دوشنبه 05/می/2025

المنسی: کاهش شدت محاصره غزه یک فریب رسانه ای است

چهارشنبه 26-ژانویه-2011

دکتر یوسف المنسی وزیر مسکن و مشاغل عمومی تاکید کرد که پروژه بازسازی منازل تخریب شده در جنگ غزه که اسماعیل هنیه نخست وزیر دولت منتخب فلسطین آنرا اعلان کرد، باعث خلق فرصت شغلی برای هزاران تن از کارگران خواهد شد؛ چرا که مرحله اول این پروژه شامل ساخت نزدیک به هزار واحد مسکونی و یا بیشتری است که در جریان جنگ سال های 2008 و 2009 باریکه غزه توسط رژیم صهیونیستی تخریب شده است.

المنسی در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که تصمیم دولت عبری برای راه اندازی این پروژه نشانگر این است که از امروز به بعد این دولت دیگر راضی به بازگشت به دوره احداث منازل موقتی نیست، بلکه خواهان احداث منازل دایمی است.

وی افزود:« مدت اجرای این طرح به میزان وجود مواد ساختمانی بستگی دارد. سرمایه لازم برای اجرای این طرح آماده است و اکنون میزان دسترسی به مواد ساختمانی است که مدت زمان اجرای طرح را مشخص می کند و ما امیدواریم که این مدت زیاد طولانی نشود و طی سال جاری به اتمام برسد.»

وزیر مسکن و مشاغل عمومی ضمن انتقاد از تاخیر در آغاز اجرای پروژه های عمرانی آژانس امداد و کاریابی برای آوارگان فلسطینی “آنروا” تصریح کرد که این در حالی است که این آژانس مبالغ مالی هنگفتی را دریافت کرده است. وی آنروا را مسئول تاخیر در آغاز عملیات ساخت و ساز معرفی کرد.

المنسی همچنین اظهار داشت که قبل از انتخابات پارلمانی سال 2006 باریکه غزه با کمبود 63 هزار واحدی منازل مسکونی مواجه بود و حال پس از 5 سال محاصره این میزان به 100 الی 120 هزار واحد افزایش یافته است.

این مقام مسئول فلسطینی خاطر نشان شد که « با این وجود، ما طی دوره گذشته و با همکاری طرف های مختلف توانستیم بیش از 1200 واحد مسکونی را بازسازی کرده و شرایط بازگشت صاحبانشان به این منازل را فراهم کنیم و پس از آن نیز 200 واحد مسکونی را احداث کرده ایم. دولت منتخب فلسطین در حال حاضر نیز با همکاری یکی از موسسات در حال احداص 350 الی 400 واحد مسکونی علاوه بر همان هزار واحد مسکونی وعده داده شده از سوی این دولت است.»

وی افزود هزینه مرمت و بازسازی منازل به دلیل محاصره و کمبود مواد ساختمانی موجود و نیز افزایش قیمت واردات آنها به نوار غزه به شدت بالا رفته است، اما چاره ای جز آغاز پروژه های بازسازی غزه نیست.

المنسی همچنین تاکید کرد که کاهش شدت محاصره در زمینه واردات مواد لازم برای بازسازی منازل تخریب شده نوعی فریب رسانه ای جامعه بین المللی و ارائه تصویر دروغین از اوضاع شهروندان فلسطینی ساکن باریکه غزه است.

 

در زیر متن این مصاحبه از نظر خوانندگان محترم می گذرد:

** اعلان جناب نخست وزیر مبنی بر آغاز بازسازی منازل تخریب شده در جریان جنگ غزه همزمان با دومین سالگرد تجاوز ارتش صهیونیستی به نوار غزه، خبر خوشی است. آیا می توانید ما را در جریان جزئیات کامل این پروژه قرار دهید؟

