ماه مارس 2025 در حالی به پایان میرسد که ائتلاف حاکم بر سرزمینهای اشغالی از منظر سیاسی وضعیتی نسبتاً مطلوب دارد و توانسته با تصویب قانون بودجه، برکناری رونن بار، رئیس شاباک، به جریان انداختن اخراج دادستان کل و احیای اصلاحات قضایی در چند جبهه به مخالفان خود ضربه بزند. اما این همه ماجرا نیست و وضعیت این ائتلاف در میان افکار عمومی سرزمینهای اشغالی پس از موفقیتهای اخیر دچار تنزل شده است.
در جدیدترین نظرسنجی روزنامه معتبر معاریو، جایگاه ائتلاف باوجود پیروزیهای اخیر به صورت جدی تضعیف شده است. این نظرسنجی نشان میدهد اگر انتخابات پارلمانی جدیدی در سرزمینهای اشغالی برگزار شود درصورت رقابت احزاب کنونی نتایج به این ترتیب رقم خواهد خورد؛ حزب لیکود با 23 کرسی در صدر قرار میگیرد و ائتلاف اردوگاه ملی به رهبری بنی گانتس، با 17 کرسی در تعقیب این حزب دوم میشود.
حزب “اسرائیل خانه ما” به رهبری آویگدور لیبرمن نیز با کسب 17 کرسی سوم میشود. حزب چپگرای دموکراتها به رهبری یائیر گولان با 14 کرسی چهارم میشود و حزب یش عتید به رهبری یائیر لاپید، رهبر کنونی اپوزیسیون با 13 کرسی ناچار است به جایگاه پنجمی بسنده کند.
حزب مذهبی شاس به رهبری آریه درعی 10 کرسی به دست میآورد، حزب راست افراطی قدرت یهودی به رهبری ایتمار بن گویر نیز 10 کرسی به دست میآورد و حزب یهودیت متحد توراه با رهبری موشه گِفنی 7 کرسی را از آن خود میسازد.
ائتلاف عربی خَداش – تعال به رهبری ایمن عوده 5 کرسی و فهرست متحد عربی به رهبری منصور عباس با 4 کرسی رقابت را به انجام میرساند.
اما حزب صهیونیسم مذهبی به رهبری بتسلائل اسموتریچ، وزیر دارایی که اخیراً چالش تصویب بودجه 2025 را از سرگذرانده، با 2.6 درصد آرا زیر حدنصاب 3.25 درصدی قرار میگیرد و از راهیابی به کنست باز میماند. همچنین حزب عربی بلد به رهبری سامی ابوشحاده نیز با کسب 2 درصد آرا، همچون انتخابات 2022 نمیتواند وارد کنست شود.

وزن کشی ائتلافی
در این سناریو (یعنی رقابت احزاب موجود و بدون ائتلاف سازی) احزاب عضو ائتلاف کنونی به دلیل سقوط حزب اسموتریچ به زیر حدنصاب، چهار کرسی نسبت به نظرسنجی قبلی از کف داده و به 50 کرسی بسنده میکنند که به معنی شکست در تشکیل ائتلاف خواهد بود.
از سوی دیگر احزاب اپوزیسیون با محوریت بنی گانتس، آویگدور لیبرمن، یائیر گولان و یائیر لاپید با 61 کرسی در زمینه ائتلاف سازی نیز موفق عمل کرده و قادر به تشکیل یک ائتلاف دارای اکثریت شکننده خواهند شد. در این سناریو احزاب مذکور برای تشکیل ائتلاف به احزاب عربی نیز نیاز نخواهند داشت.

زلزله سیاسی با ورود بنت
اگر نفتالی بنت، نخست وزیر پیشین بخواهد در رقابتها شرکت کند، وضعیت به شدت تغییر میکند و جناح حامی نتانیاهو شکستی شدیدتر را تجربه خواهد کرد.
در این سناریو حزب جدید بنت 27 کرسی به دست میآورد و حزب لیکود تنها 19 کرسی به دست میآورد. جالب آنکه در این سناریو حزب چپگرای دموکراتها با حفظ نسبی دستاوردهای خود با 12 کرسی در جایگاه سوم قرار میگیرد و اردوگاه ملی به رهبری گانتس تنها 10 کرسی را از آن خود میسازد.
چهار حزب “اسرائیل خانه ما”، شاس، قدرت یهودی و یِش عَتید نیز هرکدام 9 کرسی به دست خواهند آورد. سه حزب یهودیت متحد توراه، خَداش- تعال و رعم نیز بدون تغییر نسبت به سناریو اول باقی میمانند.

اما در سطح وزن کشی ائتلافی بلوک مخالفان نتانیاهو با کمک حزب جدید بنت مجموعاً 67 کرسی به دست میآورند و جایگاه مستحکمی بدون نیاز به احزاب عربی پیدا میکنند. احزاب عربی بدون تغییر 9 کرسی پیشین را حفظ میکنند ولی احزاب حامی نتانیاهو با از دست دادن 6 کرسی دیگر نسبت به سناریوی نبودن نفتالی بنت، به 44 کرسی بسنده خواهند کرد.
