برنامه های تظاهرات بزرگ بازگشت برای دومین هفته متوالی در مرزهای باریکهغزه ادامه یافت و به موازات آن خشم و تهدیدات متجاوزات صهیونیست؛ حتی در مواردی ازطریق طرف های میانجی عرب و با مداخله جویی های طرف های خارجی ادامه دارد و ایننشان می دهد که این راهپیمایی دستاوردهای مهم بسیاری را محقق ساخته است؛ هر چند کهبرخی آنرا اقدامی نمادین می دانند.
اهمیت این راهپیمایی زمانی زیاد می شود که بدانیم متجاوزان همزمان با اینراهپیمایی امیدهای زیادی به استفاده از آتش شعله ور شده در منطقه داشتند و از سویدیگر، دونالد ترامپ در راس قدرت آمریکا قرار دارد و تیم وی در کاخ سفید شدیدا ازرژیم صهیونیستی حمایت می کند و از سوی دیگر، وضعیت جهان عرب به شکل بی سابقه ای بهقهقرا می رود و این مساله را به راحتی می توان در اقدامات عملی و مواضع شفاهی درقبال دشمن صهیونیستی مشاهده کرد.
ما نیازی به گفتگو با طرف هایی که در ادامه مواضع قبلی خود به همه چیز شک میکنند و در هر حالی؛ اعم از وقوع درگیری مسلحانه یا مقاومت مسالمت آمیز و یا حتیعدم وقوع رویارویی، اتهامی طرح می کنند، نداریم، بلکه طرف خطاب ما آنهایی هستند کهبه مساله فلسطین علاقه مند هستند، اما با این وجود، باز شک و تردیدهایی دربارهبرخی مسائل مطرح می کنند. این گروه فراموش کرده اند که ما منازعه تاریخی داریم که7 دهه از آغاز آن گذشته است و شاید حتی بتوان قدمت این منازعه را به دوران استعمارانگلیس برگرداند، اما راه حل سریعی برای این منازعه در شرایط کنونی وجود ندارد.این افراد حساسیت مرحله کنونی را که طرف های زیادی سعی در نابودی مساله فلسطین رادارند، در نظر نمی گیرند و باید بدانند که هر گونه تلاشی در راستای به شکست کشاندنتوطئه، تلاشی مهم و فوق العاده تاثیرگذار است.
در همین راستا، قصد داریم سخنان یک کارشناس مسائل امنیتی و سیاسی رژیمصهیونیستی را که افسر سابق سازمان اطلاعات نظامی این رژیم بوده است، برای شمابازگو کنیم که به تشریح دستاوردهای راهپیمایی های حق بازگشت در مرحله پس ازبرگزاری برنامه های “جمعه کوشوک” پرداخته است.
“یونی بن مناحیم” تاکید کرده است که موفقیت فلسطینیان در روز زمیندر تاریخ 30 مارس گذشته به آنها انگیزه بیشتر و بزرگتری برای گسترش این تجربه موفقخود در سالروز گرامیداشت یاد و خاطره فاجعه اشغال فلسطین در اواسط ماه مه آیندهخواهد داد.
وی در تشریح دستاوردهای این راهپیمایی به مواردی مانند: بازگشت مساله فلسطین وحق بازگشت آوارگان به کانون توجه برنامه های سیاسی منطقه ای و بین المللی و درتنگنا قرار گرفتن رژیم صهیونیستی در عرصه بین المللی اشاره کرده است؛ چرا کهفلسطینی ها توانستند تصویری از ارتش صهیونیستی ارائه دهند که با تیراندازی های خودباعث شهادت و زخمی شدن 1400 فلسطینی تنها در یک روز شده است. علاوه بر این، اینراهپیمایی ها باعث شد مساله محاصره غزه و بحران انسانی آن بار دیگر در کانون توجهجهانیان قرار گیرد و موانع بیشتری بر سر راه اجرایی شدن معامله قرن دونالد ترامپرئیس جمهور آمریکا قرار گرفت. در همین حال، مرزهای شرقی، جنوبی و شمالی باریکه غزهبه کانون جدید برخورد میان فلسطینیان و ارتش صهیونیستی تبدیل شده است و ماهیتمردمی منازعه فلسطینی احیا شده است تا تشکیلات خودگردان فلسطین نتواند مجازات هایبیشتری علیه باریکه غزه اعمال کند. وی در پایان آورده است که راهپیمایی های اخیرباعث برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل و اتحادیه عرب، تغییر وضعیتبی توجهی به مساله فلسطین در عرصه منطقه ای و بین المللی و مانع تراشی بر سر راهروند عادی سازی روابط میان اسرائیل و تعدادی از کشورهای منطقه شد.
درست است که این راهپیمایی نخواهد توانست مساله فلسطین را از بحران کنونی وحالت سردرگمی که از زمان روی کار آمدن محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین درسال 2004 آغاز شده است، رهایی دهد، اما اقدامی ضروری در این راستا بود.
لازمه خروج مساله فلسطین از وضعیت موجود توافق میان تمامی گروه های فلسطینی برسر آغاز انتفاضه ای فراگیر در سراسر اراضی فلسطینی با شعار اخراج بی قید و شرطاشغالگران از سرزمین فلسطین، اصلاح ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین”ساف” بر اساس اصول دموکراتیک و با پیوستن دو جنبش حماس و جهاد اسلامیبه آن به منظور تبدیل این سازمان به مرجع واقعی ملت فلسطین و تبدیل دولت فلسطین درهر دو منطقه باریکه غزه و کرانه باختری به صرف نهادی اداری است که باید از طریقتوافق میان گروه های فلسطینی اداره شود.
اما بدبختی این است که برخی طرف ها بر آزمودن مجدد آزموده شده ها اصرار دارندو به دلایلی که ارتباطی به توانمندی های ملت فلسطین و اراده آن ندارد، بلکه مربوطبه توانمندی ها و نگرانی های خودشان است، می خواهند وضعیت موجود باقی بماند.