جمعه 02/می/2025

ابو مرزوق: موافقت با مقاومت مردمی به معنای کنار گذاشتن عملیات مسلحانه نیست

یکشنبه 4-دسامبر-2011

  دکتر موسی ابو مرزوق نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” اظهار داشت که نشست بعدی جنبش های فتح و حماس در تاریخ 18 ماه دسامبر آینده در قاهره برگزار خواهد شد تا طرفین بر روی برخی مسائل مانند کمسیون انتخابات و پیگیری نحوه اجرای توافق آشتی و توافقات صورت گرفته در دیدار مشعل و عباس بحث و گفتگو کنند.

ابو مرزوق در گفتگوی ویژه با پایگاه اینترنتی “مرکز اطلاع رسانی فلسطین” خاطر نشان کرد که پس از این دیدار، نشستی با حضور تمامی گروه های فلسطینی در تاریخ 20 دسامبر برگزار خواهد شد و دو روز بعد از آن نیز کمیته رهبری سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” تشکیل جلسه خواهد داد.

ابو مرزوق درباره مساله تشکیل دولت آتی فلسطین و دلیل تاخیر در حل این مساله تصریح کرد که به نظر من تحقق آشتی ملی و برگزاری انتخابات بدون هر گونه مشکلی نهایی خواهد شد، اما تاکنون مساله دولت وفاق ملی حل نشده است. وی با رد برخی اخبار و شایعات درباره نامزدهای نخست وزیری دولت آتی فلسطین، تصریح کرد که این مساله به نشست گروه های فلسطینی موکول شده است.

نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس درباره موضوع مقاومت مردمی و توافق با جنبش فتح بر سر این مساله نیز اظهار داشت که عملیات های مسلحانه جوهره برنامه مقاومت را تشکیل می دهند و تا زمانی که ما تحت اشغال قرار داریم، دست کشیدن از این مساله ممکن نیست.

در زیر متن کامل مصاحبه دکتر موسی ابو مرزوق نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس با خبرنگار بخش عربی مرکز اطلاع رسانی فلسطین از نظر خوانندگان محترم می گذرد:

* با وجود فضای مثبت حاکم بر نشست آشتی ملی در قاهره، برخی همچنان معتقد هستند که این آشتی ناقص است. نظر شما در این باره چیست؟

ـ بی شک، ما با برگزاری دیدار مشعل و عباس گام به جلوی خوبی برداشتیم و همیشه گزینه های خوب و مناسب وجود دارد، اما همان طوری که قبلا نیز گفتیم دیدار اخیر بهترین گزینه بود و من بر این مساله تاکید می کنم.

* به نظر شما، این افراد بر چه اساسی مدعی نقص توافق آشتی هستند؟

ـ این افراد با توجه به مسائل متعددی چنین حکمی را درباره مساله آشتی ملی صادر می کنند و مثلا معتقدند که باید برنامه سیاسی یکپارچه ای وجود داشته باشد و زمان نشست کمیته رهبری سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” تعیین شود و یا اینکه دولت مشترکی با یک نخست وزیر مورد توافق بر سر کار بیاید و گروه های فلسطینی بر روی همه این مسائل اجماع نظر داشته باشند. در همین راستا، گروه های فلسطینی در تاریخ 20 ماه دسامبر آینده تشکیل جلسه خواهند داد و دو روز بعد از آن نیز نشست کمیته رهبری ساف برگزار می شود و البته قبل از آنها، جنبش های فتح و حماس در تاریخ 18 دسامبر با هم دیدار خواهند داشت تا بر روی برخی مسائل مانند کمسیون انتخابات توافق کنند. علاوه بر این، ما توافق کرده ایم که فضای مثبتی میان دو جنبش ایجاد شود، اما مساله دولت وفاق ملی و تشکیل آن به آینده موکول شده است و در نتیجه می توان گفت که دیدار اخیر روسای دو جنبش فتح و حماس دستاوردهای بزرگی داشته است؛ اما من هم معتقدم که کامل نبوده است.

