به نظر نمی رسد که «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری خواهان آمریکا یا «کاملا هریس» نامزد دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری این کشور گزینه مناسب و متفاوتی برای کشورهای منطقه داشته باشند؛ چرا که با وجود تداوم جنگ نسل کشی رژیم صهیونیستی در غزه به مدت بیش از یک سال و گسترش آن به سمت کشورهای منطقه مانند لبنان، ایران و یمن، واشنگتن همچنان به جانبداری خود از این رژیم ادامه می دهدو هیچ طرفی در منطقه از جنایت های رژیم صهیونیستی که با حمایت و پشتیبانی آمریکا صورت می گیرد، در امان نبوده است.
در همین راستا، «حازم عیاد» تحلیلگر مسائل سیاسی فلسطین در گفتگو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تأثیر نتایج انتخابات آمریکا بر خاموش شدن بحران در منطقه و توقف جنگ علیه غزه را کم دانست؛ به ویژه که به نظر نمی رسد تفاوتی میان کاملا هریس و دونالد ترامپ در زمینه سیاست های کاخ سفید در قبال جهان عرب و منطقه و به ویژه سیر جنگ و تجاوزات بی وقفه در فلسطین وجود داشته باشد؛ چرا که این تجاوزات با حمایت سیاسی و نظامی بی حد و حصر آمریکا صورت می گیرد.
خبری از نرمش زیاد در موضع آمریکا نیست
عیاد در بخش دیگری از صحبت های خود اظهار داشت که هر دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به راهبرد کلان این کشور در قبال منطقه پایبند هستند و در نتیجه انتظار نمی رود که پس از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نرمش زیادی در سیاست های مرحله آتی این کشور ایجاد شود.
وی افزود:«بله، شاید شاهد تلاش هایی از سوی کاملا هریس برای بهبود چهره آمریکا و کاهش سطح تنش ها باشیم، اما هیچ گونه تلاش حقیقی برای توقف جنگ یا اعمال فشار علیه اسرائیل صورت نخواهد گرفت.»
عیاد تاکید کرد که کاملا هریس رئیس جمهور قدرتمندی برای آمریکا نخواهد بود؛ چرا که مانند جو بایدن رئیس جمهور قبلی آمریکا که تا حد زیادی با سیاست و راهبرد آمریکا چه در نوار غزه و چه در لبنان همسو بود و هرگز مانعی در برابر رژیم صهیونیستی نبود، بلکه بر عکس با همکاری کنگره آمریکا، تمامی کمک های لازم را برای آن فراهم کرد و 22 میلیارد دلار کمک در اختیار آن قرار داد، تجربه و قدرت نفوذ در موسسات دولت در سایه را ندارد.
وی تصریح کرد که «از همین رو، من انتظار ندارم که هریس نقطه عطفی در تاریخ آمریکا باشد، بلکه بر عکس، رئیس جمهوری ضعیف؛ به ویژه در زمینه تعامل با پرونده های منطقه خواهد بود؛ هر چند که تلاش خواهد کرد با ارائه برخی طرح های بی سرانجام و بی نتیجه در عرصه میدانی، وجهه آمریکا را بهبود ببخشد، اما نتانیاهو بازیگر اصلی در این معادله خواهد بود.»
آیا ترامپ در صورت پیروزی فتیله بحران در منطقه را پایین خواهد کشید؟
این تحلیلگر سیاسی درباره احتمال پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت که اگر وی در انتخابات پیروز شود، به سیاست های کلی دولت در سایه آمریکا پایبند خواهد ماند، اما فشار بیشتری علیه دولت های عربی به منظور اتخاذ مواضع آشکارتر و علنی تر در قبال حوادث نوار غزه وارد خواهد کرد و همچنین این دولت در سایه را برای مشارکت در بحث های مربوط به دوران پس از جنگ تحت فشار قرار خواهد داد و از آن خواهد خواست که یا به پایان جنگ کمک کند و یا به اسرائیل برای عبور از بحران فردای جنگ کمک کند.
وی افزود: از همین رو، ترامپ با صراحت بیشتری کشورهای عربی را در تنگنا و تحت فشار قرار خواهد داد و این امر می تواند هزینه هایی برای کشور اردن داشته باشد. از سوی دیگر، وضعیت مذکور بیش از پیش نتانیاهو را برای رونمایی از راهبرد خود و ادامه استراتژی راستگرایی در کرانه باختری تشویق خواهد کرد که بی شک، این امر نیز طرف اردنی را تحت فشار قرار خواهد داد.
موضع کشورهای عربی چیست؟
حازم عیاد درباره موضع کشورهای عربی نیز اظهار داشت که انتظار می رود آنها موضع منفی در قبال این تحولات اتخاذ کنند و به استفاده از همان ابزارهای سنتی مانند سخن گفتن درباره عادی سازی روابط و راه حل تشکیل دو کشور ادامه خواهند داد؛ بدون اینکه فشاری واقعی بر روی دولت آمریکا برای توقف جنگ وارد کنند، یا طرح های هماهنگ تری با حقوق فلسطینیان ارائه دهند.
