یکشنبه 04/می/2025

عضو دفتر سیاسی حماس: تل آویو با مواضع خود میانجیگر آلمانی را در تنگنا قرار داده است

جمعه 29-ژانویه-2010

  عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین “حماس” اعلام کرد که دور تازه سفرهای هیات عالی رتبه حماس به کشورهای عربی با هدف تبیین موضع جنبش در خصوص مسائل مختلف و نیز جهت پاسخگویی به برخی شبهاتی صورت گرفته است که در خصوص دیدگاه حماس در قبال طرح پیشنهادی مصر جهت تحقق آشتی ملی مطرح می باشد. از دیگر اهداف این سفر باید به پیشبرد تلاش ها جهت شکستن سد محاصره تحمیلی علیه نوار غزه و بازسازی این منطقه اشاره کرد.  

عزت الرشق در گفتگوی روز پنج شنبه 28/1/2010 خود با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین ابراز داشت: بیشتر رهبران عرب موضع جنبش حماس به ویژه در زمینه آشتی ملی را درک می کردند و حمایت خود را از تلاش های قاهره جهت رفع شکاف داخلی موجود در فلسطین اعلام نمودند. بد نیست بدانید که برخی طرف ها نیز عملا تحرکاتی را در زمینه آشتی ملی آغاز کردند و جنبش در حال حاضر منتظر نتایج مثبت این تحرکات است.

وی با خاطرنشان ساختن این مطلب که هیات حماس به زودی سفری به عمان و الجزائر نیز خواهد داشت، گفت: “روسیه نیز رسما از حماس دعوت کرده است تا در فوریه آتی به این کشور سفر نماید.”

این چهره فلسطینی در ادامه به مسئله آشتی ملی پرداخت و تصریح داشت: در پرتو پافشاری های مصر بر موضع خویش و نیز مخالفت های این کشور با بررسی ملاحظات حماس و اعمال آن در طرح پیشنهادی اش، پرونده آشتی ملی هیچ پیشرفتی نداشته است. در حال حاضر نیز مصر با توسل به طرف های خارجی و داخلی حماس را برای تغییر موضعش در قبال طرح پیشنهادی خویش تحت فشار قرار داده است. طرف مصری همچنین نماینده ای را برای دیدار با دکتر عزیز الدویک، رئیس مجلس قانونگذاری فلسطین ارسال داشته و خلاصه مذاکرات وی با این مقام فلسطینی این بوده است که «دکتر دویک! وضعیت حماس وخیم است و اگر به امضای طرح پیشنهادی قاهره برای آشتی ملی تن در ندهد، وضعیتش وخیم تر نیز خواهد شد.»

عزت الرشق عنوان داشت: “موضع جنبش حماس در قبال طرح پیشنهادی مصر برای تحقق آشتی ملی ثابت و تغییر ناپذیر است. باید قاهره ملاحظات جنبش را مد نظر داشته باشد ؛ زیرا این طرح دربرگیرنده تغییری بنیادین بر توافقات صورت گرفته در خصوصی مسائلی همچون کمیته مرکزی برگزاری انتخابات، دادگاه های ویژه رسیدگی به تخلفات مربوط به انتخابات، سازمان آزادیبخش فلسطین و دستگاه های امنیتی در کرانه باختری و نوار غزه است. (مفاد طرح مذکور تناسبی با توافقات صورت گرفته ندارد.) “

