010

وزیر آموزش و پرورش فلسطین ضمن تاکید بر اینکه وزارتخانه متبوعش با وجود محاصره نوار غزه که از زمان آغازش سه سال می گذرد و علی رغم حمله گسترده صهیونیست ها به نوار غزه که طی آن مراکز و نهادهای آموزشی به شکلی عامدانه مورد هدف قرار گرفت، موفقیت های بسیاری را کسب نموده است، خاطرنشان ساخت: “ملت فلسطین، قدرت خویش را در رویارویی با یورش های وحشیانه اشغالگران به اثبات رسانده است.”      

محمد عسقول در گفتگویی با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین تصریح کرد: “آنچه ساکنان غزه در جریان حمله گسترده سال گذشته اشغالگران به نوار غزه متحمل شدند، حجم گسترده و بی سابقه ای از درد، اندوه و فاجعه بود. قدرت اراده ای که فرد فلسطینی از آن بهره مند می باشد، بی نظیر است ؛ البته منظور ما تنها مبارزان فلسطینی نیست بلکه این اراده در وجود آحاد ملت دیده می شود. فلسطینیان ثابت کرده اند که در تمامی عرصه ها مبدع، مبتکر و متفاوت هستند. جنگ غزه باعث نشد تا فردی خانه و کاشانه خود را ترک کند ؛ بلکه منجر به بازگشت تعداد زیادی از افراد به خاک میهن گردید.”

وی افزود: “با وجود مشکلات و موانع موجود در سال تحصیلی جاری که با اعتصاب سیاسی آموزگاران، محاصره و جنگ همراه بود و در نوع خود دشوارترین سال در تاریخ نظام آموزشی فلسطین تلقی می شد، ما شاهد پیشرفتی ملموس در زمینه آموزش همراه بودیم و آمارها حکایت از آن دارد که این پیشرفت در مقایسه با سال گذشته 3 درصد بوده است.”

این مقام فلسطینی افزود: “وزارت آموزش و پرورش موفق شده است که حدود 5 هزار آموزگار را برای رفع نیازهای نظام آموزشی و نیز حمایت از فرآیند تعلیم و تربیت، آماده نمایند. برنامه دیگری که در این راستا به انجام رسید، آموزش گسترده علمی و حرفه ای آموزگاران بود تا این عزیزان بتوانند به بهترین نحو وظیفه خویش را به انجام برسانند. ضمنا بستری مناسب برای آموزش مدیران مدارس نیز فراهم آمده که با موفقیت همراه بوده است و نشانه های این موفقیت را می توان در برگزاری امتحانات مشاهده کرد.”

چهره مذکور در پاسخ به پرسشی در خصوص رنج ها و محنت های ساکنان نوار غزه، گفت: “رنج ها و زیان هایی که ملت فلسطین و نظام آموزشی در نتیجه حملات دشمن صهیونیستی متحمل شدند، غیر قابل برآورد است و حمایت هایی که از موسسات و نهادهای آموزشی صورت گرفت، جوابگوی خسارت های گسترده وارده آمده به بخش آموزش نبود ؛ البته باید گفت که در حقیقت، این حمایت ها در چارچوب تقویت عناصر پایداری و ثبات ملت فلسطین صورت می گیرد.”

محمد عسقول در ادامه خطاب به دشمن صهیونیستی گفت: “اگر این جنگ، جنگ اراده ها است و اگر اشغالگران با به راه انداختن جنگ غزه در صدد شکستن اراده ملت فلسطین بودند، وزارت آموزش و پرورش اعلام این نکته را بر خود واجب می بیند که دشمن ـ با هر توان نظامی یا خوی وحشی گری ـ نمی تواند عزم ملت ما را بشکند ؛ زیرا این اراده نتیجه ایمان به خدا است. دشمن باید بداند که فلسطینیان هرگز از حق خود در بازسازی میهن شان چشم نخواهند پوشید. ما ـ در وزارت آموزش و پرورش ـ به امانتی که در دست ما است، کاملا آگاه هستیم و از همه چیز خود برای خدمت به ملت و دانش آموزان فلسطینی مایه گذارده ایم و خواهیم گذارد. در همین جا تاکید می کنم که احدی نمی تواند اراده و عزم ما را در هم بشکند و ما نیز هرگز دست از دانش و آموزش بر نمی داریم حتی اگر مجبور به برگزاری کلاس ها در داخل چادر شویم.”

