«تو ادعا میکنی که به استفادهی خیرخواهانه از هوش مصنوعی اهمیت میدهی، اما مایکروسافت در حال فروش سلاحهای هوش مصنوعی به ارتش اسرائیل است» — این جملهها نه فقط کلماتی ساده، بلکه شلیکهایی کوبنده بودند که حق را فریاد زدند و چهرهی تمامی همدستان در جنایت نسلکشی در غزه را افشا کردند. این جملات از زبان ابتهال ابو السعد و همکارش فانیا اگراوال، در مراسمی از سوی شرکت مایکروسافت، خطاب به مدیر بخش هوش مصنوعی شرکت، مصطفی سلیمان، بیان شد.
موضعگیری شجاعانهی ابتهال، اگرچه موضوع تازهای درباره مشارکت شرکتهای هوش مصنوعی در حمایت از ماشین کشتار صهیونیستی افشا نکرد، اما بیتردید یکی از برجستهترین نمونههای همبستگی اخلاقی با مردم فلسطین و ساکنان غزه به شمار میرود. این اقدام، توجه جهانی را دوباره به مسئولیت اخلاقی شرکتهای بزرگ بینالمللی در توقف نسلکشی جلب کرد.
حرکت ارزشمند و بزرگ ابو السعد، توجهها را از جشن مایکروسافت ربود و آن را در جایگاه واقعیاش کنار کسانی قرار داد که دستانشان به خون بیگناهان، بهویژه در فلسطین، آلوده است. این اقدام تحسین بیسابقهای را در سراسر جهان برانگیخت.
افشاگری ابتهال از جزئیات همکاری مایکروسافت با ارتش “اسرائیل”
ابتهال به همین اعتراض بسنده نکرد و در ادامه، ایمیلی روشنگر برای تمام کارکنان مایکروسافت ارسال کرد. او در این پیام نوشت:
«من ابتهال هستم، مهندس نرمافزار در بخش پلتفرم هوش مصنوعی مایکروسافت، و به مدت ۳.۵ سال در این شرکت فعالیت داشتهام. امروز سخن گفتم، چون دریافتم بخشی که در آن کار میکنم در حال تسهیل نسلکشی علیه مردم فلسطین است.»
او به قراردادی به ارزش ۱۳۳ میلیون دلار بین مایکروسافت و وزارت جنگ “اسرائیل” اشاره کرد و افزود:
«استفاده ارتش “اسرائیل” از هوش مصنوعی مایکروسافت در مارس گذشته، ۲۰۰ برابر نسبت به پیش از ۷ اکتبر افزایش یافته است.»
او تأکید کرد که مایکروسافت میلیونها دلار از طریق فروش نرمافزار، خدمات ابری و مشاوره به ارتش و دولت رژیم صهیونیستی درآمد کسب کرده است.
اهمیت اعتراض ابتهال
“سائد حسونه” متخصص رسانههای دیجیتال، این اقدام را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت:
«موضعگیری ابو السعد در افشای همدستی مایکروسافت با “اسرائیل”، نقش مهمی در آگاهیبخشی عمومی در سطح داخلی و جهانی نسبت به فعالیتهای پنهانی برخی از شرکتهای فناوری و تأثیرشان بر حقوق بشر دارد.»
او افزود: «ابو السعد توجهات را به رابطه شرکتهای فناوری و نقض حقوق فلسطینیان توسط رژیم صهیونیستی جلب کرد.»
حسونه همچنین تأکید کرد این اقدام فردی میتواند الگویی برای دیگر افراد و گروهها باشد تا دست به کارهای مشابه بزنند و حتی کمپینهای سازمانیافتهتری برای فشار به شرکتهای بزرگ و پاسخگو کردنشان شکل بگیرد.
او توصیه کرد استفاده از شبکههای اجتماعی بهصورت سازمانیافته و همراه با اسناد و مدارک ادامه یابد و همکاری میان فعالان و خبرنگاران برای افشای این نوع همدستیها تقویت شود.
