چهارشنبه 30/آوریل/2025

مشعل: مذاکرات آرام سازی اوضاع نمونه ای از نحوه مدیریت نبرد هاست

دوشنبه 26-نوامبر-2012

رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد: به زودی اقدامات مربوط به نشست های احیای وحدت ملی میان این جنبش و فتح صورت می گیرد.

“خالد مشعل” در مصاحبه با خبرگزاری “آناتولی” ترکیه در قاهره افزود: مقامات مصر برای نظارت بر دور جدید مذاکرات آشتی ملی آماده می شوند.

وی خاطرنشان ساخت: پس از گذشت یک روز از امضای توافقنامه آرام سازی اوضاع میان گروه های مبارز فلسطین و رژیم صهیونیستی، برادران مصری شروع به آماده سازی خود برای نظارت برای دور جدید از مذاکرات آشتی ملی بستر کردند تا با تکیه بر اقدامات گذشته گام هایی را برداریم و از طریق پایان بخشیدن به مشکلات موجود و برچیدن بساط نابسامانی امنیتی داخلی و یکپارچه سازی دولت و تشکیلات خودگردان فلسطین و برگزاری انتخابات و تغییر ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” به اوضاع داخلی فلسطین سامان بخشیم. باید این سازمان مرجعیت رهبریت واحد در داخل و خارج برای ما باشد، ما باید برنامه سیاسی فلسطینی یکپارچه مبتنی بر مبانی قوی و در راس آنها مقاومت و پایبندی به اصول آرمان ملی داشته باشیم.

وی تصریح کرد: مذاکرات 8 روزه در مورد آرام سازی اوضاع در نوار غزه الگویی برای مدیریت نبردهای نظامی و سیاسی به شمار می رود. هر کس که خواهان ورود به نبرد سیاسی است باید به این مدل موفق تکیه کند.

ما بر این باوریم که بازستاندن سرزمین و قدس و احقاق حق بازگشت و حقوق فلسطینی نیازمندی تحرک قوی و واقعی است.

این رهبر فلسطینی یادآور شد: کسی که گمان می کند احیای فلسطین و قدس از طریق مذاکرات میسر است، سخت در اشتباه می باشد، مذاکرات یک بخش کوچک از پروسه مقاومت و مبارزات ملی مورد حمایت کشورهای عربی و اسلامی و آزادگان جهان محسوب می شود تا در سایه آن بتوانیم به حقوق حقه خویش دست یابیم و جهاد و مقاومت راهکار راهبردی برای تحقق این خواسته هاست.

اینک متن مصاحبه از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:

ارزیابی شما از رویارویی 8 روزه مبارزان فلسطینی با “اسرائیل” در جریان تجاوز اخیر ارتش عبری به نوار غزه چیست؟

بی تردید اقدامات دشمن صهیونیستی در جریان 8 روز تجاوز به نوار غزه ظالمانه بود و یک تجاوز آشکار علیه ملت فلسطین محسوب می شود. ملت ما یک ملت مبارز و قهرمان است و از خودش و سرزمینش دفاع می کند و به تجاوزات دشمن صهیونیستی پاسخ می دهد، این ملت قاطعانه در مقابل رژیم اشغالگر قدس ایستادگی می کند، این ملت در لحظات نخستین تجاوز، ارتش عبری را غافلگیر کرد، زیرا حجم تجاوز اسرائیل در ترور احمد الجعبری جانشین فرمانده کل گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” ایجاب می کرد که نیروهای مقاومت به آن واکنشی سریع و سهمگین نشان دهند؛ به ویژه اینکه این نیروها همرزمان و شاگردان الجعبری هستند و آنان باید به فرماندهانشان وفادارند.

اسرائیل از این واکنش سهمگین و قوی غافلگیر شد و به این ترتیب نتانیاهو سراسیمه گشت و تصمیم گرفت به حملات هوایی و دریایی ارتش عبری به نوار غزه شدت بخشد. او همچنین تهدید کرد کرد که دست به یک حمله گسترده به نوار غزه می زند. ولی خداوند توطئه شوم او را به خودش بازگرداند و مشخص شد که محاسبات دشمن صهیونیستی دقیق نبود و دست این دشمن باز نیست و بدون پرداخت بهای سنگین نمی تواند به غزه یورش ببرد.

