ـ رژیم صهیونیستی نهایت تلاش خود را برای به شکست کشاندن آشتی ملی و بازگرداندن اوضاع به دوران شکاف داخلی به کار خواهد بست.
ـ حماس همچنان در سوریه حضور دارد.
ـ حماس امتحان خوبی در تلفيق مقاومت و حکومت پس داد و در بزرگترین جنگ منطقه، مانع از تحقق اهداف دشمن صهیونیستی شد.
ـ تاریخ درباره عملکرد ما که در درجه اول؛ در راه خدا و در درجه دوم در راستای منافع ملت فلسطین بوده است، قضاوت خواهد کرد.
ـ ما در برخورد با مسائل جنبه شخصی آنها را در نظر نمی گیریم، بلکه شیوه ها و برنامه ها را مد نظر قرار می دهیم و به تجارب و شیوه های رهبری توجه می کنیم.
وی افزود حمایت های عربی و منطقه ای و بین المللی از توافق آشتی ملی فلسطینیان مانعی بر سر تشدید عملیات های نظامی رژیم صهیونیستی در وضعیت کنونی است و علاوه بر این، ما نهایت تلاش خود را به کار می گیریم تا بهانه ای به دست دشمن ندهیم.
این مقام برجسته فلسطینی تصریح کرد که توافق آشتی ملی، وضعیت و عملکرد شاخه های نظامی جنبش های فتح و حماس را مورد بررسی قرار نداده است و «شکاف داخلی ناشی از عملکرد این شاخه های نظامی نبود، و با توجه به اینکه موجودیت این تشکل ها مرتبط به حضور اشغالگران و نه تداوم شکاف داخلی است، وضعیت و عملکرد آنها در قالب توافق آشتی ملی مورد بحث و بررسی قرار نگرفته است.
وی درباره احتمال انتقال مقر دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” از سوریه اظهار داشت که هیچ اختلاف نظری میان طرف های سوری بر سر حضور فلسطینیان در این کشور وجود ندارد و قرار هم نیست که دفتر جنبش حماس از این کشور منتقل شود؛ چرا که حضور فلسطینیان در خارج یک مساله استثنایی ناشی از وجود اشغالگران و اخراج رهبران فلسطینی از این سرزمین است و برخی دیگر از آنها نیز به دلیل حضور آوارگان فلسطینی در کشورهای مذکور و ممانعت دولت عبری از ورود آنها به اراضی فلسطینی، در آنجا حضور دارند که نیمی از آوارگان فلسطینی مقیم کشورهای خارجی مشمول این قاعده هستند.
نخست وزیر دولت فلسطین درباره موضع جنبش حماس در قبال ناآرامی ها در سوریه تصریح کرد که حماس از همان زمان تاسیس خود تصمیم گرفته است که در امور داخلی کشورهای دیگر مداخله نکند، بلکه آرزو دارد که تمامی کشورها در آزادی و امنیت و در کمال عزت و سربلندی به حیات خود ادامه دهند. علاوه بر این، حماس همچنان در سوریه حضور دارد و مورد حمایت دمشق قرار دارد.
کشور فلسطینی
هنیه در بخش دیگری از اظهارات خود، نگرانی های برخی طرف ها در زمینه متوقف شدن روند به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین از سوی برخی کشورهای آمریکای لاتین و اروپایی در نتیجه تحقق آشتی ملی را بی مورد دانست و گفت:« آیا این بدین معناست که ما باید به منظور جلب رضایت برخی کشورها، آشتی ملی را متوقف کرده و اجازه دهیم اختلافات میان ما باقی مانده و با هم درگیر باشیم؟»
وی افزود ما منفعت ملت خود را در آشتی ملی دیدیم و از همین رو، با دستیابی به توافق به این مساله تحقق بخشیدیم و تمامی کشورها باید به اراده و انتخاب ملت فلسطین احترام بگذارند و هیچ طرفی حق دخالت در این مساله را ندارد که کدام طرف فلسطینی در انتخابات پیروز یا بازنده خواهد شد.. این یک مساله داخلی فلسطینی است و همان طوری که طرف های بین المللی از توافق آشتی طرف های فلسطینی حمایت کردند، احتمال نمی دهیم که کشورهای جهان از موضع خود در حمایت از مساله فلسطین عقب نشینی کنند.
این رهبر برجسته جنبش حماس درباره تونل های موجود در منطقه مرزی مصر و باریکه غزه تاکید کرد که بر خلاف برخی ادعاها، رهبران جنبش حماس در تجارت و مدیریت این تونل ها هیچ نقشی ندارند و اینکه ملت فلسطین رو به راهکارهای دیگری برای وارد کردن مواد غذایی و تامین نیازهای بشری خود آورد، ناشی از نبود این وسایل و مواد مورد نیاز در باریکه غزه در نتیجه بسته بودن تمامی گذرگاه ها بود و ما همواره خواهان این بودیم که این تجارت به صورت علنی و از طریق گذرگاه های باز صورت گیرد.