* آیا موکول کردن مساله دولت وفاق ملی به آینده نشانگر این نیست که هنوز موانعی بر سر راه توافق آشتی وجود دارد؛ به ویژه اگر بخواهیم نگاهی به تجارب قبلی جنبش های فتح و حماس داشته باشیم؟

ـ به نظر من می توان مساله آشتی را نهایی کرده و انتخابات را برگزار نمود، اما در عین حال، عدم توافق بر سر دولت وفاق ملی می تواند توافق آشتی را با خطر مواجه کند.. در طرح پیشنهادی دولت مصر برای آشتی ملی نیز اصلا اشاره ای به وجود دولت مشترک نشده بود.. و برخی ها بر این باورند که این دولت می تواند از طریق انتخابات و بر اساس اراده کامل مردمی شکل بگیرد.

* آیا در موضوع دولت وفاق ملی، اسامی مورد نظر برای حضور در ترکیب آن مورد بحث قرار گرفته است؟

ـ اسامی اعضای کابینه در دیدار مشعل و عباس مطرح نشد و ما این مساله را به دیدار گروه های فلسطینی در قاهره موکول کردیم تا موضوع دولت وفاق ملی به صورت کامل مورد بحث قرار بگیرد.

* یک مساله خیلی حساسی وجود دارد که تحولی تاریخی در استراتژی جنبش حماس به شمار می رود و آن همان مقاومت مردمی است. آیا این جنبش تصمیم به کنار گذاشتن مقاومت مسلحانه در مقابل رژیم صهیونیستی گرفته است؟

ـ نه، هرگز. مقاومت مسلحانه جوهره برنامه مقاومت است و تا زمانی که ما تحت اشغال قرار داریم، به هیچ وجه نمی توانیم این مساله را از ذهنمان خارج کنیم.. به نظر من، ما باید در مرحله احیای وحدت ملی به دنبال یک راهکار مقاومتی مشترک با جنبش فتح باشیم تا وحدت ملی واقعی را نشان دهیم. مقاومت مردمی یکی از زمینه هایی است که ما می توانیم با جنبش فتح در این زمینه همکاری داشته باشیم؛ چرا که می دانیم که ابو مازن با هیچ اقدامی در زمینه تشدید مقاومت مسلحانه علیه رژیم صهیونیستی موافقت نخواهد کرد، اما با مقاومت مردمی موافق است و ما علاقه زیادی به عمل در راستای توافقات صورت گرفته داریم؛ هر چند که هر طرفی برنامه خاص خود را دارد.

* پس، مقاومت مسلحانه را کنار نمی گذارید؟ و اگر رژیم صهیونیستی به باریکه غزه تجاوز کند، شما از همان راهکار در مقابل ارتش صهیونیستی استفاده می کنید؟

ـ یعنی شما فکر می کنید که اگر رژیم صهیونیستی به ملت فلسطین در باریکه غزه حمله کند ما با این حمله مقابله نمی کنیم؟! این مساله به هیچ وجه ممکن نیست و ما با هر گونه تجاوز ارتش این رژیم مقابله خواهیم کرد و به نظر من این مقاومت است که درباره تشدید عملیات های مقاومتی در یک برهه و کاهش آن در دوره ای دیگر تصمیم گیری می کند. وقتی که بحث مقاومت مردمی مطرح می شود منظور ما مبارزانی نیستند که در عرصه عملیات های مسلحانه فعالیت می کنند، بلکه بحث تمامی اقشار ملت فلسطین در میان است؛ چرا که مقاومت مردمی دایره شمول گسترده تری دارد و اقدامات مختلفی اعم از تظاهرات و تجمع و تحریم کالاهای صهیونیستی و یا قطع همکاری با این رژیم و یا توقف همکاری های امنیتی را شامل می شود.. به عبارت دیگر، هزاران راه وجود دارد که می توان با استفاده از آنها و با مشارکت تمامی گروه های فلسطینی، قدرت طرف اسرائیلی را به طور کامل فلج کرد و این در حالی است که مقاومت مسلحانه تنها محدود به قشر خاصی از ملت است که نیروهای معدودی در هر شهر دارد. بنابراین، وقتی که مقاومت مردمی با مشارکت یک ملیون نفر از ملت فلسطین و یا حتی نیمی از آن و با توافق میان دو جنبش فتح و حماس صورت گیرد، قطعا تاثیر و کارآیی بیشتری خواهد داشت.

