پنج شنبه 01/می/2025

استقلال بهانه تشدید اشغال قدس می شود؟

دوشنبه 23-ژانویه-2017

فلسطینبالاخره به طور مستقل سفارت خود را در واتیکان افتتاح کرد. امید فلسطین مستقل و آزاداما درگیر مسئله مهمتری شده‌است. تقسیم فلسطین به دو کشور و بدتر از آن به‌رسمیت شناختنقدس مقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی. اقدامی که آمریکایی‌ها آن را بنانهادند وحتی دونالد ترامپ هم بارها بر آن تاکید کرده‌‌است. محمود عباس درحالی با پاپ دیدارمی‌کند که نگرانی خود را خود از این اقدام شوم پنهان نکرده و حتی دست به دامان روسیههم می‌شود که شاید راه چاره‌ای برایشان فراهم کند.

محمودعباس روز گذشته به‌طور رسمی سفارت فلسطین را در واتیکان افتتاح کرد تا پس از توافقسال گذشته میان واتیکان و دولت فلسطین، پاپ و محمود عباس معروف به ابومازن با یکدیگربه‌طور خصوصی دیدار کنند. ابومازن در مراسم افتتاح سفارت فلسطین اظهار کرد که پاپ،ملت فلسطین و صلح را دوست دارد و پاپ هم به موضوع فلسطین اشاره کرده و خواستار ازسرگیریگفت‌وگو میان رژیم صهیونیستی و فلسطین برای پیدا کردن یک راه حل باثبات و دراز مدتشد. پاپ در این مراسم اظهار کرد: هیچ درگیری نمی‌تواند تبدیل به یک عادت شود که نتواناز آن جدا شد، اسرائیل و فلسطین نیاز به صلح دارند. تمام خاورمیانه نیاز به صلح دارد.گرچه همه به دنبال پایان دادن به مسئله فسلطین هستند اما در همین چارچوب برخی به دنبالایجاد فرصتی برای دادن امتیازات بیشتر به رژیم صهیونیستی هستند. محمود عباس رئیس تشکیلاتخودگردان فلسطین هم که به‌شدت از این موضوع ناراحت است، اعلام کرد که اگر دونالد ترامپ،رئیس جمهور منتخب آمریکا طرحش را برای انتقال سفارت آمریکا در اسرائیل به شهر بیت‌المقدساجرایی کند به فرآیند صلح خاورمیانه ضربه خواهد زد. این درحالی است که یکی از مشاورانبرجسته ترامپ پیشتر تاکید کرد که ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدسمصمم است. وی در مصاحبه‌ای که اخیرا با یک شبکه رادیویی محافظه کار آمریکایی داشت،گفت: انتقال سفارت آمریکا به قدس در راس اولویت‌های ترامپ قرار دارد و آمریکایی‌هایبسیاری از این تصمیم دولت ترامپ به شدت استقبال خواهند کرد. دونالد ترامپ در جریانرقابت‌های انتخاباتی‌اش بارها وعده داده‌بود که سفارت این کشور را به قدس اشغالی منتقلمی‌کند. اخیرا سفیر آتی آمریکا در تل‌آویو نیز اعلام کرده بود تمایل دارد فعالیتش رااز قدس اشغالی آغاز کند که این مسئله نارضایتی و واکنش مسئولان فلسطینی را به دنبالداشت.