وی در مورد تحرکات جاری جهت از سرگیری مذاکرات سازش یادآور شد: “رژیم صهیونیستی شدیدا دنبال به اصطلاح فعال سازی موضوع مذاکرات است ؛ زیرا نمی خواهد به عنوان مسئول توقف فرآیند صلح شناخته شود. تل آویو با حساسیتی که نسبت به حرکت چرخ مذاکرات نشان می دهد، به دنبال آن است تا در برابر آمریکا چنین وانمود نماید که هوادار صلح است نه ضد آن ؛ ولی واقعیت این است که دولت صهیونیستی هیچ باوری به تحقق صلح ندارد و هرگز برای دست یابی به این هدف جدی نیست. برای اثبات این مطلب کافی است تا به شرط و شروطی توجه کنید که دولت عبری برای از سرگیری مذاکرات تعیین کرده است که از آن جمله باید به ضرورت شناسایی اسرائیل به عنوان یک کشور صرفا یهودی و توافق بر سر عدم مذاکره در خصوص قدس اشاره کرد. در حال حاضر، ابومازن وضعیت حساسی دارد. وی توقف روند شهرک سازی را به عنوان شرط بازگشت به مذاکرات مطرح کرد و همین امر باعث شد تا در تنگنا قرار گیرد. البته نباید فراموش کرد که طرح چنین شرطی از سوی ابومازن، در حکم پیروی از خط مشی اوباما بود که از اشغالگران خواسته بود تا به روند شهرک سازی خاتمه دهند. ابومازن گمان می کرد که اوباما همچنان بر موضع خود در خصوص شهرک سازی ادامه می دهد ؛ ولی وقتی رئیس جمهور آمریکا از موضع خود عقب نشینی کرد، رئیس غیر قانونی تشکیلات خودگردان در ورطه قرار گرفت. در برهه کنونی راه مذاکرات برای ابومازن بسته است و توقف روند شهرک سازی مسئله ای نیست که ابومازن یا اوباما بتوانند آن را محقق سازند.”

عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در خصوص مبادله اسرا با دشمن صهیونیستی گفت: “بر اساس توافقی که بعد از مذاکرات طولانی جنبش با میانجیگران آلمانی حاصل شده بود، قرار شد که از میان 450 اسیری که نام شان در لیست مبادله قرار دارد، 270 نفری که محکوم به حبس ابد شده اند، آزاد گردند و اسرای اهل کرانه باختری که تعداد آنها به 80 تا 86 نفر می رسد، به غزه منتقل شوند ؛ ولی دو مشکل در جریان مذاکرات وجود داشت. اولین مورد مربوط به آزادی احمد سعدات (دبیر کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین) و مروان البرغوثی (از رهبران فتح) و همچنین رهایی شماری از رهبران حماس مانند عباس السید و حسن سلامه بود که اشغالگران با قاطعیت تمام با آن مخالفت کردند. دومین مورد نیز مربوط به آزادی احلام التمیمی و فائزه السعدی (محکوم به تحمل حبس ابد به جرم همکاری با عاملان عملیات های شهادت طلبانه) بود که صهیونیست ها با این موضوع نیز کاملا مخالفت کردند. البته در همین جا می گویم که ما هرگز از شروط خود در این زمینه دست نمی کشیم تا جایی که موافقت کردیم تا احلام التمیمی در جریان مبادله، دو اسیر حساب شود. به هر حال، ما پیشنهاد خود را به میانجیگران آلمانی اعلام کردیم تا آن را به اطلاع مقامات رژیم اشغالگر قدس برسانند. بعد از آن، کابینه امنیتی این رژیم تشکیل جلسه داد. وقتی پاسخ صهیونیست ها را از طریق میانجیگران آلمانی دریافت داشتیم، دیدیم که آنها تعداد 86 نفر از اسرای اهل کرانه باختری را که در خصوص تبعیدشان به نوار غزه موافقت کردیم، به 209 رسانده اند یعنی تقریبا تمامی اسرای مذکور بعد از آزادی باید در منطقه نوار غزه زندگی کنند و تنها 46 نفر از آنان می توانند به محل زندگی خود باز گردند. در واقع، اشغالگران در صدد تبدیل پیمان مبادله اسرا به پیمان تبعید اسرا هستند ؛ ضمن آنکه صهیونیست ها با آزادی رهبران حماس که نام شان در لیست تبادل آمده است، مخالفت نمودند. رژیم اشغالگر قدس با موضعی که پیش گرفته، باعث شده است تا میانجیگران آلمانی در تنگنا قرار بگیرند. توافقات حاصل شده در خصوص مبادله، نتیجه مذاکرات و گفتگوهای طولانی میان ما و آلمانی ها از یک سو و مقامات رژیم اشغالگر قدس و آلمانی ها از سوی دیگر بود ؛ ولی اشغالگران از تعهدات خود در این زمینه سر باز زدند.”

