دكتر يونس الاسطل، عضو فراكسيون پارلماني تغيير و اصلاح تاكيد كرد جنبش حماس از طريق تلاش هاي ديپلماتيك خود در داخل و خارج فلسطين توانسته است تا طيف گسترده اي از آزاديخواهان جهان را در مورد مشروعيت خويش ـچه در عرصه رهبري مقاومت و تمسك به گزينه مبارزه و چه به خاطر اكثريت آرا در انتخابات سالمي كه در سال 2006 برگزار شد ـ قانع سازد.
اين رهبر برجسته حماس در گفتگويي با دفتر تبليغات و اطلاع رساني اين جنبش در خانيونس كه در روز جمعه 11/12/2009 انجام شد و نسخه اي از آن در اختيار مركز اطلاع رساني قرار گرفت، خاطرنشان ساخت: “حماس وجهه جديدي به مقاومت و آرمان فلسطين بخشيد. انتفاضه اول شاهد ظهور جنبش مقاومت اسلامي فلسطين «حماس» بود، جنبشي كه دين و عقيده را به عنوان سلاحي در جريان نبرد با دشمن صهيونيستي مطرح نمود.”
وي در بخشي ديگر از اظهارات خود خاطرنشان ساخت: “تمامي دسيسه هايي كه از سوي دشمن صهيونيستي، تشكيلات خودگردان و طرف هاي معارض منطقه اي و بين المللي براي نابودي جنبش حماس يا همراه كردن اين جنبش با اهداف پليدشان صورت مي گرفت، به شكست انجاميد. ضمنا تمامي توطئه هايي كه براي تحريك ملت عليه دولت قانوني و مشروع فلسطين انجام مي شد، تنها باعث حمايت و پشتيباني بيشتر ملت از آن شد و تمامي اين دسيسه ها محكوم به شكست است.”
اين نماينده پارلمان ابراز داشت: “بنده اطمينان دارم كه آينده اي روشن در انتظار حماس است و خداوند متعال پيروزي و موفقيت را در كتاب سرنوشت مومنان و يكتاپرستان نوشته است.”
يونس الاسطل در ادامه گفتگوي خود دو پيام را ابلاغ داشت و در اين باره گفت: “پيام اول بنده به ملت فلسطين است كه بايد به آنها بگويم جنبش حماس يك جنبش صرفا سياسي نيست ؛ بلكه يك جنبش مذهبي است كه به دنبال دنيا و كسب منصب نيست و از حضور در اين مناصب به عنوان فرصتي براي خدمت به اسلام، مقاومت، ملت و آرمان فلسطين استفاده مي نمايد. سفارش بنده به ملت، حمايت از اين جنبش تا تحقق آزادي و عزت ملي است. پيام دوم بنده خطاب به جنبش و اعضاي حماس مي باشد. من از اين عزيزان مي خواهم كه با اخلاص تمام در راه جهاد گام بردارند و با توكل به خدا، خود را براي نبرد با دشمن صهيونيستي آماده نمايند. درخواست بنده از اعضاي حماس اين است كه راه همبستگي با ملت فلسطين، امت اسلامي و در پيشاپيش آنها ملت هاي عربي را پيش گيرند و در مقابل مشكلات صبر پيشه نمايند و در برابر چالش ها بايستند ؛ زيرا چشم اميد امت اسلامي به ويژه ملت فلسطين امروز به آنان است.”
متن كامل گفتگوي دفتر تبليغات و اطلاع رساني جنبش حماس با دكتر يونس الاسطل از اعضاي فراكسيون پارلماني تغيير و اصلاح و از رهبران اين جنبش ترجمه شده است و از نظر خوانندگان عزيز فارسي زبان مي گذرد:
س: در آغاز، از شما مي خواهم كه به موضوع بيست و دومين سالگرد جنبش مقاومت اسلامي فلسطين “حماس” بپردازيد.
ج: ما امروز بيست و دومين سالروز جنبش حماس را پشت سر مي گذاريم، جنبشي كه وجهه جديدي به موضوع مقاومت و آرمان فلسطين بخشيده است ؛ زيرا مقاومت در برابر اشغالگران پيش از ظهور حماس داراي صبغه اي چپگرايانه يا سكولار بود ؛ ولي در جريان انتفاضه اول كه با ظهور جنبش حماس همراه بود، دين و عقيده به عنوان سلاحي در جريان نبرد با دشمن صهيونيستي مطرح شد كه البته به همين خاطر انتفاضه مذكور هفت سالي به درازا انجاميد و اگر اينگونه نبود اين انتفاضه نيز بعد از يك يا دو روز يا حداكثر يك هفته پايان مي يافت يعني همان اتفاقي كه ده ها بار پيش از هشتم دسامبر 1987 رخ داد.
