با گذشت دو سالاز جنگ 51 روزه غزه در تابستان 2014، بویژه در سایه عدم پایبندی برخی از کشورهایکمک کننده نسبت به تعهدی که در قبال تکمیل حمایت های شان از بازسازی خانه هایویران شده داده اند، روند بازسازی این منطقه همچنان کند پیش می رود.
پس از جنگ اخیر،کنفرانسی که قاهره میزبان آن بود، با هدف بازسازی نوار غزه و با حضور 70 کشور و 16سازمان منطقه ای و بین المللی تشکیل شد که طبق گزارش دبیرخانه این کنفرانس، دولتها و سازمان های شرکت کننده متعهد به پرداخت 5.5 میلیارد دلار کمک شدند.
با پایان کارکنفرانس قاهره تعهدات مالی کشورهای کمک کننده به تدریج به فراموشی سپرده شد و تنهایک میلیارد و 409 میلیون دلار، توسط برخی از کشورهای عضو، پرداخت شد. سازمان ملیبازسازی نوار غزه طی گزارشی تاکید کرد که مجموع کمک های کشورهای تعهد کننده تاکنونیک میلیارد و ۴۰۹ میلیون دلار بوده است.
سازمان ملی بازسازی نوار غزه همچنین گزارش داد:سال ۲۰۱۵ میلادی شاهد روند کند بازسازی نوار غزه بودیم ؛ اما در سال 2016 وضعیتبهتر شد و این در حالی بود که در سال جاری رژیم صهیونیستی به مدت یک ماه و نیم از وارداتسیمان به باریکه غزه ممانعت کرد و این مسئله خود باعث تاخیر در اجرای جدول زمانی آمادهشده از سوی نخست وزیر و سازمان یادشده برای بازسازی غزه گردید.
این سازمان اشارهکرد که «پروژه کمک مالی کویت» همچنان ادامه دارد و با پرداخت کمک مالی به افرادیکه نام شان در لیست دوم خسارت دیدگان در جنگ غزه درج شده، موافقت صورت گرفته وقرار است به زودی این مبلغ پرداخت شود. ضمنا لیست سوم که متضمن نام 500 تن ازخسارت دیدگان در جنگ است، در حال آماده شدن می باشد.
در حال حاضر کمک200 میلیون دلاری کویت که دولت فلسطین آن را پیگیری می کند، بیشترین کمک ارائه شدهبرای بازسازی نوار غزه می باشد. با وجود آنکهتشکیلات خودگردان فلسطین نسبت به تعهدات مالی کشورهای کمک کننده در کنفرانس قاهرهابراز امیدواری کرده بود ؛ اما بعد از یقین به عدم پایبندی برخی از کشورهای عربی وبین المللی به تعهدات شان، این سازمان امید خود را نسبت به ادامه روند کمک هایمالی از دست داد.
“دکتر معینرجب” متخصص امور اقتصادی با بیان این مطلب که تاخیر در بازسازی نوار غزه ناامیدیو سرخوردگی خانواده های خسارت دیده در جنگ را به دنبال داشته است، گفت که اینسرخوردگی نتیجه نبود افقی روشنی برای حل مشکلات این خانواده ها است. وی افزود کهاین امر بازسازی غزه را به مدت سه سال به تاخیر می اندازد به ویژه اگر کشورهای کمککننده به تعهدات خود پایبند نباشند.
وی همچنین ضمن ابرازاین مطلب که گزارش سازمان ملی بازسازی غزه، پرده از واقعیت امر در خصوص فرایندبازسازی غزه بر می دارد، این تاخیر را وسیله ای برای سخت تر شدن زندگی طاقت فرساییاست که آسیب دیدگان غزه با آن مواجه هستند. دکتر معین رجب افزود تا کنون موانعزیادی جهت پیشبرد فرایند بازسازی غزه وجود داشته که بارزترین آنها تاخیر در وارداتمصالح ساختمانی از سوی رژیم اشغالگر قدس به این منطقه بوده که البته این خود ازسیاست های هدفمند این رژیم غاصب محسوب می شود؛ سیاستی که هدفش تحقیر مردم فلسطین ومنحرف کردن آنها از مسائل اساسی است. این پژوهشگراقتصادی همچنین متذکر شد که سازمان های بین المللی و تشکیلات خودگردان فلسطینمسئول مانع تراشی در مسیر بازسازی ویرانی های غزه ـ در دومین سال متوالی ـ هستند.
تحقق اهداف رژیم اشغالگر قدس
جنبش مقاومتاسلامی حماس به نوبه خود، بازسازی نوار غزه را حق مردم فلسطین دانست و تاکید کرد :«امت عربی و اسلامی و جامعه بین الملل باید مشارکتی فعال در این طرح داشته باشند».”حازم قاسم” از فعالان سیاسی حماس در یک بیانیه مطبوعاتی تصریح کرد که تعللیا توقف عمدی روند بازسازی نوار غزه به معنای همکاری در تحقق اهداف رژیم صهیونیستیدر مجازات مردم غزه است، مجازات به خاطر آنکه این مردم از حق خود در زمینه مقاومتدر برابر دشمن استفاده کرده اند. توقف روند بازسازی غزه به معنای همکاری با دشمندر از بین بردن زندگی طبیعی مردم نوار غزه است تا به این ترتیب، از تداوم حمایتهای خود از گزینه مقاومت دست بردارند.
این فعال سیاسیگفت : «بعد از گذشت دو سال از حمله رژیم اشغالگر قدس به باریکه غزه همچنان فرایندبازسازی ویرانی هایی که دستگاه نظامی این رژیم غاصب بر جای گذاشته است روند کندیدارد و تعداد بسیاری از ساکنان این منطقه از ویرانی منازلشان رنج می کشند.»
شایان ذکر استکه مجموع خسارت های زیر بنایی و ساختمانی وارده، حدود یک میلیارد و 98 میلیون دلاربرآورد شده که این رقم به خاطر ویرانی 7 هزار واحد مسکونی در نواز غزه می باشد.