نتانیاهو در آستانه انتخابات قرار دارد، او بنای کار را در این کارزار انتخاباتی بر پیروزی گذاشته است. از سوی دیگر، جامعه بین الملل برای نجات نتانیاهو بر او فشار آورد تا توافقنامه آرام سازی اوضاع را امضا کند.

تمامی این اقدامات در پایان یافتن جنگ به آن شکلی که جهانیان شاهد آن بودند، سهیم بود. این جنگ با آرام سازی متقابل و تحت نظارت مصر و ترکیه و قطر به پایان رسید و در چارچوب آن خواسته های ملت فلسطین ره است و گشوده شدن گذرگاه ها و لغو محاصره نوار غزه نهادینه شد.

مقاومت 2012 با مقاومت سال 2008 از لحاظ قدرت نظامی متفاوت است، گروه های مبارز چگونه توانستند تا به رغم شرایط دشوار ناشی از محاصره توانمندی های خود را توسعه بخشد؟

هر کس از اراده مقاومت برخوردار باشد، چنین فردی در واقع زمان بیشتری برای ارتقای ساخت و توسعه ساز و برگ نظامی خود و انجام تمرین های نظامی دارد.

مساله ای که در این میان وجود دارد اینکه نوار غزه تحت محاصره بود و این محاصره همچنان ادامه دارد. به همان شیوه ای که مردم نوار غزه بر مشکلات خود فائق می آیند، مبارزان فلسطین نیز به همان شیوه بر مشکلات نظامی خود غلبه پیدا می کنند، این مبارزان خودشان به ساخت اسلحه روی می آورند و به هر شیوه ممکن سعی می کنند تا اسلحه به دست بگیرند.

این اقدام با تکیه بر آیه شریف قرآن مجید ” واعدوا لهم ما استطعتم من قوه” صورت می گیرد خداوند ما را به این اندازه مکلف کرده است.

علاوه بر درس گرفتن از جنگ های سابق، هر چه باشد ما انسان هستم و دچار اشتباه می شویم، شهید احمد الجعبری به من گفت:«ما از تمامی اشتباهات و نقطه ضعف های خود در جنگ های گذشته استفاده کردیم.»

بحث آرام سازی اوضاع کی آغاز شد؟

دقیقا از همان روزهای نخست، عامل غافلگیر کننده تمامی محاسبات دشمن صهیونیستی را بر هم زد، نتانیاهو تصور می کرد با حمله ارتش اسرائیل به حماس و غزه و ترور احمد الجعبری مقاومت عقب نشینی می کند و این تجاوز در رقابت های انتخاباتی آتی به او کمک می کند و اسرائیلی ها از او به عنوان یک قهرمان یاد می کنند، ولی نیروهای مقاومت با نشانه روی مرکز سرزمین های اشغالی 48 این دشمن را غافلگیر کردند. مقاومت از تهدیدات اسرائیل مبنی بر حمله زمینی به باریکه غزه ترسی به دل راه نداد.

نتانیاهو احساس کرد که در گرداب گرفتار شده است، نه قدرت بازدارندگی خود را احیا کرد و نه توانست زیر ساخت های مقاومت را از ببرد و نه توانست ابتکار عمل را به دست بگیرد تا بتواند در هر زمان که دلش می خواهد دست به هر کاری بزند و تنها یک راه برایش مانده و آن هم حمله زمینی است. وی به این باور دست یافت که در باتلاق عظیم گرفتار آمده است. هر چند که ارتش رژیم اشغالگر قدس قادر به ورود به غزه بود، ولی باید برای این اقدام خود بهای سنگینی را پرداخت می کرد؛ به نحوی که این اقدام آینده سیاسی او را در معرض خطر قرار می داد. در اینجا بود که جامعه بین الملل بنا به درخواست نتانیاهو وارد عمل شد، ولی آمریکایی ها و اروپایی ها از مصر و ترکیه و قطر خواستند تا وارد عمل شوند، مذاکرات آرام سازی اوضاع کلید خورد. این مذاکرات به صورت غیر مستقیم و از طریق برادران مصری صورت گرفت. ترکیه و قطر نقش عمده ای در این میان بازی کردند. مساله بر سر آتش بس و تحقق خواسته های مشخص ملت فلسطین بود.

