جمعه 02/می/2025

رضوان: روابط ما با ایران به قوت خود باقی است و قطع نشده است

چهارشنبه 12-آگوست-2015

آشتی ملی به بن بست رسیده است و محاصره نوار غزه همچنان ادامه دارد و عدم بازسازی نوار غزه موجب تبدیل این منطقه به یک بمب ساعتی می شود که هر لحظه امکان دارد منفجر شود، روابط میان ما و ایران به قوت خود باقی است و قطع نشده است، ما به داشتن روابط متوازن و عادی با تمامی کشورهای عربی و اسلامی علاقمندیم، ترمیم های اخیر کابینه توافق ملی غیر قانونی است.

دکتر اسماعیل رضوان در مصاحبه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین با این سخنان عمده ترین مسائل پیچیده فلسطین و ماهیت مناسبات جنبش خود با طرف های داخلی و خارجی را به صورت خلاصه وارد بیان کرد.   

متن این گفت و گو از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:

وضعیت قدس و کرانه باختری اشغالی متشنج است، نظر شما راجع به آن چیست؟

بی تردید وضعیت کرانه باختری؛ به ویژه بیت المقدس در برهه اخیر متشنج شده است، ما درباره وضعیت بحرانی و خطرناک مسجد الاقصی و یهودی سازی سازمان یافته آنها سخن می گوییم. شهرک نشینان و نظامیان صهیونیستی همواره به این مکان مقدس تعرض می کنند.

تداوم محدودیت آفرینی اشغالگران صهیونیست برای فلسطینیان ساکن قدس و تشدید روند شهرک سازی در کرانه باختری و قدس و به آتش کشیدن علی دوابشه کودک شیرخواره فلسطینی و خانواده اش نشانگر تشدید تجاوزات اسرائیلی ها علیه ملت فلسطین است، این جنایات با تداوم بازداشت های سیاسی در کرانه باختری و همکاری امنیتی تقارن یافته است. ما تمامی رخدادها را با دقت و نگرانی هر چه تمامتر دنبال می کنیم.

خبرهایی در مورد مذاکرات محرمانه تشکیلات رام الله و دشمن صهیونیستی به گوش می رسد، نظر شما در این باره چیست؟

ما به تشکیلات خودگردان درباره ازسرگیری مذاکرات بیهوده سازش با اسرائیل هشدار می دهیم. ما به تازگی متوجه شدیم که مقامات این تشکیلات به صورت محرمانه با سران تل آویو دیدار کرده اند که یک اقدام خطرناک به شمار می رود، اولویت تشکیلات رام الله بازگشت به میز مذاکرات بیهوده است.

ما خواستار توقف همکاری امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین با رژیم اشغالگر قدس و آزادی تمامی بازداشت شدگان سیاسی از زندان های تشکیلات رام الله و ارجحیت بخشیدن به مصالح ملی و ساماندهی به اوضاع ویران داخلی فلسطین بر اساس توافقنامه قاهره و توافقنامه شاطی و بازگشت به اجماع ملی و چشم پوشیدن از ترمیم های اخیر کابینه رامی حمد الله هستیم.

آشتی فلسطین

آیا در شرایط کنونی تحرکات جدیدی در زمینه پرونده آشتی ملی فلسطین صورت گرفته است؟

آشتی ملی به بن بست رسیده است و اقدام محمود عباس رئیس تشکیلات رام الله به نادیده انگاشتن توافقنامه های آشتی ملی سابق و همچنین عدم پایبندی به برگزاری نشست کادر رهبری موقت سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” موجب پیچیدگی اوضاع شده است. حال آنکه پیش بینی می شد این نشست پس از گذشت یک ماه از تشکیل دولت توافق ملی برگزار شود.    

ترمیم کابینه توافق ملی که به تازگی رخ داد را چگونه ارزیابی می کنید؟

با اقدام اخیر عباس به تعدیل کابینه پیچیدگی اوضاع افزایش یافت، چالش ها و پیچیدگی اوضاع تشدید یافت، زیرا این تعدیل در خارج از چارچوب توافق ملی فلسطینی و توافقنامه های قاهره و شاطی صورت گرفت.  

حماس و عربستان  

بحث هایی در مورد توافقنامه مکه 2 مطرح است، آیا برقراری آشتی ملی نیازمند امضای توافقنامه های جدید و نظارت طرف غیر مصری است؟

ما نیاز به توافقنامه های تازه نداریم، ما نیازمند پایبندی به توافقنامه های امضا شده از جمله قاهره و الشاطی هستیم. نقش مصر در زمینه آشتی ملی و دیگر مسائل فلسطین کلیدی است.  