·        این پروژه یکی از پروژه هایی است که زیر نظر وزارت مسکن و مشاغل عمومی انجام می شود و سرمایه لازم برای اجرای آن کاملا از سوی دولت منتخب فلسطین تامین شده است. این پروژه شامل احداث و بازسازی نزدیک به هزار واحد مسکونی تخریب شده در جریان جنگ خانمانسوز رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه است و تمامی بخش های مناطق جغرافیایی مسکونی در غزه را دربرخواهد گرفت. این طرح، یک طرح همگانی است و از مهمترین معیارهای آن می توان به این مساله اشاره کرد که ساخت و ساز فقط در همان محوطه ای صورت خواهد گرفت که مشمول تخریب شده و قطعه زمین آن به صاحبش تعلق دارد. علاوه بر این، باید قواعد مشخصی در این زمینه رعایت شود؛ به طوری که تمامی منازل ساخته شده در گذشته، منازل موقتی بودند، اما امروز نمی توانیم به دوره احداث منازل موقتی بازگردیم و از همین رو، منازل جدید را بر اساس اصول ثابت و در قالب مرحله کلی بازسازی احداث خواهیم کرد. اقدامات کنونی دولت منتخب فلسطین در راستای فاز اول پروژه بازسازی غزه صورت می گیرد و ما امیدواریم که زمینه برای تکمیل بازسازی تمامی منازل تخریب شده در جریان جنگ فرقان فراهم شود تا مرحله دیگر، مرحله تکمیل بازسازی منازل تخریب شده باریکه غزه باشد.

درباره حجم ساخت و ساز در پروژه مذکور نیز باید گفت که این مساله به میزان وجود و قابل دسترس بودن مواد ساخت و ساز در بازار داخلی بستگی دارد و ما امیدواریم که اقدامات گسترده ای را در تمامی مناطق باریکه غزه آغاز کنیم.

مدت زمان اجرای این طرح نیز به میزان دسترسی ما به مواد خام ساختمانی بستگی دارد و در حال حاضر تمامی سرمایه و هزینه لازم برای اجرای این طرح فراهم شده است و این میزان دسترسی به مواد ساختمانی است که مدت زمان اجرای طرح را مشخص می کند و ما امیدواریم که این مدت زیاد طولانی نشود و پروژه مذکور طی سال جاری به اتمام برسد.

اما در ارتباط با آژانس امداد و کاریابی برای آوارگان فلسطینی “آنروا” نیز باید گفت که این آژانس اصلا ملزم به بازسازی و نظارت بر امور آوارگان فلسطینی در باریکه غزه است، اما متاسفانه با وجود اینکه کمک ها و سرمایه زیادی را از چندین طرف مختلف برای آغاز بازسازی غزه دریافت کرده است و 50 میلیون دلار کمک بلاعوض به این آژانس ارائه شده است، تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نداده است و در توجیه این مساله ادعا می کند که نمی تواند از مواد ساختمانی موجود در بازار برای ساخت و ساز و بازسازی استفاده کند و خواهان خرید کالاهای “اسرائیلی” است. اما ما به این آژانس می گوییم که مسئولیت این مساله بر عهده خود شماست و می توانید با اسرائیل و مصر برای واردات مواد ساختمانی به توافق برسید و در صورتی که این امر ممکن نباشد می توانی از همین مواد ساختمانی موجود در بازار داخلی استفاده کنید. ما نیز از همین مواد برای ساخت و ساز استفاده می کنیم تا نشان دهیم که قابلیت استفاده را دارند، اما اینکه شما در راستای همکاری با دشمن صهیونیستی مانع از آغاز این بازسازی شوید، مسئولیت آن بر عهده آنرواست.

درباره میزان مورد نیاز نیروی کار در این پروژه نمی توان به صورت مشخص صحبت کرد، اما می توانیم بگوییم که این پروژه باعث فراهم شدن فرصت شغلی برای هزاران تن از کارگران و پیشه وران و اصحاب حرف و نیز مربیان و معلمان و کارخانه ها خواهد شد و تقریبا همه از فرصت های شغلی ناشی از این طرح بهره مند خواهند شد، اما نمی توان این مساله را به صورت دقیق بیان کرد؛ چرا که به میزان وجود و دسترسی به مواد خام ساختمانی و تعداد کارگاه هایی که در آینده ثبت خواهند شد بستگی دارد.