چه طرف هایی در این آتش بس نقشی پررنگ ایفا کردند، روند مدیریت مذاکرات به چه شیوه ای بود؟

روز شنبه گذشته روزی به یادماندنی در قاهره بود؛ به نحوی که رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه و احمد داود اغلو وزیر امور خارجه این کشور به همراه هیاتی ازمقامات آنکارا و همچنین شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر وارد قاهره شدند.

این حضور پررنگ در قاهره نشانگر همبستگی امت با ملت فلسطین بود. طرف های عربی و اسلامی به منظور متوقف کردن هر چه فوری حمله ارتش اسرائیل به نوار غزه به تکاپو افتادند. دولت ترکیه از طریق نخست وزیر این کشور تلاش گسترده ای در جریان رایزنی با آمریکایی ها انجام داد. باید بگویم که خود اسرائیلی ها هم دست به کار شدند و از طریق دو کانال با ترکیه تماس گرفتند، اسرائیلی ها از طرف ترکی خواستند تا در زمینه آرام سازی اوضاع تلاش کنند.

عملا تلاش های ترکیه و مصر به بار نشست، ما تا زمان برقراری آرام سازی اوضاع به تماس ها و رایزنی های خود با مسئولان ترک ادامه دادیم.

مصر و ترکیه و قطر در محقق ساختن این نتیجه تاثیر عمده ای داشتند، آمریکایی ها به این باور دست یافتند که آرام سازی اوضاع یگانه راه حل است و اگر نتانیاهو به ماجراجویی نظامی خود ادامه دهد، شکست بزرگی را متحمل می شود.

آیا از مواضع کشورهای عربی غافلگیر شدید؟

شاید اسرائیل از این مساله غافلگیر شد، ولی ما غافلگیر نشدیم. زیرا ما به مواضع کشورهای عربی در پرتو بهار عربی اطمینان داریم، بی تردید عزیمت وزیران امور خارجه کشورهای عربی و نخست وزیر مصر و وزیر امور خارجه ترکیه و اتحادیه عرب به غزه نشانگر شکل گیری مرحله جدیدی است، مرحله ای که نشان می دهد مردم نوار غزه تنها نیستند و عرب ها نقش عمده ای در پشتیبانی این مردم دارند.

چندین اقدام از سوی طرف فلسطینی در تحقق این آرام سازی موثر بود که از جمله آنها استقامت و پایداری و مقاومت سلحشورانه ، همبستگی امت های عربی و اسلامی و تلاش های گسترده آنان ، سفر مقامات این کشورها به نوار غزه و قاطعیت موضع ما در مذاکره غیر مستقیم با اسرائیل. همه این مسائل در برقراری آرام سازی اوضاع تاثیر داشت.

مذاکرات 8 روز در مورد آرام سازی اوضاع در نوار غزه الگویی تمام برای مدیریت نبردهای نظامی و سیاسی به شمار می رود. هر کس که خواهان ورود به نبرد سیاسی است باید به این مدل موفق تکیه کند. بازستاندن سرزمین و قدس و احقاق حق بازگشت و حقوق فلسطینی نیازمندی تحرک قوی و واقعی است.

کسی که گمان می کند احیای فلسطین و قدس از طریق مذاکرات میسر است، سخت در اشتباه است، مذاکرات یک بخش کوچک از پروسه مقاومت و مبارزات ملی مورد حمایت کشورهای عربی و اسلامی و آزادگان جهان به شمار می رود تا در سایه آن بتوانیم به حقوق خود دست یابیم و جهاد و مقاومت راهکار راهبردی برای تحقق این مطلب است.

آیا تشکیلات خودگردان فلسطین این مساله را درک می کند؟

نگاه برادران ما در تشکیلات خودگردان با نگرش ما در این زمینه متفاوت است. امیدواریم که مقامات تشکیلات رام الله به این نکته پی ببرند و بدانند که برچیدن بساط اشغالگری غیر از مذاکره راه دیگری دارد.

تحرکات سیاسی مطلوب است، ولی باید در کنار آن فعالیت های ملی و مبارزاتی نیز صورت بگیرد. به طور کلی ما در این میان دو طرف نیستیم، بلکه یک طرف واحد هستیم و علاقه مندیم از فضای ناشی از برقراری آرام سازی اوضاع در جهت دستیابی به یک آشتی ملی که موجب تقویت اقتدار ما می شود و ما را به احقاق حقوق حقه مان مصرتر می کند، استفاده کنیم. 