متن کامل گفتگوی خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین با عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین “حماس” ترجمه شده و از نظر خوانندگان عزیز فارسی زبان می گذرد:

 

س: این روزها شاهد تحرکات گسترده ای از سوی طرف های مختلف برای از سر گیری مذاکرات سازش میان تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی هستیم. نظر شما در این خصوص چیست؟ تلقی شما از موضع طرف های مذاکره چیست؟

ج: مذاکرات سازش به بن بست رسیده و رژیم صهیونیستی نیز همچنان به خودسری های خود ادامه می دهد ؛ البته رژیم صهیونیستی شدیدا دنبال به اصطلاح فعال سازی موضوع مذاکرات است زیرا نمی خواهد به عنوان مسئول توقف فرآیند صلح شناخته شود. تل آویو با حساسیتی که نسبت به حرکت چرخ مذاکرات نشان می دهد، به دنبال آن است تا در برابر آمریکا چنین وانمود نماید که هوادار صلح است نه ضد آن.

واقعیت این است که دولت صهیونیستی هیچ باوری به تحقق صلح ندارد و هرگز برای دست یابی به این هدف جدی نیست. برای اثبات این مطلب کافی است تا به شرط و شروطی توجه کنید که نتانیاهو برای از سرگیری مذاکرات تعیین می کند که از آن جمله باید به ضرورت شناسایی اسرائیل به عنوان یک کشور صرفا یهودی و توافق بر سر عدم مذاکره در خصوص قدس اشاره کرد.

در حال حاضر، ابومازن وضعیت حساسی دارد. وی توقف روند شهرک سازی را به عنوان شرط بازگشت به مذاکرات مطرح کرد و همین امر باعث شد تا در تنگنا قرار گیرد. البته نباید فراموش کرد که طرح چنین شرطی از سوی ابومازن، در حکم پیروی از خط مشی اوباما بود که از اشغالگران خواسته بود تا به روند شهرک سازی خاتمه دهند. ابومازن گمان می کرد که اوباما همچنان بر موضع خود در خصوص شهرک سازی ادامه می دهد ؛ ولی وقتی رئیس جمهور آمریکا از موضع خود عقب نشینی کرد، رئیس غیر قانونی تشکیلات خودگردان در ورطه قرار گرفت.

در برهه کنونی راه مذاکرات برای ابومازن بسته است و توقف روند شهرک سازی مسئله ای نیست که ابومازن یا اوباما بتوانند آن را محقق سازند.

به طور کلی، وضعیت ابومازن و اطرافیانش از نظر سیاسی بسیار وخیم است ؛ زیرا بعد از هجده سال مذاکره با دشمن اعلام کردند که به نقطه صفر رسیده اند.

س: آیا خبر جدیدی از موضوع آشتی ملی دارید؟ آیا دور نمای امیدی در زمینه پیشبرد این موضوع وجود دارد؟

ج: پرونده آشتی ملی هیچ پیشرفتی نداشته است. موضع مصر ثابت و موضع ما نیز در این رابطه روشن و تغییر ناپذیر می باشد. در حال حاضر مصر با توسل به طرف های خارجی و داخلی حماس را برای تغییر موضعش در قبال طرح پیشنهادی اش تحت فشار قرار داده است. طرف مصری همچنین نماینده ای را برای دیدار با دکتر عزیز الدویک، رئیس مجلس قانونگذاری فلسطین ارسال داشته و خلاصه مذاکرات وی با این مقام فلسطینی این بوده است که «دکتر دویک! وضعیت حماس وخیم است و اگر به امضای طرح پیشنهادی قاهره برای آشتی ملی تن در ندهد، وضعیتش وخیم تر نیز خواهد شد.»

در سفر دوره ای هیات بلندپایه حماس، در جهت پیشبرد فرآیند آشتی ملی تلاش کردیم و از کشورهای عربی خواستیم تا به مصر در زمینه تحقق آشتی ملی فلسطینی کمک کنند.

