خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” بر خواسته های بحق ملت فلسطین در زمینه تشکیل کشور مستقل در مرزهای سال 1967 تاکید کرد و خواستار ساماندهی به اوضاع داخلی فلسطین شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، مشعل در گفتگو با روزنامه “الاهرام” مصر، لزوم تدوین استراتژی عربی فراگیر و جایگزین را یادآور شد و از نقش طرف مصری که به گفته وی فراتر از نقش “زمامداری” و رهبری است، تمجید کرد و گفت که مصر شایستگی رهبری امت عربی و ترسیم سیاست های منطقه را دارد.
وی همچنین حوادث اخیر مربوط به فتنه مذهبی را محکوم کرده و از تصمیم قاهره برای بازگشایی دایمی گذرگاه رفح در مرزهای مصر با نوار غزه استقبال کرد و ادعاهای مربوط به امکان انتقال مقاومت از باریکه غزه به مصر را رد کرد.
در زیر متن کامل این مصاحبه از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
ـ اجازه دهید از حوادث تاسفبار روزهای اخیر در مصر شروع کنیم؟
مشعل: این حوادث واقعا تاسفبار و غیر قابل قبول است و هیچ دلیل و توجیهی جز تنگ نظری و فقدان سعه صدر برای وقوع آنها دیده نمی شود. من هیچ مانع واقعی میان ملت یکپارچه مصر نمی بینم و تاریخ به این مساله گواهی می دهد که ملت مصر یک بافت یکپارچه و هماهنگ و متمدنانه ای دارد که بهترین فرهنگ ها و تمدن ها را به بشریت ارائه داده است.
ـ بعد از انقلاب مردمی مصر، برخی ها نسبت به تیرگی اوضاع و وارد شدن کشور (مصر) در یک دالان تاریک نگران هستند؟
من بار دیگر برمی گردم به بحث درباره ملت بزرگ مصر که بزرگترین انقلاب را رقم زد و ضمن ارائه الگویی منطقه ای و بین المللی، منبع الهامی برای اکثریت ملت های جهان شد، هیچ تفاوتی میان مسلمان و مسیحی قائل نیست و صحنه های همبستگی و همگرایی به خوبی در این انقلاب به چشم می خورد و جهانیان در مقابل ملت مصر انگشت به دهان مانده بودند، اما امروزه مصر یک مرحله انتقالی سخت را پشت سر می گذارد و خیلی ها در کمین نشسته اند تا نقش آن در عرصه منطقه ای و عربی و بین المللی با مشکل مواجه شود و در زمان سخت و دشوار شاهد لرزش آن باشند؛ لذا ملت مصر باید فرصت را از دست این طرف های کینه توز بگیرد و همچنان الگویی از اصلاح ساختار داخلی بر مبنای اصل تغییر و اصلاح و نوگرایی و مشارکت در روند نجات مصر ارائه دهد؛ روندی که تمامی اقشار ملت مصر باید در آن مشارکت داشته باشند، تا این کشور بتواند از مرحله کنونی مملو از خطر و نگرانی و تنش عبور کند.
ـ مخاطبان پیام شما چه کسانی هستند؟
ملت مصر با تمامی طوایفش که هسته اصلی نژاد عربی را تشکیل می دهد و ملت های عربی و به ویژه ملت فلسطین چیزهای زیادی از آن آموخته است و یاد گرفته است که چطور باید از اصلاح انسان و بازسازی و آبادانی شروع کرد تا به مرحله تمدن سازی که اساس پیشرفت در تمامی زمینه های زندگی است، رسید. شما امروز در مرحله گذار و یک وضعیت استثنایی هستید و هر چقدر هم آسمان ابری بوده و جلوی دید را گرفته باشد و هرچقدر هم مشکلات روی هم انباشته شده و بر گرده امت سنگینی کند و حرکت آن به سمت فردای بهتر را با مانع مواجه کند و به رغم تحولات بزرگی که شما در حال عبور از آنها هستید، باید بدانید که ملت ها قویتر خواهند شد و امت ها از بحران ها نجات پیدا خواهند کرد؛ به این شرط که بهترین راه را انتخاب کنند تا بر این بحران ها غلبه کرده و از آنها عبور کنند و آنها را به صفحات تاریخ بفرستند. ما می خواهیم مصر الگویی از دموکراسی و آزادی و یک قدرت اقتصادی باشد و به پیشرفت های خود در علوم و معارف و هنر و ادب ادامه دهد و به قدرتی سیاسی مبدل شود که همگان روی آن حساب باز کنند. مصر قدرت رهبری جهان عرب را دارد و شایسته تر از دیگر طرف ها برای ترسیم نقشه سیاست های منطقه است و قدرت یافتن آن باعث افزایش اقتدار عرب ها می شود و هیچ کس حق ندارد با طرح خواسته های متعدد خارجی آنرا خسته و رنجور کند.