ماجرای کامل اعتراض در مراسم مایکروسافت
در جزئیات ماجرا، ابتهال ابو السعد کارمند حامی فلسطین، سخنرانی مصطفی سلیمان، مدیر بخش هوش مصنوعی مایکروسافت (که اصالتی سوری-بریتانیایی دارد) را در حین برگزاری جشن پنجاهمین سالگرد تأسیس شرکت، قطع کرد.
این اقدام یکی از تازهترین واکنشها به حمایت صنعت فناوری از ارتش “اسرائیل” با ابزارهای هوش مصنوعی بود که منجر به برهم خوردن این مراسم شد.
ابتهال ابو السعد، کارمند مراکشی مایکروسافت، با فریاد خطاب به سلیمان گفت: «شرم بر تو!» و سخنرانی مدیر متوقف شد.
او افزود: «تو ادعا میکنی نگران استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی هستی، اما مایکروسافت ابزارهای هوش مصنوعی را به ارتش “اسرائیل” میفروشد. ۵۰ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند و مایکروسافت از این نسلکشی در منطقهی ما حمایت میکند.»
در ادامه، فانیا اگراوال، کارمند دیگر مایکروسافت، نیز بخشی دیگر از برنامه را هنگام حضور بیل گیتس، استیو بالمر و مدیر عامل فعلی ساتیا نادلا در صحنه قطع کرد، جمعی که برای اولین بار از سال ۲۰۱۴ در یک رویداد عمومی در کنار هم دیده میشدند.
تحقیقات رسانهای درباره همدستی شرکتهای فناوری
تحقیقات منتشرشده از سوی خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان داد که ابزارهای هوش مصنوعی مایکروسافت و شرکت «اوپنایآی» در برنامه نظامی “اسرائیل” برای انتخاب اهداف حمله در جنگهای اخیر در غزه و لبنان بهکار گرفته شدهاند.
یکی از موارد مطرحشده، حمله اشتباهی در سال ۲۰۲۳ به یک خودرو حامل خانوادهای لبنانی بود که در آن سه دختر کوچک و مادربزرگشان کشته شدند.
در فوریه گذشته نیز پنج کارمند مایکروسافت پس از اعتراض به قراردادهای شرکت با “اسرائیل”، از جلسهای با نادلا اخراج شدند.
مایکروسافت و پشتیبانی از عملیاتهای نظامی و اطلاعاتی “اسرائیل”
روزنامه گاردین در تحقیقی اعلام کرد که مایکروسافت حمایت فناورانه خود را از ارتش “اسرائیل” در جریان جنگ غزه افزایش داده است.
بر اساس این گزارش، محصولات مایکروسافت توسط واحدهای هوایی، زمینی و دریایی ارتش رژیم صهیونیستی و همچنین وزارت جنگ این رژیم برای پروژههای فوقسری استفاده شدهاند.
این تحقیق با همکاری مجله «972+» و پلتفرم عبری «لوکال کول» انجام شد و بر اساس مدارکی از وبسایت «دروپسایت نیوز» و مصاحبه با منابع اطلاعاتی و نظامی “اسرائیل” صورت گرفت.
بر پایه یافتهها، استفاده ارتش “اسرائیل” از فناوری ابری و هوش مصنوعی مایکروسافت در دورهی اوج حملات به غزه افزایش یافته است. دستکم ۱۰ میلیون دلار قرارداد برای پشتیبانی فنی امضا شده است.
پلتفرم ابری «آژور» مایکروسافت، در کنار دسترسی گسترده ارتش “اسرائیل” به مدل GPT-4، با همکاری «اوپنایآی» و تغییر سیاستهای آن، به پشتیبانی از فعالیتهای اطلاعاتی و جنگی کمک کردهاند.
واکنش حماس
جنبش حماس در بیانیهای، «موضع قهرمانانه» ابتهال ابو السعد را ستود و اعلام کرد:
«او با شجاعت و ایثار بینظیر، همدستی شرکتهای بزرگ فناوری با ماشین کشتار صهیونیستی را افشا کرد، شرکتهایی که ارتش جنایتکار “اسرائیل” را با ابزارهای هوش مصنوعی برای اجرای نسلکشی در غزه تجهیز میکنند.»