پنج شنبه 01/می/2025

هماهنگی فیسبوک با دولت صهیونیستی برای تعیین محتوای سانسورینگ

جمعه 16-سپتامبر-2016

هفته گذشته اقدام پایگاه ارتباط جمعی”فیسبوک” در حذف تمامی کامنت های حاوی تصاویر موسوم به “دخترناپالمی” (که پس از هدف قرار گرفتن روستای محل زندگی اش در جنگ ویتنام توسطبمب ناپالم تمام لباس ها و بدنش سوخته بود و برهنه در جاده ای می دوید و کمک میخواست) به بهانه نقض قوانین این شرکت در زمینه “برهنگی کودکان”، جنجالگسترده ای درباره مساله سانسور رسانه ای به پا کرد و فیسبوک حتی یادداشت نخست وزیرنروژ را نیز که در اعتراض به سیاست سانسور این شرکت تصویر مذکور را منتشر کردهبود، حذف کرد. با افزایش خشم و ناراحتی از این اقدام فیسبوک، شرکت مذکور مجبور بهعقب نشینی از تصمیم خود و اعتراف به “تاریخ و اهمیت جهانی این تصویر در ثبتلحظه خاصی از تاریخ” شد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل ازگزارش پایگاه امریکایی “دی انترسپت”، این حادثه به نوبه خود پرده از رویخطرهای متعدد تبدیل شرکت های فناوری خصوصی مانند فیسبوک و تویتر به ناظران و مراجعسانسور مطالب خوب و بد برای دیده شدن توسط مخاطبان برداشت و نشان داد که سیاست هاینظارتی فیسبوک تاریخچه بسیار دیرینه ای دارد.

 

همکاری با اسرائیل

در گزارش دی انترسپت آمده است که خبرگزاریآسوشیتدپرس آمریکا اخیرا در گزارشی از قدس آورده بود که «دولت صهیونیستی و فیسبوکبرای همکاری در زمینه تعیین نحوه تعامل با تبلیغات منفی از طریق شبکه های ارتباطجمعی به تفاهم رسیده اند.»

بر اساس این گزارش، این نشست ها میان طرفین درحالی برگزار می شود که دولت صهیونیستی سعی در اتخاذ اقدامات قانونی علیه شبکه هایارتباط جمعی به منظور وادار کردن آنها به ممانعت از انتشار اطلاعاتی دارد که بهادعای تل آویو “تشویق به خشونت” می کنند و منظور این رژیم همان تشویق بهاجرای عملیات های مقاومتی علیه اهداف صهیونیستی است.

بدین ترتیب، رژیم صهیونیستی قصد دارد در آیندهنزدیک فیسبوک را مجبور به سانسور مطالبی کند که از نظر مسئولان صهیونیستی غیر قابلانتشار هستند و اتفاقا این شرکت نیز علاقه شدیدی به جلب رضایت مقامات صهیونیستی ازطریق همکاری با تل آویو برای تعیین محتوای مطالبی دارد که لازم است سانسور شوند واز انتشار آنها جلوگیری شود.

شکی نیست که این تلاش های مشترک فیسبوک و رژیمصهیونیستی در ادامه دامنگیر عرب ها و مسلمانان و فلسطینیان خواهد شد که از مخالفاناشغالگری این رژیم به شمار می روند.

آسوشیتدپرس همچنین در گزارش خود آورده است که«اسرائیل اعلام کرده است تبلیغات منفی بر روی موج اقدامات خشونت بار فلسطینیان(عملیات های مقاومتی) طی سال گذشته تاثیر داشته است و بسیاری از این اقدامات برروی پایگاه های ارتباط جمعی انعکاس یافته است.»

“آلکس کین” هم در گفتگو با “دیانترسپت” گفته است که «در ماه ژوئن، اسرائیل نظارت بر محتوای کامنت هایفلسطینیان در فیسبوک را آغاز کرد و حتی تعدادی از شهروندان فلسطینی را به خاطریادداشت ها و نظرات سیاسی شان بازداشت کرده است.»

وزیر تندرو

این گزارش اعلام کرده است که دلیل اصرار رژیمصهیونیستی بر نظارت بر روند استفاده فلسطینیان از رسانه های ارتباط جمعی، استفادهمخالفان این رژیم از این رسانه ها برای ساماندهی به تحرکات سیاسی خود است. کین دراین باره نوشته است که «ساماندهی یک تظاهرات علیه اسرائیل تنها چند ساعت زمان نیازدارد و این در حالی است که به راحتی و با استفاده از اثر انگشت های دیجیتالی بزرگیکه کاربران بر روی دستگاه های رایانه یا تلفن های همراه بر جای می گذارند، می توانفلسطینی ها را زیر نظر گرفت.»

