فواد الخفش از پژوهشگران برجسته فلسطینی در زمینه امور اسرا تاکید کرد: گروه های مبارز فلسطینی که در به اسارت گرفتن گلعاد شلیت، نظامی صهیونیستی مشارکت داشته اند، در مدیریت پرونده مبادله مهارتی عالی و توانی فوق العاده از خود به نمایش گذاشتند.
وی در ادامه افزود: “مهم ترین دستاوردی که گروه های مذکور موفق به تحقق آن شدند، توان حفظ گلعاد شلیت در این سیکل زمانی و در منطقه ای کوچک بود، منطقه ای که در زیر موج بمباران قرار دارد. بی شک، موفقیت گروه های فلسطینی به معنای شکست بزرگ اطلاعاتی دشمن صهیونیستی تلقی می شود.”
این پژوهشگر فلسطینی که ریاست مرکز مطالعات امور اسرا موسوم به “احرار” را بر عهده دارد، در گفتگویی ویژه با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین ابراز داشت: “مبادله جزئی که روز جمعه انجام گرفت و طی آن دشمن صهیونیستی حاضر شد تا در مقابل دریافت فیلمی ویدیوئی از نظامی اسیر خود، 20 زن اسیر فلسطینی را آزاد کند یک گام و پیشرفت مهم تلقی می شود و چه بسا کلیدی برای تحقق آن مبادله فراگیر و بزرگ باشد. بی تردید، مبادله روز جمعه یک اقدام ملی بود ؛ زیرا طی آن، زنان اسیر از گروه ها و جریان های مختلف اسلامی و ملی و نیز از مناطق مختلف فلسطین از زندان های رژیم اشغالگر قدس رهایی یافتند.”
فواد خفش ملاحظاتی را نیز در زمینه مبادله روز جمعه داشت و تاکید کرد: “دشمن صهیونیستی در این مبادله اسرای زنی همچون احلام تمیمی و قاهره سعدی را که از سوی دادگاه های رژیم اشغالگر قدس به تحمل حبس های طولانی مدت محکوم شده اند، آزاد نکرده است. درخواست بنده از گروه های فلسطینی این است که موضوع انتخاب اسرای مورد مبادله را تنها به این رژیم وا نگذارند ؛ چرا که تل آویو اسرایی را از زندان رها می کند که مدت محکومیت شان در آستانه پایان می باشد.”
این پژوهشگر در بخشی دیگر از این مصاحبه تصریح داشت: “نقش آفرینی آلمان به عنوان عنصر میانجیگر در مسئله مبادله اسرا باعث پویایی هر چه بیشتر این جریان شد و به مبادله جزئی در روز جمعه انجامید. ضمنا از گروه های مبارز فلسطینی می خواهم که در جریان مبادله فراگیر، بهای سنگینی را در مقابل آزادی گلعاد شلیت تقاضا کنند و از دادن هر گونه امتیاز بپرهیزند. بنده نسبت به عملکرد مقاومت و تیم مذاکره کننده آن کاملا مطمئن هستم. به هر حال، دشمن باید بهای سنگینی را در مقابل آزادی نظامی اش بپردازد و اسرای ما را از زندان آزاد کند.”
وی در ادامه از گروه های مبارزی که شلیت را به اسارت گرفته اند، خواست تا قواعد و قوانینی را که صهیونیست ها تعیین کرده اند، تغییر دهند و از خواسته های خود در خصوص آزادی اسرای عرب و نیز اسرای فلسطینی اهل قدس و اراضی اشغالی 48 در جریان مبادله عقب نشینی نکنند و هرگز در مقابل خواست رژیم صهیونیستی مبنی بر آزادی برخی اسرا به شرط تبعیدشان به یک کشور دیگر سر تسلیم فرود نیاورند.
رئیس مرکز مطالعاتی “احرار” به خبرنگار ما گفت: «اشغالگران صهیونیست می خواهند شروط مبادله را تغییر دهند و از هر ابزاری نیز استفاده خواهند کرد تا از میزان موفقیت گروه های فلسطینی در جریان مبادله بکاهند. ضمنا باید دانست که اگر مسئله آزادی به شرط تبعید مورد قبول واقع شود، مجال برای چانه زنی بیشتر صهیونیست ها و نیز بی اهمیت شدن مبادله فراهم می گردد.»
