تلآویو مجبور شده باواقعیتی مواجه شود که کم کم در افکار فرماندهان ارتش اسرائیل ریشهمیدواند. این واقعیت مبتنی بر این موضوع است که ایران خود را به مرزهایاسرائیل رسانده است.
روزنامه الاخبار لبنان در مقالهای تحلیلیبا اشاره به سفر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به مسکو ودیدار وی با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه نوشت: در نگاه اول میتواندیدار نتانیاهو – پوتین در شهر سوچی را امتداد 3 دیدار سابق آنها دانست کهاز زمان حضور نظامی مستقیم روسیه در عرصه سوریه از دو سال پیش تاکنونبرگزار شده است. اما تحولات میدانی و سیاسی عرصه سوریه و منطقه و شکست هیئتعالیرتبه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی در سفر به واشنگتن در تعهد گرفتن ازآمریکا برای ملاحظه سقف بالای اسرائیل در ساماندهی سیاسی تحولات مربوط بهآینده سوریه، باعث شده این دیدار در نقطه عطف اساسی برگزار شود.
به نظر میرسد تلآویو مجبور شده باواقعیتی مواجه شود که کم کم در افکار سرکردگان ارتش اسرائیل ریشهمیدواند. این واقعیت مبتنی بر این موضوع است که ایران خود را به مرزهایاسرائیل رسانده ، اما اسرائیل مرزی با ایران ندارد. این بدانمعنا است که اسرائیل باید توان بازدارندگی منطقه ای خود را افزایش داده وفشارهای بیشتری در مورد گزینههای تجاوزطلبانه خود در مقابله با محورمقاومت بپذیرد.
شکست سفر سران جاسوسی اسرائیل به آمریکا
اگر دیدارهاییکه مسئولان اطلاعاتی و جاسوسی رژیم صهیونیستی در ایالات متحده آمریکابرگزارکردند، برای تحقق آمال و آرزوهای تصمیمسازان سیاسی تلآویوموفقیتآمیز بود، رژیم صهیونیستی نیاز مبرم برای انجام چنین دیداری باولادیمیر پوتین احساس نمیکرد یا دست کم موقعیت بنیامین نتانیاهو نخست وزیراین رژیم در این دیدار به طور کلی متفاوت از شرایط کنونی آن بود. در اینصورت اسرائیلیها میتوانستند مأموریت مذکور را به طرف آمریکایی خود واگذارکند. اما سایت اینترنتی شبکه 20 رژیمصهیونیستی نوشت که آنها در کاخ سفید ساکت ماندند و اطلاعاتی را به دستآوردند و به عبارت ساده اعضای هیئت اسرائیلی را خوار و خفیف کردند.این شبکه خبری کنارهگیری آمریکا از پذیرش این سقف را اینگونه توجیهمیکند که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا به اندازه کافی بحرانهای مربوطبه خود دارد و نمیخواهد تا حد زیادی در توافق سوریه عمیق شود. از نظر ویاین تحقق آرامش در این کشور بحرانزده ، باوجود پیامدهایی که بر بهتریندوست آمریکا در منطقه یعنی اسرائیل خواهد داشت، یک دستاورد سیاسی بزرگ بهشمار میرود.
واقعیت این است که هیئت جاسوسی رژیمصهیونیستی سقفی سیاسی را برای واشنگتن ترسیم کرده که با تحولات میدانیتناسبی ندارد و بیشتر شبیه آمال و آرزوهای تل آویو است تا اینکه مستند بهوقایع میدانی و سیاسی عرصه سوریه باشد. تناقض در مطالبات و واقعیت هایموجود به انحاء مختلف در نحوه پرداختن کارشناسان و تحلیلگران اسرائیلی بهتحولات منطقه خود را نشان میدهد. از جمله اینافراد سرتیپ یعقوب عمیدرور رئیس سابق شورای امنیت داخلی رژیم صهیونیستیبود که در واکنش به سخنرانی اخیر بشار اسد رئیسجمهور سوریه گفت که به لطفسه مردی که بشار اسد از آنها نام برد [یعنی امام خامنه ای رهبر معظم انقلاباسلامی ایران، سید حسن نصرالله دبیر کل حزبالله لبنان و ولادیمیر پوتینرئیس جمهور روسیه] خاورمیانه شرایط بسیار سختتر برای اسرائیل خواهد داشت.