در زمینه آشتی ملی چه اقداماتی صورت گرفت؟

گام هایی در این زمینه برداشته شده است، روند آشتی ملی گاهی به بن بست می خورد، فضای حاکم بر جنگ نوار غزه و پیروزی درخشان و سرافرانه که خداوند متعال آن را بر ما ارزانی کرد شرایط بهتری را برای تحقق این آشتی فراهم ساخته است.

آیا اقدامات عملی در زمینه برقراری آشتی ملی صورت گرفته است؟

پس از یک روز از امضای توافقنامه آرام سازی اوضاع میان گروه های مبارز فلسطین و رژیم صهیونیستی، برادران مصری برای نظارت برای دور جدید از مذاکرات آشتی ملی بستر سازی می کنند تا با تکیه بر اقدامات گذشته گام هایی را برداریم و از طریق پایان بخشیدن به مشکلات موجود و برچیدن بساط نابسامانی امنیتی داخلی و یکپارچه سازی دولت و تشکیلات خودگردان فلسطین و برگزاری انتخابات و تغییر ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” به اوضاع داخلی فلسطین سامان بخشیم. باید این سازمان مرجعیت رهبریت واحد در داخل و خارج برای ما باشد، ما باید برنامه سیاسی فلسطینی یکپارچه مبتنی بر مبانی قوی و در راس آنها مقاومت و پایبندی به اصول آرمان ملی داشته باشیم.

آیا زمان آغاز دور جدید مذاکرات تعیین شده است؟

به زودی ان شاء الله زمان این مذاکرات تعیین می شود.

آیا توافقنامه آتش بس موجب لغو محاصره نوار غزه شد؟

در چارچوب آرام سازی توافقاتی در مورد لغو محاصره نوار غزه از طریق بازگشایی گذرگاه ها و تشهیل رفت و آمد افراد و انتقال کالاها صورت گرفت. این یک اقدام یک گام بزرگ در راستای پایان بخشیدن به این محاصره به شمار می رود. بی تردید کشورهای عربی و اسلامی گام بزرگی در زمینه بازسای نوار غزه برداشتند، به عنوان مثال مقامات ترکیه در جریان سفر به نوار غزه از ساخت مرکز آموزشی درمانی حمایت مالی به عمل آوردند، امیر قطر نیز در جریان عزیمت به باریکه غزه از ساکنان این منطقه جنگ زده حمایت گسترده ای به عمل آورد و مقامات مصری به روند گشوده شدن گذرگاه مرزی رفح سرعت بخشیدند.این امر ما را به زمان اعلام لغو کامل محاصره نزدیک می کند.

این توافقنامه متضمن گشودن گذرگاه هاست، ولی این اقدام طبق توافقاتی صورت می گیرد که به موجب آن اسرائیل بر فعالیت آنها نظارت می کند، شما چگونه با این مساله تعامل می کنید؟

چندین گذرگاه میان باریکه غزه و فلسطین وجود دارد که یکی از آنها میان مصر و نوار غزه قرار دارد. ما دیروز با مقامات ارشد مصر پیرامون این مساله به بحث و تبادل نظر پرداختیم. به یاری خداوند بلند مرتبه به زودی خواسته های ملت فلسطین را محقق می سازیم.

مقاومت فلسطین قادر به نهایی کردن هر چه فوری روند تقویت قدرت خود و جبران خسارت های گذسته است.

ما از امت خود می خواهیم تا به حمایت شان از ما ادامه دهند و سقف حمایت های خود را افزایش دهند، زیرا حمایت از پایداری و استقامت ملت فلسطین در مصاف با رژیم صهیونیستی و تجاوز وظیفه امت است، اگر ملت فلسطین پیروز شود در واقع کل امت پیروز می شود و به این ترتیب ملت های عربی و اسلامی احساس پیروزی خواهند کرد، نبرد کنونی یک نبرد مشترک بین امت اسلام و دشمن صهیونیستی است، ملت فلسطین به امت خویش وفادار خواهد ماند.

انتخابات اسرائیل نزدیک می شود، آیا پیش بینی می کنید که این آرام سازی اوضاع نقض گردد؟

پس از ماجرا جویی گذشته ، گمان نمی کنم، وقت باقی مانده به انتخابات به نتانیاهو کمک می کند تا دست به یک ماجرا جویی جدید بزند. رژیم صهیونیستی رژیمی درنده خو و متجاوز است و کسی از گزند آن در امان نیست، ما برای هرگونه تجاوز صهیونیستی آماده کنیم و در کمین آن نشسته ایم.