به هر حال، اين خواست خداوند متعال بود كه مقاومت در برهه زماني كوتاهي مراحل مختلفي را طي كند و از سنگ و چاقو به استفاده از اسلحه، انجام عمليات شهادت طلبانه و خودروهاي بمب گذاري شده برسد و همين امر، باعث شد تا صهيونيست ها اين نكته را درك كنند كه نابودي مقاومت ـ با تبعيد چهارصد تن از رهبران آن ـ غير ممكن است و از اين رو، با شكل گيري تشكيلات خودگردان كه در واقع وظيفه اش تامين امنيت اشغالگران و رويارويي با مقاومت بود، موافقت نمايد. صهيونيست ها در بين سال هاي 1994 ميلادي تا سال 2000 ميلادي توانستند تا حد زيادي مقاومت را مهار كنند ؛ ولي حكم الهي بر آن قرار گرفت كه انتفاضه دوم الاقصي شعله ور شود كه در جريان آن، جنبش حماس با قدرت تمام در آن مشاركت كرد و از آنجايي كه پيشرفته سازي ابزارهاي مقاومت به عنوان يك نياز حياتي مطرح بود، در اولين گام خمپاره و در گام بعدي موشك مورد استفاده قرار گرفت. سپس مرحله جنگ تونلي و به كارگيري بمب آغاز شد كه همين امر اشغالگران را بر آن داشت تا در كمتر از پنج سال نوار غزه را ترك كنند ؛ همچنانكه جنوب لبنان را در سال 2000 ميلادي تخليه نمودند.
يكي از بركات پيروزي مقاومت بر اشغالگران قدس، بيعت ملت فلسطين با جنبش حماس در جريان انتخابات پارلماني و شورايي بود ؛ البته مخالفان وارد عمل شدند و به محاصره اين جنبش مبارز مبادرت ورزيدند ولي حكم خداوند متعال بر آن قرار گرفت كه اين جنبش در گذار از مشكلات و موانع موفق عمل كند. به اعتقاد بنده، موفقيتي كه حماس در اين زمينه (گذار از مشكلات) كسب كرد، از نظر اهميت دست كمي از پيروزي نظامي بر رژيم اشغالگر قدس، پيروزي سياسي در جريان انتخابات و تشكيل دولت نبود.
انتفاضه اول شروعي خودجوش داشت و دليل آغاز آن حادثه مشهوري بود كه قرباني اش چهار تن از اهالي جباليا بودند. بلافاصله بعد از برپايي تظاهراتي كه به نشانه اعتراض به اين حادثه برگزار شد، رهبران اخوان المسلمين در شهر غزه گرد هم آمدند و تصميم به ايجاد يك تشكيلات نظامي براي هدايت انتفاضه گرفتند و از اين رو، خبر تشكيل جنبش مقاومت اسلامي فلسطين “حماس” در تاريخ 14/12/2009 را اعلام نمودند ؛ البته بعدها تصميمي جديد اتخاذ شد و بخشي كه با عنوان گردان هاي شهيد عزالدين القسام بود، فعاليت هاي مسلحانه و نظامي عليه دشمن صهيونيستي را بر عهده گرفت و بخش ديگر كه همان نام حماس را براي خود برگزيده بود، فعاليت هاي اجتماعي و ديني را عهده دار شد. به نظر بنده، اگر جنبش حماس تشكيل نمي شد، انتفاضه نخست ـ اگر نگوييم چند روز ـ در طي چند هفته متوقف مي شد.
س: لطف مي فرماييد براي ما از مهم ترين موانعي كه جنبش حماس در زمان شكل گيري اش با آن رو به رو شد، صحبت كنيد؟
ج: از مهم ترين موانع پيش روي حماس در زمان شكل گيري مي توان از موارد ذيل ياد كرد:
1 ـ صهيونيست ها در بيشتر اوقات پاسخ سنگ مبارزان فلسطيني را با گلوله مي دادند كه اين امر خود چالش يا مسئله اي مهم فرا روي جنبش حماس تلقي مي شد.