متن کامل مصاحبه خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین با دکتر محمد عسقول، وزیر آموزش و پرورش فلسطین ترجمه شده و از نظر خوانندگان عزیز فارسی زبان می گذرد:

 

س: آقای دکتر عسقول! به عنوان اولین سوال برای ما بفرمایید که بعد از گذشت یک سال از حمله گسترده اشغالگران به نوار غزه، وضعیت آموزشی در این منطقه چگونه است؟

ج: با وجود مشکلات و موانع موجود در سال تحصیلی جاری که با اعتصاب سیاسی آموزگاران، محاصره و جنگ همراه بود و در نوع خود دشوارترین سال در تاریخ نظام آموزشی فلسطین تلقی می شد، ما شاهد پیشرفتی ملموس در زمینه آموزش همراه بودیم و آمارها حکایت از آن دارد که این پیشرفت در مقایسه با سال گذشته 3 درصد بوده است. به نظر بنده، این موضوع نشانگر توان فلسطینیان در مقابله با مشکلات و سختی ها می باشد ؛ البته موفقیت ها تنها محدود به ایستادگی در برابر شرایط دشوار نیست ؛ بلکه مربوط به تولید نیز می شود.

ما در نوار غزه شاهد اراده ای بودیم که آموزگاران، دانش آموزان، مدیریت نهادهای آموزشی و متولیان امر تعلیم از خود به نمایش گذاردند. اقشار مذکور همگی دست به دست هم دادند و باعث موفقیت در فرآیند آموزش شدند که به نظر بنده، اهمیت این امر کمتر از پایداری ملت ما در جنگ اخیر غزه نیست.

 

 س: آیا می توانید برای ما از دستاوردهای وزارت آموزش و پرورش در دوره گذشته بگویید؟

ج: وزارت آموزش و پرورش با وجود مشکلات و موانع مختلف موفق شده است که حدود 5 هزار آموزگار را برای رفع نیازهای نظام آموزشی و نیز حمایت از فرآیند تعلیم و تربیت، آماده نمایند. برنامه دیگری که در این راستا به انجام رسید، آموزش گسترده علمی و حرفه ای آموزگاران بود تا این عزیزان بتوانند به بهترین نحو وظیفه خویش را به انجام برسانند. ضمنا بستری مناسب برای آموزش مدیران مدارس نیز فراهم آمده که با موفقیت همراه بوده است و نشانه های این موفقیت را می توان در برگزاری امتحانات مشاهده کرد.

در زمینه موفقیت هایی که در خدمت رسانی به دانش آموزان به عنوان محور فعالیت های تعلیم و تربیتی داشتیم، باید بگویم که وزارتخانه تلاش های فراوانی را در زمینه تامین کادرهای آموزشی برخوردار از مهارت و سطح بالای علمی، مدیریت عالی در مدارس و نیز تهیه امکانات لازم صرف نموده است. ضمنا وزارت آموزش و پرورش موفق شده است تا با وجود مشکلات و موانع فراوان، این سال تحصیلی را ـ به حول و قوه الهی، به فضل خداوندی و نیز همکاری صمیمانه برادران عزیز ـ با موفقیت به پایان برسانیم.

 

س: در صورت امکان، برای ما از فعالیت های صورت گرفته جهت حمایت روحی و روانی از دانش آموزان که با نظارت یا همکاری وزارت آموزش و پرورش صورت گرفته است، توضیحاتی بفرمایید.  

