دوشنبه 05/می/2025

گفت و گو با شیخ صالح عاروری

سه‌شنبه 4-ژانویه-2011

سوال:اخیرا امیدواری هایی برای ملت فلسطین در زمینه تحقق آشتی ملی ایجاد شد، ولی با مانعی به نام “مشکل امنیتی” و تحولات مربوط به آن برخورد کرد و در ادامه کار به اعتصاب کشید و جنبش مقاومت اسلامی “حماس” اعلام کرد تا زمانی که مشکل اعتصاب کنندگان غذا در زندان های تشکیلات خودگردان حل نشود، نشست آشتی ملی برگزار نخواهد شد. در حال حاضر مساله آشتی ملی در چه وضعیتی قرار دارد؟

جواب: تاکنون هیچ پیشرفتی در زمینه آشتی ملی صورت نگرفته است و ما بیش از هر طرف دیگری نسبت به تحقق آن امیدوار بودیم و با عزم و اراده جدی و با صداقت تمام در این راستا فعالیت می کردیم و فضای حصول پیشرفت در زمینه مساله آشتی ملی را مساعد می دیدیم؛ به ویژه اینکه آنان در این دوره در را به روی صهیونیست ها بسته بودند و انتظار می رفت که این در را به روی وحدت ملی و تحکیم و تقویت جبهه داخلی باز کنند، اما در حال حاضر و به خاطر تشدید تجاوزات تشکیلات عباس در کرانه باختری از جمله بازداشت و شکنجه و تعقیب و سرکوب نیروهای مقاومت اوضاع به شدت پیچیده شده است.


سوال: آیا می توان گفت که موضع سیاسی حماس این است که نشست آشتی ملی برگزار می شود تا اینکه مشکل اعتصاب کنندگان غذا یا مشکل بازداشت شدگان حل شود؟

جواب: موضع حماس ثابت است و آن اینکه ما خواهان آشتی هستیم و در اصل ما بودیم که این مساله را مطرح کردیم، ولی در عین حال هیچ کس انتظار ندارد که ما رنج و محنت های فرزندان و برادران مان را نایده انگاریم و گفت و گوهای نفس گیر انجام دهیم و با توجه به شرایط حاکم پیش بینی نمی کنم که گفت و گوی آشتی ملی از سرگرفته شود. باید یک دگرگونی واقعی در عرصه عمل صورت بگیرد.

سوال: آیا با جنبش فتح در این زمینه به توافق رسیدید؟ آیا به نتیجه ای دست یافتید یا اینکه مسائل همچنان به حالت تعلیق درآمده است؟

جواب: اخیرا میان جنبش های فتح و حماس در زمینه از سرگیری جلسه های آشتی ملی رایزنی هایی صورت گرفته است. حماس به فتح ابلاغ کرد که باید فضای تحقق آشتی ملی مساعد باشد، چرا که فضای کرانه باختری به طرز غیر قابل تحملی متشنج شده است، از این رو این مساله تا اطلاع ثانوی به حال تعلیق درآمده است.  

سوال: آیا فتح در قبال این مساله موضع گرفت، آیا در قبال موضع شما واکنش نشان داد؟

شما ملاحظه می فرمائید که فتح در رسانه ها این اتهام را به ما نسبت می دهد که ما مساله اعتصاب کنندگان غذا را به منظور فرار از مساله آشتی ملی علم کرده ایم.

سوال: پاسخ شما به این اتهامات چیست؟

ج : ما در جنبش مقاومت اسلامی حماس این مساله را مطرح کردیم و نسبت به تحقق آن تمایل جدی داریم و تنها گزینه فرا روی ما ملت و آشتی و مقاومت است، نه آمریکا نه اسرائیل و نه غیر آنها، از این رو منطقی نیست که برای فرار از آشتی ملی بهانه تراشی کنیم و اگر ما خواهان تحقق آشتی ملی نبودیم، هرگز آن را به میان نمی کشیدیم.