 

** هزینه مالی این پروژه چقدر است و این هزینه از چه منابعی تامین می شود؟ آیا حضور لیبی در مراسم افتتاح این پروژه نشانگر مشارکت آنها در پروژه است؟

·        مشارکت لیبی در مراسم افتتاح این پروژه ناشی از حضور هیات لیبیایی در غزه بود و این هیات در راستای کمک طرف های بین المللی به فرآیند بازسازی غزه در این منطقه حضور پیدا کرده بود و لذا لازم بود که برای این مراسم دعوت می شد. بنابراین، حضور هیات لیبیایی در مراسم افتتاح پروژه مذکور نمی تواند با هدفی جز همبستگی ملت های عربی صورت گرفته باشد و کشورهای عربی خواستگاه وجودی ما به شمار می روند. اما درباره منابع تامین هزینه های پروژه هم باید گفت که هزینه های آن به صورت کامل از سوی دولت منتخب فلسطین در باریکه غزه تامین شده است. دولت به شیوه خاصی توانسته است این هزینه را تامین کند و در این کار از دستگاه های دولتی کمک نگرفته است. اما ما نمی خواهیم درباره اعداد و ارقام صحبت کنیم، بلکه مهم کاری است که می توانیم انجام دهیم. من باید بر این مساله تاکید کنم که مبالغ در نظر گرفته شده برای پروژه دهها میلیون دلار است که می توان با استفاده از آنها نزدیک به هزار واحد مسکونی و شاید هم بیشتر احداث کرد.

** قبل از این پروژه چه اقداماتی در زمینه بازسازی نوار غزه انجام داده بودید؟

·        از همان نخستین لحظه جنگ فرقان، خودروها و تجهیزات وزارت مسکن و مشاغل عمومی در همان شرایط ناشی از بمباران ها به نجات مجروحان و آسیب دیدگان و بیرون کشیدن اجساد شهدا کمک می کردند و در مرحله پس از جنگ نیز کار آواربرداری را شروع کردیم و توانستیم یک میلیون پانصد هزار تن آوار را از مناطق تخریب شده برداریم و پس از بازیابی از آنها برای تسطیح خیابان ها و ترمیم و بازسازی برخی منازل استفاده کنیم. ما در همین راستا توانستیم بیش از 1200 باب واحد مسکونی را بازسازی کرده و به صاحبانشان بازگردانیم. پس از آن با کمک برخی موسسات غیر دولتی دور جدیدی از بازسازی خرابی های جنگ را آغاز کردیم و توانستیم 200 واحد مسکونی را بازسازی کنیم و در حال حاضر نیز با همکاری یکی از موسسات در حال ساخت 350 الی 400 واحد مسکونی علاوه بر همان هزار واحد مسکونی وعده داده شده از سوی دولت هستیم.

** برخی جمعیت ها پروژه های بازسازی محدودی را انجام داده اند. آیا در این زمینه هماهنگی های لازم صورت گرفته است؟ و این مسئولیت ها چطور تقسیم می شود؟

* تمامی فعالیت های ساخت و ساز و بازسازی بر اساس هماهنگی با ما صورت می گیردو ما یک مانک اطلاعات مرکزی در این زمینه داریم و حتی آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی “آنروا” و جمعیت بین المللی “الرحمه” با هماهنگی ما فعالیت می کنند و ما تسهیلات کاملی را به منظور کمک به آغاز پروژه های بازسازی به آنها ارائه می دهیم.

 

** آیا بازسازی در شرایط ناشی از عدم دسترسی به مواد ساختمانی باعث افزایش هزینه ها نمی شود؟ و آیا مواد و کالاهای موجود جوابگوی این حجم بازسازی است؟

·        مطمئنا هزینه ها به خاطر شرایط ناشی از محاصره و عدم دسترسی به مواد ساختمانی و نیز افزایش هزینه واردات این کالاها به غزه بالاست و این مساله به دولت و برخی پروژه های سرمایه گذاری ضربه می زند، اما چاره ای جز آغاز این پروژه و تهیه مواد ساختمانی نیست و این نوعی جهاد از سوی نهادها و موسسات فعال در این زمینه است و آنها در حد دسترسی به مواد ساختمانی فعالیت می کنند.

