چهارشنبه 30/آوریل/2025

بانک اهداف اسرائیل و جنگ آینده با حزب الله

یکشنبه 11-دسامبر-2016

در چند روز اخیر،‌ صفحه انگلیسی شبکهاجتماعی توییتر ارتش رژیم صهیونیستی نقشه‌ای از جنوب لبنان منتشر کرده است که درآن مناطقی با عنوان «بانک اهداف» برای جنگ آینده با حزب الله لبنان مشخص شده است؛‌در این نقشه ده‌ هزار نقطه مشخص شده است که به عنوان مقرها و مراکز متعلق به حزبالله معرفی شده و ادعا شده است که اسرائیل از سال 2006 اقدام به جمع‌آوری اطلاعاتیدرباره آنها کرده است. براساس ادعاهای ارتش اسرائیل این اهداف در 200 شهرک وروستای لبنان پراکنده هستند و بخشی از آنها شمال خانه‌هایی می‌باشند که حزب اللهآنها را به سکوهای پرتاب موشک و مقرهایی برای فرماندهی و یا نگهداری و ذخیره موشکتبدیل کرده است.

هرچند کهرسانه‌های اسرائیلی اندکی پس از انتشار این نقشه از غیرواقعی بودن آن خبر دادند،اما کارشناسان و صاحب نظران مسائل مربوط به رژیم صهیونیستی بر این باورند کهانتشار اینگونه اطلاعات با این هدف صورت می‌گیرد که روایت مورد نظر این رژیم تقویتو نهادینه شود؛ روایتی که طبق آن حزب الله لبنان خلع سلاح نشده است و تهدیدی برایاین رژیم به حساب می‌آید. همچنانکه از نگاه عده‌ای این گونه اقدامات اسرائیلی‌هابا این هدف دنبال می‌شود که توان جاسوسی اسرائیل به رخ کشیده شود و می‌تواند پیامیتهدیدآمیز نیز تلقی شود.

فارغ ازانتشار اینگونه اخبار و تصاویر،‌ واقعیت این است که ارتش اسرائیل هیچ گاه اینموضوع را کتمان نکرده است که درحال آماده کردن خود برای جنگی دیگر در صحنه لبناناست و برای این منظور از جنگ 33 روزه سال 2006 نیز عبرت گرفته است و تلاش می‌کندتا هماهنگ با تغییرات استراتژیکی که در سطح منطقه (و به ویژه در جبهه شمالی اینرژیم که حزب الله به واسطه درگیر شدن در بحران سوریه شرایط متفاوتی را پشت سرمی‌گذارد)رخ داده است،‌ آمادگی خود را به سطحی مطلوب برساند.

براساسبرآوردهای دولت رژیم صهیونیستی حزب الله بازوی اجرایی محور تحت رهبری ایران است وتهدیدی اساسی  برای اسرائیل به حساب می‌آید و از همین رو از ارتش این رژیمخواسته شده است که خود را برای جنگ آینده درجبهه شمالی آماده کند. در این میانآنچه که دغدغه‌ها و نگرانی‌های صهیونیست‌ها را بیشتر می‌کند،‌ بحران سوریه و جنگدر این کشور است که باعث شده است تا شرایط برای حزب الله به گونه‌ای رقم بخورد کهموشک‌هایی دوربرد را در اختیار بگیرد و توان هدف قراردادن سراسر سرزمین‌های اشغالیرا داشته باشد. از نگاه اسرائیل این نوع از تسلیحات به واسطه پشتیبانی ایران وسوریه به دست حزب الله رسیده است و موشک‌های زمین به زمین دقیق، موشک‌های زمین بهدریا،‌ سامانه‌های دفاع هوایی پیشرفته  را شامل می‌شود.

 ازسوی دیگر حضور نیروهای حزب الله در صحنه سوریه و جنگ آنها با گروه‌های تروریستیدغدغه دیگر صهیونیست‌ها می‌باشد؛ چرا که نتیجه چنین تقابل‌هایی می‌تواند توسعهتوان جنگی نیروهای ویژه حزب الله را درپی داشته باشد؛ به نحوی که‌ آنها برای نفوذبه داخل اسرائیل و کنترل مراکز و مناطق مهم تجربه بیشتری را به دست می‌آورند.

سناریوهایرویارویی

با توجه بهآنچه گفته شد، از نگاه اسرائیل چنانچه شرایط در جبهه شمالی بحرانی شده و به سمتجنگی باحزب الله کشیده شود، این رویارویی از طریق سناریوهای متعددی امکان‌پذیر استکه دو سناریوی مهم‌تر عبارت است از:

-درصورتیکه اسرائیل حمله ای به حزب الله کند با واکنش تند و خشن آن مواجه خواهد شد که اینواکنش با استفاده از سلاح‌های پیشرفته‌ای صورت می‌گیرد که از طریق سوریه به لبنانرسیده است. این درحالی است  که کارشناسان اسرائیلی تصریح می‌کنند که با وجوداینکه حملات اسرائیل به اهداف مورد نظر در سوریه و علیه حزب الله واکنشی از سوی آندرپی نداشته است،‌ چنانچه حمله‌ای به این گروه در لبنان صورت گیرد، قطعا با واکنشتندی از ناحیه حزب الله مواجه خواهند شد.

-سناریویدیگری که برای آینده تقابل بین حزب الله و اسرائیل از سوی کارشناسان این رژیم مطرحمی‌شود این است که حزب الله به دنبال فعال کردن هسته‌هایی در بلندی‌هایی جولانباشد که در این صورت اسرائیل نمی‌تواند چنین چیزی را بپذیرد و ناچار به پاسخ خواهدبود.

چشم‌اندازآینده در پرتو تحولات منطقه‌ای

به رغمآنچه که درباره تقابل احتمالی حزب الله و رژیم صهیونیستی گفته می‌شود،‌ به نظر می‌رسددر شرایط کنونی روند تحولات منطقه‌‌ای به شکلی است که رخداد چنین امری را بعید می‌کند؛‌از یک سو حزب الله به واسطه حضوری که در سوریه دارد،‌ تمایلی ندارد جبهه دیگری راهم در مقابل اسرائیل بگشاید؛ چرا که چنین اقدامی علاوه بر اینکه توان حزب الله راتضعیف می‌کند،‌ درجبهه داخلی لبنان نیز بر جایگاه و موقعیت آن تاثیر مثبتی نخواهدداشت.

در سویمقابل،‌ شرایط منطقه‌ای با روندی که طی می‌کند،‌ به خودی خود تامین کننده منافعاسرائیلی‌ها می‌باشد. به‌گونه‌ای که هم قوی‌ترین ارتش عربی در پیرامون این رژیم(ارتش سوریه) از بین رفته است و هم مسائلی مثل توافق‌هسته‌ای بین ایران و 5 + 1باعث شده است تا این رژیم بیش از پیش با کشورهایی همچنون عربستان سعودی نزدیک شدهو دو طرف به سمت یک عادی سازی اعلام نشده پیش  بروند. بنابراین، این رژیم هیچنفعی در دامن زدن به تنش در جبهه شمالی نمی‌بیند و تمایلی ندارد تا اشتباهی را کهدر سال 2006 و در جریان جنگ 33 روزه علیه حزب الله و لبنان مرتکب شد،‌ بار دیگرتکرار کند.

منبع: الوقت ، محمدرضا بلوردی ، 20/09/1395


لینک کوتاه:

کپی شد