دکتر احمد بحر نایب رئیس مجلس قانونگذاری فلسطین تاکید کرد که ریاست مجلس برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمانی را به طور قاطعانه رد می کند و برگزاری یک چنین انتخاباتی را غیر قانونی می داند. بحر تاکید کرد که اظهارات عباس برای برگزاری انتخابات زود هنگام به هر حال غیر قابل قبول و مغایر با قانون اساسی فلسطین است.
نایب رئیس مجلس فلسطین همچنین با هر گونه انحلال پارلمان و تعطیل کردن آن به شدت مخالفت کرد و اقدامات عباس برای سنگ اندازی در راه مجلس را به مثابه “کودتا” علیه قانون اساسی فلسطین دانست.
بحر در مصاحبه با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین در غزه همچنین تصریح کرد که مجلس برای رساندن پیام ملت و نمایندگان ربوده شده فلسطین به همه پارلمان های عربی و اسلامی و منطقه ای و بین المللی بی وقفه و مجدانه تلاش می کند. وی خاطرنشان ساخت که جهانیان به ویژه پارلمان های عربی و بین المللی به طور گسترده با مساله فلسطین ابراز همدردی کرده اند.
وی از رهبری مصر و و در راس آن حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر خواست تا کاری کند که گذرگاه رفح به روی مردم همواره باز باشد. بحر تفاهمنامه های تشکیلات خودگردان با رژیم صهیونیستی به ویژه تفاهمنامه مربوط به گذرگاه رفح را غیر قانونی دانست و تاکید کرد که این قراردادها برای ملت فلسطین الزام آور نیست و بدون رای مجلس امضا گشته است.
نایب رئیس مجلس همچنین تصویب طرح واگذاری حق وکالت نمایندگان اسیر فلسطینی به نمایندگان حاضر در مجلس را دستاوردی بزرگ برای پارلمان فلسطین دانست و تاکید کرد که هدف از تصویب یک چنین طرحی شکست محاصره کنونی است. اکنون متن این مصاحبه از نظر خوانندگان گرامی می گذرد:
مجلس پس از دو سال
س: عملکرد مجلس فلسطین به طور کل و عملکرد فراکسیون “تغییر و اصلاح” به طور خاص را پس از گذشت دو سال از پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج: در آغاز از مرکز اطلاع رسانی فلسطین به خاطر اهتمام ویژه ای که همواره به مسائل مربوط به مجلس قانونگذاری فلسطین مبذول می دارد صمیمانه تشکر و قدردانی می کنم. اما درباره عملکرد کلی مجلس پس از دو سال از برگزاری انتخابات در سال 2006م. باید بگویم که مجلس طی این مدت گام های بسیار مهم و مثبتی برداشته است و در شش ماه نخست تلاش کرد که دمکراسی حقیقی را در فلسطین برقرار کند. جلسات مجلس به طور منظم برگزار و در آن تصمیمات بسیار مهمی اتخاذ شد. دادن رای اعتماد به کابینه دهم در مورخه 28/3/2006م. مهمترین اقدامات مجلس بود اما متاسفانه پس از آن که نظامیان صهیونیست شماری از نمایندگان و در راس همه، عزیز دویک رئیس مجلس را بازداشت کردند، اوضاع مجلس به گونه ای دیگر رقم خورد. هدف اشغالگران از ارتکاب این جنایت، فلج کردن فعالیت های مجلس و اجازه ندادن به اکثریت نمایندگان برای تصویب طرح هایی بود که به نفع ملت فلسطین بودند. صهیونیست ها به چشم خود دیدند که مجلس در شش ماه نخست چگونه شفاف و به نفع مردم فعالیت می کرد. متاسفانه باید عرض کنم که فراکسیون پارلمانی جنبش “فتح” از همان زمانی که رهبری مجلس را ما به عهده گرفتیم علیه ما توطئه چینی های زیادی کرد تا مجلس نتواند به فعالیت ها و وظایف خود آن گونه که باید و شاید عمل کند. این فراکسیون در تاریخ 13/2/2006 جلسه ای برگزار کرد و آن را جلسه “وداع” نامید. این جلسه با این که کاملا غیر قانونی بود، اما اعضای آن تصمیماتی را اتخاذ کردند؛ از جمله ساماندهی به ساختار مجلس و انتخاب “ابراهیم خریشه” به عنوان دبیر کل مجلس. مقصود آنان از اتخاذ یک چنین تصمیمی به حاشیه راندن نقش دبیر مجلس بود به گونه ای که دبیر دیگر هیچ ارتباطی با مجلس نداشته باشد و این مساله کاملا مغایر با آیین نامه مجلس و قانون اساسی فلسطین است. متاسفانه در نخستین جلسه ای که هیأت رئیسه مجلس انتخاب شد آنان آیین نامه مجلس را تغییر دادند و اعلام کردند که از این پس دبیرخانه مجلس به ریاست ابراهیم خریشه مسئول دبیر پارلمان است اما ما با همه این اقدامات به مقابله برخاستیم لیکن فراکسیون “فتح” همواره در راه مجلس سنگ اندازی کرده است.