سوال: آیا در شرایط کنونی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” راهکار جایگزینی برای شکست بن بست حاصله در روند آشتی ملی وجود دارد؟

جواب: گزینه ثابت و همیشگی ما مقاومت و وحدت و ممانعت از بروز هر جنگ داخلی است که گزینه ملت فلسطین نیز به شمار می رود، از این رو ما از روز نخست تلاش کردیم تا این گزینه به بروز جنگ داخلی منجر نشود، متاسفانه ما بابت این مساله بهای سنگینی می پردازیم، چرا که طرف دوم از هر مسئولیت فرار می کند. 

سوال: آیا می توانید ما را در جریان آخرین تحولات مربوط به پرونده اعتصاب کنندگان غذا قرار دهید؟

 جواب: اعتصاب غذا همچنان ادامه دارد و اعتصاب غذا طبق تعریف کنوانسیون های ژنو این است که آنان از خوردن غذا خودداری می کنند و فقط به خوردن مایعات ادامه می دهند و آنان خواهان رسیدگی مجدد به خواسته هایشان و اجرای احکام دیوان عالی فلسطین در رام الله مبنی بر آزادی شان است که شبه نظامیان عباس با اجرای آنها مخالفت می کنند و ما از خواسته های آنان حمایت می کنیم .

سوال: کاملا روشن است که شبه نظامیان عباس به موضع خود در قبال این مساله پایبند هستند و موضع کنونی شما در قبال این مساله چیست؟ چون که پیشتر موضعی را مطرح کردید که به خاطر آن آماج انتقاد قرار گرفتید و آن اینکه اعلام کردید اسامی بازداشت شدگان را در لیست مبادله اسیران فلسطینی قرار خواهید داد. گزینه های عملی مطرح شده کنونی شما چیست؟

جواب: برادران حق دارند که به این گزینه قوی (اعتصاب غذا) روی آورند. ما از کلیه کسانی که از این موضع و رویکرد حمایت کردند چه جنبش اسلامی یا چهره های رسانه ای و غیره قدردانی می کنیم، ما خواستار حمایت و پشتیبانی هر چه بیشتر از این تحرک هستیم، شاید این مساله در آینده به ثمر بنشیند، ولی متاسفانه می بینیم که مسئولی در تشکیلات خودگردان وجود ندارد که بخواهد در قبال اجرای احکام دیوان عالی فلسطین احساس مسئولیت کند و با توجه به عملکرد شبه نظامیان عباس ما چاره ای نداریم جزء اینکه اسامی بازداشت شدگان را در لیست مبادله اسیران قرار دهیم.

سوال:آیا این یک اشاره ضمنی می باشد یا عملا به عنوان یک گزینه مطرح است؟

جواب: می خواهم پیامی را به آنان بدهم و آن اینکه عاقلانه نیست که شما همه درها را به طور کامل ببندید و فقط این در را باز بگذارید. من هدف اصلی ورای این مساله را به خوبی می دانم و اگر با شما به این شیوه برخورد کنیم شما خودتان را در جایگاهی قرار خواهید داد که مورد حسادت واقع نخواهید شد، ولی تنها مساله ای که نگران آن هستم اینکه گزینه مذکور به یک واقعیت مبدل گردد و نتوانیم آن را نادیده انگاریم و این مساله بستگی به آنان دارد.

احتمال دارد گزینه اعتصاب غذا گسترش یابد و همه بازداشت شدگان در این دایره قرار گیرند و توسل به این گزینه دور از انتظار نیست، چه مساله ای فرد بازداشت شده به صورت جائرانه و بی دلیل و بدون محاکمه را از اقدام به این اعتصاب منع می کند، مساله ای که اسیران فلسطینی در زندان های صهیونیستی را به اعتصاب های پی در پی غذا واداشت و در جریان آن تعداد زیادی به شهادت رسیده اند و اکنون در زندان های شبه نظامیان عباس تکرار می شود و باعث روی آوردن به این اعتصاب ها در زندان های شبه نظامیان شده است.