ج: وزارت آموزش و پرورش و کادرهای وابسته به آن، توانسته اند تا بحران ناشی از جنگ غزه را تا حدود 95 درصد پشت سر بگذارند. وزارتخانه از طریق بخش مدیریت کل هدایت روانی و با همکاری سازمان آنروا (امدادرسانی و ایجاد فرصت های شغلی برای آوارگان فلسطینی) کمک های زیادی را به دانش آموزان جهت گذار از بحران روانی ناشی از جنگ کرده است و در این راستا و در هفته اول بعد از جنگ، برنامه مفرح هفت روزه ای را ترتیب داد تا مساعدت لازم را به دانش آموزان برای پشت سر گذاردن بحران مذکور بنماید و آنها را برای ادامه مرحله فراگیری درس آماده کند که البته این برنامه با موفقیت همراه شد ؛ البته در برخی موارد، دانش آموزانی بودند که به خاطر مشاهده صحنه های خونین و دردناک گرفتار بیماری روانی شدند که در طول سال تحصیلی، وزارتخانه به درمان آنان همت ورزید و بودجه ای خاص را برای همین منظور اختصاص داد.

ضمنا وزارت آموزش و پرورش از هفت موسسه و سازمان خارجی و داخلی نیز کمک گرفت تا به دانش آموزان جهت خروج از بحران روانی ناشی از حمله گسترده اشغالگران صهیونیست به نوار غزه کمک کند که البته این همکاری موفقیت های گسترده ای را نیز به دنبال داشت.   

 

س: تفسیر شما از اقدام اشغالگران صهیونیستی از هدف گیری موسسات و مراکز آمورشی در نوار غزه چیست؟ لطف برای ما از میزان خسارت هایی بگویید که به وزارت آموزش و پرورش در جریان جنگ وارد آمده است.

ج: در این نکته تردیدی نیست که هدفگیری موسسات و نهادهای آموزشی بی هدف نبوده است. برای این نکته کافی است که به نظر و دیدگاه صهیونیست ها درباره وزارت آموزش و پرورش نگاهی بیاندازیم و ببینیم که رژیم اشغالگر قدس چه اهمیتی به وزارت آموزش خود می دهد و چقدر از رشد وزارت آموزش فلسطین و موفقیت چنین وزارتخانه ای هراس دارد. منظور بنده این است که این هدفگیری برخاسته از یک فلسفه و یک خط مشی خاص در میان صهیونیست ها است که وزارت آموزش و پرورش فلسطین را یکی از بزرگ ترین خطرات می دانند و معتقدند که این وزارتخانه در تربیت و ساختن یک فرد فلسطینی نقش مهمی را ایفا می کند. پس با توجه به آنچه که گذشت، وزارت آموزش و پرورش در نظر اشغالگران یک مجرم تلقی می شود، مجرمی که در پرورش یک مبارز فلسطینی و تربیتش جهت مقابله با بنی صهیون نقش مستقیم دارد.

رنج ها و زیان هایی که ملت فلسطین و نظام آموزشی در نتیجه حملات دشمن صهیونیستی متحمل شدند، غیر قابل برآورد است و حمایت هایی که از موسسات و نهادهای آموزشی صورت گرفت، جوابگوی خسارت های گسترده وارده آمده به بخش آموزش نبود.

 

س: برای ما بفرمایید که با وجود محاصره و بسته ماندن تمامی گذرگاه های منتهی به نوار غزه، موفق به تحقق چه دستاوردهایی شده اید؟ ضمنا برای ما از موانع و مشکلاتی را که پیش روی داشتید، بگویید.

ج: با وجود مشکلات فراوان و نیز محاصره تحمیلی که اشغالگران علیه نوار غزه اعمال کرده اند، وزارت آموزش و پرورش موفق به تحقق دستاوردهای بسیاری شده است که از آن جمله می توان به تامین کادر انسانی ماهر اشاره کرد. وزارتخانه در این راستا، به بهبود وضعیت نظام آموزشی دست زد و برای افزایش میزان مهارت آموزگاران و نیز ایجاد تغییرات مثبت در فعالیت مدارس کوشید. البته در کنار دستاوردهای تحقق یافته در زمینه تعلیم و تربیت، وزارت آموزش و پرورش با مشکلات و موانعی نیز رو به رو است که البته با گذر زمان و نیز تعیین برنامه های ویژه جهت آموزش معلمان، به راه انداختن فعالیت های مختلف آموزشی و فوق برنامه و همچنین اجرای طرح های مربوط به پرورش شخصیت دانش آموزان فلسطینی امکان پذیر است.