ایشان خطاب به گروه های فلسطینی خاطرنشان ساختند: “موفقیت این مبادله و اهمیت آن به خاطر آن است که اسرای عرب در بند زندان های صهیونیستی و نیز اسرای فلسطینی اهل اراضی 48 و قدس اشغالی را در بر می گیرد ؛ زیرا این عزیزان چشم امیدشان بعد از خدا به شما است. مبادا امید آنان را ناامید سازید.”
فواد خفش از مقاومت خواست تا کمال احتیاط را در زمینه اخفای شلیت به خرج دهد و در زمان مذاکره با دشمن صهیونیستی، مراقب فعالیت هایی اطلاعاتی گسترده دشمن برای یافتن نظامی اسیرش باشد.
متن کامل مصاحبه خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین با فواد خفش ترجمه شده و از نظر خوانندگان عزیز فارسی زبان می گذرد.
س: برداشت خود را از مبادله جزئی که روز جمعه انجام گرفت و طی آن بیست اسیر در مقابل ارائه اطلاعاتی از گلعاد شلیت آزاد شدند، بفرمایید.
ج: آنچه روز جمعه شاهد آن بودیم، یک گام و پیشرفت مهم بود و چه بسا کلیدی برای تحقق آن مبادله فراگیر و بزرگ باشد. بی تردید، مبادله روز جمعه یک اقدام ملی بود ؛ زیرا طی آن، زنان اسیر از گروه ها و جریان های مختلف اسلامی و ملی از زندان های رژیم اشغالگر قدس رهایی یافتند.
نکته مهمی که ذکر آن در اینجا ضروری می نماید، این است که بعد از بررسی اسامی اسرای زنی که در مقابل ارائه فیلمی ویدیوئی در خصوص گلعاد شلیت آزاد شده اند، نشان می دهد که مدت محکومیت اکثر آنها در آستانه پایان بوده است ؛ البته نباید فراموش کرد که برخی از آنها نیز به صورت موقت بازداشت شده بودند و امکان داشت در صورت عدم آزادی به تحمل حبس های طولانی مدت محکوم شوند به ویژه آنکه چهارده تن از آنها از سوی اشغالگران به برنامه ریزی برای قتل صهیونیست ها متهم شده بودند.
اگر به اسامی زنان اسیری که در جریان مبادله روز جمعه آزاد شده اند و نیز مدت باقی مانده از محکومیت شان نگاهی داشته باشیم به این نکته پی می بریم که 5 تن از آنان در طول سال جاری بازداشت شده بودند و چهار تن دیگر نیز در سال 2008 به اسارت اشغاالگران درآمده بودند.
قدیمی ترین زن اسیری که در روز جمعه آزاد شد، در سال 2003 بازداشت شده بود و از مدت محکومیتش یک سال و نیم باقی مانده بود. این اسیر 44 ساله که زهور حمدان نام داشت، مادر نه فرزند بود و از بیماری های مختلفی رنج می برد.
اگر به مدت زمان باقی مانده از دوره محکومیت زنان آزاده نگاهی بیاندازیم شاید بتوان این برداشت را کرد که مقاومت در انتخاب این اسرا اختیاری نداشته است ؛ زیرا ـ با وجود اهمیت آزادی زنان اسیر ـ ولی هیچ کدام از اسرای زنی که از سوی اشغالگران به تحمل حبس های طولانی مدت محکوم شده اند، آزاد نشده اند. از جمله اسرای مذکور می توان به احلام تمیمی، آمنه منی و قاهره سعدی اشاره کرد.
به هر حال مقاومت نباید در مرحله بعد به رژیم اشغالگر قدس اعتماد کند ؛ بلکه خود اسامی اسرایی را که باید در جریان مبادله آزاد شوند تعیین کند و هرگز رژیم صهیونیستی را در انتخاب اسرا آزاد نگذارد زیرا این رژیم افرادی را رها می کند که مدت محکومیت شان در شرف انتها است.
پیامی که بنده برای مقاومت و مذاکره کنندگان فلسطینی (در عرصه مبادله اسرا) دارم این است که به آلمان اعلام کنند رژیم صهیونیستی در انتخاب اسرایی که در جریان مبادله آزاد شوند حسن نیت نشان نداده است و از این رو، مقاومت باید در مسئله تعیین اسرای مورد مبادله کاملا مشارکت داشته باشند و موضوع به تل آویو واگذار نشود.
بد نیست بدانید که تنها در حدود سی اسیر زن در زندان های رژیم اشغالگر قدس به سر می برند که به تحمل حبس های طولانی مدت محکوم شده اند.