بر اساس این گزارش، ایلیت شاکید وزیر دادگستریرژیم صهیونیستی که به شدت شخصیتی تندرو است، به نمایندگی از این رژیم در نشست های”فیسبوک” شرکت می کند. وی قبلا اعلام کرده بود که اعتقادی به تشکیل کشورفلسطین ندارد. شاکید همچنین پیش نویس قانونی را تدوین کرده و به دولت ارائه دادهبود که هدف از آن اجبار شبکه های ارتباط جمعی به حذف مطالبی است که از نظر اینرژیم نوعی تبلیغ منفی علیه اسرائیل به شمار می روند. وی اخیرا به این مساله افتخارکرده بود که فیسبوک عملا همسو و هماهنگ با خواسته های رژیم صهیونیستی در زمینهسانسور مطالب نامناسب عمل می کند و تل آویو طی 4 ماه گذشته 158 درخواست برای حذفمطالب حاوی تبلیغات منفی علیه اسرائیل به فیسبوک ارائه داده است که این شرکت با 95درصد از این درخواست ها موافقت کرده است.

این گزارش خاطر نشان کرده است که تمامی اینمسائل نشان می دهد که سیطره گروهی بسیار کوچک از مزدوران عرصه فناوری بر گفتمانجهانی مساله بسیار خطرناکی است و جالب اینکه نمی توان این گروه را به خاطراقداماتش مورد محاکمه و بازخواست قرار داد.

در ادامه این گزارش نیز آمده است که برخی طرفها از تلاش مدیران اجرایی “فیسبوک” مانند “مارک زوکر برگ”برای حمایت از همه جهانیان در برابر “گفتمان تنفر” و “تبلیغاتمنفی” ابراز خوشحالی می کنند، اما مساله این است که هیچ یک از این اصطلاحاتمانند “تروریسم” معنای ثابتی ندارند، بلکه اصطلاحاتی متغیر هستند که بااهداف تبلیغاتی بازیچه دست طرف های دیگر قرار می گیرند.

این گزارش همچنین این سوال را مطرح کرده است کهآیا شما به فیسبوک یا دولت صهیونیستی برای ارزیابی یادداشت یک شهروند فلسطینی علیهاشغالگری یا تجاوزات اسرائیل اعتماد دارید؟

بر اساس این گزارش، در حالی که رژیم صهیونیستیو فیسبوک بیشتر بر روی آنچه که از آن به عنوان “تبلیغات منفی” یاد میکنند، تمرکز کرده اند، در واقع استفاده از فیسبوک برای تشویق به خشونت علیهفلسطینیان در میان صهیونیست ها رواج بیشتری دارد و در این میان شهرک نشینانصهیونیست تاکید زیادی بر روی “انتقام گیری” از فلسطینیان به خاطر حملاتآنها علیه اهداف صهیونیستی دارند.

روزنامه آمریکایی “واشنگتن پست” هماخیرا اعلام کرد که « پایگاه های ارتباط جمعی مورد توجه فلسطینیان قرار گرفته استو آنها معتقدند که این شبکه ها در تشویق به خشونت و تقویت “گفتمان تنفر”و “نژاد پرستی” صهیونیست ها و مواضع تبعیض آمیز آنها علیه فلسطینیان نقشدارند.»

در سال 2014 هزاران نفر از صهیونیست ها ازفیسبوک برای انتشار پیام هایی که در آنها خواستار کشتار فلسطینیان شده بودند،استفاده کردند و وقتی یک نظامی ارتش صهیونیستی به خاطر تیراندازی و اعدام میدانییک جوان مجروح فلسطینی در روزهای سال نوی میلادی بازداشت شد، نظامیان صهیونیستی ازشبکه ارتباط جمعی فیسبوک برای اعلام حمایت از وی و توجیه اقدام خشونت بار ووحشیانه وی استفاده کردند و با استفاده از فضای مجازی پویشی را برای اعلام حمایتاز این نظامی قاتل صهیونیستی به راه انداختند.

همان طوری که گزارش دی انترسپت هم اشاره کردهبود، شاکید وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی هم از فیسبوک برای تشویق به تندروی و ترویجگفتمان مشوق اعمال خشونت علیه فلسطینیان استفاده می کند و حتی بنیامین نتانیاهونخست وزیر و وزرای برجسته دولت صهیونیستی هم از این مساله مستثنی نیستند و شبکهالجزیره آمریکا هم در سال 2014 به تفصیل به این مساله اشاره کرده و آورده بود:

«گفتمان نفرت و انزجار از عرب ها که رواج زیادیدر فیسبوک و توئیتر پیدا کرده است، حتی به خیابان های قدس هم کشیده شده است وصهیونیست های تندرو با حمایت از این مساله، دست به هرج و مرج و آشوب طلبی می زنند.این خشونت در فضای مجازی هم گسترش یافته است و فایل های ویدیوئی متعددی بر رویشبکه های ارتباط جمعی یوتیوب و فیسبوک منتشر شده است که در آنها صدها نفر ازصهیونیست های آشوب طلب و هوچی گر، با حضور در خیابان ها شعارهای “مرگ بر عربها” را سر می دهند و دنبال فلسطینیان هستند تا به آنها حمله کنند. از سویدیگر، صحنه های مربوط به استفاده نظامیان صهیونیستی از قدرت نظامی بی رویه علیه یککودک دست بسته فلسطینی ـ آمریکایی این سوال را ایجاد می کند که واقعا چه کسی درپشت پرده این ناآرامی ها قرار دارد.