 

** روند بازسازی آرامی که در غزه از سر گرفته شده است باعث مطرح شدن برخی سوالات درباره حجم نیاز این منطقه به واحدهای مسکونی می شود و بر اساس برآوردها، این منطقه به هزاران باب واحد مسکونی نیاز دارد. واقعیت این مساله چیست؟

·        قبل از انتخابات پارلمانی سال 2006 باریکه غزه در نتیجه رشد طبیعی جمعیت با کمبود 63 هزار واحدی منازل مسکونی مواجه بود و حال پس از 5 سال محاصره این میزان به 100 الی 120 هزار واحد افزایش یافته است و این نیازمند تحرک و تلاش در تمامی زمینه ها به منظور بازسازی و برنامه ریزی برای ساخت و ساز علی رغم محاصره و اعمال فشار علیه ماست.

** آیا حضور پررنگ دولت در عرصه بازسازی به معنای ناامیدی از رسیدن اموال و کمک های اختصاص شده در کنفرانس های بین المللی است که میزان آنها چندین میلیارد برآورد می شد؟

·        ما نمی گوییم از رسیدن این کمک ها ناامید هستیم، اما از همان لحظه اول و به خاطر سیاسی بودن این کنفرانس ها، اعتمادی به آنها نداشتیم و دولت از تلاش های خود در این زمینه حتی در جریان جنگ غزه دست برنداشت و هر زمانی که مبالغی به دست آن می رسید، آنها را اعلام می کرد و در واقع دولت در این زمینه دست بسته نیست و تا حد توان خود در این زمینه تلاش می کند.

** آیا طرح های دیگری هم در زمینه بازسازی زیرساخت ها و کارخانه ها و تاسیسات باریکه غزه اجرا می شود؟

·        بله مطمئنا. نزدیک به 4 ماه قبل اسماعیل هنیه نخست وزیر دولت منتخب فلسطین از اختصاص ماهیانه 200 دلار برای بازسازی و مرمت زیرساخت های باریکه غزه خبر داد که این امر احداث راه ها، حفر چاه های آب، احداث شبکه های آب و فاضلاب و غیره را شامل می شود و فعالیت های دیگری نیز به موازات این طرح ها صورت می گیرد و ما امیدواریم که این فعالیت ها افزایش پیدا کند. درباره کارخانه ها نیز باید گفت که تا زمانی که بخش ساخت و ساز فعال است، دیگر فعالیت های مربوط به بازسازی خرابی های جنگ غزه نیز افزایش پیدا می کند.

 

** روند امور در بخش پروژه های مسکن در شهرک های آزاد شده باریکه غزه چگونه است و طرف ذینفع این پروژه ها چه طرف هایی هستند؟

·        قطعا تمامی افراد نیازمند بر اساس نیازهای خود از این طرح ها استفاده خواهند کرد و نحوه برخورداری افراد از فرصت ها از طریق قرعه کشی میان افراد نیازمند و بر اساس قانون فلسطین مشخص خواهد شد. افراد نیازمند کسانی هستند که قطعه زمین یا منزل ثبت شده به نام خود ندارند و حق دارند که از طریق جمعیت های اسکان درخواست تملک بدهند.

 

** رژیم صهیونیستی از شدت محاصره کاسته است، اما مواد ساختمانی را تنها برای استفاده آنروا وارد می کند. آیا هماهنگی هایی برای قرار دادن برخی از این امکانات در اختیار شما و یا نظارت آنروا بر روند بازسازی غزه صورت گرفته است؟

·        مساله کاهش شدت محاصره مساله مواد ساختمانی را شامل نمی شود و رژیم صهیونیستی تصمیم گرفته است که تنها 7 درصد از مواد ساختمانی مورد نیاز آنروا وارد باریکه غزه شود، اما اجازه واردات تمامی موادی را که بر روی آنها توافق صورت گرفته بود، نمی دهد. لذا اخباری که از سوی رژیم صهیونیستی در این زمینه اعلام می شود، نوعی فریب رسانه ای جامعه بین المللی و تلاش برای وارونه جلوه دادن واقعیت های موجود در باریکه غزه است.

** گفته می شود که پروژه ویژه ای در ارتباط با مقر “السرایا” (مقر سابق تشکیلات خودگردان فلسطین در باریکه غزه) وجود دارد و قرار است این مرکز به یکی از آثار تاریخی منطقه تبدیل شود. اجرای این پروژه کی آغاز می شود؟

·        این پروژه در دست بررسی و برنامه ریزی است و به محض پایان این مرحله بلافاصله در رسانه ها اطلاع رسانی خواهد شد.

لینک کوتاه:

کپی شد