همچنینرویترز گزارش داد که محمود عباس در اظهاراتی پس از دیداری با پاپ فرانسیس در شهر واتیکانسیتی، گفت: ما فعلا منتظر هستیم ببینیم چنین اتفاقی (انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس)می‌افتد یا خیر. این اتفاق اگر بیافتد هیچ گونه کمکی به صلح نخواهد کرد و ما امیدوارهستیم که چنین اتفاقی نیفتد. این در حالی است که محمود عباس همچنین خواهان کمک ولادیمیرپوتین، رئیس‌جمهوری روسیه برای جلوگیری از انتقال سفارت آمریکا در اسرائیل به بیت‌المقدسشده‌است. منابع آگاه فلسطینی اعلام کردند که محمود عباس در پیامی از روسیه خواسته برایممانعت از انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی مداخله مستقیم کند. این منابع گفتند کهصائب عریقات، دبیر اول کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین(ساف) پیامی را در اینخصوص از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین خطاب به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوریروسیه به وزیر خارجه روسیه تحویل داد. پیش از این نیز رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینبار دیگر به رئیس‌جمهور منتخب آمریکا درباره انتقال سفارت این کشور از تل‌آویو به قدساشغالی هشدار داد. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در مصاحبه با فیگارو نیزگفت: طرح دونالد ترامپ، خطری برای روند صلح است و فلسطینیان را به صرف نظر از به رسمیتشناختن کشور رژیم صهیونیستی سوق می‌دهد. عباس گفت: من به ترامپ نامه نوشتم و از اودرخواست کردم که این اقدام را انجام ندهد؛ چراکه این اقدام نه فقط آمریکا را از هرگونهمشروعیت برای ایفای نقش در حل درگیری‌های خاورمیانه دور می‌کند، بلکه راهکار دو کشوررا دور می‌کند. رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در ادامه گفت: اگر سفارت آمریکا به قدسمنتقل شود، ما هم گزینه‌های زیادی داریم که با کشورهای عربی مورد بررسی قرار دهیم کهصرف نظر از به رسمیت شناختن کشور اسرائیل یکی از این گزینه‌هاست اما امیدواریم کاربه اینجا نکشد و بتوانیم با دولت آینده آمریکا همکاری متقابل داشته باشیم. عباس همچنینبه کنفرانس صلح پاریس که امروز برگزار می‌شود، اشاره کرده و آن را آخرین فرصت برایاجرای راهکار دوکشوری خواند و گفت: ما به عنوان مردم فلسطین می‌گوییم دیگر کافی است.پس از ۷۰ سال تبعید و ۵۰ سال اشغالگری باید ۲۰۱۷ سال عدالت، صلح و آزادی برای مردمما باشد. همچنین سازمان همکاری اسلامی با اشاره به نگرانی شدید خود نسبت به رویکرددونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا برای انتقال سفارت آمریکا به شهر قدس تاکیدکرد: این اقدام با تمامی قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های شورای امنیت به ویژه قطعنامهشماره ۴۷۸ مبنی بر درخواست از کشورهایی که هیئت‌های دیپلماسی در قدس دارند برای خروجاین هیئت‌ها تناقض دارند. سازمان همکاری اسلامی در نشست‌های امروز کنفرانس بین‌المللیصلح در پاریس شرکت دارد. درهمین راستا، مفتی فلسطین تصمیم رئیس جمهوری منتخب آمریکابرای انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس اشغالی را محکوم کرد و این اقدام را تعدیبه مسلمانان خواند.

در همینحال وزیر خارجه فرانسه پیش از کنفرانس صلح پاریس، بازگشت آرامش و ثبات به منطقه خاورمیانهرا بدون حل اختلافات دو طرف فلسطینی – اسرائیلی بعید دانست. ژان مارک آیرو، وزیر خارجهفرانسه در مصاحبه با لوموند اظهار کرد که بحرانهای زیادی در منطقه وجود دارد که برخیبر این باورند که این بحران‌ها باعث به تاخیر افتادن حل اختلافات دو طرف فلسطینی واسرائیلی می‌شود.

وزیرخارجه فرانسه ادامه داد: نمی‌توان اختلافات دو طرف فلسطینی – اسرائیلی را از بستر منطقه‌ایخود جدا کرد و تصور کرد که می‌توان بدون حل قدیمی‌ترین مشکل منطقه ثبات را به آن بازگرداندکه اگر اینگونه تصور کنیم ناکامی‌ها و شکست‌ها در خاورمیانه ادامه خواهد یافت و درنهایت تنها موجب تقویت افراط گری و خشونت در آن خواهد شد. آیرو عملا در گفته‌های خودتاکید کرد که برای حفظ امنیت رژیم صهیونیستی، تنها راه‌حل تشکیل دو کشور مستقل استدرحالی که کسی به وضعیت فسلطینیان و شرایط آنها توجهی ندارد. ساکنان از جمله فلسطینیانیهستند که از حقوق طبیعی خود محروم هستند و در اعتراض به بحران قطعی برق تظاهراتی درخیابان‌های اردوگاه النصیرات در استان الوسطی در غزه به راه انداخته و با سر دادن شعارهاییخواستار حل فوری این بحران شدند.در همین حال سازمان ملل نیز خواستار رعایت حق ساکنانغزه در آزادی بیان و برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز شده است. وزیر خارجه فرانسه همچنینبا اشاره به اینکه فرانسه قصد ندارد صلح را به هیچ طرفی تحمیل کند، گفت: ما اطمینانداریم که این درگیری تنها زمانی حل و فصل خواهد شد که دو طرف تصمیم بگیرند در مسیرآشتی گام بردارند مسیری که پیچ در پیچ و پر از موانع مختلف خواهد بود و در آن با انتخاب‌هایسختی مواجه خواهند شد، نه فرانسه و نه جامعه جهانی هرگز نخواهند توانست دو طرف فلسطینی‌و اسرائیلی را به قدم نهادن در این مسیر مجبور کنند مگر زمانی که دو طرف خود در موردسرنوشت مشترکشان تصمیم بگیرند.

