قدسنا: اینمساله البته قابل پیش بینی بود که صهیونیستها در پی شکستهای متعدد در عرصه داخلیو پیرامونی خود دست به اقدام جدید متهورانه بزنند، و این مساله در حملات صبح امروزبه غزه و سوریه قابل مشاهده است.
با رصد رسانههای عبری طی روزهای اخیر متوجه می شویم که آنها در پی تحولات منطقه و فلسطین دچاردستپاچگی و سردرگمی شده اند.
پیروزی های ادامه دار محور مقاومت درسوریه از یک طرف، زمزمه های خروج آمریکا از سوریه، تظاهرات گسترده مردم غزه وناپایداری جبهه داخلی و اختلافات درونی میان صهیونیستها همه و همه مسائلی است کهآنها را دچار سردرگمی کرده است.
روزنامه هاآرتص به تازگی گزارش داد کهنتانیاهو برای جلوگیری از خروج آمریکا از سوریه، مذاکراتی جدی را با وی آغاز کردهاست.
صهیونیستها طی روزهای اخیر در تحولاتغزه نیز دست بسته بوده و توان توقف تظاهرات فلسطینی ها را نداشته اند.
در اینجا در نظر داریم برای فهم دقیقتحولات داخل اسرائیل و پیرامونی آن به منابع عبری رجوع کنیم: چرا که رصد منابععبری از این جهت بسیار مهم است که نگاه صهیونیستها به تحولات منطقه به ویژه تحولاتاخیر فلسطین را به ما نشان می دهد.
1) بن بست صهیونیستها درتحولات غزه و کرانه
تحلیلگران اسرائیلی در یادداشتهایخود روی زاویه جدیدی از راهپیمایی های بازگشت در غزه تمرکز کرده اند که تاثیرات وپیامدهای این راهپیمایی بر کرانه باختری است.
«یورام یوفال» تحلیلگر ارشد صهیونیستبا اشاره به پیامدهای راهپیمایی غزه بر کرانه باختری اذعان کرد: نکته بسیار مهم ونگران کننده این است که مردم فلسطین هم اکنون راه پایان دادن به اشغالگری اسرائیلرا پیدا کرده اند.
یادداشت اینتحلیلگر اسرائیلی در روزنامه یدیعوت آحرونوت منتشر شده است و در ادامه آن آمدهاست: من پیش بینی می کنم که راهپیمایی های غزه تاثیرات خود را بر کرانه باختریبگذارد و آنها با برداشتن سنگها، کوکتل مولوتوفها و تفنگ های خودشان با پایپیاده و با آرامش به سوی مرزهای ما پیشروی کنند؛ نزدیک به 100 هزار فلسطینی که ازرام الله به سوی شهرک های بیت ایل، بسگات، عوفرا و دیگر شهرک ها در مرکز کرانهباختری پیشروی کنند و در آن زمان است که اسرائیل مجبور به بازگشت به مرزهای 1949خواهد شد.
وی افزود:این راهپیمایی ها بیانگر فهم دیرهنگام فلسطینی ها از روش برتری در برابر پروژهصهیونیستی است که پس از 100 سال مقاومت سخت و خشن به آن رسیده اند، آنها از طریقاین راهپیمایی ها می خواهند پروژه صهیونیستی را به شکست بکشانند، البته این بار نهطریق مقاومت مسلحانه بلکه از طریق مقاومت مردمی!
وی افزود: به اعتقاد من گروههایفلسطینی به طور تاکتیکی روی به این راهپیمایی ها آورده اند و آنها در واقع ذاتیخشن و مسلحانه دارند، آنها امروز ترجیح داده اند که مقاومت شان مبتنی بر سنگ وکوکتل مولوتوف باشد، نه موشک و ربایش نظامیان، به همین دلایل شمار زیادی ازفلسطینی ها را وارد روند مقاومت مردمی کرده اند که در ادامه هدف پایان اشغالگری رادنبال می کند.
وی افزود: با وجود نگرش مخالفراستگرایان اسرائیلی درباره گزینه عقب نشینی اسرائیل از شهرک های کرانه باختری،اما این راهپیمایی ها در نهایت باعث خروج اسرائیلی ها از شهرهای عسقلان، تلآویو، حیفا و قدس می شود و دلیل آن نیز به ترس اسرائیلیها از این تظاهرات باز میگردد که همه افکار و اذهان را به یاد اقدامات ماهاتما گاندی در هند و نلسون ماندلادر آفریقای جنوبی می اندازد.