سوال: برخی ها رهبران حماس متهم می کنند به اینکه آنان اعضای این جنبش را به مرگ از طریق روی آوردن به این اعتصاب ها وا می دارند، پاسخ شما به این اتهام چیست؟

جواب: گزینه اعتصاب از سوی رهبری حماس مطرح نشد، بلکه گزینه خود اعتصاب کنندگان است و ما گزینه اعتصاب غذا را امتحان کردیم و منتظر نماندیم که کسی به ما بگوید که دست به اعتصاب غذا بزنید، ما هر وقت احساس کردیم که تمامی درها به روی ما بسته شده است، دست به اعتصاب می زنیم و زمانی که برادران ما در زندان ها شروع به اعتصاب غذا کردند از این مساله خبر دار شدیم.

سوال: آیا حماس نگرش روشنی برای تعامل با جنبش فتح در خصوص مساله بازداشت شدگان در زندان های شبه نظامیان عباس دارد؟

ما در آغاز می گوییم که نباید بازداشت شده سیاسی نزد هیچ گروهی وجود داشته باشد و ما تاکید می کنیم که هیچ بازداشت شده سیاسی تحت شکنجه وجود ندارد و ما از آنانی که در این زمینه شک و تردید دارند می خواهیم تا گروه های فلسطینی و چهره های مستقل و نهادهای حقوق بشر کمیته های تحقیق تشکیل دهند تا در مورد اجرای معیارهای ملی در زندان های موجود اطمینان حاصل نمایند و تا هیچ کس به خاطر وابستگی سیاسی اش بازداشت نشود. فقط یک سری مجرمان کیفری وجود دارد و برای همگان کاملا شفاف است که شبه نظامیان عباس نمی توانند این مساله را به مرحله اجرا درآورند، چرا که این بخشی از تعهدات آنان در قبال دشمن صهیونیستی به شمار می رود.

سوال: آیا اکنون آماری در مورد تعداد بازداشت شدگان در زندان های شبه نظامیان عباس وجود دارد؟

جواب : رقم ثابتی وجود ندارد، چرا که این فرایند همواره در نوسان است و هر روز تعداد جدیدی بازداشت می شوند و تعدادی دیگر آزاد می گردند و برخی ها که از زندان های صهیونیستی آزاد می شوند شبه نظامیان عباس آنان را بازداشت می کند و یا برعکس و مطمئنم که صدها بازداشت در این زندان ها به سر می برند، ولی نمی توان آنان به شمارش آورد، زیرا همواره تعدادی بازداشت و شکنجه می شوند و سپس به صورت مشروط آزاد می گردند و پس از آن تحت تعقیب قرار می گیرند و این فرایند همچنان ادامه دارد.

سوال: مساله قابل توجه اینکه به محض آزادی اسیری از زندان صهیونیستی شبه نظامیان عباس او را به اسارت در می آورند و این یک سابقه در تاریخ ملت فلسطین به شمار می رود، با توجه به اینکه حضرت عالی پیشتر در زندان های اسرائیل اسیر بودند این رخدادها و تجاوزات را چگونه ارزیابی می کنید؟

جواب: من این تجاوزات را به منزله دگرگونی نظام ارزشی جامعه فلسطین قلمداد می کنم، جامعه ما به بازداشت شدگان به خاطر عرق ملی شان و رشادت ها و ایثارگری هایشان ارزش و احترام قائل است و جایگاه آنان را ارج می نهد.