هرگونه تلاش عربی باید با هدف ملزم کردن محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و رهبر جنبش فتح به اجرای توافقنامه آشتی ملی صورت بگیرد.

ماهیت روابط حماس با عربستان؛ به ویژه پس از سفر اخیر هیات حماس به این کشور چگونه است؟

 
ما به داشتن روابط متوازن و عادی با کشورهای عربی و اسلامی علاقمندیم، رابطه با عربستان نیز در همین راستا قابل تفسیر است؛ به ویژه اینکه عربستان نقش عمده ای در منطقه دارد و عربستان همانند مصر و قطر و دیگر کشورهای عربی و اسلامی از آرمان فلسطین حمایت می کند. 

 این روابط در برهه اخیر شاهد تحولات مثبت بوده است، امیدواریم که این روابط به نفع آرمان فلسطین و حمایت از مقاومت آن و اعمال فشار بر دشمن صهیونیستی و پایان بخشیدن به جنایاتش گسترش یابد و به محاصره نوار غزه پایان بخشد و بازسازی نوار غزه را کلید بزند.

آیا برقراری مجدد روابط با عربستان بر مناسبات شما با ایران تاثیر می گذارد؟

 

حماس به داشتن روابط متوازن با کشورهای عربی و اسلامی برای تحقق بخشیدن به آرمان فلسطین علاقمند است، مناسبات ما تحت شعاع بازی جبهه بندی ها قرار نمی گیرد؛ ما در چارچوب محوری خاصی فعالیت نمی کنیم، ما در چارچوب تقویت مناسبات خود با عربستان، مصر، قطر، ایران، ترکیه، هر کشور عربی و اسلامی دیگر و همچنین کشورهای حامی آرمان فلسطین تلاش می کنیم.
 
ما برای امت های عربی و اسلامی خود آرزوی خیر داریم، امیدواریم که این امت ها در زمینه مساله فلسطین وحدت رویه داشته باشند، فلسطین عامل بالندگی امت ها است و باید همگی در راستای آزاد سازی مسجد الاقصی تلاش کنند، نبرد واقعی با رژیم صهیونیستی است، همین نگاه نقشه روابط ما را ترسیم می کند، مناسبات ما بر جبهه بندی ها استوار نیست و ما روابط خود را به نفع طرفی و به زیان طرفی برقرار نمی کنیم.

آیا خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس در آینده نزدیک به ایران سفر می کند؟

مشعل و حماس زمان این سفر را مورد بررسی قرار می دهند، مناسبات ما با تهران همچنان به قوت خود باقی است و قطع نشده است، هیات هایی از این جنبش به تهران سفر کرده اند.

نظر شما در مورد وضعیت نوار غزه محاصره شده چیست؟

بی تردید وضعیت فلسطینیان ساکن نوار غزه به خاطر قطع مستمر برق و عدم پرداخت حقوق کارمندان و بالا رفتن نرخ بیکاری و بی توجهی تشکیلات رام الله و دولت رامی حمد الله به مشکلات و بحران های این منطقه فاجعه بار است.

به رغم اینکه اوضاع اجتماعی، اقتصادی، آموزشی و معیشتی نوار غزه بحرانی است، ولی ما می دانیم که هدف دشمن صهیونیستی تضعیف اراده پولادین ملت فلسطین است که از مقاومت حمایت می کند، ما درباره تداوم جنایات اشغالگران صهیونیست علیه ملت فلسطین و محاصره ظالمانه این ملت هشدار می دهیم و اعلام می داریم که ملت فلسطین هرگز بر سر سلاح و اصول و آرمان های ملی خود چانه زنی نخواهد کرد و هرگز از آنها کوتاه نخواهد آمد.  

آیا بازسازی غزه آغاز شده است؟

تا این لحظه نمی توانیم در مورد بازسازی واقعی نوار غزه سخن بگوییم، دشمن صهیونیستی مسئول کامل عدم بازسازی نوار غزه می باشد. مصالح ساختمانی مورد نیاز بازسازی وجود ندارد، کشورهای کمک کننده مالی به تعهدات خود عمل نکرده اند، تداوم محاصره باریکه نوار غزه و عدم بازسازی این منطقه آن را به یک بمب ساعتی مبدل کرده است که هر لحظه امکان انفجار آن وجود دارد.

لینک کوتاه:

کپی شد