2 ـ صهيونيست ها هر از چند گاهي دست به بازداشت گسترده اعضا و رهبران حماس دست مي زدند كه برخي اوقات و در بازه زماني بسيار كوتاهي يك هزار نفر بازداشت شدند.
3 ـ صهيونيست ها تقريبا تمامي رهبران رده اول و رده دوم مقاومت را تبعيد كردند كه اين امر باعث شود مقاومت در دوره بسيار كوتاهي كه به حدود يك ماه رسيد، دچار سر در گمي شود يعني اين وضعيت تا سازماندهي مجدد ادامه يافت.
4 ـ تامين سلاح مورد نياز براي مبارزه با دشمن صهيونيستي كه اين امر به كمبود منابع مالي و عدم وجود بستر مناسب براي دست يابي به تسليحات باز مي گشت.
5 ـ وجود گروه هاي فلسطيني كه افزايش محبوبيت حماس را خطري جدي براي خود تلقي مي كردند و همين گروه ها باعث شدند تا تعداد زيادي از اعضاي حماس در داخل زندان (يا خارج آن) با سختي ها و مشكلات فراواني رو به رو شوند ؛ زيرا بسياري از اين گروه ها حماس را ـ اگر نگوييم به عنوان تنها دشمن خود ـ در صدر ليست دشمنان خود قرار مي دادند.
6 ـ ضعف بخش اطلاع رساني و تبليغات جنبش حماس: اين امر باعث شد تا ديگر گروه هاي فلسطيني عمليات هاي قهرمانانه گردان هاي قسام را به خود نسبت دهند و هواداران بيشتري به خود اختصاص دهند.
7 ـ فعاليت گسترده جاسوسان: اين امر جنبش را بر آن داشت تا به تعقيب اين مزدوران بپردازند و نتيجه اين امر نيز خصومت خانواده ها و گروه هاي وابسته شان را به دنبال داشت.
8 ـ افزايش سهمگين شمار شهدا و اسارت صدها تن از اعضا: اين امر باعث شد تا جنبش حماس از نظر اقتصادي و اجتماعي هزينه هاي سنگيني را ـ با وجود كمبود منابع مالي ـ براي حمايت از فرزندان و خانواده هاي شهدا و اسرا صرف كند.
س: آيا ممكن است براي ما از دلاوري هاي رهبران جنبش حماس در هنگام شكل گيري اين جنبش بگوييد؟
ج: از جمله مواضع قهرمانانه و دلاوري هايي كه رهبران و مجاهدان عضو جنبش از خود به نمايش گذاردند، مي توان به موارد ذيل اشاره كرد:
1 ـ بيشتر رهبران جنبش هدف بازداشت و ترور قرار گرفتند و در راه دفاع از ميهن فرزندان و عزيزان خود را تقديم كردند.
2 ـ مبارزان فلسطيني عضو جنبش با وجود كمبود امكانات و شرايط سخت امنيتي به مقابله با اشغالگران پرداختند ؛ بدون آنكه اشغالگران ـ البته علي رغم صرف مدت زمان زيادي جهت تعقيب اين عزيزان ـ موفق به بازداشت شان شوند.
3 ـ تشديد اقدامات رژيم اشغالگر قدس در استفاده از ابزارهاي سركوب همچون شكستن استخوان افراد و نيز به كارگيري گلوله: اين امر حماس را بر آن داشت به پيشرفته سازي راهكارهاي مقاومت مبادرت ورزد و به راهكاري همچون استفاده از خودروهاي بمب گذاري شده توسل جويد.
4 ـ پاك سازي جامعه فلسطين از وجود مزدوران رژيم صهيونيستي و اراذل و اوباش تا حد بسيار زياد
5 ـ پايداري رهبران تبعيدشده مقاومت به منطقه مرج الزهور لبنان و پافشاري آنها بر بازگشت به ميهن شان: اين امر باعث شد تا اين عزيزان در طول يك سال به ميهن خود باز گردند ؛ علاوه آنكه حضور ايشان در منطقه مرج الزهور يك تريبون مناسب براي جنبش، مقاومت و آرمان فلسطين به وجود آورده بود.