در مرحله کنونی اولویت برای ما آن است که سال تحصیلی جاری را با موفقیت به اتمام برسانیم یعنی کار آموزش حدود نیم میلیون دانش آموز دختر و پسر در سطوح مختلف را انجام دهیم که به نظر بنده این امر در نوع خود و در سایه شکاف داخلی موجود در فلسطین، محاصره و نیز تهدیدات مستمر اشغالگران دستاوردی مهم تلقی می شود.

بنده در همین جا تاکید می کنم که نهادهای آموزشی نوار غزه عملکردی موفق در زمینه تعلیم و تربیت دانش آموزان داشته است و در این عرصه با شمار زیادی از کشورهای عربی رقابت می کند. دانش آموز ما در نوار غزه آموزش های مناسبی را فرا می گیرد و از نظر رتبه در سطح بسیار بالایی قرار دارد. به نظر بنده، اگر فضای نسبتا آرامی در این منطقه فراهم شود و روند محاصره تحمیلی پایان یابد، موفقیت های بیشتری را در زمینه آموزش کسب خواهیم کرد و قدرت رقابت با دیگر نظام های آموزشی را داریم.

 

س: برای ما بفرمایید که چه حمایت هایی تا کنون از وزارت آموزش و پرورش صورت گرفته است؟

ج: وزارت آموزش و پرورش از حمایت نهادهای خارجی و عربی بهره مند بوده است و این نهادها مشارکتی سازنده در فعالیت های نظام آموزشی ما داشته اند. بسیاری از نمایندگان نهادهای مذکور مبادرت به بازدید از مراکز و موسسات آموزشی موجود در نوار غزه کردند. به اعتقاد بنده، مشارکت نهادهای عربی و اسلامی در حمایت از بخش آموزش ـ این بار ـ در نوع خود فوق العاده و بیش از مشارکت نهادهای بیگانه بود، نهادهایی که تا پیش از آن تنها سکان دار در این عرصه بودند.

بنده معتقدم که این نقش آفرینی نهادهای عربی ـ اسلامی و مشارکت شان در عرصه تعلیم و تربیت دانش آموزان غزه ای مبشر این مطلب است که آموزش در این منطقه را نهادهای اسلامی و عربی بر عهده دارند و این امر آسایش خاطر شهروندان فلسطینی را بر عهده دارد ؛ زیرا نهادهای خارجی در هنگام آموزش به مخدوش ساختن چهره مقاومت می پرداختند و به دسیسه چینی علیه نوار غزه می پرداختند. با توجه به آنچه گذشت می توان گفت موسسات مردم نهاد و غیر رسمی عربی حمایت گسترده ای را از شهروندان فلسطینی صورت داده اند.     

 

س: میزان تلاش های صورت گرفته جهت بازسازی مراکز و موسسات تخریب شده آموزشی در نوار غزه تا چه حد بوده است؟

ج: واقعیت این است که تداوم روند محاصره، موضوع بازسازی مراکز آموزشی و مدارس را با مشکل مواجه کرده است و اگر نبود مشکل محاصره، وزارت آموزش و پرورش می توانست در طول یک ماه، وظیفه بازسازی مدارس ویران شده و ترمیم مراکز آموزشی که خسارت های جزئی به آنها وارد آمده بود، را به انجام برساند ؛ البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که با وجود ادامه محاصره، وزارتخانه موفق شده است تا عملیات ترمیم و صیانت ساختمان مراکز آموزشی که متحمل زیان های جزئی شده اند، را تا صد در صد به انجام برساند. ضمنا برخی مدارس که به طور کامل ویران شده بودند، نیز با کمک و حمایت برخی موسسات و نهادهای عربی بازسازی شدند. نهادهای مذکور مسئولیت تامین مصالح ساختمانی مورد نیاز برای این کار را بر عهده داشتند. ضمنا موفقیت هایی نسبتا خوبی را در عرصه بازسازی به دست آمده است که نشانگر عزم و اراده بازسازی در وجود فلسطینیان می باشد.