تل آویو در این شرایط خود را در تقابل باواقعیتهای سوریه و منطقه دید، ولی آن را در محاسبات خود و ملاحظات طرفهایمختلف منطقهای به حساب نمیآورد، به ویژه روسیه به عنوان یکی از متحداننظام سوریه سطح گسترده ای از منافع مشترک با جمهوری اسلامی ایران دارد و بهعنوان یک مدخل الزامی و کلید اساسی برای هر نوع ساماندهی سیاسی مطرح است.تسلیم شدن در برابر این واقعیت اما هنگامی صورت گرفت که تکیه رژیمصهیونیستی بر تزلزل ارتش روسیه یا تبدیل شدن سوریه به باتلاقی برای نظامیانروس با شکست مواجه شد. آمال و آرزوهای تلآویو درنتیجه پیروزیهای میدانیمحور مقاومت که روند روزافزون به خود گرفته و تا آزادسازی شهر حلب و گرایشبه سمت شرق تا مرزهای عراق ادامه پیدا کرد، از بین رفت.
در نتیجه میتوان گفت که شکست هیئت اطلاعاتیرژیم صهیونیستی در آمریکا، نتانیاهو را به ابتکار عمل برای کوبیدندروازههای شرقی در روسیه وادار کرده است. همین شبکه تلویزیونی رژیمصهیونیستی میافزاید: هنگامی که طرحهایآمریکا با شکست مواجه شد، نتانیاهو شانس خود را در دیدار با رئیسجمهورروسیه امتحان میکند که در سوچی انجام خواهد شد. میتوان برخی از شاخصهای مأموریت بنیامین نتانیاهو را از طریق کادر حرفهای که در این مسافرت همراه او هستند ، مشاهده کرد. مائیربن شبات رئیس شورای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و یوسی کوهین رئیس موسادکه چند روز پیش از واشنگتن بازگشته، دو نفر از این افراد هستند.
شکاف سردمداران صهیونیست در نحوه تعامل با مسکو
با وجود آنچه که گفته شد این انتظار وجودندارد که اسرائیل بتواند از طریق روسیه به آنچه که در آمریکا از تحقق آنناکام مانده ، دست پیدا کند. روزنامه صهیونیستی اسرائیل هیوم دراین رابطه توضیح میدهد که رهبران سیاسی امنیتی رژیم صهیونیستی نسبت بهامکان قانع کردن روسیه برای مهار ایران دچار شکاف هستند. برخیطرفها اعتقاد دارند که دیدگاه روسیه تنگ و محدود است و محرک اصلی آنمنافع اقتصادی و دشمنی با غرب است و برخی دیگر اعتقاد دارند که در صورتادامه تصویر سازی روشن برای پوتین طی زمانهای مختلف همراه با اطلاعاتدقیق، می توان وی را قانع کرد که فعالیتهای ایران باعث از بین رفتن نظاممنطقه ای می شود و منافع روسیه در خاورمیانه را به مخاطره میاندازد.
در پی این شرایط تحلیلگران اسرائیلیپیش بینی میکنند نتانیاهو به پوتین نسبت به تعمیق مداخله ایران در سوریه ولبنان هشدار دهد و بگوید که این رویکرد میتواند باعث کشیده شدن منطقه بهسمت جنگ شود. این در حالی است که گروه دیگر معتقدند که باید این رویکرد بهصورت مستقیم مورد اشاره قرار گرفته و گفته شود که در صورتی که ایران وارتباط جغرافیای محور مقاومت در منطقه مهار نشود ، اسرائیل برای تضمینمنافع خود از قدرت استفاده خواهد کرد. این عده تصور می کنند کهاین هشدار باعث میشود مسکو تمامی تلاش خود را برای جلوگیری از وقوع اینجنگ انجام داده و فشارها به دوستان و متحدان خود در سوریه و منطقه راافزایش دهد.
