نائب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین “حماس” با تاکید بر اینکه اين جنبش هرگز پیشنهاد اخیر صهیونیست ها جهت مبادله اسرا که توسط میانجیگر آلمانی ابلاغ شده است، را نمی پذیرد، گفت: رایزنی ها با میانجیگران همچنان ادامه دارد.
دکتر موسی ابومرزوق در گفتگویی با خبرنگار پایگاه اینترنتی “فلسطین الان” (نزديك به جنبش حماس) تصریح داشت: «مسائلی در زمینه مبادله اسرا وجود دارد که باید پیش از هر چیز حل شود. ضمنا سیاست ما مبتنی بر عدم هر گونه صحبت در خصوص مبادله می باشد.»
وی خاطرنشان ساخت: «شاليت هرگز به رون آرادی دیگر مبدل نخواهد شد. او اسیر ما می باشد و حقوقی برای خود دارد که در اعطای آن، فروگذار نخواهیم کرد و برخورد ما با شاليت بسیار بهتر از رفتاری است که صهیونیست ها با اسرای قهرمان فلسطینی دارند. حماس بر اساس اخلاق و مبادی خود با وی رفتار می کند نه بر اساس انتقام جویی. ضمنا اگر آلمان از ادامه نقش خود به عنوان میانجیگر کناره گیری کند، هرگز اولین یا آخرین واسطه در این زمینه نخواهد بود.»
دکتر موسی ابومرزوق در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه اقدام اشغالگران در نابودی یکی از تیم های نظامی وابسته به فتح در نابلس پیام خاصی را برای حماس در زمینه پذیرش شروط شان جهت مبادله اسرا دارد، تاکید کرد: “ما در جنبش حماس، هرگز از مقابله با دشمن صهیونیستی هراسی نداریم. در خصوص گلعاد شاليت هم باید عرض کنم تا زمانی که تل آویو توافقات صورت گرفته در این رابطه را به صورت کامل به انجام نرساند، وی رنگ آزادی را نخواهد دید.”
این عضو دفتر سیاسی حماس ابراز داشت: “جنایتی که اشغالگران قدس با خونسردی تمام در نابلس به انجام رساندند، تنها نشانگر هویت جنایتکارانه و خوی ددمنشانه شان است. به اعتقاد بنده، این جنایت پیام های بی شماری را با خود به همراه دارد ؛ ولی پیام اصلی متوجه نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان است. شما (سرویس های امنیتی ابومازن) تمام تلاش خود را برای حمایت از صهیونیست ها و شهرک نشینان کردید و به تعقیب مقاومت و حامیان آن پرداختید و امروز به چشم خود شاهد هستید که چگونه با بازگذاشتن درها به روی اشغالگران و از بین بردن سنگرها بستر مناسب را برای کشتار ملت خود فراهم نموده اید.”
وی همچنین عنوان داشت: “حماس هرگز ـ و لو برای یک لحظه ـ به این امر اهمیت نداده که شهید در فتح یا هر گروه دیگری عضویت داشته است یا حماس. در نظر ما، شهدا مبارزانی هستند که جان خود را در کف دست می گیرد و برای دفاع از ملت، آزادی میهن خویش و نیز بازگشت آوارگان هموطنش وارد عمل می شود. ضمنا درد و محنتی را که همسر یا فرزندان شهید تحمل می کنند، درد و محنت ما است و مسئولیت ما را برای حفظ خون این شهید عزیز بیشتر می کند.”
گفتنی است که این رهبر برجسته فلسطینی در مصاحبه خود همچنین به توضیح مواردی از قبیل گفتگوهای داخلی و احداث دیوار فولادی در نقطه مرزی مصر با نوار غزه پرداخت که متن کامل این مصاحبه ترجمه شده و از نظر خوانندگان عزیز فارسی زبان می گذرد:
س: دکتر ابومرزوق! برای ما بفرمایید که رایزنی های انجام گرفته در سطح کادر رهبری جنبش حماس در خصوص مبادله اسرا به کجا رسیده است؟
ج: رایزنی ها و گفتگوها با میانجیگر آلمانی همچنان در جریان است و جنبش حماس هرگز پیشنهاد اخیر صهیونیست ها جهت مبادله اسرا که توسط میانجیگر آلمانی ابلاغ شده است، را نمی پذیرد.