* همزمان با اعلان توافق آشتی ملی در قاهره، بازداشت های سیاسی در کرانه باختری ادامه داشت، حال سوال این است که در این شرایط، چطور مساله بازداشت های سیاسی طی چند روز حل و فصل خواهد شد؟

ـ من معتقدم که عباس مستقیما به رئیس سازمان اطلاعات فلسطین در کرانه باختری دستور داده است که تمامی بازداشت شدگان سیاسی آزاد شوند و اتفاقا این بار من جدیت بیشتری نسبت به پاکسازی زندان های فلسطینی از بازداشت شدگان سیاسی احساس می کنم.

* اما دفعات قبلی نیز بر سر آزادی بازداشت شدگان سیاسی توافق حاصل شده بود، اما تحولی در این زمینه صورت نگرفت.. شما چه ساز و کار و یا تضمین هایی را برای اجرای توافقات صورت گرفته اتخاذ کرده اید؟

ـ نه، این به هیچ وجه صحت ندارد. قبلا صدها نفر بازداشت شده سیاسی در زندان های فلسطینی حضور داشتند، اما پس از توافق آشتی ملی در مرحله قبل، تنها 20 زندانی در باریکه غزه و 45 زندانی در کرانه باختری باقی مانده اند و هر دو طرف سعی می کنند که به هیچ وجه شهروندان فلسطینی را بازداشت نکنند.

* مساله امنیتی نیز یک پرونده ضخیم و جنجالی دارد و بازگشت متهمان به سرکردگی شورش ها و هرج و مرج های باریکه غزه و یا همان هایی که کارنامه سیاهی در جریان حوادث سال 2007 نوار غزه دارند، یک مساله جنجالی است. آیا این مساله حل و فصل شده است؟

ـ هیچ کس نمی تواند جلوی بازگشت شهروندان فلسطینی به باریکه غزه را بگیرد، اما کسانی که جنایتی را مرتکب شده اند، باید مجازات شوند و به نظر من، این مساله الان در دست بررسی است و ما اعضای متواری جنبش فتح از غزه و به ویژه افراد حاضر در مصر را از ماهیت تصمیم خود در این زمینه مطلع خواهیم کرد و به صراحت خواهیم گفت که چه کسی باید محاکمه و بازخواست شود.

* آیا درباره مساله سفر خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس به اردن، خبر تازه ای وجود دارد و آیا زمان این سفر مشخص شده است؟

ـ اظهار نظرهای زیادی در این زمینه صورت می گیرد، اما هیچ کدام از آنها صحت ندارد و تاکنون موعد این سفر مشخص نشده است.

* اما برخی ها معتقدند که تلاش هایی برای ممانعت از برگزاری این سفر صورت می گیرد. نظر شما در این باره چیست؟

ـ سفر هیات جنبش حماس به ریاست خالد مشعل به اردن به خاطر برخی مسائل فنی و اداری به تاخیر افتاده است و این مساله ارتباطی به عوامل سیاسی و مانع تراشی در این زمینه ندارد. این سفر به قوت خود باقی است، اما تاکنون موعد دقیق آن مشخص نشده است.

* برخی ها از افق های جدید در روابط جنبش حماس با اردن صحبت می کنند، آیا این مساله می تواند منجر به بازگشایی دفاتر حماس در اردن شود؟

ـ ما امیدواریم که روابط طرفین به حالت عادی خود و یا حتی وضعیتی بهتر از گذشته برگردد، اما تنها یک طرف نمی تواند این مساله را مشخص کند و ما تلاش می کنیم که این رابطه به بهترین وجه ممکن برقرار شود.

لینک کوتاه:

کپی شد