س: اجازه بدهید به موضوع طرح پیشنهادی مصر بپردازیم. آیا این طرح متضمن تغییراتی بنیادین در توافقات صورت گرفته در گذشته است؟

ج: بله! این طرح متضمن تغییراتی اساسی در توافقات صورت گرفته است یعنی خلاف این توافقات را در خود جای داده است که به عنوان مثال می توان به سه مورد اشاره کرد:

اولین مورد مربوط به کمیته مرکزی برگزاری انتخابات و دادگاه ویژه رسیدگی به شکایات مربوط به انتخابات است و در اصل، رئیس تشکیلات خودگردان وظیفه تشکیل این کمیته و تایید تصمیماتش را بر عهده دارد ؛ ولی در سایه شکاف داخلی موجود در جامعه و نیز پایان یافتن دوره ریاست ابومازن، باید این کار با توافق گروه های مختلف انجام گیرد. بعد از مذاکرات و گفتگوهای طولانی میان گروه های مختلف، تصمیم بر آن شد تا این دو کمیته با توافق تشکیل شود و ابومازن نیز تنها نقش صدور دستور تشکیل را داشته باشد یعنی چارچوب کلی حفظ شود.

وقتی طرح پیشنهادی مصر به دست ما رسید، در آن آمده بود که ابومازن رایزنی، انتخاب اعضا و تصمیم گیری در رابطه با کمیته را بر عهده دارد یعنی دیگر جایی برای توافق گروه ها در این زمینه وجود ندارد.

دومین مورد مربوط به سازمان آزادیبخش است که بر اساس توافقات صورت گرفته، یک کمیته موقت با حضور تمامی گروه های فلسطینی تشکیل می شود که وظایف ساف را بر عهده می گیرد و تا زمان بازسازی سازمان آزادیبخش به فعالیت خود ادامه می دهد. در تازه ترین توافقاتی که در این رابطه صورت گرفت، قرار بر این شد تا عبارت “این کمیته غیر قابل تعطیل است” (یعنی باید تا زمان بازسازی، این کمیته فعالیت خود را تداوم بخشد) ؛ ولی در کمال تعجب دیدیم که این عبارت از طرح پیشنهادی مصر حذف شده است.

سومین مورد مربوط به دستگاه های امنیتی کرانه باختری و نوار غزه است که قرار به بازسازی و اصلاح آن بود ؛ ولی وقتی طرح پیشنهادی مصر را دریافت کردیم، دیدیم که از عبارت “بازسازی”، کلمه ساختن حذف شده و چنین آمده است: “باید دستگاه های امنیتی کرانه باختری و نوار غزه به همان حالت قبلی باز گشته و ساخته شود.”

تفاوت میان دو عبارت بسیار زیاد و البته روشن است. جمله اول به معنای آن می باشد که دستگاه های امنیتی بازسازی و تشکیل می شوند و حال آنکه دومین عبارت به معنای بازگشت دستگاه های امنیتی به همان وضعیتی است که تا پیش از بروز شکاف داخلی داشته است یعنی اینکه دستگاه های امنیتی به همان شکلی فعالیت کنند که در گذشته انجام می داده اند.

س: برای ما از سفرهایی بگویید که اخیرا هیات عالی رتبه حماس به شماری از کشورهای عربی داشته است؟

ج: دور جدید سفرها با هدف تبیین واقعیت ها و پاسخگویی به برخی شبهاتی صورت گرفته است که در خصوص دیدگاه حماس در قبال طرح پیشنهادی مصر جهت تحقق آشتی ملی مطرح می باشد. از دیگر اهداف این سفر باید به پیشبرد تلاش ها جهت شکستن سد محاصره تحمیلی علیه نوار غزه و بازسازی این منطقه اشاره کرد. ضمنا در این سفر دوره ای، به توضیح وضعیت کلی مسئله فلسطین به ویژگی در سایه شکست مذاکرات سازش پرداختیم.