این مساله بیش از هر مساله دیگری اسیران ما را در زندان های اسرائیل را از لحاظ روحی و روانی می آزارد و زمانی که اسیر فلسطینی در زندان های صهیونیستی می شنود که به مقاومت متهم شده است و هم وطن تو منتظر خارج شدنت از زندان است تا تو را در پست بازرسی بازداشت کند، بیش از پیش آزرده خاطر می شود. رخدادهای غیر قابل شماری برای اسیران فلسطینی در زندان های صهیونیستی پیش آمده است؛ به نحوی که یکی دو روز مانده به آزادی اسیر فلسطینی در زندان های صهیونیستی متوجه می شود که شبه نظامیان عباس خانه وی را به محاصره درآورده اند و به خانواده اش ابلاغیه ای در زمینه معرفی هر چه فوری خودش به سرویس های امنیتی داده شده است یا زمانی که آزاده فلسطینی به خانه اش می رسد و خانواده اش به استقبال او می آیند شبه نظامیان عباس او را بازداشت می کند یا ابلاغیه ای را در زمینه مراجعه هر چه فوری به مقر سرویس های امنیتی به او تحول می دهند.

تعقیب بازداشت شدگان تلاشی در راستای تغییر وجهه مبارزان فلسطینی و مجرم جلوه دادن آنان قلمداد می گردد؛ به گونه ای که این مساله فقط به بازداشت شده منوط نمی شود، بلکه از این حد نیز تجاوز کرده است تا افکار عمومی و ارزش های فلسطین را دگرگون سازد؛ به گونه ای که تلاش می شود تا چنین وانمود گردد که اقدامات بازداشت شده یک مساله منفی جلوه داده شود و هر کس چنین کارهای را انجام دهد مورد تعقیب قرار می گیرد و شک و شبهه همگان را بر می انگیزد و تحت تعقیب قرار می گیرد و روزی اش قطع می گردد.

سوال: تشکیلات عباس چه توجیهی برای این کارها دارد، زمانی که دست به این اقدام غیر انسانی می زند؟

از آنجایی که مردم به عمق اقدامات تشکیلات خودگردان پی برده اند، لذا تشکیلات خودگردان برای توجیه این اقدامات خودش را به زحمت نمی اندازد، این تشکیلات علیه مقاومت فعالیت می کند؛ از این رو زمانی که دست به بازداشت می زند برای مردم توجیه نمی کند بازداشت این مبارز انگیزه های دیگری داشته است و زمانی که تو را بازداشت می کنند هرگز از کسی معذرت خواهی نمی کنند.

سوال: آیا بر لزوم رویارویی مبارزان با شبه نظامیان تاکید می کنید یا با مساله به شکل دیگری برخورد می کنید؟ 

جواب: ما این بازداشت ها را محکوم می کنیم و باید این بازداشت ها متوقف گردد و به برادران توصیه شده است که با این بازداشت ها مخالفت کنند و نحوه برخورد با این مخالفت به مردم واگذار شده است. 

سوال: واکنش شما به تهدیدات امرای شبه نظامیان عباس مبنی بر تبعید تعدادی از بازداشت شدگان در زندان هایشان به خارج از فلسطین چیست؟ آیا این یک سابقه خطرناک به شمار نمی رود؟

ج: ما به این مساله واکنش نشان ندادیم، چرا که یک موضع سخیفانه و بیهوده به شمار می رود و آن طوری که ما فهمیدیم آنان نمی توانند چنین کاری را انجام دهند، لذا این مساله را جدی تلقی نکردیم به رغم اینکه تشکیلات دست به اقدامات خطرناکی زد، ولی نتوانست این کار را انجام دهد، چرا که این مساله بازخوردهای منفی در سطح ملی و بین المللی و سیاسی داشت. به هر روی تشکیلات تکذیب کرد که چنین تصمیمی اتخاذ نشده است.

