پنج شنبه 08/می/2025

پنجمین سالگرد شهادت مغز متفکر حماس دکتر ابراهیم مقادمه

یکشنبه 9-مارس-2008

  “من ای پروردگار عالم از آن بهشتم .. مرا در راه حق شهید گردان .. و از پاره پاره های تنم پلی بساز برای نسل های بعدی” با این ابیات شهید دکتر ابراهیم مقادمه که همه وقت و ثروتش را صرف اعتلای دین الله کرده بود با زندگی وداع گفت و به سرای ابدی شتافت.

امروز یکشنبه (8/3/2008) مصادف است با پنجمین سالگرد شهادت این مجاهد عالیقدر. مقادمه در هشتم مارس 2003م. به همراه سه تن از محافظانش در حمله هوایی اشغالگران صهیونیست جان به جان آفرین تسلیم کرد.

 

زندگینامه شهید

مقادمه در سال 1952م. در اردوگاه جبالیا (شمال نوار غزه) دیده به جهان گشود. میلاد با سعادت ایشان پس از چهار سال از کوچ اجباری خانواده اش از روستای “بیت دارس” به نوار غزه در سال 1948م. صورت گرفت. رژیم صهیونیستی پدر مقادمه را تحت پیگرد قرار داده بود و وی را به کوچ از دیار خود مجبور کرد و به همین خاطر پدر در سال 1970م. به همراه خانواده خود به اردوگاه “بریج” واقع در مرکز نوار غزه رفت. در آن سال، “آریل شارون” حاکم غزه بود و برای نابودی انقلاب ملت فلسطین علیه اشغالگران، منازل مسکونی فلسطینیان را ویران می کرد.

مقادمه مرحله متوسطه را با موفقیت پشت سر گذاشت و در کلاس های درس همواره شاگرد اول بود. سپس به دانشکده دندان پزشکی در مصر رفت. وی در آن جا به عضویت جماعت اخوان المسلمین درآمد. مقادمه در کنار تحصیل علم به کار تبلیغ دین اسلام مشغول بود. وی از برجسته ترین افراد در عرصه فعالیت های اسلامی در دانشگاه های مصری بود.

مقادمه در سال 1976م. از دانشکده دندانپزشکی مصر فارغ التحصیل شد و پس از ازدواج با دختر عمویش در مصر، به نوار غزه بازگشت. در بدو ورودش به نوار غزه به عضویت اداره بهداشت و درمان درآمد و در بخش رادیوگرافی بیمارستان عریش که تحت اشغال رژیم صهیونیستی بود، مشغول به کار شد. مقادمه سپس برای کار به بیمارستان کودکان “النصر” و از آن جا به بیمارستان “الشفا” در غزه رفت.

پس از چند سال، مقادمه به اردوگاه جبالیا بازگشت و در آن جا یک کلینیک دندان پزشکی افتتاح کرد و به خدمت رسانی به اهالی این منطقه که دوران کودکی و جوانی خود را در آن جا سپری کرده بود، مشغول شد. دکتر مقادمه به رغم موفقیتی که در کارش داشت، اما به فعالیت های اسلامی بازگشت و کار تبلیغ و ارشاد مردم را آغاز کرد.

 

بمب هسته ای حماس

مقادمه پس از بازگشت به نوار غزه در سال 1976م. به شورای رهبری جنبش اخوان المسلمین در این منطقه پیوست. وی از نزدیکان شیخ شهید احمد یاسین بود و به ایشان عشق و علاقه وافری داشت. مقادمه با کمک احمد یاسین رهبری فعالی را در اخوان المسلمین فلسطین ایجاد کرد. وی همچنین با کمگ شهید صلاح شحاده و برخی رهبران دیگر، هسته اصلی شاخه نظامی جنبش اخوان المسلین را در نوار غزه بنا نهاد و پس از آن در مجهز کردن مبارزان به سلاح و مهمات مشغول به کار شد. مقادمه در سال 1983م. به همراه شیخ احمد یاسین به اتهام به دست آوردن سلاح و مهمات و تاسیس شاخه نظامی اخوان المسلمین در نوار غزه بازداشت شد. شیخ احمد یاسین در آن زمان به 13 سال و مقادمه به 8 سال حبس محکوم شدند. پس از اتمام دوران محکومیت، مقادمه به اتهام نوشتن مقاله ای درباره خطرات و تهدیدات پیمان اسلو بر مساله فلسطین به شش ماه بازداشت موقت محکوم شد. هنگامی که مقادمه در سال 1992م. از زندان آزاد شد، رسانه های گروهی رژیم صهیونیستی در اخبار و گزارش های خود اعلام کردند که “بمب هسته ای حماس” در غزه آزاد شد. رسانه های عبری مقادمه را خطرناک ترین زندانی رژیم صهیونیستی معرفی می کردند.