رویکرد دیگر در تلآویو وجود دارد که تأکیدمیکند فرصت موفقیت نتانیاهو در این سفر بسیار ضعیف است. نتانیاهو و مردانشتلاش خود را میکنند، اما نظیر توافق هستهای با ایران که با وجود ناراحتیو خشم اسرائیل امضا شد ، توافق در رابطه با آینده سوریه نیز به همین شکلخواهد بود. اودی سیگل تحلیلگر سیاسی شبکه دو تلویزیون رژیم صهیونیستی یکیاز طرفداران این نظریه است. وی معتقد است :نتانیاهو هیچ تضمینی از قدرتهای بزرگ در اختیار ندارد که نشان دهد ایراندر توافق آینده، حضور نخواهند داشت. این موضوع نگران کننده است. تمرکزایران در سوریه به عنوان جبهه دوم یک بازی جدید است و نتانیاهو به دنبالقانع کردن طرف ها است.
مسائلی که مطرح شد تنها نمونه کوچکی از جار وجنجال سیاسی و رسانهای موجود در تلآویو بود که درنتیجه وحشت این رژیم ازتحولات و دستاوردها و پیروزیهای محور مقاومت در سوریه پدید آمده است.آنها در نتیجه همین وحشت تمام تلاشهای دیپلماتیک خود را برای جلوگیری ازپیامدهای این اتفاق بر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به کار میگیرند. مشکلتلآویو در این است که ابتکار عمل و حاشیه مانور آن بسیار تنگ تر ازرویاهای آن است و شکاف عمیقی در میان تمایلات و آرزوهای رژیم صهیونیستی وتحولات و معادلات قدرت منطقهای وجود دارد.
عمیدرور در همین رابطه تأکید میکند که اسرائیل در برابر خاورمیانه ای قرار گرفته است که ایرانیها قدرت زیادی در آن دارند. اینموضوع باعث میشود به نحوی در برابر نقطه عطفی قرار بگیرد که مجبور شودتصمیمات و اقداماتی را برای جلوگیری از تسلط کامل ایران در مناطق مهم واولویت دار برای اسرائیل از جمله جولان انجام دهد. این تحلیلگر صهیونیستیمیافزاید: این بدان معنا است که ما در برخی موارد مجبور خواهیم بود قدرت بیشتری نسبت به گذشته از خود نشان دهیم یا واقعیتها را بپذیریم.واقعیتی که بر اساس آن ایران تبدیل به عنصر بسیار جدی و نزدیک به ما شده وگذرگاه مقاومت از تهران و بغداد به دمشق و دریای مدیترانه رسیده است و اگرما با زور وارد عمل نشویم، دنیا در این زمینه مداخله نخواهد کرد.
در هر حال، قدر متقن ارزیابیها ایناست که نتانیاهو همچنان ثبات سیاسی بالای خود را مطالبه خواهند کرد ، ایندر حالی است که در نتیجه موازنه های قدرت میدانی و سیاسی هیچ شاخصی برایتحقق این سقف وجود ندارد ، اما این مطالبات برای حفظ منافع اسرائیل در عرصهسوریه است. در نتیجه همواره این موضوع را خواهیم شنید که اسرائیلخواستار اخراج ایران و حزبالله از سوریه و جلوگیری از تبدیل واقعیتهایمیدانی کنونی به تقویت قدرت بازدارندگی منطقهای در برابر اسرائیل خواهدشد. اما در سطح عملیاتی ، تصمیمسازان رژیم صهیونیستی مجبور خواهند بودبیشتر با واقعیتها کنار بیایند و تلاش کنند خود را با این دو حقیقتسازگار کنند. این دو حقیقت این است که محور مقاومت در سوریه پیروز شده است وتوافق روسیه و آمریکا نمیتواند این واقعیت میدانی را نادیده بگیرد.
منبع : مشرق ، 01/06/1396