س: اسیران زن فلسطینی که در روز جمعه آزاد شدند، از نظر سیاسی و جغرافیایی چه وابستگی داشتند و حکم های صادره علیه آنان چگونه بوده است؟
ج: زنان آزاده عضو گروه های مختلف بودند. هشت تن آنان از اعضای فتح، هفت نفر از اعضای جهاد اسلامی، چهار اسیر از اعضای حماس و یک نفر نیز از جبهه خلق بوده است. البته اسرای در بند زندان های صهیونیستی از این چهار گروه هستند و دیگر گروه ها اسیری در زندان ندارند. ضمنا اسرای مستقل (بدون وابستگی حزبی یا گروهی) نیز تحت نام یکی از گروه ها جای می گیرند.
از نظر جغرافیایی، زنان آزاد شده از اهالی دو منطقه غزه و کرانه باختری شامل جنین، رام الله، نابلس و الخلیل بوده اند. در مورد مدت محکومیت این عزیزان نیز باید خدمت تان عرض کنم که احکام صادره علیه آنان سنگین نبوده است و تنها یک مورد به هشت سال زندان محکوم شده بود که فقط یک سال و نیم از دوره محکومیتش باقی مانده بود ؛ ضمن آنکه اکثرشان در طول سال جاری بازداشت شده بودند.
به هر حال، آزادی هر کدام از اسرا ما را خوشحال می کند ؛ ولی نباید فراموش کرد احلام تمیمی، قاهره سعدی و آمنه منی که به حبس ابد محکوم شده اند هنوز در اسارت به سر می برند و بدون آزادی آنان، مبادله اسرا معنای خود را از دست می دهد.
س: آیا معتقدید که بهای پرداختی از سوی اشغالگران قدس برای دریافت اطلاعاتی از نظامی اسیرشان مناسب بوده است؟
ج: مقاومت در دوره پیشین با قدرت تمام بر خواست خود مبنی بر آزادی افراد محکوم به تحمل حبس های طولانی مدت پافشاری کرد و به اعتقاد بنده، ما نباید هیچ چیز را به قیمت رایگان تقدیم رژیم صهیونیستی کنیم ؛ البته اینجانب هرگز قصد اعمال فشار یا طرح یک انتظار بیجا از مقاومت را ندارم و می دانم کاری که گروه های مبارز فلسطینی موفق به انجام آن شدند از سال 1985 تا کنون بی سابقه بوده است.
آرزوی داشتم که در جریان مبادله روز جمعه، اسرایی همچون آمنه منی، احلام تمیمی، عبیر عمر و قاهره سعدی نیز آزاد شوند. نباید فراموش کنیم که برای اشغالگران اطمینان از سلامتی نظامی اسیرشان امری بسیار مهم تلقی می شود.
س: انجام مبادله جزئی که در روز جمعه انجام گرفت چه تاثیری بر دیگر اسیران زن و مرد فلسطینی و خانواده هایشان دارد؟
ج: هر کس که اسم دختر یا همسرش در لیست اسرای مورد مبادله باشد، بی تردید خوشحال و شادمان می شود. اما نباید این نکته را از خاطر ببریم که هنوز سی خانواده فلسطینی هستند که به خاطر عدم وجود نام مادران یا دختران شان در لیست مبادله با چشمانی اشک بار از عزیزان خود یاد می کنند. البته باید بگویم بعد از پیگیری هایی که انجام دادم، متوجه شدم هیچ اختلافی در زمینه ضرورت تلاش برای آزادی تمامی اسرای زن فلسطینی وجود ندارد.
آزادی زنان اسیر فلسطینی باعث شادی همه شد ؛ زیرا این امر از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و امروز می بینیم نوامیس ما که روزی اسیر دست دشمنان بودند شکر خدا دیگر آزاد شده اند و شمار دیگری نیز باقی مانده اند که امیدوارم هر چه سریعتر از زندان های صهیونیستی رهایی یابند.
س: آیا رابطه ای میان نقش آفرینی میانجیگران آلمانی و انجام مبادله جزئی در روز جمعه وجود دارد؟
ج: می توانم با افتخار بگویم که از زمان به اسارت گرفته شدن شلیت، اولین فردی بودم که خواستار دخالت میانجیگران آلمانی شدم ؛ زیرا آلمانی ها در این زمینه از تجربه، قدرت و مهارت خاصی برخوردارند. این آلمان بود که در سال 1985 با احمد جبریل مذاکره می کرد و مسئولیت هدایت مذاکرات را بر عهده داشت. این آلمان بود که نقش میانجیگر را میان حزب الله و رژیم صهیونیستی بازی کرد. به هر حال، آلمانی ها در زمینه میانجیگری از دیپلماسی متمایزی برخوردارند و از این رو، بنده از آغاز خواستار دخالت آلمان در موضوع بودم.