س: مهم ترین نقاط اختلافی که مانع از تحقق مبادله اسرا از سوی اشغالگران یا جنبش حماس می شود، چیست؟
ج: مسائلی وجود دارد که پیش از مبادله باید اختلافات مربوط به آن حل شود. ضمنا سیاست ما مبتنی بر عدم هر گونه صحبت در خصوص مبادله می باشد.
س: اگر پاسخ صهیونیست ها مثبت نباشد، حرکت بعدی چیست؟ آیا گلعاد شاليت به رون آرادی دیگر تبدیل می شود یا آنکه تصمیم دارید تا توپ را به زمین دشمن صهیونیستی بفرستید؟ در صورتی که آلمان از میانجیگری ـ همان طور که خود گفته است ـ از ایفای نقش خویش به عنوان میانجیگر کنار بکشد، چه جایگزینی وجود دارد؟ گزینه حماس در صورت بسته شدن پرونده مبادله چیست، به ویژه در این شرایط که دشمن صهیونیستی تهدیداتی را در خصوص به راه انداختن حمله جدید مطرح می کند؟
ج: شاليت هرگز به رون آرادی دیگر مبدل نخواهد شد. او اسیر ما می باشد و حقوقی برای خود دارد که در اعطای آن، فروگذار نخواهیم کرد و برخورد ما با شاليت بسیار بهتر از رفتاری است که صهیونیست ها با اسرای قهرمان فلسطینی دارند. حماس بر اساس اخلاق و مبادی خود با وی رفتار می کند نه بر اساس انتقام جویی. ضمنا اگر آلمان از ادامه نقش خود به عنوان میانجیگر کناره گیری کند، هرگز اولین یا آخرین واسطه در این زمینه نخواهد بود.
س: تحلیلگران بر این باورند که ترور یکی از تیم های نظامی وابسته به جنبش فتح در نابلس و در راس آنها فردی به نام “السورکجی” پیامی را برای حماس به دنبال دارد، به ویژه آنکه فرد مذکور از آزاده های فلسطینی است و بعد از آزادی خویش، به مقابله با اشغالگران برخاسته است. نظر خود را در این رابطه بفرمایید؟
ج: ما هرگز از مقابله با دشمن صهیونیستی هراسی نداریم. در خصوص گلعاد شاليت هم باید عرض کنم تا زمانی که تل آویو توافقات صورت گرفته در این رابطه را به صورت کامل به انجام نرساند، وی رنگ آزادی را نخواهد دید. جنایتی که اشغالگران قدس با خونسردی تمام در نابلس به انجام رساندند، تنها نشانگر هویت جنایتکارانه و خوی ددمنشانه شان است.
به اعتقاد بنده، این جنایت پیام های بی شماری را با خود به همراه دارد ؛ ولی پیام اصلی متوجه نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان است. شما (سرویس های امنیتی ابومازن) تمام تلاش خود را برای حمایت از صهیونیست ها و شهرک نشینان کردید و به تعقیب مقاومت و حامیان آن پرداختید و امروز به چشم خود شاهد هستید که چگونه با بازگذاشتن درها به روی اشغالگران و از بین بردن سنگرها بستر مناسب را برای کشتار ملت خود فراهم نموده اید.
س: نظر شما در خصوص اقدام جنایتکارانه دشمن صهیونیستی که السورکجی را در برابر همسر و فرزندانش به شهادت رساندند، چیست؟ به نظر شما این اقدام آنان چه پیامی را با خود به دنبال دارد؟
ج: حماس هرگز ـ و لو برای یک لحظه ـ به این امر اهمیت نداده که شهید در فتح یا هر گروه دیگری عضویت داشته است یا حماس. در نظر ما، شهدا مبارزانی هستند که جان خود را در کف دست می گیرد و برای دفاع از ملت، آزادی میهن خویش و نیز بازگشت آوارگان هموطن شان وارد عمل می شود. ضمنا درد و محنتی را که همسر یا فرزندان شهید تحمل می کنند، درد و محنت ما است و مسئولیت مان را برای حفظ خون این شهید عزیز بیشتر می کند.
س: روند مذاکرات و گفتگوها به کجا رسیده است؟ آیا همچنان رابطه تان با مصر در این خصوص ادامه دارد یا پرونده مذاکرات بسته شده است؟
ج: ما هرگز راه را برای ادامه مذاکرات نبسته ایم و تلاش هایی که تا کنون حماس برای پایان دادن به شکاف داخلی صرف کرده است، شاهدی بر این مدعا است. ضمنا مصر نیز نباید راه را جهت تداوم مذاکرات ببندد ؛ البته پیگیری های قاهره نیز از همین امر حکایت دارد.