دکتر مقادمه در آخرین مرحله حیاتش در عرصه تبلیغ خط مشی و تفکر و رویکرد جنبش مقاومت اسلامی حماس فعالیت نمود. وی در این دوره در میان جوانان عضو حماس به ویژه دانشجویان، دروس دینی و عقیدیتی و سیاسی می داد.

 

غایب باتقوا

مقادمه بسیار حریص بود که عکس و تصویرش در هیچ کجا پخش نشود. وی کارهای خود را بی سر و صدا و در نهایت سکوت انجام می داد و خود را تنها برای خداوند خالص کرده بود. مقادمه بیش از سایر رهبران حماس تدابیر امنیتی را رعایت می کرد. وی در مقابل دوربین های خبرنگاران کمتر ظاهر می شد و برای مخفی ماندن، از روش های مختلف از جمله تغییر لباس و خودرو و چهره بهره می جست، تا جایی که مقادمه در یک مسیر چندین بار خودروی خود را تعویض می کرد. اما به رغم همه این تدابیر امنیتی، خداوند وی را در حالی که شهید شد به سوی خود فراخواند.

 

مفکر و نویسنده

دکتر ابراهیم مقادمه از اندیشمندان برجسته اخوان المسلمین و جنبش حماس بود. وی در زمینه های مختلف فرهنگی و اجتماعی و علمی و پزشکی مطالعات بسیاری داشت و خیلی ها که با این شهید رفت و آمد داشتند او را یک علامه می دانستند. اما متاسفانه شرایط سخت زندگی و سپری کردن سال های طولانی در زندان به وی این اجازه را نداد که مقالات و کتاب ها و سخنرانی هایش را چاپ و گردآوری کند. با وجود این، مقادمه کتاب ها و مقالات زیادی را در دوران زندان البته با نام های مستعار منتشر کرد. “الصراع السکانی فی فلسطین” (نبرد جمعیتی در فلسطین) از جمله کتاب های مشهور مقادمه است که آن را در سال 1990م. در زندان “عسقلان” به نام “دکتر محسن کریم” تالیف کرد.

مقادمه در این کتاب به تفصیل درباره مهاجرت اجباری فلسطینیان از سال 1881م. تا سال 1990م. و پیامدها و انگیزه های آن و نیز رشد جمعیتی یهودیان و فلسطینیان و مسئولیت جنبش اسلامی در ادراه نبرد جمعیتی سخن گفته است.

مقادمه همچنین درباره راه های آزادی فلسطین، اسلو، جهاد، امنیت، احکام تجوید قرآن و .. مقالات متعددی نوشته است که در روزنامه ها و مجلات و پایگاه های اینترنتی منتشر می شدند.

 

علت ترور

ابراهیم مقادمه تنها یک شخصیت نظامی یا سیاسی نبود، بلکه در زمینه علم و دانش نیز بهره های فراوانی برده بود. وی یک عالم زبردست در زمینه تفسیر علوم و متون قرآنی و فقه و حدیث بود. مقادمه همچنین یک شاعر و اندیشمند زبده و صاحب نظر در علوم پرورشی بود.

رژیم صهیونیستی نیز به خاطر این همه توانمندی های خارق العاده، ایشان را به هنگام رفتن بر سر کارش در شهر غزه به همراه سه تن از محافظانش در صبح روز شنبه 8 مارس 2003م. به شهادت رساند.

 

واکنش صهیونیست ها به ترور مقادمه

“رونی شکید” تحلیل گر سیاسی رژیم صهیونیستی در مقاله ای که روزنامه عبری زبان ی”دیعوت آهارانوت” آن را منتشر کرد نوشت:«ترور مقادمه به تشدید عملیات های گروه های مقاومت منجر خواهد شد و جنبش حماس دیگر نیازی به ایدئولوژی و مکتب جدید ندارد به این خاطر که مقادمه پیش از شهادتش آن را به خوبی ترسیم کرد و حماس همچنین نیازی به شخصیتی دیگر مانند مقادمه ندارد؛ چرا که حماس مقادمه های بسیاری دارد.»

“شکید” همچنین خاطرنشان ساخت که اتخاذ کلیه تدابیر امنیتی فایده ای ندارد. وی با روحیه ای شکست خورد می گوید:«مبارزان فلسطینی به زودی انتقام خون مقادمه را خواهند گرفت…»

وی افزود:«ترور غیر منتظره ابراهیم مقادمه موجی از خشم و نفرت را در میان رهبران جنبش حماس در غزه و همه شهرها در کرانه باختری ایجاد کرده است و در این میان اعضای جنبش حماس در تمامی سطوح این جنبش تهدید کرده اند که انتقام مقادمه را از صهیونیست ها خواهند گرفت.»

این تحلیل گر صهیونیستی در ادامه مقاله خود ترور مقادمه را یک ترور راهبردی خواند؛ چرا که با ترور مقادمه جنگ رژیم صهیونیستی علیه حماس و رهبران آن بالا خواهد گرفت.

لینک کوتاه:

کپی شد