از مقاومت و میهن مان حمایت می کنیم
س: پس از آن که حماس تصمیم به مشارکت در انتخابات گرفت و پس از دو سال از پیروزی اش در انتخابات آیا شما هم اکنون از این مشارکت نادم و پشیمان هستید؟ آیا در انتخابات آتی مجلس نیز شرکت خواهید کرد؟
ج: ما هرگز انتظار یک چنین پیروزی را در انتخابات مجلس نداشتیم در واقع این خداوند بود که ما را برگزید تا به ملت صبور فلسطین خدمتی کرده باشیم و در این جا باید تاکید کنم که ما از مقاومت و میهن مان فلسطین حمایت خواهیم کرد و تاکید می کنم که در انتخابات آینده مجلس نیز شرکت خواهیم کرد و به واقع همین تصمیم حماس است که جهانیان را علیه این جنبش واداشته است. آری! حماس در انتخابات آتی البته پس از گذشت چهار سال قانونی از فعالیت خود، شرکت خواهد کرد و در این میان کسانی که درباره انتخابات زود هنگام سخن می گویند در واقع آرمان ها و انتخاب ملت برای آن ها هیچ اهمیتی ندارد. تاکید می کنیم که به هیچ وجه برگزاری انتخابات زود هنگام را نمی پذیریم به این خاطر انتخابات زود هنگام مغایر با قانون اساسی است و لذا انحلال مجلس یا تعطیلی آن نیز کار درستی نیست. آن چه که محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان در زمینه انتخابات زود هنگام می گوید به مثابه “کودتا” علیه قانون اساسی فلسطین است. ما به فعالیت خود در مجلس ادامه خواهیم داد. تاکید می کنیم که ما از این گونه تصمیمات هیچ گونه هراسی نداریم و به طور قانونی به همه آن ها پاسخ مناسب خواهیم داد. رئیس تشکیلات خودگردان باید بداند که قانون شکنی کار درستی نیست و نامبرده حق یک چنین کاری را ندارد. اگر قرار باشد انتخابات زود هنگام برگزار شود ابتدا می بایست همه گروه ها بر سر آن به توافق برسند بنابراین درخواست برای برگزاری انتخابات زود هنگام مغایر با قانون اساسی فلسطین و نیز مغایر با توافق ملی فلسطین است.
موانع موجود در راه مجلس
س: آیا در راه مجلس موانعی وجود دارد؟ این موانع کدامند و چگونه ایجاد شدند؟
ج: آری! موانع زیادی در راه مجلس وجود دارد؛ بازداشت شمار زیادی از نمایندگان مجلس در زندان های رژیم صهیونیستی از مهمترین این موانع است. فتح نیز با موضع گیری ها و اقداماتش در راه فعالیت مجلس سنگ اندازی می کند. این جنبش شماری از نمایندگان مجلس نظیر احمد ربعی را در کرانه باختری ربود و از آن ها بازجویی کرد. سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان نیز بارها به مجلس ضربه زدند. این سرویس ها در غزه و رام الله ساختمان پارلمان را هدف قرار دادند. عناصر امنیتی وابسته به عباس به منزل دکتر عزیز دویک رئیس مجلس قانونگذاری فلسطین و حسن یوسف از نمایندگان مجلس حمله کردند. آنان همچنین نمایندگان زن فلسطینی نظیر منی منصور و مریم صالح را مورد تهدید قرار دادند.
اجازه ندادن برای برگزاری جلسات مجلس در نوار غزه و کرانه باختری از طریق سیستم ویدئو کنفرانس و نیز عدم توانایی نمایندگان مجلس در نوار غزه برای سفر به رام الله که ساختمان اصلی مجلس نیز در آن جا واقع شده است و متوقف شدن کمک های مالی طرف های خارجی به مجلس پس از پیروزی حماس در مجلس از دیگر این موانع موجو در راه مجلس است.
