پنج شنبه 01/می/2025

امنیت نرم چالش اصلی اسرائیل

یکشنبه 1-اکتبر-2017

اسرائیل یکی ازبرندگان تحولات چند سال گذشته خاورمیانه از جمله
بی‏ ثباتی ‏های موجود در عراق، سوریه، گسترش شکاف بین کشورهای منطقه وهمچنین تجزیه احتمالی برخی از کشورهای عربی محسوب می ‏شود.
به واقع می ‏توان گفت تحولات عربی و شکاف ایجاد شده بین کشورهای منطقهباعث شد تا اسرائیل برای نخستین بار از اولویت کشورهای منطقه خارج شود.
مقامات اسرائیلی حتی تلاش کردند که در قالب این شکاف‌‏ها در مقابلایران یارگیری کنند و با کشورهای عرب نزدیک به عربستان وارد تعامل شوند که یکی ازنتایج آن تغییر اساسنامه حماس و حمایت اسرائیل از عربستان در جنگ یمن بود. در چنین شرایطی تحولات عربی موازنه قوای منطقه‌‏ای را به سود اسرائیلتغییر داد تا این کشور فقط نگران نفوذ ایران در کشورهای منطقه با متحدان نزدیکیهمچون حزب ‏الله باشد. در نتیجه این روندها، مقامات عالی اسرائیل به ‏رغمبزرگنمایی تهدیدات منطقه ‏ای و تاکید بر تهدیدات رو به گسترش، خود را در بهترینشرایط امنیتی تصور می ‏کنند.
با این حال باید توجه کرد که این امنیت نسبی تنها در سطح منطقه‌‏ایوجود دارد، اما در سطح داخلی اسرائیل با بحرانی عمیق و ساختاری مواجه است که می‏تواند امنیت وجودی آن را با بحران‏‌های عمیق‌تری مواجه سازد. مهم‏ ترین مشکلاسرائیل در این زمینه ترکیب جمعیتی آن و گرایش بیشتر شهروندان به خصوص آنهایی کهاز اروپایی شرقی آمده ‏اند به سیاست‏ های دست‏ راستی و حزب لیکود است. به واقع اینشهروندان وضعیت خوب امروز خود را در قربانی کردن فلسطینی ها و تداوم
شهرک‏ سازی می‌‏دانند.
رواج گرایش‌های افراطی میان شهروندان اسرائیل
بر اساس نظرسنجی ‏های موجود گرایش به سیاست‏ های دست ‏راستی در بینشهروندان اسرائیلی رواج بیشتری یافته که نتیجه اولیه آن پیروزی‏‌های پیاپی حزبلیکود در ائتلاف با احزاب تندروتر و شکست حزب کارگر است. بر پایه این امر نبایدسیاست ‌های دست ‏راستی نتانیاهو همچون ادامه محاصره غزه و تداوم شهرک‏ سازی راتنها تمایل شخص نتانیاهو و یا حزب وی ارزیابی کرد؛ مساله اصلی تمایل اکثریت جامعهبه تندروی است که عملاً اسرائیل را در بدترین شرایط تاریخی از حیث امنیت نرم قرارداده است. در کنار این مساله اعراب ساکن اسرائیل نیز هر روزه با تبعیضی همه ‏جانبهمواجه هستند که این امر آنها را تبدیل به شهروندان درجه دوم می‌کند آن هم در کشوریکه مدعی داشتن دموکراسی را دارد. بنابراین اسرائیل درداخل با دو روند تمایل به تندروی بیشتر و تبدیل شدن به جامعه‏ ای دوپاره بین اعرابو یهودی ‌ها و در نتیجه شکل‏‌گیری و تکامل سیستمی مبتنی بر تبعیض نژدای قرار دارد؛که در بلندمدت
دست آوردهای نسبی این کشور را از بین خواهد برد و امنیت آن را باتهدیداتی عمیق‌تری مواجه خواهد ساخت.
پیامدهای سیاست دست راستی دولت اسرائیل
این شرایط بغرنج شامل روندهای تهدید زا همچون کاهش تمایل به مهاجرت بهاسرائیل و رشد مهاجرت منفی، رشد یهود‏ستیزی و صهیونیست ‏ستیزی در سطح جهان، بهرسمیت شناختن فلسطین توسط مجالس کشورهای اروپایی، موفقیت فلسطینی‌ها در سازمان‏‌هایوابسته به ملل متحد و در نهایت رشد جمعیت فلسطینی‏‌ها در غزه، کرانه باختری، اردنو کشورهای دیگر میزبان فلسطینی ‌ها می ‏شود که ترکیب جمعیتی فلسطین اشغالی و محیطاطراف آن را به ضرر اسرائیل بر هم زده است. همچنین تداوم سیاست ‏های دست‏ راستی نتانیاهو از جمله تداوم شهرک‌سازیو محاصره غزه چنان دفاع از این کشور را مشکل کرده که برای اولین بار در زماناوباما ایالات متحده آمریکا قطعنامه شورای امنیت علیه اسرائیل را وتو نکرد. همچنین در اظهاراتی غیرقابل انتظار جان کری وزیر امورخارجه پیشینآمریکا رژیم اسرائیل را رژیمی مبتنی بر تبعیض نژادی معرفی و اعلان کرد که این کشورباید بین یهودی بودن و دموکراتیک بودن یکی را انتخاب کند.
نتیجه دیگر سیاست‌‏های دست ‏راستی اسرائیل در رشد مجدد صهیونیسم‏ستیزی و حتی یهود ستیزی در اروپا و آمریکا است که عمدتا ناشی از انقلاب ارتباطات واطلاعات و افزایش آگاهی‏‌های عمومی است. در این زمینه می‌‏توان به نظرسنجی سال‏های۲۰۱۵-۲۰۱۰ در انگلستان اشاره کرد که در آن اسرائیل با کسب ۵۰ درصد آراء به عنوانمنفورترین کشور جهان معرفی شد. لازم به اشاره است که بیش از ۲۴ هزار نفر از ۳۴ کشور جهان در این نظرسنجی شرکت داشته‌‏اند.
همچنین می‏ توان به آمار سایت گلوبال۱۰۰ اشاره کرد که میزان صهیونیست‏ستیزی را در قاره‏ها و مناطق مختلف جهان مورد سنجش قرار می ‏دهد. آمار سال ۲۰۱۷ این سایت نشان دهنده افزایش صهیونیسم‏ ستیزی در سطح جهان است.
آینده تامین امنیت در اسرائیل
در پایان این گزارش به قلم قاسم ترابی، استاد روابط بین‌الملل دانشگاهآمده است:با توجه به این شرایط هرچند روندهای منطقه‏ای به سود اسرائیل بوده‏اندبه شکلی که این رژیم دیگر در اولویت مسایل عربی قرار ندارد و حتی از ائتلافعربی_اسرائیلی علیه ایران صحبت می‏شود، زیرا روندهای درون فلسطین اشغالی افت شدیدامنیت نرم این کشور در سالیان آینده را نشان می‏دهند، اما همین امر باعث شده کهبسیاری از نخبگان این کشور نسبت به تهدیدات رو به گسترش هشدار دهند، با این حال بهنظر می ‏رسد گرایش به تندروی در اسرائیل امروزی روندی ساختاری و نهادینه شده است؛امری که در آینده تامین امنیت در این اسرائیل را با مشکلاتی جدی مواجه خواهد کرد.

 

منبع :ابتکار ، 05/07/1396


 

لینک کوتاه:

کپی شد