دکتر سامی ابو زهری سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در گفتگو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین، به تحلیل تحولات اخیر مساله فلسطین به ویژه معرفی نوار غزه به عنوان “منطقه متخاصم” از سوی رژیم اشغالگر قدس پرداخت.
ابو زهری در این گفتگو، همچنین به بحث و بررسی پیرامون کنفرانس صلح نوامبر آینده پرداخت و هدف از برگزاری آن را حذف مساله فلسطین دانست.
وی در این گفتگو حمله وحشیانه سرویس های امنیتی وابسته به “محمود عباس” رئیس تشکیلات خودگردان در کرانه باختری را نیز مورد بررسی قرار داده و تلاش کرد که نکات مبهم، انگیزه ها و نتایج این حملات را تشریح کند.
در زیر متن مصاحبه مرکز اطلاع رسانی فلسطین با “سامی ابو زهری” سخنگوی جنبش حماس را با هم می خوانیم:
نوار غزه منطقه ای اشغالی
رژیم صهیونیستی نوار غزه را “منطقه متخاصم” معرفی کرده است. شما چه نکته تازه ای را در این مساله می بینید؟
رژیم صهیونیستی تنها نوار غزه را منطقه متخاصم نمی داند، بلکه این رژیم تمامی مردم فلسطین را دشمن خود می داند و از مدت ها قبل اقدامات خود را علیه این منطقه شدت بخشیده است. اما مساله تازه ای که در این مساله دیده می شود، این است که رژیم اشغالگر قدس با معرفی نوار غزه به عنوان منطقه متخاصم قصد دارد که حملات خود به این منطقه را گسترش دهد. به نظر ما این مساله به منزله اعلام جنگ تمام عیار علیه ملت فلسطین است و رژیم صهیونیستی از این طریق تلاش دارد تا به اقدامات خود صبغه شرعی دهد. ما از همین جا اعلام می کنیم که نوار غزه منطقه مستقلی نیست که بتوان با آن به عنوان یک منطقه متخاصم برخورد کرد، بلکه این منطقه، منطقه ای اشغال شده است که رژیم اشغالگر قدس بر اساس قوانین بین المللی باید مسئولیت های خود در قبال ساکنان آن را بر عهده بگیرد و از همین رو ما از جامعه بین المللی می خواهیم که به مسئولیت های خود در قبال مساله فلسطین پایبند بوده و موضع قاطعانه ای در این زمینه اتخاذ کند. ما نیز در جنبش حماس از مواضع اتخاذ شده در این زمینه تشکر و قدردانی می کنیم.
لرزه مقاومت بر بدن دشمن
همزمان با معرفی نوار غزه به عنوان منطقه متخاصم، رژیم صهیونیستی از حمله خود به نوار غزه خبر داده است. آیا به نظر شما میان این دو مساله ارتباطی وجود دارد؟
لازم به یادآوری است که رژیم صهیونیستی همچنان به حملات خود به این منطقه ادامه می دهد و پر واضح است که پس از معرفی این منطقه به عنوان منطقه متخاصم، این رژیم حملات خود به آن را افزایش خواهد داد. اما پس از پیام های محکم گروه های مقاومت و شاخه های نظامی گروه های فلسطینی مبنی بر مقاومت مقتدرانه در برابر هر گونه تجاوز این رژیم، به نظر می رسد که رژیم اشغالگر قدس دچار تزلزل شده است و علی رغم اینکه حملات خود در اطراف شهرهای نوار غزه را ادامه می دهد، اما تاکنون تصمیمی مبنی بر گسترش حملات خود علیه این منطقه اتخاذ نکرده است.
آمریکا شریک حملات صهیونیست ها و دشمن اصلی ملت فلسطین
دولت آمریکا عملا از معرفی نوار غزه به عنوان منطقه متخاصم حمایت کرد. شما دلیل این دوگانگی در اقدامات این کشور را در چه چیزی می بینید؟
حمایت آمریکا از این تصمیم و تاکید “کاندولیزا رایس” وزیر امور خارجه آمریکا بر این که حماس رژیم متخاصم است، تلاشی است برای سرپوش گذاشتن بر اقدامات رژیم صهیونیستی، و این موضع آمریکا نشانگر همدستی آن در حملات صهیونیست ها علیه ملت ماست. از همین رو ما از ملت های عربی و اسلامی می خواهیم که در همه مسائل جهان عرب و جهان اسلام، آمریکا را دشمن اصلی خود بدانند.