س: اظهارات وزرای خارجه و اطلاعات مصر مبنی بر اینکه طرح پیشنهادی قاهره برای برقراری آشتی ملی در فلسطین هرگز تغییر نمی پذیرد، با چه هدفی عنوان شده است و آیا به معنای اعمال فشار بر جنبش حماس می باشد؟
ج: تصمیم در این رابطه به خود آنها باز می گردد. ما معتقدیم که این طرح نیاز به تجدید نظر دارد. در ارتباطی که ما با ده ها تن از مسئولان جهان عرب داشتیم و برای شان از مواضع خویش سخن گفتیم، تنها پاسخی را که به ما دادند، این بود که حق با شما است.
س: نظر شما در خصوص اظهارات اخیر عزام الاحمد، رئیس فراکسیون پارلمانی فتح که در آن خواستار به راه انداختن یک خیزش ملی علیه حماس شده بود، چیست؟
ج: عزام الاحمد حماس را در حکم دشمن و دشمن صهیونیستی را در حکم دوست خویش می داند. فکر می کنید اعتقاد به چنین تصوری چه نتیجه ای را با خود به دنبال خواهد داشت. وی از یک طرف، در مقابله با حماس ناتوان می باشد و از طرف دیگر، در عرصه مذاکره و سازش با دشمن نیز هیچ موفقیتی را کسب نکرده است.
س: مشارکت مصر در محاصره نوار غزه دیگر برای همگان روشن شده است. آیا طرحی برای تنگنا قرار دادن مصر در دو عرصه عربی و بین المللی جهت پایان دادن به روند محاصره دارید؟ چرا تصمیم های مربوط به باز کردن گذرگاه رفح تنها در دست مصر است و دلیل اینکه دیگر طرف های عربی برای نقش آفرینی در زمینه مسائل فلسطین وارد عمل نمی شود، چیست؟
ج: کشورهای عربی مسئولیت پیگیری موضوع آشتی ملی در فلسطین را به مصر واگذار کرده اند و از طرف دیگر، مصر تنها راه ورود به نوار غزه است که البته این ورودی همیشه به روی تمامی هیات ها، معترضان به مسئله محاصره و انسان های با وجدان بیدار که قصد حضور در نوار غزه را دارند، بسته است.
ما هرگز نمی خواهیم مشکلات و اختلافات موجود در روابط مان با مصر را تشدید نماییم و برای حل مسئله محاصره، تنها بر حق خویش در خصوص شکستن روند محاصره و نیز لزوم برخورداری مردم ما از یک زندگی شرافتمندانه تاکید می کنیم و به دنبال ایجاد بحران در روابط خود با این کشور نیستیم یعنی در واقع کار ما حرکت بر روی لبه شمشیر است.
اشاره به این نکته ضروری است که هیچ کشوری همچون مصر از اختیارات لازم در زمینه پیگیری مسئله آشتی ملی برخوردار نیست و همان طور که می بینید مصر تنها کشور عربی است که با نوار غزه مرز دارد و محور اصلی مناقشه فلسطین با رژیم صهیونیستی با همین واژه نوار غزه شناخته می شود. البته ما هرگز نمی گوییم که مدیریت پرونده آشتی را از مصر می گیریم ؛ ولی از آن می خواهیم تا برای تحرک و فعالیت در این زمینه وارد عمل شود نه آنکه تنها بر موضع خود پافشاری نماید.
س: به اعتقاد شما، اقدام مصر در احداث دیوار فولادی که موجودیت تونل های زیرزمینی ـ به عنوان شریان حیاتی نوار غزه ـ را تهدید می کند، چرا در این زمان خاص انجام گرفته است؟ قاهره ادعا دارد که این کار را برای حفظ تمامیت ارضی خود انجام داده است، به نظر شما مصر واقعا چه هدفی را در این میان دنبال می کند؟ حماس چه گام هایی را برای توقف روند ساخت دیوار فولادی برداشته به ویژه آنکه این جنبش فعالیت های گسترده ملی را برای محکومیت احداث دیوار مذکور به انجام رسانده است؟
ج: هدف از احداث دیوار فولادی بستن تونل ها، تشدید محاصره و تضعیف قدرت مقاومت است. در حقیقت، احداث دیوار فولادی وعده ای می باشد که آمریکا به اشغالگران قدس و در جریان امضای توافق نامه ژانویه 2009 داد. البته مصر توافق نامه مذکور را محکوم کرد زیرا واشنگتن و تل آویو در مورد احداث دیوار در اراضی مصری تصمیم گرفته بودند.
