شنبه 10/می/2025

دکتر رنتیسی و زندگی سراسر جهاد و فداکاری و سرانجام نیل به آرزوی شهادت

پنج‌شنبه 16-آوریل-2009

17 آوریل سالروز شهادت بزرگ مردی است که تاریخ فلسطین همواره با افتخار از او یاد می کند. همه ساله در چنین روزی گوشه هایی از زندگی سراسر جهاد و مبارزه و بازداشت و تبعید و فداکاری و شکنجه و در عین حال صبر و پایداری برای مردم فلسطین آشکار می شود… و مفاهیم پایداری در مقابله این رهبر بزرگ مقاومت فلسطین با فرمانده نظامیان صهیونیستی که در مقابل عظمت این مرد بزرگ به استصال کشیده شده بود، برای مردم تجلی پیدا می کند. این بزرگ مرد تاریخ در نهایت به آرزوی دیرینه خود و افتخار بزرگ شهادت دست یافت تا در میان زنده یادهای تاریخ جای گیرد.

 

تولد و سال های نخستین زندگی

دکتر شهید “عبد العزیز علی عبد الحفیظ الرنتیسی” در 23/10/1947 در روستای “یبنا” میان عسقلان و یافا دیده به جهان گشود و خانواده وی پس از جنگ سال 1948 در حالی که عبد العزیز تنها 6 ماه داشت، به نوار غزه مهاجرت کرده و در اردوگاه آوارگان فلسطینی “خان یونس” واقع در جنوب نوار غزه اقامت گزیدند. رنتیسی 9 برادر و 3 خواهر داشت و بعد از ازدواج نیز خداوند 2 پسر و 4 دختر و 10 نوه به وی ارزانی داشت.

دوران تحصیل

عبد العزیز در 6 سالگی برای آغاز تحصیلات خود به مدرسه آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی “آنروا” رفت و از همان سن 6 سالگی به خاطر اوضاع نامساعد اقتصادی خانواده اش مجبور بود کار بکند تا هزینه های زندگی خانواده خود را تامین کند.

وی در عرصه تحصیلات و درس نیز دانش آموز نمونه و برجسته ای بود و در سال 1965 توانست با اتمام تحصیلات دوره دبیرستان برای ادامه تحصیل راهی شهر اسکندریه در کشور مصر شود. وی در دانشگاه اسکندریه تحصیلات خود را در رشته پزشکی ادامه داد تا اینکه در سال 1971 توانست تحصیلات خود را با موفقیت به اتمام رسانده و برای کار در بیمارستان “ناصر” خان یونس به نوار غزه بازگردد.

رنتیسی پس از ممانعت وزارت بهداشت از سفر آنها به خارج برای اتمام تحصیلات عالیه به همراه دیگر همکاران خود دست به اعتصاب زد تا اینکه توانست به شهر اسکندریه بازگشته و مدرک فوق لیسانس خود در رشته پزشکی اطفال را اخذ نماید. وی در سال 1976 بار دیگر به بیمارستان ناصر در خان یونس برگشت.

پست های اداری

دکتر رنتیسی در طول عمر سراسر تلاش و مجاهدت خود پست های مهمی از جمله عضویت در هیأت اداری مجمع اسلامی و عضویت هیأت اداری دوره های مختلف “انجمن پزشکان جهان عرب” در نوار غزه را عهده دار شد تا اینکه در سال 1988، زمانی که در سازمان هلال احمر فلسطین عضویت داشت، توسط نظامیان صهیونیستی بازداشت و روانه زندان های این رژیم شد.

علاوه بر این، پس از اینکه رژیم صهیونیستی در سال 1984 میلادی دکتر رنتیسی را به زور و به ناحق از کار خود در بیمارستان بیرون کرد و اجازه بازگشت وی به این بیمارستان را نداد، از سال 1986 به بعد به شغل تدریس در “دانشگاه اسلامی” شهر غزه روی آورد. افسر ستاد بهداشت رژیم صهیونیستی بر روی پرونده وی این عبارت را درج کرده بود که وی تنها در صورت دریافت نامه کتبی از شخص وزیر جنگ می تواند به سر کار خود در بیمارستان برگردد.