ـ پس از آشتی که میان جنبش حماس و جنبش فتح صورت گرفت، اولویت های شما برای مرحله آتی چیست؟
ما تلاش های خودمان برای ساماندهی به فعالیت موسسات فلسطینی را افزایش می دهیم و کارگاه های متعددی برای اجرای توافقات صورت گرفته؛ به ویژه درباره تفاهمات فلسطینی که از سوی گروه های ملی امضا شد، تشکیل می دهیم. این تفاهمات موضوعات متعددی را شامل می شود که مهمترین آنها بحث انتخابات است که قرار شده است یک سال پس از آشتی ملی برگزار شود. مساله سازمان آزادی بخش فلسطین، سرویس های امنیتی و تشکیل دولت و ماموریت های محول شده به آن نیز از دیگر مفاد این توافق است که به نظارت دولت بر بررسی مسائل داخلی، پیگیری روند بازسازی باریکه غزه، پایان دادن به محاصره رژیم صهیونیستی علیه این منطقه، پیگیری اجرای مفاد توافق ملی فلسطینی، یکپارچه سازی نهادهای وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری و باریکه غزه، رسیدگی به اوضاع جمعیت ها و موسسات فلسطینی و فعال سازی پارلمان تصریح کرده است.
ـ چه تضمینی برای اجرای این بندها و حمایت از توافق آشتی ملی وجود دارد؟
هیچ تضمینی برای این مساله وجود ندارد، اما همگان به این مساله اهتمام نشان می دهند و عزم خود برای اجرای آنرا جزم کرده اند و اقدامات جدی و مدبرانه ای را در این زمینه انجام داده اند که مانع از بازگشت به عقب می شود؛ چرا که هر کس طعم تلخ شکاف داخلی را چشیده باشد و این مشکل را از نزدیک لمس کرده باشد، باید اهتمام و علاقه بیشتری به حفظ آشتی ملی از خود نشان دهد. رفتار و عملکرد جنبش های فتح و حماس و اراده واقعی برای وحدت ملی و تقویت آشتی ملی نیز سهم به سزایی در این زمینه دارد. البته نباید نقش طرف مصری را که از پیوند های قومی و عربی با مساله فلسطین برخوردار است، فراموش کرد؛ به طوری که مصر پس از اصلاح امور داخلی و نقش قومیتی خود مسئولیت نظارت بر آشتی ملی گروه های فلسطینی را بر عهده گرفت و همچنان به نظارت بر این توافق ادامه می دهد؛ چرا که مسئول اجرای بندهای این توافق است. از سوی دیگر، اهتمام ویژه ای به ممانعت از مداخله طرف های بیگانه و به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی وجود دارد و طرف های مصری و عربی و اسلامی مانع از چنین مداخله جویی هایی می شوند.
مصر می تواند از این توافق حمایت کند و یک شبکه امنیتی را برای آن ایجاد کند و به تمامی جهانیان بگوید که این یک مساله مصری ـ فلسطینی ـ عربی است.
ـ اجازه دهید سوالی درباره نگرانی های طرف های فلسطینی و مصری و عربی و بین المللی نسبت به رشد جریان اسلامگرا و اصولگرا در صورت پیروزی جنبش حماس در انتخابات آتی فلسطین مطرح کنم.. نظر شما درباره اقدام قاهره در بازگشایی دایمی گذرگاه رفح چیست؟
شرایط فوق العاده استثنایی است و صرفنظرر از اینکه چه طرفی در انتخابات آتی فلسطین پیروز خواهد شد، چالش بزرگ و مهم پیش روی ما، رژیم صهیونیستی است که باید با وحدت و مشارکت ملی با این رژیم مقابله کنیم. جنبش حماس به مانند گروه های سیاسی مصری، گروهی ریشه دار است؛ همان طور که برخی احزاب دیگر نیز ریشه در احزاب دیگر دارند و اگر هم در گذشته نگرانی هایی وجود داشت، این نگرانی ها حالا باید کنار گذاشته شود. ما اگر حامی و پشتیبانی برای مصر نباشیم؛ سرباری هم برای آن نخواهیم بود و ضرری هم متوجه آن نخواهیم کرد. غزه عمق و پشتوانه مصر و خط دفاعی و امنیتی آن به شمار می رود و ما دوست داریم که با تمامی جریان های مصری رابطه داشته باشیم و به تصمیم این کشور برای بازگشایی دایمی گذرگاه رفح به دیده احترام می نگریم و معتقدیم که این اقدام می تواند نقش زیادی در پایان دادن به مشکلات ساکنان باریکه غزه داشته باشد و اقدامی ضروری برای از سر گرفته شدن فعالیت گذرگاه تجاری فلسطینی ـ مصری است.