همکاری با پارلمان های جهان
س: مجلس فلسطین برای رساندن پیام خود به ملت فلسطین و پارلمان های جهان از چه شیوه هایی استفاده می کند؟
ج: ما با پارلمان های عربی و اسلامی و بین المللی به طور پیوسته و مستمر در ارتباط هستیم ما همچنین با اتحادیه عرب و سازمان کنفرانس اسلامی و همه دانشمندان جهان تعامل داریم و تاکنون برای آن ها نامه های متعددی فرستاده ایم و آنان را در جریان اوضاع فلسطین قرار داده ایم.
ما به کشورهای متعددی نظیر قطر، تونس، مصر و ایران سفر کرده ایم و طی آن این کشورها را در جریان محنت های ملت فلسطین و مجلس به ویژه ربوده شدن نمایندگان مجلس و در مقدمه دکتر عزیز دویک قرار دادیم. پارلمان های اسلامی برای حمایت از ملت فلسطین موضع گیری خوبی تاکنون از خود نشان داده اند. به عنوان مثال مجلس مصر برای بررسی اوضاع نوار غزه جلسه ای فوق العاده تشکیل داد. ما با برادر فتحی سرور رئیس مجلس مصر و نیز پارلمان های اردن و سوریه و دیگر پارلمان های اسلامی در ارتباط مستمر هستیم. در نتیجه همین ارتباطات بود که نمایندگان مجلس مغرب برای ابراز همدردی با اهالی غزه به خیابان ها ریختند و در حرکتی نمادین شمع روشن کردند. ما همچنین با پارلمان های اروپایی نیز در ارتباط هستیم و آن ها را در جریان فعالیت های مجلس فلسطین قرار می دهیم و نسخه هایی از بیانیه های مجلس و نیز نتایج کنفرانس های خبری خود را در اختیار آن ها قرار می دهیم.
در این جا همچنین باید به این نکته اشاره کنم که مجلس برای پایان دادن به محاصره تحمیلی علیه ملت فلسطین تاکنون فعالیت های مختلفی انجام داده است. برگزاری تحصن در نزدیکی گذرگاه رفح از جمله این فعالیت ها بود. ما در جریان این تحصن خواستار اجازه دادن به ورود و خروج حجاج بیت الله الحرام از طریق گذرگاه مرزی رفح شدیم و در این کار نیز شکر خدا موفق شدیم. تحصنی دیگر برای باز ماندن گذرگاه رفح برگزار کردیم و طی آن نامه های مختلفی را به حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر ارسال کردیم و در این نامه ها در خصوص خطراتی که نوار غزه را بر اثر ادامه محاصره نوار غزه و بسته ماندن گذرگاه ها تهدید می کند هشدار دادیم. ما همچنین از هیأت های عربی و اروپایی زیادی تاکنون در نوار غزه استقبال کرده و به آن ها اوضاع نوار غزه را توضیح داده ایم.
اعطای حق وکالت
س: به نظر شما آیا مجلس قانونگذاری فلسطین در زمنیه اعطای حق وکالت نمایندگان اسیر موفق بوده است و این طرح تا چه اندازه مشروعیت دارد؟
ج: هنگامی که محمود عباس در مورخه 11/7/2007 تلاش کرد تا جلسه ای تشکیل دهد و طی آن اعضای هیأت رئیسه مجلس را انتخاب کند ما بر اساس قانون اساسی جلسه ای فوق العاده برگزار کردیم. هرگز درست نیست که عباس سرخودانه جلسه ای تشکیل دهد.
همچنین به عملکرد اخیر سلام فیاض اشاره می کنیم آن هنگام که خواستار دادن رای اعتماد مجلس به کابینه غیر قانونی مجلس شد. ما در تاریخ 22/7/ 2007 از وی خواستیم که برای دادن یا ندادن رای اعتماد به کابینه اش، در مجلس حضور یابد اما نامبرده در جلسه مقرر حضور نیافت.
در مورخه 7/11/2007 شکر خدا موفق شدیم جلسه ای تحت عنوان جلسه “پایداری” را برگزار کنیم. این جلسه صد درصد یک جلسه قانونی بود. در این جلسه طرح اعطای حق وکالت نمایندگان اسیر به نمایندگان حاضر در مجلس، به تصویب رسید. هدف از این طرح، شکستن سد محاصره رژیم صهیونیستی بود که قصد داشت مجلس قانونگذاری فلسطین را به تعطیلی بکشاند اما این رژیم با شکست مذبوحانه ای مواجه شد. متاسفانه فراکسیون فتح مانند موضع گیری های قبلی اش با این طرح مخالفت کرد. فتح می بایست با این طرح که هدف آن ناکام گذاشتن توطئه اشغالگران برای تضعیف مجلس بود، موافقت می کرد.