وی افزود: از همین رو، هیچ گونه تغییرات اساسی یا نرمش بزرگی به چشم نمی خورد که بتوان به آن دل خوش کرد؛ مگر اینکه انتخابات آمریکا منجر به بروز دو دستگی بیشتر و سرگرم شدن بیشتر دولت آمریکا به مسائل داخلی خود شود که این امر می تواند بر روی گروه های مقاومت و توانمندی های آنها برای اعمال فشار علیه دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی تأثیرگذار باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی درباره وعده های ترامپ مبنی بر توقف جنگ در منطقه و پایین کشیدن فتیله بحران ها تاکید کرد که این ها «صرفا وعده های انتخاباتی» هستند، اما در نهایت آنچه ترامپ می تواند انجام دهد، اعمال فشار بیشتر بر روی طرف های عربی به منظور همسویی با برنامه های آمریکا و رژیم صهیونیستی است و شاید هم برخی از آنها را در تنگنا قرار دهد و خواستار اتخاذ مواضع علنی علیه مقاومت فلسطین شود و شاید هم اوضاع را به سمت درگیری بیشتر میان کشورهای عربی و ایران سوق دهد.
وی خاطر نشان کرد که پیروزی ترامپ می تواند منجر به بحرانی تر شدن بیشتر اوضاع در منطقه شود، اما لزوما منجر به توقف جنگ نمی شود، بلکه شاید منجر به بحرانی تر شدن بیش از پیش اوضاع میان ایران و کشورهای عربی شود و حتی ممکن است ماموریت هایی بر عهده آنها بگذارد که این کشورها را وارد درگیری هایی کند و یا اوضاع را در جبهه هایی مانند یمن و عراق متشنج تر کند.
عیاد خاطر نشان کرد که این مسائل باعث می شود که نتوان اوضاع را به راحتی پیش بینی کرد، اما می توان گفت که فشارهای ترامپ لزوما منجر به توقف جنگ نمی شود. بله، شاید نتانیاهو در تعامل با ترامپ نرمتر باشد، اما آیا ترامپ می تواند در آینده نتانیاهو را تحت فشار قرار دهد، یا کشورهای عربی را تحت فشار بیشتر قرار خواهد داد و در نتیجه باعث بروز بحران در منطقه میان گروه های مقاومت و کشورهای عربی خواهد شد. وی افزود: مطمئنا ترامپ به بحران در جهان عرب دامن خواهد زد و فشارهای واقعی علیه نتانیاهو اعمال نخواهد کرد و چنین انتظاری در مرحله آتی متصور نیست.
افزایش قدرت مانور نتانیاهو
این تحلیلگر مسائل سیاسی درباره موضع نتانیاهو پس از انتخابات آمریکا هم اظهار داشت که نتانیاهو همچنان با 68 نماینده کنست که در کنار خود می بیند، دولت قدرتمندی دارد و می تواند تا سال 2026 که انتخابات آتی کنست برگزار خواهد شد، به حکومت خود ادامه دهد و در این مدت، همچنان میدان مانور نتانیاهو گسترده خواهد بود؛ به ویژه در صورتی که جمهوری خواهان اکثریت آراء را در انتخابات آمریکا کسب کرده و به تبع آن، اکثریت را در مجلس سنا به دست بگیرند.
وی افزود: در هر حال قدرت مانور نتانیاهو افزایش خواهد یافت و این مساله ربطی به رئیس جمهور شدن ترامپ ندارد.
عیاد در ادامه تاکید کرد که کشورهای عربی همچنان ضعیف ترین حلقه انتخابات آمریکا خواهند بود و احتمال اعمال فشار بر روی آنها و گرایش شان به اتخاذ مواضع منفی در قبال برنامه ها و خواسته های دولت آتی آمریکا بیشتر خواهد بود؛ به ویژه در صورتی که ترامپ روی کار بیاید که قدرت بیشتری برای اعمال فشار بر روی طرف های عربی خواهد داشت.
وی خاطر نشان کرد که کشورهای عربی ضعیف ترین طرفی خواهند بود که کاملا هریس یا ترامپ با تحقق هر کدام از سناریوهای آتی بر روی آنها متمرکز خواهند شد و و برنده انتخابات آمریکا؛ صرفنظر از اینکه چه کسی باشد، وارد درگیری مستقیم با نتانیاهو نخواهد شد؛ به ویژه وقتی که طرف های عربی وجود دارند که می توان آنها را تحت فشار قرار داد و آنها هم به این فشارها پاسخ بهتری خواهند داد.