حماس.. حکومت و مقاومت
نخست وزیر دولت منتخب فلسطین با اشاره به اینکه جنبش حماس تجربه موفقی در ترکیب میان مقاومت و حکومت داشت و توانست در بزرگترین جنگ منطقه که مورخان از آن با عنوان “جنگ هفتم” یاد می کنند و در جریان آن ملت فلسطین در معرض شدیدترین و وحشیانه ترین حملات دشمن صهیونیستی قرار گرفت، مانع از تحقق اهداف رژیم اشغالگر قدس شود و مقاومت همچون سدی مستحکم در مقابل تلاش های ارتش عبری برای ضربه زدن به ملت فلسطین ایستادگی کرد.
وی ضمن انتقاد از ادعاهای برخی طرف ها مبنی بر اینکه جنبش حماس رنگ و بوی اسلامی به باریکه غزه بخشیده و این مساله باعث محدود شدن برخی آزادی های شخصی و حضور سازمان ها و عناصر سلفی افراطی در این منطقه شده است، خاطر نشان کرد که سراسر فلسطین رنگ و بوی اسلامی و محافظه کاری دارد و این مساله چه قبل از حضور حماس و چه در جریان حضور آن وجود داشته و بعد از این نیز ادامه خواهد یافت، این طبیعت ملت فلسطین و دین و عقیده آن است، اما بین هویت اسلامی و استفاده از برخی افکار اشتباه برای توجیه قتل و خشونت تفاوت وجود دارد و ما هیچ وقت این مساله را قبول نداریم و با متخلفان بر اساس قانون برخورد خواهیم کرد.
تاریخ قضاوت خواهد کرد
هنیه در ارزیابی خود از جنبه های سیاسی و انسانی دوران حکومت خود از سال 2006 تاکنون اظهار داشت که تاریخ درباره عملکرد ما در وهله اول وجهه الهی داشته و در مرحله بعد در راستای منافع ملت فلسطین بوده است، قضاوت خواهد کرد. ما در عرصه های سیاسی و اقتصادی و انسانی در معرض حملات متعدد قرار داشتیم و علاوه بر این، حمله زمینی، دریایی و هوایی به باریکه غزه و محاصره سیاسی و اقتصادی را تجربه کردیم و ملت فلسطین به خاطر استفاده از حق طبیعی خود در زمینه دموکراسی مورد مجازات قرار گرفت.
وی افزود:« اما با این وجود، توانستیم از این امتحان سربلند بیرون بیاییم و دولت ما عملکرد موفقی از خود نشان داد و دشمن صهیونیستی با مقامات متعدد خود نتوانست ملت ما را به زانو درآورده و اراده ما را بشکند و یا ما را از پایبندی به اصولمان منصرف کند، از همین رو، ما خوشحالیم که در این مدت گناهی مرتکب نشدیم و تاریخ درباره ما و این مرحله مهم از تاریخ ملت فلسطین قضاوت خواهد کرد.»
وضعیت منطقه ای
این مقام برجسته فلسطینی با اشاره به اینکه نخست وزیر دولت آتی فلسطین از طریق توافق و از میان شخصیت های ملی گرا و متخصص و سالم و صرفنظر از موقعیت سیاسی وی انتخاب خواهد شد، تصریح کرد که قطار آشتی ملی که حرکت خود را آغاز کرده است، هرگز متوقف نخواهد شد و راه خود را تا ایستگاه پایانی ادامه خواهد داد.
وی افزود اوضاع منطقه ای تمامی این منطقه را تحت الشعاع خود قرار داده است؛ به ویژه که تغییر قابل ملاحظه ای در سیاست خارجی مصر دیده می شود، و تحقق آشتی ملی متاثر از مجموعه ای از عوامل مکمل هم و وجود اراده سیاسی در نزد طرف های مختلف برای تحقق آشتی ملی بود و علاوه بر این، می توان گفت که تحولات منطقه ای، فضای سیاسی منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث به وجود آمدن این باور در میان همگان شد که وحدت ملی مساله ای مهم و ضروری است و شکاف داخلی نمی تواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد و بازتاب های منفی بر روی همه مسائل دارد؛ لذا باید به آن به چشم یک مساله ملی نگاه کنیم که جنبش های فتح و حماس و دیگر گروه های فلسطینی؛ همگی به آن نیاز دارند.
نخست وزیر دولت فلسطین خاطر نشان شد همان مسائلی که منجر به پایان شکاف داخلی شد، تضمینی برای اجرای توافق آشتی در عمل هستند و آن عبارت است از اراده پایان شکاف داخلی و این مساله مستلزم ادامه اجرای توافقنامه علی رغم تمامی مشکلات و موانع موجود است.
علاقه ای به نخست وزیر ندارم
هنیه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا جنبش حماس خواهان برخورداری از حق انحصاری در سمت نخست وزیری دولت آتی فلسطین است؟ و آیا وی (هنیه) را مجددا برای تصدی سمت نخست وزیری نامزد خواهد کرد؟ اظهار داشت که من چند روز پیش عدم تمایل خود برای تداوم فعالیت به عنوان نخست وزیر دولت آتی را اعلام کردم و این نشانگر نیت صادقانه ما برای پیشبرد روند آشتی ملی و تشکیل دولت و ارائه الگویی مطلوب از تحویل خودخواسته و همراه با رضایت پست و منصب است و نخست وزیر و وزرای دولت آتی فلسطین با توافق میان طرف های فلسطینی و از میان شخصیت های ملی گرای برخوردار از توانایی و مهارت های لازم و انسان های پاک و سالم انتخاب خواهند شد.