ما از تمامی توان خود برای شکستن سد محاصره و تثبیت مقاومت استفاده می کنیم و هر ابزاری را در این زمینه به کار می بندیم ؛ البته بدون آنکه بخواهیم بحرانی در روابط خویش با مصر ایجاد نماییم و از تمام قدرت خود برای جلوگیری از هر گونه درگیری سیاسی با این کشور استفاده می کنیم. ضمنا گزینه حمله به مرزها منتفی است.
س: قرائت شما از تهدیدات اخیر رژیم صهیونیستی مبنی بر حمله به نوار غزه چیست و ارزیابی خود را از میزان آمادگی مقاومت برای تحقق این هدف بفرمایید؟
ج: ما برای آماده شدن جهت رویارویی با دشمن، نیازی به طرح تهدید نداریم ؛ زیرا برنامه ما که مبتنی بر مقاومت است، می طلبد که تا تحقق کامل آزادسازی فلسطین، بازگشت آوارگان به میهن خویش، احداث کشور مستقل و پایان یافتن اشغالگری برای مقاومت در برابر دشمنان آماده باشیم.
س: ارزیابی شما از وضعیت کنونی حماس ـ آن هم بعد از چهار سال حاکمیت و نیز مدیریت نوار غزه ـ چیست؟
ج: ما جنبشی هستیم که همیشه برای بهبود شرایط و وضعیت خویش می کوشد و هرگز به توقف در یک پله خاص اکتفا نمی کنیم. باید برای حل مشکلات موجود بکوشیم و در راستای افزایش ضریب امنیت، مدیریت مشارکتی، پایان دادن به پرونده بیکاری و گسترش عدالت اجتماعی تلاش نماییم. به هر حال، کارهایی هست که باید برای انجام آن وارد عمل شویم و البته باید برای وضعیت بهتر کوشید.
س: برداشت تان از حضور گسترده مردم در جشن سالروز تشکیل جنبش مقاومت اسلامی فلسطین “حماس” را بفرمایید؟
ج: این پاسخی محکم به تمامی کسانی است که مدعی کاهش محبوبیت حماس می باشند. حضور پرشور مردم در مراسم بیست و دومین سالروز تشکیل جنبش مقاومت اسلامی فلسطین “حماس” نظرسنجی های اخیر درباره این کاهش را بی اعتبار ساخت ؛ زیرا نظرسنجی ها حکایت از پایین آمدن میزان محبوبیت حماس تا 27 درصد بوده است. حضور مردم همچنین این پیام را با خود به دنبال داشت که مقاومت همچنان به عنوان هدف تلقی می شود و اهمیت آن بیش از مقداری نان و خوراک می باشد و در عین حال، مسئولیتی را که بر عهده رهبران جنبش برای تلاش و فعالیت می گذارد، بیشتر می کند.
س: برداشت شما از آینده فلسطین بعد از گذشت یک سال از تجاورات گسترده اشغالگران چیست و حماس در سایه تداوم روند محاصره چه برنامه ای دارد به ویژه در این شرایط که دشمن تهدید به عدم رفع محاصره کرده است؟
ج: یک قرن است که از زمان مسئله فلسطین می گذرد و ده ها جنگ و انواع دسیسه ها و سیاست ها را شاهد بوده است. همچنان پناهندگان از سرزمین و محل زندگی خود دور هستند. اراضی فلسطینی در اشغال دشمنان می باشد و قدس نیز فریاد دادخواهی از مسلمانان سر می دهد و از اسارت می نالد.
ما برای پایداری، مقابله با تجاوزات دشمن و ادامه مقاومت وارد عرصه شدیم به ویژه در شرایطی که گروهی از فرزندان ملت فلسطین از گزینه مقاومت خسته شده بودند و گزینه سازش سیاسی را برای خود انتخاب نمودند و ضمن محکوم کردن مقاومت و تاریخ آن، حرص تشکیل یک کشور در کرانه باختری و نوار غزه را در سر داشتند ؛ ولی کارشان به جز بدبختی و رنج برای ملت ما چیزی دیگری به دنبال نداشت.
ما برای مقابله با هر گونه تجاوزی آماده ایم و هرگز دست از اصول و آرمان های خود نمی کشیم. تلاش ما در راستای شکستن سد محاصره ظالمانه، پایان دادن به بیدادگری، گسترش امنیت، تامین آسایش برای فلسطینیان ساکن نوار غزه و تحقق مبادله اسرا می باشد