سوال: شیخ صالح عاروری وضعیت حماس در کرانه باختری را چگونه ارزیابی می کنید؟

جواب: حماس در کرانه باختری یک جنبش حاشیه ای نیست، بنابراین کسی نمی تواند موجودیت آن را نادیده انگارد، حماس بیش از آنکه برخی ها گمان می کنند یک جنبش ریشه دار است و قدرت و عمق و ریشه دار بودن و محبوبیت آن در کرانه باختری بزرگ تر از آن که کسی بتواند بر آن تاثیر بگذارد و اگر انتخاباتی در کرانه باختری برگزار شود حماس با اکثریت آراء و بیشتر از آرای قبلی در آن پیروز خواهد شد، همان طوری که در انتخابات گذشته پیروز شد و اکنون به خاطر پاره ای فاکتورها مقاومت را در کنترل و مهار خود دارد از جمله آنها می توان به سیاست تشکیلات خودگردان و سیاست رژیم صهیونیستی طی چند سال گذشته و هماهنگی امنیتی میان آنها اشاره کرد، ولی وضعت کرانه باختری به همین منوال باقی نخواهد ماند، ملت فلسطین در این منطقه بار دیگر دست به قیام و انقلاب خواهند زد و این ملت هرگز راضی به تداوم اشغالگری نخواهند شد و مقاومت را از سرخواهند گرفت و دیری نمی پاید که انتفاضه جدیدی شکل می گیرد.

سوال: آیا در عرصه عمل قرائنی است که این خوشبینی را تقویت بخشد، با توجه به اینکه همگان می دانند که حماس آماج حملات وحشیانه ای در کرانه باختری قرار گرفته است و رهبران آن یا بازداشت می شوند یا به شهادت می رسند یا تحت تعقیب قرار می گیرند؟

جواب : اولا رهبران حماس سرکوب نشده اند، درست است که نهادهای وابسته به حماس بسته شده است و تجهیزات و وسایل آنها مصادره شده است، ولی مردمانی که این نهادها و موسسات را پی ریزی کرده اند همچنان حاضرند و هیچ کس نمی تواند آنان را حذف کند و آنان از چنان اراده و عزم و تجربه ای برخوردارند که می توانند در پرتو آنها مقاومت را از سربگیرند؛ مقاومتی که فقط در انحصار حماس نیست و تمامی فلسطینیان از جمله اعضای وابسته به جنبش فتح نیز راضی به تداوم اشغالگری نیستند.

 سوال: در پرتو این نگرش که مطرح کرده اید تشکیلات خودگردان فلسطین چه وضعیتی پیدا خواهد کرد؟

جواب: تشکیلات خودگردان با بحران شدیدی دست و پنجه نرم می کند و اقتصاد تشکیلات وضعیت ویرانی دارد و بر کمک مالی کشورهای حمایت کننده مالی تکیه دارد و اگر این تشکیلات به گزینه مقاومت روی آورد در آن صورت کشورهای مذکور کمک های مالی خود به این تشکیلات را قطع خواهند کرد و چیزی به عنوان تشکیلات فلسطینی باقی نخواهد ماند. تشکیلات خودگردان فاقد پایگاه مردمی است و اقدام تشکیلات خودگردان در استفاده از جنبش فتح که آن را یک جنبش ملی به شمار می آورم به عنوان یک سرپوش امری تاسف انگیز است. یقینا می دانم که جنبش فتح به گزینه مقاومت روی خواهد آورد، زیرا که دیدم تعداد زیادی از رهبران آن روحیه مقاومت دارند.این جنبش هرگز راضی نخواهد شد که اشغالگری تداوم داشته باشد و درست یادم است که در آغاز انتفاضه الاقصی تصمیماتی در زمینه عدم پیوستن به صفوف مقاومت اتخاذ گردید، ولی این تصمیمات عملی نشد و جنبش فتح به مقاومت روی آورد، لذا اعتقاد دارم یک جنبش ملی که چنین تاریخ مبارزاتی دارد باید در بطن مقاومت قرار بگیرد، ولی تشکیلات جنبش فتح را به عنوان سرپوشی استفاده می کند که این مساله موجب شده است که فتح در داخل جامعه فلسطینی مورد انزجار قرار گیرد.

سوال: واقعیت امر این است که امرای سرویس های امنیتی فتح و رهبران سیاسی تشکیلات خودگردان فلسطین از فتح هستند و پس این دو دستگی میان آنها از بهر چیست؟

جواب: دولت غیر قانونی سلام فیاض اکنون تمامی امور را در قبضه خود دارد و صاحب مال و منال است و همه امور را در قبضه خود دارد و بسیاری از اعضای فتح خواستار انحلال این دولت و تشکیل دولت جدید از اعضای این جنبش هستند، ولی یارای آن را ندارند، چرا که فیاض با این خواسته مخالفت می کند.  

