چهارشنبه 30/آوریل/2025

حزب دموکرات‌ها و تثبیت نسبی جایگاه جناح چپ در “اسرائیل”

منصور براتی

🔹با وجود روند کلی تضعیف نیروهای چپ‌گرا در “اسرائیل”، شامل احزاب، جریان‌ها، گروه‌های مختلف و شخصیت‌های چپ‌گرا که پیش‌تر در مورد آن توضیح داده شد، در یک سال اخیر شاهد تثبیت نسبی و بهبودی اندک در وضعیت این نیروها هستیم.

🔹در انتخابات نوامبر ۲۰۲۲، یکی از دو حزب اصلی چپ‌گرا، یعنی حزب مرتص، برای اولین بار از زمان تاسیس، نتوانست وارد کنست شود. این امر ناشی از تضعیف تدریجی جریان چپ بود، به گونه‌ای که حزب کارگر با اختلاف ۴ هزار رأی از کسب حد نصاب انتخاباتی (۳.۲۵ درصد) بازماند و با کسب ۳.۱۶ درصد آرا، نتوانست به پارلمان راه یابد.

🔹این ناکامی برای جناح حاکم به رهبری یائیر لاپید بسیار گران تمام شد و یکی از عوامل شکست کابینه تغییر در آن انتخابات، عدم ائتلاف احزاب چپ‌گرا بود که منجر به هدر رفتن حدود ۱۵۰ هزار رأی و از دست رفتن چهار کرسی شد.

🔹با این حال، در طول یک سال گذشته، انتخاب یائیر گولان، چهره‌ای با سابقه نظامی طولانی و از ژنرال‌های ارشد ارتش و معاون سابق فرمانده کل ارتش، به رهبری حزب کارگر، تحولی مهم محسوب می‌شود. گولان پس از بازنشستگی و فعالیت کوتاه‌مدت در حزب مرِتص، با حزب کارگر به عرصه سیاست بازگشت و با تشکیل ائتلافی بین دو حزب کارگر و مرتص ائتلاف چپ جدید (معروف به دموکرات‌ها)، وضعیت نیروهای چپ‌گرا را بهبود بخشید. پیش از این، هر دو حزب فعال چپ‌گرا در نظرسنجی‌ها حدود ۴ تا ۵ کرسی کسب می‌کردند و مجموع آرای آن‌ها به بیش از ۸ یا ۹ کرسی نمی‌رسید. اما از زمان تشکیل حزب جدید دموکرات‌ها به رهبری گولان، وضعیت این جناح چپ‌گرا به تدریج بهبود یافته و در نظرسنجی‌های اخیر، این ائتلاف بین ۱۲ تا ۱۴ کرسی در نوسان بوده است.

🔹این امر نشان‌دهنده تثبیت نسبی حزب جدید چپ‌گرا است و در صورت عدم ائتلاف بین دو حزب، چنین موفقیتی حاصل نمی‌شد. در واقع، ائتلاف‌سازی گولان، جناح چپ را مجدداً به یکی از جناح‌های اصلی در “اسرائیل” تبدیل کرده است و در صورت برگزاری انتخابات آتی، این جناح می‌تواند قدرت چانه‌زنی در مسیر تشکیل ائتلاف را داشته باشد.

Short link:

Copied