این آرام سازی تا زمان پایبندی دشمن صهیونیستی به آن تداوم خواهد داشت. ما برای هر احتمالی آماده ایم.

دیروز نتانیاهو اعلام کرد که از عملیات ستون ابرها سربلند بیرون آمد. وی گنبد آهنین را آزمایش کرد، نحوه رسیدن اسلحه به دست نیروهای مقاومت را رصد کرد، نظر شما در این باره چیست؟

نتانیاهو اول باید صهیونیست ها ، سپس جامعه بین الملل را متقاعد کند. این روزها 70 درصد افکار عمومی اسرائیل به سیاست های نتانیاهو و به شکست ارتش عبری در جنگ اخیر که ثمره این سیاست هاست معترضند. نتانیاهو نه قدرت بازدارندگی را احیا کرد و نه زیر ساخت های مقاومت را از بین برد و نتوانست شروط خود را بر ما تحمیل کند، بلکه این ما هستیم که شروط خود را بر او تحمیل کردیم.

چه چیزی را شما در این نبرد از دست دادید؟

در این نبرد تعدادی از فلسطینیان در خون پاک خویش غلطیدند.

شما در این نبرد 8 روزه دستاوردهای مقاومت را مشاهده کردید، آیا پیش بینی می کنید که این مساله بر درخواست تشکیلات خودگردان مبنی بر عضویت در سازمان ملل تاثیر بگذارد؟

بی تردید پیروزی نیروهای مقاومت در این نبرد موجب تقویت روحیه فلسطینیان شد و چهره ای درخشان از فلسطینیان به جهانیان عرضه کرد. نگرش ما این است که تلاش دیپلماتیک در سازمان ملل هر چند مهم و خوب است، ولی کافی نیست. باید چنین تحرکی به صورت یکجانبه نباشد، بلکه باید بر اساس یک توافق ملی فلسطینی و در چارچوب یک طرح کلی صورت بگیرد، طرحی که مقاومت را در خود جای داده است و تا تحقق حقوق مان مقاومت ادامه داشته باشد.

این یک اقدام مهم است و در چارچوب گزینه های آزاد صورت می گیرد که ملت فلسطین به دنبال آنها هستند.

آیا دستاوردهای مقاومت موجب تغییر تصمیم شما برای کناره گیری از ریاست دفتر سیاسی حماس خواهد شد؟   

جنبش نهادهای قوی دارد، خداوند به آنها توفیق عنایت خواهد کرد، تا شایسته ترین گزینه را در این مرحله انتخاب کند، بنده موضع خودم را دارم، من عضوی از این جنبش هستم و یکی از بنیانگذاران آن به شما می روم، خدمت به میهن و امتم از طریق این جنبش مایه افتخارم است، آنچه مهم است نقش آفرینی و خدمت رسانی است، نه اینکه تصاحب پست و منصب. آنچه که مهم است تداوم راه جهاد و رشادت آفرینی و خدمت به این امت است.

اگر منصب من تغییر یاید بنده به خدمتگذاری خود به امت ادامه می دهم، زیرا دغدغه امت دارم، بنده انسانی عقلگرا هستیم، تنها هم و غم من خدمت به آرمان فلسطین است، مهم ترین چیز برای من این است که این خدمات مورد قبول درگاه احدیت واقع گردد و از خداوند می خواهم که امور ما را ختم به خیر کند.

کی به غزه سفر خواهید کرد؟

اگر خداوند متعال بخواهد این سفر در آینده ای نزدیک صورت می گیرد.غزه عزیز در قلب من جای دارد، وقتی که چشمانم با مشاهده غزه ، سرزمین مبارزان منور گردید، در آن وقت دلم آرام می گیرد.

آیا حماس در قاهره دفتری را دایر خواهد کرد؟

مناسبات با کشورها اشکال متعددی دارد. دایر کردن دفتر تنها شکل برقراری رابطه نیست. ما رابطه خوبی با قاهره داریم، این رابطه روز به روز تداوم و توسعه می یابد، آنچه که طی چند روز گذشته صورت گرفت، گواهی بر این مدعاست، مصر در قلب ما جای دارد و ما به این کشور افتخار می کنیم.

لینک کوتاه:

کپی شد