وی ادعاهای برخی طرف ها مبنی بر تلاش جنبش های فتح و حماس برای انتخاب نخست وزیران هماهنگ و تابع قوانین خود و نه قوانین تشکیلات خودگردان فلسطین را رد کرده و گفت:« ما در دولت فلسطین هرگز از قانون تخطی نکردیم و همان طوری که در گذشته قانون مداری خود را اثبات کرده ایم، در آینده نیز این راه را ادامه خواهیم داد و هر نخست وزیری که در آینده در فلسطین به روی کار بیاید، از قانون فلسطین تبعیت خواهد کرد؛ شکاف داخلی دیگر بس است و ما می خواهیم مرحله ای را آغاز کنیم که نظم و قانون به روال عادی و واقعی خود در کرانه باختری و باریکه غزه بازگردد و اجازه حزب گرایی و امثال این رویکردها را ندهیم.
موضع در قبال فیاض
این رهبر برجسته فلسطینی همچنین این ادعاها را تکذیب کرد که رهبران جنبش های فتح و حماس بر روی این مساله توافق کرده باشند که در مرحله آینده از دست سلام فیاض نخست وزیر انتصابی دولت غیر قانونی رام الله خلاص شده و اجازه نامزدی مجدد وی برای تصدی سمت نخست وزیری را ندهند. برخی طرف ها مدعی شده بودند که گروه های فلسطینی حتی قبل از امضای توافق آشتی میان خود نیز بر سر این مساله توافق کرده بودند و دلیل این امر این بود که فیاض رقیب شخصی آنها برای تصدی سمت نخست وزیری است.
وی افزود:« ما به نوبه خود نمی خواهیم مسائل ملی را به عرصه های درگیری های شخصی بکشانیم و توجهی به اشخاص نداریم، بلکه بیشتر برنامه ها و روش های آنها را مد نظر داریم و تجارب و شیوه های رهبری برای ما ارزش و اهمیت دارد و به هیچ وجه وارد این قبیل معاملات که به فعالیت های ملی ضربه زده و مضمون و محتوای آنرا زیر سوال می برد، نمی شویم. برخی ها موافق و بعضی نیز مخالف سلام فیاض هستند، اما تاکنون کسی به عنوان نامزد سمت نخست وزیری دولت آتی فلسطین معرفی نشده است و اگر معرفی شود، نظرمان را در مورد وی اعلام خواهیم کرد.» هنیه تصریح کرد که اجماع ملی حرف آخر را در تعیین نخست وزیر آتی فلسطین خواهد زد.
این مقام برجسته فلسطینی درباره طرح فیاض برای مراجعه به سازمان ملل متحد در سپتامبر آینده و درخواست از آن برای به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین در مرزهای سال 67 تاکید کرد که هر مساله ای در چارچوب مرجعیت رهبری ملت فلسطین مورد بحث و بررسی قرار گرفته و میزان همسویی آن با اهداف ملی فلسطینیان مشخص خواهد شد.
وی درباره موضع جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز که اعلام کرده است یک شاهد و نه شریک در مساله توافق آشتی بوده است، خاطر نشان شد که ما به مواضع گروه های سیاسی احترام می گذاریم و هر گروهی ویژگی های خاص خود را دارد و جنبش جهاد اسلامی نیز موضع واضحی در قبال تشکیلات خودگردان و دولت و مساله انتخابات دارد و ما هم به انتخاب آن احترام می گذاریم و مساله مهم این است که این جنبش در نهایت از توافق آشتی حمایت کرد و حال، تمامی احزاب و گروه های فلسطینی در کنار هم به سمت نهایی کردن آشتی ملی و مفاد کامل آن پیش می روند.
مدیریت مقاومت
هنیه در پاسخ به سوالی درباره تعهدات امنیتی پیچیده دولت آتی فلسطین و در راس آنها مساله آرام سازی اوضاع در باریکه غزه و هماهنگی های امنیتی سرویس های امنیتی کرانه باختری با رژیم صهیونیستی اظهار داشت که گروه های فلسطینی توافق کرده اند که در مقابل هر گونه تشدید حملات رژیم صهیونیستی و انتخاب راهکار و ابزارهای مناسب و زمان مطلوب به صورت توافق عمل کنند تا اجازه ندهند دولت عبری در راستای اهداف سیاسی خود، ملت فلسطین را یکه و تنها گیر بیاورد. علاوه بر این، باید در مرحله آینده بر سر نحوه مدیریت مقاومت و اتخاذ دکترین امنیتی آشکار برای سرویس های امنیتی بر پایه حمایت از شهروندان و پروژه ملی فلسطین به توافق دست پیدا کنیم.