گزارش مذکور بار دیگر این سوال را مطرح می کندکه آیا کسی می تواند تصور کند که فیسبوک یادداشت های مربوط به شخصیت های برجستهاسرائیلی را که خواستار اعمال خشونت و سرکوب بیشتر علیه فلسطینیان شده اند، حذفکند؟ آیا می شود تصور کرد که فیسبوک کامنت های کاربران آمریکایی یا اروپایی را کهخواستار تجاوز یا توسل به دیگر اشکال خشونت علیه کشورهای مسلمان یا منتقدان غربهستند، حذف کند؟

 

سوالات مشروع

گزارش پایگاه دی انترسپت در پاسخ به این سوالاعلام کرده است که فیسبوک یک شرکت خصوصی است که تعهد قانونی برای افزایش سودآوریدارد و از همین رو، تلاش خواهد کرد که مفاهیم دو گانه ای مانند “گفتمانتنفر” و “تشویق به خشونت” را بر اساس معیار جلب رضایت صاحبان قدرتبرتر تفسیر کند و عاقلانه نیست که این شرکت حتی فکر حذف این نوع یادداشت ها را همبه سرش راه دهد.

در ادامه این گزارش آمده است که فیسبوک در معرضفشارهای شدید برخی کشورها برای حذف برخی مطالب نامطلوب از نظر آنها قرار دارد واخیرا آمریکا و انگلیس طرح مشترکی را برای ضربه زدن به شرکت های “وادیسیلیکون” به عنوان حامیان و طرفداران گروه تروریستی داعش به راه انداختهبودند؛ چرا که این شرکت ها حاضر به اتخاذ اقدامات خصمانه علیه طرف هایی که اینکشورها آنها را “تروریست” می دانند، نبودند. در این میان، رژیمصهیونیستی هم سعی در متهم کردن فیسبوک به حمایت از عملیات های مقاومتی ضدصهیونیستی داشت و می خواست آنرا مجبور به حذف مطالب همسو با این عملیات ها کند.

دی انترسپت در این گزارش سوال های زیر را برایمسئولان فیسبوک مطرح کرده است که هنوز جوابی از سوی این پایگاه ارتباط جمعی مشهوربه سوالات مذکور داده نشده است:

1-     آیا فیسبوک در گذشته نشستی با مقامات فلسطینیبرای مشخص کردن مطالب حاوی مفاهیم تشویق به خشونت و تصمیم گیری برای حذف آنهابرگزار کرده است؟ یا چنین برنامه ای دارد؟

2-     وقتی یک صهیونیست خواستار حمله به فلسطینیان یابمباران آنها شود، آیا چنین یادداشتی ناقض مقررات فیسبوک است؟ و آیا این یادداشتها حذف خواهد شد؟

3-     دولت صهیونیستی دقیقا چه نقشی برای کمک بهفیسبوک در زمینه تعیین مطالب ممنوعه و غیر قابل انتشار ایفا می کند؟

4-     فسیبوک با 95 درصد از درخواست های مسئولانصهیونیستی برای حذف مطالب نامناسب موافقت کرده است. این شرکت در مقابل، با چهدرصدی از درخواست های ارائه شده از سوی فلسطینیان برای حذف مطالب نامناسب موافقتکرده است؟

5-     اگر برخی معتقد باشند که اشغالگری رژیمصهیونیستی غیر قانونی است و باید به اشکال مختلف با آن مقابله شود، آیا با انتشاراین مطالب موافقت خواهد شد؟

دی انترسپت در گزارش خود تاکید کرده است که اینشرکت ها حق قانونی برای نظارت بر هر چیزی که دلشان بخواهد دارند، اما این مساله باعثمی شود سیطره بی سابقه یک گروه کوچک از شرکت ها بر ارتباطات جهانی نادیده گرفتهشود و این نظارت که جزء حقوق قانونی شرکت های مذکور است، خطر جدی ناشی از رفتاراین شرکت ها را رفع نمی کند.

در پایان این گزارش آمده است که اگر بگوییمفیسبوک در این مرحله بزرگترین قدرت دنیای رسانه است، چیزی به گزاف نگفته ایم و اینمساله مهمی است که دیدگاه آن منطبق و هماهنگ با دیدگاه یک دولت خاص در زمینه اعمالنظارت بر گفتمان و مواضع مخالفان دولت مذکور نباشد. اما همان طوری که در بسیاری ازموارد دیده می شود، مردم از سرکوب نظرات مخالف خود و تایید آرای مورد قبول شانخوشحال می شوند.

لینک کوتاه:

کپی شد