دوران اسارت در زندان های رژیم صهیونیستی

عبد العزیز رنتیسی در سال 1982 میلادی رهبری “انجمن پزشکان” در اعتصاب سه هفته ای در اعتراض به وضع مالیات های اضافی از سوی رژیم صهیونیستی را بر عهده داشت که توسط نظامیان صهیونیستی بازداشت و تحت اقامت اجباری قرار گرفت. در این سال انتفاضه فلسطین به نشانه ابراز همبستگی با پزشکان فلسطینی در نوار غزه شکل گرفت.

رنتیسی در ادامه حیات خود به عضویت جماعت اخوان المسلمین در آمده و یکی از رهبران این جماعت در نوار غزه و یکی از موسسان جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در سال 1987 میلادی شد.

وی اولین نفر از رهبران جنبش حماس بود که پس از آغاز انتفاضه اول فلسطین در 9 دسامبر سال 1987، در تاریخ 15/1/1988 از سوی نظامیان صهیونیستی بازداشت شده و 21 روز در بازداشت باقی ماند. زمانی که نظامیان صهیونیستی سعی در ورود به منزلی در نوار غزه را داشتند وی وارد درگیری فیزیکی با آنها شد و اجازه نداد که این نظامیان وارد آن خانه شوند، ولی نظامیان صهیونیستی وی را بازداشت کردند.

در حالی که تنها یک ماه از آزادی رنتیسی از زندان های رژیم صهیونیستی می گذشت، نظامیان صهیونیستی در تاریخ 4/3/1988 بار دیگر وی را بازداشت کردند و این بار مدت 2 سال و نیم در زندان های صهیونیستی باقی ماند. رژیم صهیونیستی اتهاماتی مانند مشارکت در تاسیس و رهبری جنبش حماس و نیز تدوین نخستین منشور انتفاضه را به وی وارد می کردند، اما وی در تحقیقات به هیچیک از این موارد اعتراف نکرد و در نتیجه به موجب قانون “تامیر” محاکمه و در تاریخ 4/9/1990 از زندان آزاد شد. اما صد روز پس از این تاریخ بار دیگر در روز 14/12/1990 بازداشت شده و به مدت یک سال کامل در بازداشت موقت به سر برد.

تبعید به مرج الزهور

دکتر رنتیسی در تاریخ 17/12/2009 به همراه 416 تن دیگر از اعضا و فعالان جنبش های حماس و جهاد اسلامی فلسطین به جنوب لبنان تبعید شد و در آنجا نیز سمت سخنگویی افراد تبعید شده به اردوگاه العوده در منطقه مرج الزهور را بر عهده گرفت تا زبان گویای آنها در اعتراض به تصمیم رژیم صهیونیستی برای تبعید آنها به این منطقه باشد و مقامات صهیونیستی را برای بازگرداندن آنها به شهر و دیار خود زیر فشار قرار دهند. این تلاش ها در نهایت به ثمر نشست و آنها توانست رژیم صهیونیستی را وادار به عقب نشینی از تصمیم خود در زمینه تبعید مبارزان فلسطینی کرده و به وطن خود بازگردند و بدین ترتیب پرونده این تبعیدها برای همیشه تاریخ بسته شد.

اما نظامیان رژیم صهیونیستی به محض بازگشت وی از تبعید، او را بازداشت کرده و دادگاه نظامی این رژیم وی را به 3 سال و نیم زندان محکوم کرد تا اینکه در تاریخ 21/4/1997 و پس از پایان مدت حبس خود از زندان آزاد شد.