وی در پایان تاکید کرد: اسرائیلی هااز تکرار این الگوهای جهانی در فلسطین می ترسند، البته گاندی فلسطینی به دنیا آمدهاست و همان جوانانی هستند که اقدام به تظاهرات کرده اند تا آرزوی خود را در آیندهنزدیک محقق کنند.
نداو هعتسنی تحلیلگر راستگرایاسرائیلی نیز در یادداشتی نوشت: مهمترین درس راهپیمایی های اخیر برای اسرائیل ایناست که عقب نشینی از غزه اشتباه بود و اگر ما این اشتباه را درباره کرانه باختریتکرار کنیم، روزی شاهد صدها هزار فلسطینی در نزدیکی دروازه های قدس و فرودگاه بنگوریون خواهیم بود، آن گونه که امروز در مرزهای غزه شاهد آن هستیم.
وی در اینیادداشت که در معاریو منتشر شده تاکید کرد: در شرایط کنونی سوالات بزرگی دربارهپاسخ اسرائیل به این راهپیمایی ها مطرح شده که باید درباره آن بحث و تیادل نظرشود. البته این راهپیمایی ها به طور جدی وعده های آریل شارون که گفته بود «پس ازعقب نشینی از غزه، 40 سال آرامش را وعده می دهم و عسقلان به خط درگیری تبدیل نمیشود»، این در حالی است که راهپیمایی های امروز نشان داد که مردم غزه همه شعارهایاسرائیلی را نقش بر آب کرده اند.
2) ارتش اسرائیل در گردابفرسایش
تحلیلگرانصهیونیست اذعان کردهاند که یکی از دستاوردهای راهپیمایی بازگشت بزرگ در غزه ایناست که، سبب قرار گرفتن موانع بیشتر در برابر طرح «معامله قرن» شده است که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تلاشمیکند این توطئه را با کمک و حمایت اعراب به پیش ببرد و اجرا کند.
«یونی بن مناحم» کارشناس صهیونیستمسائل جهان عرب در تحلیلی در یک نشریه صهیونیستی ابراز عقیده کرده است که راهپیماییهایبازگشت بزرگ فلسطینیها در نوارغزه توانسته است چندین دستاورد مهم برای آنها بهدنبال داشته باشد.
به اعتراف این کارشناس صهیونیست،مهمترین دستاورد این راهپیماییها، موفقیت در ایجاد نقطهای همواره داغ و ملتهب درمرزها با غزه به عنوان استراتژی فلسطینی ترسیم شده برای ایجاد الگوی جدید ازانتفاضه در برابر طرحهای ترامپ و تمایلات اعراب برای عادی سازی روابط با اسرائیلاست.
به گفته وی،این راهپیماییها حالت آرامشی را که بر مرزها از زمان پایان تجاوز نظامی اسرائیلبه غزه در سال 2014 حاکم بوده، برهم زده است که این مسئله اسرائیل را وادار کردهاست نیروهایش را برای مقابله با این راهپیماییها به حالت آماده باش درآورد، زیرااسرائیلیها معتقدند که این راهپیماییها، استراتژیک جدید مقاومت فلسطین پس ازانتفاضههای سنگ، چاقو و سلاح گرم است و اکنون زمان انتفاضه مردمی برای خیزش بهسمت مرزها با هدف بازپسگیری حقوقی که اسرائیل غصب کرده، فرا رسیده است.
این نویسندهصهیونیست آورده است که از نگاه فلسطینیها راهپیمایی بازگشت چند دستاورد دیگر بههمراه داشته است که مهمترین آنها به این شرح است: بازگشت مسئله فلسطین و حق بازگشتفلسطین به صدر اهتمامات بین المللی، قرار گرفتن مجدد موضوع محاصره نوارغزه و بحرانانسانی آن در صدر توجه جهانی، در تنگنا قرار دادن اسرائیل درمحافل بین المللی.
اینراهپیماییها همچنین به اذعان این نویسنده صهیونیست، سبب قرار گرفتن موانع بیشتردر برابر طرح «معامله قرن» شده است که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تلاش میکنداین طرح(توطئه) را با کمک و حمایت اعراب به پیش ببرد و اجرا کند.
راهپیمایی بازگشت همچنین توانست ماهیتمردمی را به نزاع و نبردی بازگرداند که فلسطینیها با اشغالگران اسرائیلی دارند وهمچنین مانع آن شد که تشکیلات خودگردان تحریمهای بیشتری علیه نوارغزه غزه تحمیلکند.