موضع شرم آور
مقامات تشکیلات خودگردان در رام الله در قبال این تحول که در چارچوب مجازات دسته جمعی ساکنان نوار غزه ایجاد شد، چه موضعی اتخاذ کردند؟
مقامات رام الله موضع شرم آوری را در قبال این مساله اتخاذ کرده و با نهایت تاسف شرایط را برای اعلام این تصمیم مهیا کردند. “محمود عباس” رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، اولین کسی بود که دولت حاکم بر نوار غزه را “دولتی متحجر” خوانده و با این کار خود مقدمه معرفی این منطقه به عنوان منطقه ای متخاصم را فراهم کرد. اما در ارتباط با انتقاداتی که این گروه در در مطبوعات در این باره مطرح می کنند، باید بگویم که این انتقادات، با هدف تحریف افکار عمومی صورت می گیرد؛ چرا که در غیر این صورت معنایی ندارد که در حالیکه دشمن از تشدید حملات خود علیه نوار غزه و کرانه باختری سخن می گوید، این گروه به دیدارهای خود با آن ادامه دهد. یا چه معنایی دارد که این گروه در فراهم کردن شرایط برای برگزاری کنفرانس صلح نوامبر آینده که هدف از آن حذف مساله فلسطین است، همکاری کند؟! از همین رو باید گفت که مقامات تشکیلات خودگردان در رام الله به همراه رژیم صهیونیستی مسئول این تصمیم در قبال نوار غزه هستند.
قدردانی از مواضع بین المللی
اقدام رژیم صهیونیستی در اعلام نوار غزه به عنوان منطقه متخاصم، علاوه بر کشورهای عربی و اسلامی از سوی کشورهای دیگری نیز محکوم شد که در این میان موضع دبیر کل سازمان ملل متحد و نهادها و سازمان های بین المللی وابسته به آن در محکومیت این تصمیم، قابل توجه بود. آیا این محکومیت ها، نگرانی ها و هشدارها در قبال این اقدام رژیم صهیونیستی می تواند تغییری در این تصمیم و نتایج آن ایجاد کند؟
ما از مواضع برخی کشورهای عربی و به ویژه دبیر کل اتحادیه عرب، کشورهای اروپایی مانند فرانسه و روسیه، اتحادیه اروپا و نیز نهادهای بین المللی از جمله صلیب سرخ جهانی و کمیساریای اتحادیه اروپا که این اقدام رژیم صهیونیستی را محکوم کردند، قدردانی می کنیم. به نظر ما چنین مواضعی باعث می شود که رژیم صهیونیستی در تصمیم های خود در قبال تشدید حملات خود علیه ملت فلسطین و به ویژه ضربه زدن به نیازهای اساسی مردم بازنگری کند.
فشارها نمی تواند باعث عقب نشینی ما شود
اما شاید سوالی که در حال حاضر مطرح شود، این است که امور ساکنان نوار غزه در سایه این فشارهای روز افزون چگونه اداره می شود؟
تحریم و تجاوزات مساله تازه ای برای فلسطینیان نیست و مردم فلسطین در طول سالیان طولانی تحریم در گذشته به خوبی آموخته اند که چگونه با این وضعیت کنار بیایند. این درست است که مردم این منطقه با مشکلات روز افزونی مواجه هستند، اما این مساله باعث نمی شود که ملت ما از حقوق خود عقب نشینی کند، بلکه با اقتدار کامل این مرحله را پشت سر خواهد گذاشت. علاوه بر این دولت قانونی بیشبرد امور به ریاست “اسماعیل هنیه” تماس هایی را با طرف های عربی و غیره برقرار کرده و خواستار اتخاذ موضع قاطعانه ای در قبال معرفی نوار غزه به عنوان منطقه متخاصم و پیامدهای این مساله شده است. اما در صورتی که کار به تشدید عملی این اقدامات بکشد، مطمئنا گروه های مقاومت با نهایت توان خود در برابر این وضعیت ایستادگی خواهند کرد.
