پیروزی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در انتخابات شهرداری های کرانه باختری ادامه همان پیروزی ای است که این جنبش در انتخابات شهرداری های غزه به دست آورد. این امر در هر دو حال نشانگر افزایش محبوبیت جنبش های اسلامی در فلسطین و کاهش محبوبیت دیگر جنبش های رقیب به ویژه حزب حاکم است. این مساله علل گوناگونی دارد که در ذیل می آید:
اول: پاکدامنی نمایندگان این سازمان ها و فساد رایج در میان اعضای تشکیلات خود گردان است که از مدت ها پیش دامنگیر این تشکیلات شده است و این همان مسئله ای است که اول خود توده فلسطینیان و دوم رهبران سیاسی هر یک از گروه ها و جریان های سیاسی به آن اذعان می کنند و این امر مبین تمایل شهروندان فلسطینی به یافتن رهبرانی است که مصالح ملی را بر منافع شخصی خود مقدم می دارند.
دوم: خدمت جنبش های اسلامی به مردم و مقصود اینجا “حماس” است؛ چرا که جهاد اسلامی در انتخابات شرکت نکرد. حماس در شرایط سخت، بحرانی و طاقت فرسا که مردم نیاز مبرم به این خدمات داشتند و گروه های دیگر سرگرم تقسیم مناصب و ثروت بودند، به فریاد مردم فلسطین رسید.
سوم: تکیه حماس بر مشی مقاومت به عنوان یگانه راه آزاد سازی فلسطین و پرداخت بهای سنگین در این راه. این جنبش بسیاری از رهبران برجسته، اعضا و فعالان خود را در راه وطن تقدیم کرده است و همین این امر موجب گردید که مردم به حمایت از مقاومت برخیزند، زیرا آن را یگانه راه رهایی از یوغ اشغالگران صهیونیست قلمداد می دانند و از سوی دیگر، ناتوانی دیگر گزینه ها در تحقق هر دستاور امنیتی و سیاسی برای آنان به اثبات رسیده بود.
چهارم: جنایات روزانه “اسراییل” علیه این جنبش، بازداشت رهبران و شماری از اعضای این جنبش و متوقف کردن فعالیت های آن جهت ممانعت از تحقق پیروزی چشمگیر آن، رای دهندگان را وادار کرد به حمایت از حماس برخیزند و به نامزدهای آن رای دهند و اعتماد خود را به این جنبش ابزار دارند.
پنجم: موضع آمریکا که خواهان ممانعت از سلطه حماس بر کرسی های مجلس قانونگذاری و نگران رسیدن آن به قدرت در آینده است شهروندان فلسطینی را علی رغم گرایش های مختلفشان بر آن داشت تا برای دادن رای خود به این جنبش به پای صندوق های رای بشتابند.
اگر بخواهیم همه علل حمایت مردم فلسطین از حماس را برشماریم نیاز به یک زمان طولانی داریم، اما واکنش های اسراییل، آمریکا و اروپا نشان داد که پیروزی چشمگیر حماس در انتخابات چقدر عظیم و تکان دهنده بود. این واکنش ها همچنین از نگران های واقعی آن ها از مرحله آتی پرده برداشت. نه سرکوبگری های صهیونیستی در ارعاب مردم فلسطین کارگر افتاد و نه بازداشت ها آنان را از رفتن به پای صندوق های رای منع کرد. آنچه اتفاق افتاد بساط تمامی گمانه زنی ها و پیش بینی های تشکیلات خودگردان، ناظران را برچید که این امر نشان می دهد که صداقت و درستکاری کلید اصلی جا گرفتن در دل هاست. ملت فلسطین با رفراندوم خود نشان داد که خواهان تغییر و تحول و مخالف فساد و ناتوانی هستند.
آیا پیام پیروزی حماس به تشکیلات خودگردان، اسراییلی ها، آمریکایی ها و اروپایی ها کافی است تا همه آنها در قبال مسئله فلسطین تغییر موضع بدهند یا اینکه وضعیت به همین شکل باقی خواهد ماند؟ نتایج انتخابات شهرداری ها کلیدی است برای انتخابات مجلس قانونگذاری و راهی برای ورود به تشکیلات خودگردان و مقاومت فلسطین همانند مقاومت لبنان و عراق نقش تعیین کننده ای ایفا خواهد کرد.
منبع: روزنامه الوطن چاپ قطر
تاریخ:21/12/2005