از سوی دیگر،یوآف لیمور کارشناس نظامی صهیونیست در روزنامه اسرائیل هایوم اذعان کرده استراهپیمایی بازگشت که فلسطینیها در مرزهای نوار غزه(و مناطق اشغالی 1948) برگزارمیکنند، توانسته است ارتش اسرائیل را به نقطهای بازگرداند که از آن انزجار داردوآن باقی نگه داشتن نیمی از نیروهای اسرائیلی در حالت آماده باش بالا در مرزهایغزه و تبدیل کردن زندگی نیمی از اسرائیلیهای مقیم در اطراف غزه به زندگی که ازامنیت بی بهره است.
لیمور افزود فلسطینیها موفق شدند نگاههمه جهانیان را به مسئله خود جلب کنند که قبل از آن مورد بی توجهی قرار گرفته بود،آنها با این راهپیماییها سبب شدند تا توجه واهتمام جهانی به آنچه در غزه میگذرد،بیشتر شود.
این کارشناس صهیونیست تصریح کردموفقیت فلسطینیها در وادار کردن ارتش اسرائیل به آماده باش و جمع آوری نیروهابرای دومین هفته پیاپی با وجود شکست در عبور از دیوار حائل از جمله دستاوردهای اینتحرکات بوده است، این موفقیت سبب تحکیم و تعمیق بازگشت و افزایش سطح آگاهی و تفکرفلسطینیها شده است و حتی سبب شد تا مردم غزه بتوانند تنها در عرض یک هفته چیزی رامحقق کنند که تشکیلات خودگردان نتوانست طی سه دهه گذشته محقق و کسب کند.
لیمور تاکید کرد آنچه محافل امنیتی وسیاسی اسرائیل میترسند و نظامیان بیشتری برای ممانعت از آن به خدمت خواهند گرفت،این است که مردم غزه بتوانند نظامیان داخل را به عمق تظاهرات بکشانند و از ایدهقدرت و برتری نظامی که در فکر و ذهن نظامیان اسرائیلی وجود دارد، بهره برداری کردهتا آنها(صهیونیستها) خود را در محاصره امواج غیرنظامیانی که قیام کردهاند،ببینند کسانی که از روحیه بسیار بالایی برخوردارند بر عکس نظامیان اسرائیلی که میترسند.
وی در اشاره به آشفتگی و سردرگمی سرانسیاسی ونظامی رژیم صهیونیستی تصریح کرد هیچ کس در اسرائیل نمیداند که اینتحرکات(راهپیماییها) که ماشین نظامی اسرائیل درمهار آن عاجز مانده، چه زمانیپایان مییابد، ارتش اسرائیل هرگز قبول نخواهد کرد که در حالت آماده باش دائم برایمقابله با این تظاهرات باقی بماند، و سبب شود در حالت فرسایشی بیشتری قرار گیرد وامنیت اسرائیل هم به خطر افتد.
3) ایرانیها در کل منطقه حضور دارند؛ سران ما در حال تحلیل وتفسیرند!
یک تحلیلگرصهیونیست از نبود استراتژی مشخص در اسرائیل به ویژه در مواجهه با ایران انتقاد کردو نوشت: پس از گذشت 70 سال اسرائیل هنوز استارت آپی نوپاست، اسرائیل هنوز برایجایگاه خود مبارزه می کند اما هیچ مرز مورد توافقی به دست نیاورده و در محیطیضداسرائیلی بسر می برد، ما همچنان واقعیتی گذرا هستیم که ازاختلافات داخلی عمیقینیز رنج می بریم.
آلون بندیوید تحلیلگر شبکه 14 اسرائیل می گوید: هنگامی که از نتانیاهو در مورد جنگآینده در نوار غزه سوال می کنی هرگز به پاسخی دست نخواهی یافت، وی قصد اشغال غزهرا نداشته و تلاشی برای نابودی حماس نمی کند، پس نتانیاهو به دنبال چیست؟
نتانیاهو درتصمیمات مهم بسیار ضعیف است و ترجیح می دهد آنها را انجام ندهد، در پایان این هفتهوی 9 سال است که در منصب نخست وزیری حضور دارد و به سختی می توان به اتخاذ تصمیمیمهم از سوی وی اشاره کرد. نتانیاهو در طول این سال ها تلاش کرد تا افقی برای آیندهبه خصوص در مورد کرانه باختری و تضمین اکثریت یهودیان در اسرائیل ارائه کند اماهیچ استراتژی در مورد غزه نداشته و سیاست فعالی علیه ایران اجرا نکرده است.
نتانیاهو ازعملکرد مناسب اسرائیل در خصوص بهار عربی، انتخاب ترامپ در آمریکا به عنوان دوستیبی بدیل و امنیت موجود در مرزهای شمالی می گوید، اما هزینه عدم کارآیی دولت ایناست که ما تصمیمات مناسبی در خصوص ایران نداشته ایم، آنها در همه منطقه حضور دارندو امروز در بسیاری از مرزها ما مستقر شده اند. در حالی که رهبران ما در حال تحلیلو تفسیر هستند، رهبران ایران و روسیه و ترکیه در آنکارا نشست برگزار کرده و سوریهرا میان خود تقسیم می کنند.