س: نحوه تعامل پارلمان های جهان با مساله بازداشت نمایندگان فلسطین و به طور کلی مسائل مربوط به مجلس چگونه بوده است؟
ج: این تعامل روی هم رفته تعاملی مثبت و خوب بوده است. پارلمان های عربی و منطقه ای و بین المللی همبستگی خود را با ملت و نمایندگان اسیر فلسطینی به خوبی نشان دادند و ما کلیه تلاش های آن ها در این زمینه و نیز حمایت شان از ملت فلسطین را ارج می نهیم آنان به درخواست های ما بارها پاسخ مثبت دادند.
گذرگاه رفح
س: نظر شما درباره وقایع اخیر در مرزهای فلسطین و مصر چیست و شما برای اداره گذرگاه رفح چه دیدگاهی دارید؟
ج: ما در گذشته و حال تاکید کرده و می کنیم که گذرگاه رفح می بایست فقط یک گذرگاه مصری و فلسطینی باشد و امیدواریم که برادران ما در دولت مصر همچنان گذرگاه رفح را باز نگه دارند. همچنین تاکید می کنیم که اعاده سیطره رژیم صهیونیستی بر این گذرگاه از نظر ما اقدامی کاملا مردود بوده و ما هرگز آن را نمی پذیریم و در این زمینه تاکید می کنیم که کلیه تفاهمنامه هایی که تشکیلات خودگردان با رژیم صهیونیستی در سال 2005م. در زمینه گذرگاه های مرزی به امضا رسانده است در خفا صورت گرفته و مجلس به هیچ یک از آن ها رای مثبت نداده است و بنابراین غیر قانونی هستند. توافقنامه “پاریس” نیز وضعیت مشابهی دارد و این توافقنامه نیز غیر قانونی است و هر دوی آن ها در حق ملت فلسطین اجحاف می کنند. در واقع به خاطر همین ظلم و ستم ها بود که ناگزیر ملت ما مجبور شد تا به مرزها هجوم آورده و آن را به دستان خود باز کند و ما امیدواریم که این فعالیت ها تا پایان محاصره ادامه یابد. ما همچنین امیدواریم که گذرگاه رفح بدون مداخله طرف های خارجی، تنها توسط فلسطینیان و مصری ها اداره شود.
س: مهمترین مشکلات فراروی فعالیت کمیسیون های پارلمانی و علل آن چیست و راه برون رفت از این مشکلات چیست؟
ج: تاکید می کنیم که در حال حاضر همه کمیسیون های مجلس به کار خود ادامه می دهند و برخی نمایندگان به نیابت از نمایندگان اسیر در حال فعالیت هستند و اما در خصوص فعالیت برخی کمیسیون های مجلس به ریاست نمایندگان فتح، هر کمیسیونی مخبری دارد که با برادران خود رایزنی و به وظایف خود عمل می کنند. در این جا می خواهم که بر این نکته تاکید کنم که ما از نمایندگان فراکسیون فتح خواسته ایم که در جلسات مجلس حضور یابند اما آنان با این کار مخالفت می کنند. در مورد مصوبات و قوانینی که مجلس در مرحله بعدی اتخاذ می کند باید گفت که چهار مصوبه به زودی از سوی مجلس منتشر خواهد شد که عبارتند از:«قانون حق بازگشت، قانون تحریم هر گونه چشم پوشی از قدس، قانون محاکمه نظامی و نیز پیش نویس اصلاحی قانون ثبت احوال.»
اختلافات داخلی و راه های برون رفت از آن
س: به نظر شما راه های برون رفت از بحران اختلافات داخلی به ویژه در مجلس چیست؟
ج: باید گفت که با وحدت کلمه به راحتی می توان این بحران را پشت سر گذاشت. بنده همچنین تاکید می کنم که ما از همه گروه های فلسطینی خواسته ایم تا سند “وفاق ملی” را امضا کنند ما همچنین از همگان خواسته ایم تا به اختلافات بین غزه و کرانه باختری پایان دهند. به همگان می گوییم کسانی که برای تعمیق و تشدید اختلافات داخلی تلاش می کنند در واقع صهیونیست زده هستند و این افراد هرگز هیچ گونه خیری را برای ملت ما نمی خواهند و برای تحقق هدف شوم خود که همان تفرقه بین گروه های فلسطینی است از تمامی نیرنگ ها و حیله ها استفاده می کنند. ما بار دیگر از همه گروه های فلسطینی می خواهیم که هر چه سریعتر با اتحاد و یکپارچگی میان خود با یکدیگر گفت و گو کنند تا بتوانند به مقابله با توطئه ها علیه منافع ملت خود برخیزند.