در همینراستا، سلمان الهرفی، سفیر فلسطین در فرانسه نیز گفت: مسئولان فرانسوی به تشکیلات خودگردانابلاغ کردند که در این کنفرانس سه کمیته مهم پیگیری تشکیل خواهد شد که اولی کمیته‌ایویژه حمایت از نهادهای فلسطین براساس مرزهای چهارم ژوئیه ۱۹۶۷ میلادی شامل قدس اشغالیو با هدف مقابله با اقدامات اسرائیل برای نابودی راه‌حل دو کشور خواهد بود و ریاستاین کمیته را آلمان بر عهده خواهد داشت. کمیته دوم برای توسعه اقتصاد فلسطین به ریاستاتحادیه اروپا و کمیته سوم برای حمایت از نهادهای جامعه مدنی به ریاست سوئد خواهد بود.الهرفی گفت: بیانیه پایانی این کنفرانس از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه بر اینمساله تاکید دارد که راه‌حل نهایی مساله فلسطین باید براساس مرزهای ۱۹۶۷ و قطعنامه‌هایبین‌المللی و بدون به رسمیت شناختن اقدامات اسرائیل در اراضی اشغالی از جمله شهرک سازی‌هاباشد. یوسف بن احمد العثیمین، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی تاکید کرد: شهر قدس بخشیاز اراضی اشغالی فلسطین براساس تمامی قطعنامه‌های بین‌المللی مشروع بوده و آخرین آنهاقطعنامه شماره ۲۳۳۴ شورای امنیت است که در تاریخ ۲۳ دسامبر ۲۰۱۶ به تصویب رسید و درآن از تمامی کشورها خواسته شده در معاملات خود میان فلسطین و اراضی اشغالی تمیز قائلشوند. به گزارش ایلاف، العثیمین در ادامه تاکید کرد: سازمان همکاری اسلامی با هرگونهاقدام و تلاشی علیه شرایط قانونی شهر قدس مخالف است. دبیرکل سازمان همکاری اسلامی باهشدار نسبت به تبعات و پیامدهای منفی انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی در تمامی سطوحتاکید کرد که سازمان با هرگونه اقدام و یا تلاشی در راستای ضربه زدن به وضعیت قانونیشهر قدس مخالف است. کنفرانس صلح به میزبانی پاریس درحالی با افتتاح فرانسوا اولاندرئیس‌جمهور فرانسه آغاز می‌شود که کنفرانسی بین‌المللی صلح در خاورمیانه را با مشارکتحدود ۷۰ کشور و سازمان بین‌المللی و با هدف تاکید طرف‌های شرکت‌کننده بر راه‌حل تشکیلدو کشوری به عنوان تنها راه‌حل ممکن برای دو طرف فلسطینی – اسرائیلی می‌داند. ژان مارکآیرو وزیر امور خارجه فرانسه ریاست جلسات این کنفرانس را بر عهده خواهدداشت و این کنفرانسپس از قطعنامه شماره ۲۳۳۴ شورای امنیت مبنی بر توقف شهرک‌سازی‌ها برگزار می‌شود، سپسجان کری، وزیر امور خارجه آمریکا که به تازگی از نقش حزب راست گرای افراطی اسرائیلدر سیاست‌های این رژیم انتقاد کرد، سخنرانی خواهد کرد. در کنفرانس پاریس که دو روزادامه خواهدداشت نزدیک به ۴۰ وزیر خارجه از جمله جان کری و وزرای چند کشور عربی و نمایندگانیاز سازمان ملل، اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه آفریقاو گروه بریکس حضور خواهند داشت.

 

منبع :ابتکار ، 26/10/1395

لینک کوتاه:

کپی شد