نکته دیگری که باید خدمت تان عرض کنم این است که میانجیگران آلمانی تنها به دنبال یک هدف هستند و آن هم از بین بردن موانعی است که در طول سه سال گذشته مانع از تحقق موضوع مبادله شده است. در واقع آلمان در پی فعال سازی فرآیند مبادله و اطمینان بخشی به رژیم صهیونیستی است که در انجام مبادله تعلل به خرج می دهند.
س: در مقایسه با مبادله های صورت گرفته در گذشته و نیز پیچیدگی هایی که در جریان مذاکرات کنونی برای تحقق موضوع تبادل وجود دارد، ارزیابی شما از عملکرد گروه های مبارز فلسطینی که گلعاد شلیت را به اسارت گرفته اند چیست؟ به نظر شما، این گروه ها در کجا موفق بوده و در کجا شکست خورده اند؟
ج: گروه های مبارز فلسطینی در مدیریت پرونده شلیت مهارتی عالی و قدرتی خارق العاده از خود به نمایش گذاردند که تجلی این مهارت را می توان در مواضعی چند مشاهده کرد. مهم ترین مورد موفقیت گروه های مذکور در حفظ و مخفی نگاه داشتن شلیت در این سیکل طولانی و در منطقه ای کوچک بود، منطقه ای که در زیر بمباران های مستمر رژیم صهیونیستی است. به نظر بنده، گروه های مبارز با این اقدام یک پیروزی و دستاورد مهم در کارنامه خود به ثبت رساندند. از سوی دیگر، این موفقیت فلسطینی ها به معنای شکست بزرگ اطلاعاتی دشمن صهیونیستی بود.
مسئله دیگر این است که رژیم صهیونیستی معتقد است در سال 1985 و با اعلام موافقت خود با شروط انجام مبادله مرتکب اشتباهی فاحش شده است و این بار نباید دیگر آن اشتباه تکرار شود ؛ اما اگر در نهایت به شروط مقاومت تن در دهد و اسرایی را آزاد کند که در قتل ده ها صهیونیست نقش داشته اند خود را وارد ورطه جدیدی کرده است ؛ زیرا مقامات تل آویو بر این باورند که آزادی اسرا در سال 1985 کلید آغاز انتفاضه اول بود و اگر همان ماجرا دوباره تکرار شود، دیگر معلوم نیست که چه انقلابی رخ دهد.
دو مسئله مهم وجود دارد که مقاومت باید آنها را مد نظر قرار دهد. اولین مورد آزادی اسرای عرب و نیز اسرای فلسطینی اهل اراضی 48 و قدس اشغالی و همچنین تمامی اسیران زن و اسرایی است که از دیرباز در زندان های رژیم صهیونیستی به سر می برند. دومین مورد نیز مخالفت با تبعید اسرا است. اشغالگران صهیونیست می خواهند شروط مبادله را تغییر دهند و از هر ابزاری نیز استفاده خواهند کرد تا از میزان موفقیت گروه های فلسطینی در جریان مبادله بکاهند.
س: آیا معتقدید که انجام مبادله جزئی در روز جمعه، کلیدی برای انجام مبادله فراگیر باشد؟
ج: از همان لحظه اول دخالت آلمانی ها در موضوع مبادله انتظار یک گره گشایی را داشتم ؛ البته ناظران سیاسی نیز بر این اعتقاد بودند که مخالفت با پوشش خبری مذاکرات مربوط به مبادله اسرا حکایت از آن دارد که اتفاقاتی در جریان است. پر واضح است که آلمان با انجام مبادله جزئی که در روز جمعه انجام گرفت، قصد آب کردن یخ مذاکرات میان طرفین را داشت و این همان شیوه ای است که ما از آن باخبریم و هدفی را که در ورای آن نهفته است، درک می کنیم. از سوی دیگر، مقاومت نمی تواند هر چیزی را که از آن خواسته می شود رد کند یا از نشان دادن هر گونه انعطاف در مقابل میانجیگران و درخواست های آنها امتناع ورزد.
گفتنی است که کسی نمی تواند زمان انجام مبادله اسرا را پیش بینی کند. سه سال پیش همه در این نکته توافق نظر داشتند که در طول یک سال مبادله انجام می پذیرد و اسرای فلسطینی آزاد خواهند شد و حال آنکه از آن تاریخ سه سال گذشته است و شمار اسرای فلسطینی همچنان در حال افزایش می باشد و گلعاد شلیت نیز مثل گذشته در اسارت مقاومت به سر می برد.