بعد از توضیحاتی که در خصوص موضوع آشتی ملی داده شد و پس از آنکه ابهامات موجود رفع شد، دیدیم که بیشتر رهبران عرب موضع جنبش حماس به ویژه در زمینه آشتی ملی را درک می کردند. ضمنا ما خواستار حمایت و همکاری کشورهای عربی با مصر در زمینه رفع شکاف داخلی در فلسطین شدیم که البته فعالیت ها در این زمینه شاهد پیشرفت هایی بوده است. بد نیست بدانید که برخی طرف های عربی نیز عملا تحرکاتی را در زمینه آشتی ملی آغاز کردند که هنوز به نتیجه نرسیده است یعنی طرف های مذکور تلاش هایی را آغاز کرده اند و ما امروز منتظر نتایج مثبت این تلاش ها هستیم.

س: آیا در برنامه های جنبش، سفرهای جدیدی نیز وجود دارد؟

ج: جنبش به زودی سفری را به عمان و الجزایر خواهد داشت. روسیه نیز رسما از رهبران جنبش دعوت کرده است تا در فوریه آتی سفری به این کشور داشته باشند.

س: مسئله تبادل اسرا به کجا رسید؟

ج: بر اساس توافقی که بعد از مذاکرات طولانی جنبش با میانجیگران آلمانی حاصل شده بود، قرار شد که از میان 450 اسیری که نام شان در لیست مبادله قرار دارد، 270 نفری که محکوم به حبس ابد شده اند، آزاد گردند و اسرای اهل کرانه باختری که تعداد آنها به 80 تا 86 نفر می رسد، به غزه منتقل شوند ؛ ولی دو مشکل در جریان مذاکرات وجود داشت. اولین مورد مربوط به آزادی احمد سعدات (دبیر کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین) و مروان البرغوثی (از رهبران فتح) و همچنین رهایی شماری از رهبران حماس مانند عباس السید و حسن سلامه بود که اشغالگران با قاطعیت تمام با آن مخالفت کردند. دومین مورد نیز مربوط به آزادی احلام التمیمی و فائزه السعدی (محکوم به تحمل حبس ابد به جرم همکاری با عاملان عملیات های شهادت طلبانه) بود که صهیونیست ها با این موضوع نیز کاملا مخالفت کردند. البته در همین جا می گویم که ما هرگز از شروط خود در این زمینه دست نمی کشیم تا جایی که موافقت کردیم تا احلام التمیمی در جریان مبادله، دو اسیر حساب شود.

به هر حال، ما پیشنهاد خود را به میانجیگران آلمانی اعلام کردیم تا آن را به اطلاع مقامات رژیم اشغالگر قدس برسانند. بعد از آن، کابینه امنیتی این رژیم تشکیل جلسه داد. وقتی پاسخ صهیونیست ها را از طریق میانجیگران آلمانی دریافت داشتیم، دیدیم که آنها تعداد 86 نفر از اسرای اهل کرانه باختری را که در خصوص تبعیدشان به نوار غزه موافقت کردیم، به 209 رسانده اند یعنی تقریبا تمامی اسرای مذکور بعد از آزادی باید در منطقه نوار غزه زندگی کنند و تنها 46 نفر از آنان می توانند به محل زندگی خود باز گردند. در واقع، اشغالگران در صدد تبدیل پیمان مبادله اسرا به پیمان تبعید اسرا هستند ؛ ضمن آنکه صهیونیست ها با آزادی رهبران حماس که نام شان در لیست تبادل آمده است، مخالفت نمودند.

رژیم اشغالگر قدس با موضعی که پیش گرفته، باعث شده است تا میانجیگران آلمانی در تنگنا قرار بگیرند. توافقات حاصل شده در خصوص مبادله، نتیجه مذاکرات و گفتگوهای طولانی میان ما و آلمانی ها از یک سو و مقامات رژیم اشغالگر قدس و آلمانی ها از سوی دیگر بود ؛ ولی اشغالگران از تعهدات خود در این زمینه سر باز زدند.

 

لینک کوتاه:

کپی شد