ساختار سرویس های امنیتی شاهد یک تحولات زیربنایی است تا تمامی عناصر آنها از دولت فیاض حمایت کنند، ولی یک ترفندی در این میان است و آن اینکه شخصیت های فتح مسئولیت این سرویس ها را به دست بگیرند، جنبش فتح همان تشکیلات خودگردان نیست. مشکل این است که تشکیلات خودگردان از فتح به عنوان به عنوان یک سرپوش استفاده می کند و با این وجود من جنبش فتح را از مسئولیتش معاف نمی کنم، ولی در پرتو تبدیل رهبری عالی که مال و قدرت دارد به گزینه تشکیلات در آن صورت دیگر آنان نمی توانند کاری انجام دهند، ولی اگر شرایط تغییر پیدا کند و یک خیزش و قیام همه جانبه صورت بگیرد در ان صورت قدرت به جایگاه طبیعی خود باز می گردد.

سوال: تصمیم مشارکت ملی با جنبش فتح بستگی به چه چیزی دارد؟

جواب : این مشارکت در گرو آن است که جنبش فتح به این واقعیت دست پیدا کند که اشغالگران صهیونیست حاضر به خروج از فلسطینی اشغالی نیست و نمی خواهد حقوق ما را به رسمیت بشناسد و اگر این حقوق در پرتو زور و قدرت احقاق می گردد و تداوم برنامه تشکیلات خودگردان و پی ریزی تشکیلاتی در سایه اشغالگری دایم امری محال و غیر گزینه ای عملی است و باید به آغوش ملت فلسطین برگردد و بابت این مرحله بها پرداخت کند و آن بهای آزادی است و در آن صورت امور در مسیر صحیح خود سوق پیدا می کند.

سوال : آیا تحول جدید در خصوص مبادله اسیران با دشمن صهیونیستی صورت گرفته است؟

ج : هیچ تحولی در این زمینه صورت نگرفته است، چرا که دولت صهیونیستی راستگرا و افراطی است و به نظر می رسد که تمایلی به تحقق این مبادله ندارد و از این رو شروطی تعیین می کند که حماس آنها را نمی پذیرد و می خواهد بخش اعظم لیست ارائه شده از سوی حماس را تغییر دهد و بقیه را به خارج از میهن تبعید کند. حماس بر این باور است که خواسته هایش قانونی و شفاف و روشن است و حتی با پیشنهاد اخیر اسرائیل موافقت نکرد.

سوال: وضعیت کنونی جنبش اسیرا را چگونه ارزیابی می کنید؟ با توجه به اینکه تربیت یافته مکتب حماس هستید، مکتبی که رشادت های عظیمی آفرید، چه پیامی به جهان عربی و اسلامی دارید؟

جواب : وضعیت اسیران روز به روز بدتر می شود و بر رنج و محنت های آنان افزوده می شود و ما در مورد هزاران اسیر فلسطینی سخن می گوییم که ده ها سال از عمر خود را در زندان های صهیونیستی گذرانده اند و باید از این زوایه به مساله اسیران نگاه کرد که انسان آفریده شده است که آزاد باشد، حال آنکه آزادی این اسیران سلب شده است و این اسیران خواستار آزادی خود و میهن شان هستند و این آزادی از ده ها سال پیش سلب شده است و امت هرگز از مسئولیتی که بر گردن شان دارند .

سوال: طرف های مذکور؛ به ویژه تشکیلات رام الله در قبال اسیران دست به چه اقداماتی زده اند؟

جواب: فقط از آنان خواسته می شود که دست از تعقیب اسیران بردارند و ما هیچ خواسته دیگری از آنان نداریم.

لینک کوتاه:

کپی شد