دفاع از اصول ملی فلسطینیان

“عبد العزیز رنتیسی” پس از خروج از زندان، فعالیت های خود در زمینه رهبری جنبش مقاومت اسلامی “حماس” را که در سال 1996 ضربه سختی را تشکیلات خودگردان فلسطین متحمل شده بود، از سر گرفت و با قدرت تمام از اصول ملت فلسطین و مواضع جنبش حماس دفاع می کرد. وی مردم را به انتفاضه جدید علیه رژیم صهیونیستی فرا می خواند و این مساله چندان به مذاق تشکیلات خودگردان فلسطین خوش نمی آمد و در نهایت این تشکیلات یک سال پس از خروج رنتیسی از زندان های صهیونیستی در تاریخ 10/4/1998 به دستور رژیم صهیونیستی وی را بازداشت و روانه زندان کرد. این رهبر برجسته جنبش حماس پس از 15 ماه زندان به دلیل وفات مادرش از زندان آزاد شد، ولی پس از آن 3 بار دیگر نیز بازداشت شد تا اینکه پس از اعتصاب غذا و اقدام هواپیماهای دشمن صهیونیستی در بمباران زندان مرکزی تشکیلات خودگردان توانست بار دیگر نعمت آزادی را باز یابد. در این حادثه در حالی که وی در یک اتاق بسته در زندان مرکزی تشکیلات خودگردان زندانی شده بود و تمامی افسران و عناصر امنیتی تشکیلات خودگردان نیز با اطلاع قبلی محل حادثه را ترک کرده بودند، هواپیماهای دشمن صهیونیستی اقدام به بمباران این زندان کردند، اما خوشبختانه به وی آسیبی وارد نیامد. تشکیلات خودگردان پس از این تاریخ 2 بار سعی کرد که دکتر رنتیسی را بازداشت کند، اما مخالفت های مردمی و تجمع آنها در اطراف منزل وی مانع از این مساله شد.

حفظ کامل قرآن کریم

دکتر رنتیسی در دوران حضور خود در زندان های صهیونیستی که با شیخ “احمد یاسین” بنیانگذار جنبش حماس در یک سلول بودند، کار حفظ قرآن کریم را ادامه داد تا اینکه در سال 1990 موفق به حفظ کامل قرآن کریم شد. قصائد شعری بر جای مانده از وی نشان از میزان عشق و علاقه او به وطن و ملت فلسطین است و مقاله سیاسی نگاشته شده به قلم وی در ده ها روزنامه مختلف به چاپ رسید. دکتر رنتیسی بیشتر دوران بازداشت خود در زندان های تشکیلات خودگردان فلسطین را در سلول انفرادی به سر برد.

تلاش ها برای ترور دکتر و شهادت وی

نظامیان رژیم صهیونیستی در طول دوران حیات دکتر رنتیسی بارها در صدد ترور وی برآمدند که جنبش حماس توانست یکی از آنها را 3 هفته قبل از شهادت وی شناسایی و خنثی کند. برخی منابع جنبش حماس همچنین از تلاش رژیم صهیونیستی برای ترور دکتر رنتیسی در مراسم سومین روز شهادت شیخ یاسین خبر داده بودند که وی به شیوه اعجاب انگیزی توانسته بود از این حادثه نیز جان سالم به در ببرد.

دکتر “عبد العزیز رنتیسی” از رهبران جنبش حماس در نوار غزه عصرگاه روز شنبه (17/4/2004) در حالی که با خودرویی در داخل شهر غزه در حال تردد بود، توسط نظامیان و جوخه های ترور رژیم صهیونیستی هدف قرار گرفته و به همراه دو تن دیگر از همراهانش به شهادت رسید.

یک منبع آگاه در جنبش حماس می گوید:«سرویس های امنیتی که مسئولیت تامین امنیت نوار غزه را بر عهده داشتند، چندین تن از مزدوران را در حال تعقیب دکتر رنتیسی مشاهده کرده بود، اما قبل از اینکه بتواند آنها را بازداشت و نقشه آنها را خنثی کند، این گروه دکتر رنتیسی را ترور کرده و از محل متواری شده بودند. جنبش حماس مدت ها هیچ بحثی از این مساله به میان نیاورد تا اینکه سرویس های امنیتی رژیم صهیونیستی خود مدتی پس از شهادت دکتر رنتیسی به این مساله اعتراف کردند. این رهبر بزرگ مقاومت فلسطین از مدت ها قبل در صدر لیست ترور سرویس های امنیتی رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود.

لینک کوتاه:

کپی شد