مسئول مناسبات جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در لبنان تاکید کرد: آنچه در اردوگاه های فلسطینی و اردوگاه “نهر البارد” به وقوع پیوست واکنشی پیش بینی شده به سیاست های لبنان در قبال آوارگان فلسطینی بود.
“رافت مره” در گفت و گو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خواستار لغو حالت نظامی اعلام شده در اردوگاه نهر البارد شد و ضمن هشدار در مورد شکل گیری انتفاضه و خیزش در این اردوگاه ها، خواستار گفت و گوی همه جانبه فلسطینی لبنانی شد که تمامی مسائل مهم را مورد بررسی قرار دهد تا از طریق آن بتوان به توافقی نهایی میان فلسطینیان و دولت لبنان دست یافت.
در زیر متن کامل گفت و گو از نگاه خوانندگان می گذرد:
رخدادهای اردوگاه نهر البارد و دیگر اردوگاه ها را چگونه ارزیابی می کنید؟
در ابتدا باید بگویم آنچه در اردوگاه نهر البارد به وقوع پیوست برای ما قابل پیش بینی بود، خیزش مردم ما در این اردوگاه اقدامی بود که با شعار کرامت و دفاع از حقوق صورت گرفت و این تحرک ثمره واکنش فلسطینیان به سیاست های مراجع لبنانی و نهاهای نظامی و امنیتی آن علیه آوارگان فلسیطینی؛ به ویژه اهالی ما در اردوگاه نهر البارد بود. این اردوگاه از 5 سال پیش به محاصره نیروهای امنیتی دولت لبنان درآمده است و افراد ساکن این اردوگاه تنها پس عملیات بازجویی پیچیده و دریافت مجوز از پایگاه نظامی نزدیک این اردوگاه وارد آن می شوند و از آن خارج می شوند.عملیات ساخت و ساز در این اردوگاه به کندی پیش می رود.همچنین حضور نظامیان ارتش لبنان در این اردوگاه زندگی اجتماعی آنان را تحت تاثیر قرار داده است و اوضاع اجتماعی اهالی این اردوگاه به خاطر بیکاری و چرخه کند اقتصادی نابسامان است. شهروندان لبنانی که درصدد بازدید از این اردوگاه و داد و ستد بارزگانی با ساکنان آن هستند با محدودیت هایی مواجهند، بنابراین شیوه های نظامی و سیاست های دولت لبنان اهالی این اردوگاه را به خیزش دسته جمعی برای دست یابی به حقوقشان واداشته است.
خواسته شما در رابطه با اردوگاه نهر البارد چیست؟
خواسته حماس کاملا واضح و شفاف است. ما خواستار لغو وضعیت نظامی در این اردوگاه هستیم که ساکنان آن را در تنگنا قرار داده است.
دومین خواسته ما لغو کلی نظام مجوزهاست.
مورد سوم آزادی تمامی بازداشت شدگان در جریان ناآرامی های اخیر است تا این اقدام به حل و فصل بحران کنونی کمک کند.
چهارمین خواسته حماس تسریع روند بازسازی اردوگاه نهر البارد است که تا به حال بسیار کند پیش رفته و فساد بر آن حاکم بوده است.
خواسته پنجم اینکه شیوه زندگی ساکنان اردوگاه نهر البارد به شرایط زندگی آنان در ماه می سال 2007 یعنی قبل از وقوع درگیری ها میان ارتش لبنان و گروه “فتح الاسلام” برگردد و نیازهای اجتماعی و اقتصادی ساکنان این اردوگاه تامین گردد تا بتوانند زندگی طبیعی خود را از طریق تعامل با همسایگان لبنانی خود از سر گیرند و به آنان آزادی فعالیت اقتصادی داده شود؛ به ویژه اینکه این اردوگاه از ظرفیت های زیادی در زمینه های کشاورزی و بارزگانی برخوردار است.
آیا در شرایط کنونی که ساکنان اردوگاه های فلسطینی با همدیگر اعلام همبستگی نموده اند، احتمال دارد تحرکات مردم به یک انتفاضه تبدیل شود؟
به نظر بنده، مسئولان لبنان از حجم بحران انسانی و اقتصادی و اجتماعی فلسطینیان مقیم لبنان آگاهند. تمامی گزارش ها و مطالعات آژانس “آنروا” و دانشگاه آمریکایی لبنان و سازمان های حقوقی و پژوهش های اخیر یک نهاد غیر رسمی آمریکایی حاکی از آن است که آوارگان فلسطینی در لبنان نسبت به فلسطینیان پناهنده در دیگر کشورها از بد ترین و ناگوارترین وضعیت برخوردارند.
ما در جنبش حماس همواره از 5 سال پیش به این وضعیت اعتراض کرده و خواستار ارائه راه حلی ریشه ای و اصولی برای رنج و محنت ها و گرفتاری های فلسطینیان لبنان بوده ایم و بارها در مورد راه حل های ناقص هشدار داده ایم. من از توصیفات “نبیه بری” رئیس پارلمان لبنان متعجبم. وی در 25 ژوئن طی نشستی گفته بود که در صورت عدم پایان بخشیدن دولت و پارلمان این کشور به سياست های تبعيض نژادی علیه فلسطینیان مقیم لبنان آنان قیام خواهند کرد. بنابراین اردوگاه های فلسطینی دیر یا زود شاهد شکل گیری یک انتفاضه و خیزش سراسری خواهند بود.