س: براي ما از اولين سالگرد تشكيل جنبش حماس در سال 1988 بگوييد؟
ج: جنبش حماس در اولين سالروز تشكيل خود در سال 1988 ميلادي با مشكلات فراواني دست و پنجه نرم مي كرد كه دليل آن نيز بازداشت گسترده اعضا و افزايش شمار شهدا، جانبازان و افراد تحت تعقيب اشاره كرد. در واقع، در سال هاي نخست آغاز انتفاضه هيچ جشني به مناسبت شكل گيري جنبش حماس برگزار نمي شد و ابراز شادماني به شكل صدور بيانيه يا اعتصاب بود كه در جريان اين اعتصاب حيات از حركت باز مي ايستاد. ديگر نه خودرويي حركت مي كرد و نه مغازه اي باز مي شد كه اين امر شديدا باعث خشم اشغالگران (حاكم بر نوار غزه) مي شد و آنها را وا مي داشت تا با استفاده از قوه قهريه افراد را مجبور به باز كردن مغازه هايشان كنند.
س: برجسته ترين بنيانگذاران جنبش حماس در خانيونس چه كساني بودند؟ در صورت امكان، مختصري در اين رابطه براي ما صحبت كنيد.
ج: از برجسته ترين چهره هاي بنيانگذار جنبش حماس در خانيونس دكتر شهيد عبدالعزيز رنتيسي بود. وي كه فوق ليسانس خود را در رشته پزشكي اطفال گذرانده بود، شهرت بسياري را به ويژه بعد از مخالفت با رژيم صهيونيستي براي پرداخت ماليات به نظاميان اين رژيم كسب كرد.
مخالفت دكتر رنتيسي با پرداخت ماليات باعث شد كه نظاميان رژيم اشغالگر قدس بارها به مطب او حمله كنند و تمامي تجهيزات پزشكي داخل مطب را نيز مصادره نموده و ايشان را بازداشت كنند ؛ البته دكتر رنتيسي هنگام بازداشت به درگيري فيزيكي با افسران صهيونيست نيز مبادرت مي ورزيد و از خود مقاومت نشان مي داد. ايشان يك پزشك فوق العاده بودند و از نظر علمي، اخلاقي و مذهبي جايگاهي ويژه اي داشتند و از بيماران به همان مقداري كه توانايي مالي داشتند، دستمزد دريافت مي نمودند و اگر مي دانستند كسي نيازمند است، هرگز در مقابل معالجه اش پولي دريافت نمي كردند.
از ديگر ويژگي هاي اين رهبر برجسته حماس بايد به شجاعت ايشان در بيان حقيقت و علاقه مندي شان به ريسك اشاره كرد كه البته همين خصوصيات باعث شد تا به همراه ديگر برادران بزرگوار همچون مجدي عقيل، خليل ابوليله، محمد شبير و ديگران شايستگي حضور در صف اول رهبران حماس در خانيونس را پيدا كنند.
س: ارزيابي شما از آينده جنبش مقاومت اسلامي فلسطين “حماس” چيست؟
اميد ما به خدا فراوان است. آينده از آن آيين مبين اسلام است. بي ترديد، پيروزي از آن حماس است و از اين رو، معتقدم كه اين جنبش در واقع امروز در حال آماده سازي بستر مناسب براي ايجاد خلافت اسلامي است كه از بيت المقدس و اكناف آن (كرانه باختري) شروع مي شود و دامنه آن به همه جا مي رسد.
ذكر اين نكته در اينجا ضروري است كه جنبش حماس در طول زمان كوتاهي كه از شكل گيري اش مي گذرد، توانسته است به فضل الهي موفقيت هاي چشم گيري را كسب كند و همه چيز بشارت از افزايش دستاوردها و موفقيت هاي حماس حكايت دارد. جنبش مقاومت اسلامي فلسطين راه خود را تا اعتلاي دين مبين اسلام بر تمامي كيش ها و آيين ها ادامه مي دهد ؛ حتي اگر اين امر به مذاق مخالفان اين دين خوش نيايد.