س: روابط خود با وزارت آموزش و پرورش را در کرانه باختری چگونه است؟

ج: روابط ما با وزارت آموزش و پرورش در کرانه باختری مثبت است و هماهنگی های دوجانبه همچنان از طریق دوایر کل و به صورت مستقیم ادامه دارد به ویژه آنکه مدیر کل وزارتخانه در نوار غزه معاونی در کرانه باختری دارد و مدیر کل وزارتخانه در کرانه باختری، معاونی در نوار غزه دارد. به هر حال، هماهنگی از حیث مبدا ضروری است و به نفع دانش آموزان می باشد.

س: اخبار منتشر شده از سوی رسانه ها حکایت از آن دارد که وزارت آموزش و پرورش در برنامه های خویش استفاده از فناوری اطلاعات را نیز جای داده است. در صورت امکان، توضیحاتی را در این رابطه بفرمایید.

ج: شکر خدا … وزارت آموزش و پرورش در عرصه استفاده از فناوری اطلاعات پیشرفت های مناسبی را داشته است و امروز تلاش می کند تا استفاده از کاغذ را تا حد ممکن کاهش دهد. هدف ما در وزارتخانه این است که اولیا دانش آموزان از طریق اینرنت از وضعیت تحصیلی فرزند خویش با خبر شوند و آموزش نیز با تکیه بر استفاده از رایانه و فناوری های جدید صورت گیرد.  

راه اندازی آزمایشگاه های علمی در مدارس در راس اولویت های وزارت آموزش و پرورش قرار دارد و تکاپوی ما در راستای تامین حمایت و پشتیبانی لازم برای استفاده از فناوری های جدید است ؛ ولی محاصره تاثیر منفی بر عملکرد طرف های حمایت کننده داشته است. بنده در همین جا تاکید می کنم که این آزمایشگاه ها نیاز به پیشرفته سازی دارد.

اجازه بدهید در همین جا خدمت تان تاکید کنم که علی رغم تجاوزات رژیم اشغالگر قدس و با وجود ویرانی های بی نظیری که این تجاوزات به دنبال داشته است ؛ ولی چالش اصلی فرا روی وزارت آموزش و پرورش، تربیت شخصیت دانش آموز فلسطینی است. وزارتخانه به هر بهایی که باشد، دست از مسئولیت خویش برنداشته است و بر نخواهد داشت. به هر حال، وزارتخانه ای که در طول سال سخت و دشوار گذشته، آموزش بیش از نیم میلیون دانش آموز را بر عهده داشت و دست از کار خود نکشید و موفقیت های گسترده ای را به دست آورد، امروز نیز ثابت و استوار ایستاده است و بر پیشرفت و توسعه هر چه بیشتر ـ حتی در شرایط سخت تر و دردناک تر ـ تاکید می نماید.   

س: چه پیامی را برای دشمن اشغالگر صهیونیستی دارید؟

ج: پیام بنده به دشمن اشغالگر صهیونیستی این است که اگر این جنگ، جنگ اراده ها است و اگر اشغالگران با به راه انداختن جنگ غزه در صدد شکستن اراده ملت فلسطین بودند، وزارت آموزش و پرورش اعلام این نکته را بر خود واجب می بیند که دشمن ـ با هر توان نظامی یا خوی وحشی گری ـ نمی تواند عزم ملت ما را بشکند ؛ زیرا این اراده نتیجه ایمان به خدا است.

دشمن باید بداند که فلسطینیان هرگز از حق خود در بازسازی میهن شان چشم نخواهند پوشید. ما ـ در آموزش و پرورش ـ به امانتی که در دست ما است، کاملا آگاه هستیم و از همه چیز خود برای خدمت به ملت و دانش آموزان فلسطینی مایه گذارده ایم و خواهیم گذارد. در همین جا تاکید می کنم که احدی نمی تواند اراده و عزم ما را در هم بشکند و ما نیز هرگز دست از دانش و آموزش بر نمی داریم حتی اگر مجبور به برگزاری کلاس ها در داخل چادر شویم.

 

لینک کوتاه:

کپی شد