اسرائیل خوبعمل نکرده است، عدم توانایی برای اتخاذ تصمیم مناسب ما را به جنگی 50 روزه با حماسسوق داد و این عدم توانایی می تواند ما را درگیر جنگ دیگری نماید. باید حوادثپایان هفته گذشته در غزه را کاهش دهیم. حماس از این گونه اتفاقات سود برده و فعالتر می شود و توجهات جهانی را به خود جلب می کند و در این شرایط با قدرتی بیشتربرنامه های خود را ادامه می دهد. ما در شرایطی واقع شدیم که در سایه احتمال شعله ور شدن آتشیمهیب خواهیم بود. اما نتانیاهو امید دارد که ارتش اسرائیل بار دیگر وی را از اتخاذتصمیم نجات دهد، تک تیراندازان اسرائیلی تمام تلاش خود را برای حفاظت از مرزهاانجام می دهند اما این دقیقاً همان چیزی است که حماس می خواهد. جنگجویانما جایگزینی برای تصمیم سازی سیاسی نیستند.
نتانیاهو می خواهد به همین نحو ادامهدهد. بسیار زشت است که نخست وزیر تنها برای تحت فشار گذاشتن حماس وارد مصالحه ایوهمی با ابومازن شد، نتانیاهو هرگونه پیشنهاد و فکری را برای کاهش تنش در غزه وعقب افتادن جنگ رد کرد. هم اکنون اگر از او درباره تصمیمش درباره تحقق جنگ در غزه سوالکنی هرگز جوابی دریافت نخواهی کرد چرا که وی برنامه ای در این مورد ندارد و نمیخواهد به غزه حمله کرده و تلاشی برای نابودی حماس نمی کند، پس نتانیاهو چه میخواهد؟
اسرائیل بایدبپذیرد که شریکی در منطقه ندارد. در اینجا بازیگر قدرتمند دیگری وجود دارد، روحانیو اردوغان با یکدیگر دیدار کرده و روابط خوبی دارند اما نتانیاهو در میان آنهانیست. در صورت درگیری و جنگ آمریکا کمک هایی ارائه کرده و سعودی ها پیام هایهمدردی محرمانه ارسال می کنند اما واقعیت این است که ما تنها هستیم.
پس از گذشت70 سال اسرائیل هنوز استارت آپی نوپا است، اسرائیل هنوز برای جایگاه خود مبارزه میکند اما هیچ مرز مورد توافقی به دست نیاورده و در محیطی ضداسرائیلی بسر می برد، ماهمچنان واقعیتی گذرا هستیم که ازاختلافات داخلی عمیقی نیز رنج می بریم.
نتیجهگیری:
با بررسی اخبار فوق در منابع عبریمتوجه خواهیم شد، صهیونیستها در شرایط بغرنجی از لحاظ مسائل داخلی و پیرامونی قراردارند و از رهبران سیاسی و نظامی خود به علت گرفتاری در این شرایط به ستوه آمدهاند.
در این وضعیت همواره باید از سران وتصمیم سازان صهیونیست انتظار اقدامی ناگهانی را داشت، آنها در طول تاریخ 70 سالهخود نشان داده اند در صورتی که تحمل ادامه وضعیت و مخاطرات را نداشته باشند، دستبه اقدامات شدید و حتی در حد انتحار می زنند.
از این جهت باید مراقب تحرکات احتمالیصهیونیستها در آینده نزدیک بود؛ احتمالات در این اینجا شامل چند مورد می شود؛
1. آغاز جنگی جدیدبا غزه
2. درگیری باسوریه (با مشارکت آمریکا)
3. درگیرینیابتی با ایران (عربستان گزینه جدی است)
بر همیناساس، طی روزهای آینده در صورت عدم تغییر در مولفه ها و شاخصه های شرایط امنیتی،سیاسی داخلی و پیرامونی صهیونیستها باید انتظار یک اقدام جدی را داشت.
اقدام امروز صبح ارتش رژیم صهیونیستیدر حمله به غزه و حمص سوریه نیز در همین راستا ارزیابی می شود و این مساله البتهقابل پیش بینی بود که صهیونیستها در پی شکستهای متعدد در عرصه داخلی و پیرامونیخود دست به اقدام جدید متهورانه بزنند.
منبع: خبرگزاری قدسنا ، گزارش از محمدعلی تخت رونده ، 20/01/1397