پیشنهاد و راهکار حماس برای گذر از این بحران چیست؟
مشکل اینجاست که دولت لبنان هیچ طرحی برای آینده مناسبات با آوارگان فلسطینی در لبنان ندارد، تا زمانی که رخدادی امنیتی در یکی از اردوگاه ها به وقوع نپیوندد اصلا به یاد نمی آورد در آنجا آوارگانی فلسطینی وجود دارد.
دولت لبنان از زوایه امنیتی به فلسطینیان می نگرد، حال آنکه حقوق مدنی و انسانی، حق کار و فعالیت، حق مالکیت، بهداشت، آموزش و مسائل اقتصادی و اجتماعی آنان را مد نظر قرار نمی دهد.
پیشنهاد ما در جنبش حماس به شرح زیر است:
باید گفت و گویی فلسطینی لبنانی همه جانبه صورت گیرد که تمامی مسائل مهم و اساسی را شامل شود تا از طریق آن بتوان به راه حلی نهایی دست یافت که تمامی مسائل انسانی، اجتماعی و مدنی آوارگان را در بر گیرد و دولت لبنان نیز باید متعهد به توسعه و بهبود اوضاع فلسطینیان در تمامی عرصه ها و تغییر آن دسته از قوانین لبنانی شود که مانع از توسعه و پیشرفت اجتماعی و اقتصادی فلسطینیان می شود. فلسطینیان نیز باید امنیت و حاکمیت و ثبات لبنان را محترم شمارند و با توجه به تاکید فلسطینیان بر بی طرفی خود در بحران های داخلی لبنان، آنان در درگیری های داخلی لبنان دخالت نخواهند کرد. پس از آن یک صفحه جدید گشوده می شود که با شرایط درد آور مناسبات طرفین متفاوت خواهد بود. شرایطی که همچنان در اذهان برخی باقی مانده نقش بسته است.
به نظر شما مسئولیت اوضاع ناگوار کنونی فلسطینیان متوجه چه کسانی است؟
3 طرف مسئول گرفتاری ها و مشکلات اجتماعی، اقتصادی و انسانی آوارگان فلسطینی است. طرف نخست دولت لبنان است. این دولت فقط از طریق مدارک شناسایی فلسطینیان را به رسمیت می شناسد و سیاستی را برای توسعه و پیشرفت جامعه آوارگان فلسطینی در لبنان ندارد و هیچ امکاناتی برای آنان فراهم نمی کند. دومین طرف آژانس “آنروا” است. این آژانس در عرصه بین المللی نسبت به وضعیت آوارگان فلسطینی در لبنان مسئول است، اما این سازمان کاملا ناتوان و ضعیف است و خدمات بسیار ناچیزی را به آنان ارائه کرده و مشکلات آنان را برطرف نمی کند.
طرف سوم سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” است که ادعا می کند نماینده آوارگان فلسطینی است و پس از شکست گزینه سیاسی اش و خروج از لبنان به رژیم صهیونیستی و مذاکرات سازش روی آورد و دیگر به اوضاع آوارگان فلسطینی اهتمام نمی ورزد. این جنبش کمک هایی را از جامعه بین الملل و کشورهای حاشیه خلیج فارس و بانک توسعه اسلامی دریافت می کند، ولی متاسفانه خدمات مناسبی را به آوارگان ارائه نمی دهد و تمامی نهادهای وابسته به ساف از جمله هلال احمر، صندوق ملی پول و فرهنگی و اطلاع رسانی عملا کارآیی خود را از دست داده اند. تمامی این طرف ها در برابر وضعیت کنونی آوارگان فلسطینی در لبنان مسئولند.
کار تشکیل رهبری و مرجعیت فلسطینی در لبنان به کجا رسیده است؟
حماس برای بررسی و حل مشکلات فلسطینیان مقیم لبنان طرح خاصی دارد. یکی از پایه های این طرح تشکیل مرجعیتی برای آوارگان فلسطینی مقیم لبنان است که در سال 2005 آن را مطرح کردیم.
طبق طرح ما، مرجعیت مذکور چارچوبی خواهد بود که تمامی گروه های فلسطینی را بدون استثنا در بر می گیرد و بعدا شخصیت های ملی و مستقل فلسطینی نیز بدان ملحق خواهند شد. این مرجعیت و چارچوب نماینده فلسطینیان در لبنان خواهد بود و از منافع و حقوق آنان در آژانس و دولت لبنان دفاع خواهد کرد. سپس این مرجعیت اقدام به تشکیل سازمان های اداری و اتحادیه ای و مردمی در اردوگاه های فلسطینی می نماید و ما یک طرح فراگیر ارائه داده ایم، اما متاسفانه ساف از 7 سال پیش همکاری با آن را رد می کند به این بهانه که یگانه نماینده شرعی فلسطینیان است و همچنان سیاست خودکامگی و انحصار طلبی را دنبال می کند و از ارائه راهکارهای عملی برای حل مشکلات فلسطینیان مقیم لبنان عاجز است. ما می گوییم که مشکلات و بحران های فلسطینیان در لبنان بسیار زیاد و گسترده است و یک طرف به تنهایی قادر به حل و فصل آن نخواهد بود و تمامی طرف ها باید در قالب یک مرجعیت واحد برای حل آن تمام توان خود را به کار گیرند و اساسا هدف این مرجعیت، تلاش برای حل و فصل مشکلات معیشتی و اجتماعی فلسطینیان خواهد بود.