آری! دو دولت متفاوت در اراضی اشغالی بر سر کار آمد ؛ ولی رژیم صهیونیستی از خودسری ها و لجبازی های خود در خصوص مبادله اسرا دست بر نداشت و البته مقاومت نیز ثابت و استوار در برابر دشمن ایستاد و از خواسته های خود چشم نپوشید.
در همین جا تاکید می کنم که باید بهای سنگینی را از دشمن برای آزادی نظامی اسیرش دریافت کرد و باید کاملا با موضوع آزادی به شرط تبعید مخالفت کرد.
س: پیام شما برای اسرای فلسطینی در بند زندان های صهیونیستی چیست؟
ج: اسرای عزیز و خانواده هایشان باید صبر و تحمل را چاشنی کار خود کنند. ما معتقدیم که به اسارت گرفتن یک سرباز صهیونیستی باعث حل مشکل نمی شود و مقاومت نیز با استفاده از شلیت نمی تواند تمامی اسرا را از زندان های رژیم اشغالگر یهودی رهایی بخشد.
به هر حال، اسرا و خانواده های آنها چشم امید به مقاومت دارند و نباید لحظه ای تحقق انتظارات شان را از نظر دور داشت. موضوع اسرای قدیمی، اسرای فلسطینی اهل قدس و اراضی اشغالی، اسرای عرب، اسرای زن، بازداشت موقتی ها و نیز اسرایی که به تحمل حبس های ابد محکوم شده اند پرونده هایی است که باید هر چه سریعتر به آن خاتمه داد و گروه مذاکره کننده (که نمایندگی مقاومت را بر عهده دارد) باید به تضمین های محکمی در خصوص آزادی اسرا مذکور دست یابد.
ج: پیام شما به گروه هایی که گلعاد شلیت را به اسارت گرفته اند، چیست؟
ج: بارها و بارها در مقالات خود خطاب به گروه های مذکور نوشتم که ایستادگی به خرج دهید و به حرف ما گوش کنید. ما هرگز ارزش تلاش های شما را کم نمی دانیم و از فشارهایی که بر شما وارد می آید کاملا آگاه هستیم ؛ ولی امید و انتظاری که ما، اسرا و خانواده هایشان از شما دارند بسیار سنگین است. می دانیم بار مسئولیتی که به دوش می کشید، بس کمر شکن است و فشارها نیز از هر جهت به شما وارد می آید ؛ ولی اعتماد ما به حکمت و دوراندیشی شما و نیز تمسک تان به مطالبات و خواسته هایتان بسیار است. در همین جا عرض می کنم که اسرائیل می خواهد به هر شکل ممکن از زیر بار مبادله اسرا رها شود و از هر ابزاری استفاده می کند تا به نظامی اسیر خود دست یابد پس باید به هوش بود.
مسئله دیگر این است که نباید با موضوع آزادی به شرط تبعید اسرا موافقت کنیم ؛ زیرا ما به دنبال بازگشت پناهندگان به خانه و کاشانه شان هستیم نه زیاد کردن شمار آنها.
نکته سوم این است که دلیل اهمیت و موفقیت این مبادله آن است که اسرای عرب و نیز اسرای فلسطینی اهل قدس و اراضی اشغالی 48 و نیز اسرای قدیمی را نیز در بر می گیرد. باید بدانید که امید اسرای فلسطینی اهل قدس و اراضی اشغالی بعد از خدا به شماست مبادا امیدشان را ناامید کنید.
نکته چهارم این است که بهبود شرایط زندان ها، پایان بخشیدن به موضوع حبس های انفرادی، بازداشت موقت افراد (که بارها نیز تمدید می شود) و همچنین بهبود وضعیت زندگی در داخل زندان های صهیونیستی و حضور ناظران بین المللی در این اماکن مسئله ای است که می توان به سادگی آن را در لیست شروط مبادله درج کرد و صد البته که مذاکره آلمانی به خوبی اهمیت این امر را درک می کند.
در پایان باز هم خدمت تان عرض می کنم که رژیم صهیونیستی در عین آنکه مشغول مذاکره برای مبادله است، برنامه های اطلاعاتی خود را برای یافتن شلیت را افزایش می دهد و به دنبال یافتن آن است حتی اگر جسد بی جان او باشد.