کنفرانس پاییز محکوم به شکست است
به نظر می رسد که کنفرانس صلح پیشنهادی بوش به مساله مهمی تبدیل شده که بسیاری از مسائل به آن وابسته شده است. به طور خلاصه بیان کنید که واشنگتن از برگزاری این کنفرانس چه اهدافی را دنبال می کند؟
کنفرانس پاییز محکوم به شکست است و نشانه های شکست این کنفرانس را می توان در اظهارات دو طرف آن یعنی رژیم اشغالگر قدس و مقامات تشکیلات خودگردان در رام الله مشاهده کرد. سفر رایس به منطقه نیز هدفی جز ترغیب کشورها به گفتگو درباره مناقشه دیرینه عربی ـ صهیونیستی نداشت. ما به هیچ وجه نسبت به نتایج این کنفرانس نگران نیستیم، چرا که این کنفرانس هیچ نتیجه ای در بر نخواهد داشت و نخواهد توانست هیچ اقدامی در زمینه سازش علیه مردم فلسطین انجام دهد. از یک سو اشغالگران آماده نیستند که هیچ امتیاز سیاسی به مردم ما بدهند و از سوی دیگر، گروهی که به نام ملت فلسطین در این کنفرانس شرکت می کند، هیچ اختیاری برای دادن هیچگونه امتیازی به اشغالگران ندارد و حتی نمی تواند به نمایندگی از مردم فلسطین در این کنفرانس گفتگو کند. همگان باید این مساله را در نظر بگیرند که نمی توان جنبش بزرگی مانند جنبش حماس را که نماینده اکثریت ملت فلسطین است، نادیده گرفت و یا آن را به حاشیه راند. ما از طرف های عربی می خواهیم که این کنفرانس را تحریم کنند، چرا که رژیم اشغالگر قدس درصدد عادی سازی روابط خود با کشورهای عربی از طریق این کنفرانس است و آمریکا نیز با برگزاری این کنفرانس تلاش دارد که به هر قیمتی مساله فلسطین را از دور خارج کرده و پرونده های داغ تری مانند پرونده عراق را به جریان بیاندازد.
طرح سه جانبه
سرویس های امنیتی وابسته به تشکیلات خودگردان حملات گسترده ای را در کرانه باختری آغاز کرده اند که به گفته خود آنها، هدف از این حملات به زانو در آوردن حماس است. با توجه به این وضعیت، آینده جنبش حماس در کرانه باختری را چگونه ارزیابی می کنید؟
حوادث جاری در کرانه باختری از قبیل بازداشت و شکنجه اعضا و طرفداران جنبش حماس، تعطیلی تمامی موسسات وابسته به این جنبش و نیز انحلال بسیاری از شوراهای محلی و دیگر تخلفات تشکیلات خودگردان، بخشی از طرح آمریکایی ـ صهیونیستی برای نابودی جنبش حماس است که با همکاری مقامات تشکیلات خودگردان در رام الله اجرا می شود. اما علی رغم حجم زیاد مشکلاتی که اعضا و طرفداران این جنبش در کرانه باختری با آن روبرو هستند، با اطمینان اعلام می کنیم که این طرح نیز به مانند طرح های قبلی برای نابودی این جنبش؛ به ویژه طرح سال 1996 با شکست مواجه خواهد شد و جنبش حماس در قبال این اقدامات، مواضع قاطع و بردبارانه ای را اتخاذ خواهد کرد، اما صبر و بردباری این جنبش ناشی از ضعف و ترس این جنبش نیست، بلکه نشان از قدرت و درایت آن در برخورد با مشکلات است و دشمنان این جنبش باید این مساله را مد نظر داشته باشند. این جنبش قدرت این را دارد که در مقابل حملات دیگران ایستادگی کند، اما صبر و بردباری های آن برای این است که تا جایی که امکان دارد مانع از شکل گیری فتنه داخلی در فلسطین شود.
جنبش حماس قدرت این را دارد که امنیت خود را حفظ کند و این گروه ها در آینده نزدیک به این نتیجه خواهند رسید که حملات آنها علیه این جنبش نتیجه معکوس داده است.
تشکیلات سرکوبگری
اقدامات سرویس های امنیتی علیه اعضا و طرفداران جنبش حماس در کرانه باختری؛ از قبیل حمله به خانواده های افراد بازداشت شده در زندان های تشکیلات خودگردان شدت گرفته است که از جمله آنها می توان به حمله این سرویس ها به “منی منصور” یکی از نمایندگان پارلمان فلسطین اشاره کرد. این اقدامات سرویس های امنیتی چه هدفی را دنبال می کند؟
راهپیمایی ها و اعتصاب های زنان در کرانه باختری، با هدف افشای جنایت های سرویس های امنیتی در حق اعضا و نهادهای وابسته به جنبش حماس در کرانه باختری برگزار شد. اما با توجه به جلوگیری از پوشش خبری و رسانه ای این اعتصاب ها و حمله عناصر سرویس های امنیتی به این تجمعات می توان به این نتیجه رسید که ما با یک تشکیلات سرکوبگر مواجه هستیم که سعی دارد با سانسور خبری و تحریف واقعیت ها از طریق رسانه ها، بر روی این واقعیت ها سرپوش بگذارد، اما با این وجود، این حقیقت در حال آشکار شدن است.