س: براي ما از مرحله انتخابات، تشكيل دولت و ميزان تاثير آن بر جنبش حماس بگوييد؟
شايد موفقيت چشمگيري كه حماس در بيرون راندن صهيونيست ها از نوار غزه، مقابله با حملات تقريبا همه روزه اشغالگران به بخش هاي مختلف اين منطقه و نيز قدرتي كه در جريان جنگ اخير موسوم به جنگ فرقان در رويارويي با دشمن از خود نشان داد، باعث شد كه ملت فلسطين به سمت حمايت از اين جنبش حركت كنند و در همين راستا، در جريان انتخابات راي خود را به نفع اين جنبش به صندوق ريختند و پس از آن نيز از دولت هاي دهم و يازدهم به خاطر پايداري، تحمل محاصره و مشكلات فراوان حمايت كردند. مردم به عينه شاهد آن بودند كه چگونه حماس فرزندان و رهبران خود را تقديم راه جهاد و مبارزه مي كند و از اين رو، هر گونه دسيسه اي كه براي به شكست كشاندن دو دولت صورت گرفت، به شكست انجاميد و ديوار محاصره نيز با وجود آنكه تا به امروز نيز پا بر جاست، ولي هر روز از طول اين ديوار كاسته مي شود ؛ زيرا جنبش حماس از طريق تلاش هاي ديپلماتيك خود در داخل و خارج فلسطين توانسته است تا طيف گسترده اي از آزاديخواهان جهان را در مورد مشروعيت خويش ـچه در عرصه رهبري مقاومت و تمسك به گزينه مبارزه و چه به خاطر اكثريت آرا در انتخابات سالمي كه در سال 2006 برگزار شد ـ قانع سازد.
بد نيست بدانيد تمامي دسيسه هايي كه از سوي دشمن صهيونيستي، تشكيلات خودگردان و طرف هاي معارض منطقه اي و بين المللي براي نابودي جنبش حماس يا همراه كردن اين جنبش با اهداف پليدشان صورت مي گرفت، به شكست انجاميد. تمامي توطئه هايي كه براي تحريك ملت عليه دولت قانوني و مشروع فلسطين انجام مي شد، تنها باعث حمايت و پشتيباني بيشتر ملت از آن شد و تمامي دسيسه ها محكوم به شكست بوده است.
س: پيام شما در سالروز شكل گيري جنبش مقاومت اسلامي فلسطين “حماس” چيست؟
ج: پيام اول بنده به ملت فلسطين است كه بايد به آنها بگويم جنبش حماس يك جنبش صرفا سياسي نيست ؛ بلكه يك جنبش مذهبي است كه به دنبال دنيا و كسب منصب نيست و از حضور در اين مناصب به عنوان فرصتي براي خدمت به اسلام، مقاومت، ملت و آرمان فلسطين استفاده مي نمايد. سفارش بنده به ملت، حمايت از اين جنبش تا تحقق آزادي و عزت ملي است. از هموطنان عزيز مي خواهم كه صبر را وجهه همت خود سازند ؛ زيرا اين زمين را آناني كه خدا مي خواهد، ارث مي برند و بنا به گفته پروردگار متعال عاقبت خير از آن انسان هاي پرهيزكار است. همو است كه در قرآنش مي فرمايد: “عسي ربكم أن يهلك عدوكم و يستخلفكم في الأرض فلينظر كيف تعملون” (اميد است پروردگارتان دشمن شما را هلاك كند، و شما را در زمين جانشين (آنها) سازد، و بنگرد چگونه عمل مىكنيد!) سوره اعراف ـ 129
پيام دوم بنده خطاب به جنبش و اعضاي حماس مي باشد. من از اين عزيزان مي خواهم كه با اخلاص تمام در راه جهاد گام بردارند و با توكل به خدا، خود را براي نبرد با دشمن صهيونيستي آماده نمايند. درخواست بنده از اعضاي حماس اين است كه راه همبستگي با ملت فلسطين، امت اسلامي و در پيشاپيش آنها ملت هاي عربي را پيش گيرند و در مقابل مشكلات صبر پيشه نمايند و در برابر چالش ها بايستند ؛ زيرا چشم اميد امت اسلامي به ويژه ملت فلسطين امروز به آنان است. بي ترديد، بيشتر آن ملت هايي كه در زير رنج و فشار دولت هاي مدعي ميهن پرستي و قانون مداري به سر مي برند و آزادي و عزت خود را گرفتار اين دولت ها مي دانند، از شما انتظار دارند كه دست و پاهاي شان را از قيد و بند آنان رها كنيد. بايد تمامي توان و امكانات خود را از يك سو براي جنگ با دشمن و از سوي ديگر براي تقويت اركان نظام سياسي به كار گيريد ؛ البته بدون آنكه از كسي انتظار تشكر يا پاداش داشته باشد كه پاداش اخروي برتر و ماندگار تر است و مغفرت خداوندي، بهشت و رضايت الهي بزرگ ترين پاداش به شمار مي رود و هر چيزي در مقايسه با آن، به پر كاهي نمي ارزد.