یکشنبه 04/می/2025

«امريكا منزوي» به جاي «امريكا اول»

یکشنبه 3-ژوئن-2018

شايد اگرتاريخ سياسي امريكا را مرور كنيم، حتي در دوره‌اي كه امريكا قصد داشت بهعراق نيز حمله كند تا اين حد در سازمان ملل و شوراي امنيت منزوي نبود.رفتارهاي امريكا به سمتي پيش مي‌رود كه سياست «امريكا اول» در حال تبديلشدن به «امريكا منزوي» است. جمعه شب بار ديگر اين موضوع بيش از هر زمانينمايان شد. چرا كه دو قطعنامه به صحن شوراي امنيت سازمان ملل رفت. نخستينآن براي كويت بود. قطعنامه‌اي كه اقدامات رژيم صهيونيستي را عليه مردممظلوم فلسطين در نوار غزه محكوم مي‌كرد. مردمي كه هفته‌ها است دست بهتظاهرات مسالمت‌آميز مي‌زنند و به آنها با گلوله سربازان اسراييلي پاسخداده مي‌شود. از زمان آغاز تظاهرات بازگشت در ماه مارس گذشته بيش از ١٢٠فلسطيني جان خود را از دست داده‌اند و هزاران نفر نيز توسط نيروهاياسراييلي زخمي شدند درحالي كه تنها خواسته مردم بازگشت به سرزمين‌هاي خود وپايان محاصره غزه بود. در اين قطعنامه ٩ كشور ديگر از جمله، روسيه، فرانسهو چين، كويت را همراهي كردند و به آن راي مثبت دادند. در اين بين ٤ كشوراز جمله اتيوپي، هلند، لهستان و بريتانيا به اين قطعنامه راي ممتنع دادند واين تنها امريكا بود كه با يك راي منفي اجازه تصويب قطعنامه را نداد. اينقطعنامه جنايت‌هاي اسراييل را محكوم مي‌كرد، اما امريكا با اين اقدام خوديك چك سفيدامضا در اختيار اسراييلي‌ها قرار داده است حمايت امريكاي ترامپاز اسراييل هيچ قيد و شرطي ندارد و اسراييلي‌ها بدون نگراني از محكوميت درشوراي امنيت مي‌توانند دست به هر حركتي بزنند. به گزارش الجزيره در متن پيشنويس اين قطعنامه سه بار تجديدنظر صورت گرفته چرا كه كويت پيش‌تر خواستارحمايت بين‌المللي از مردم فلسطين شده بود. در اين طرح عنوان شده بود كهاقدامات براي تضمين امنيت و حفاظت از مردم غيرنظامي در سرزمين‌هاي اشغاليمورد بررسي قرار گيرد كه نوار غزه نيز شامل آن مي‌شد. نيكي هيلي، سفيرايالات متحده در سازمان ملل متحد اين قطعنامه را به‌شدت يك‌طرفه توصيف كرد.اما مخالفت او با اين قطعنامه چندان هم غير قابل توجيه نيست چرا كه دولتكنوني امريكا، خود نيز در درد و رنج كنوني فلسطيني‌ها دخيل و متهم است.حنان عشراوي، عضو كميته اجرايي سازمان آزاديبخش فلسطين در بيانيه‌اي كه روزجمعه منتشر شد اعلام كرد كه ايالات متحده بار ديگر وفاداري كور خود بهاسراييل را نشان داد و اين در حالي است كه اسراييل در حال قتل‌عام و ارتكابجرايم جنگي است.

وي در ادامه اين بيانيه افزود: ايالات متحده بارها و بارهاتلاش كرده تا بي‌قانوني و اشغال بي‌رحمانه نظامي اسراييل را توجيه كند، درحالي كه اسراييل از پوشش قانوني و سياسي براي تهاجم به مردم فلسطين استفادهمي‌كند و قوانين بين‌المللي و حقوق بشري را زير پا مي‌گذارد. صحنه انزوايامريكا به همين يك قطعنامه ختم نشد. دقايقي بعد از عدم تصويب قطعنامه ارايهشده از سوي كويت، نوبت به امريكا رسيد تا قطعنامه خود را به صحن علنيشوراي امنيت بياورد. قطعنامه‌اي كه به گفته امريكا بنا بود اقدامات حماس درسرزمين‌هاي اشغالي را محكوم كند. هنگامي كه اين قطعنامه در شوراي امنيت بهراي گذاشته بود، تنها نماينده امريكا بود كه دست خود را به نشانه موافقبالا برد، سپس نمايندگان سه كشور، روسيه، كويت و بوليوي دست خود را بهنشانه مخالفت بالا بردند و ١١ كشور ديگر به آن راي ممتنع دادند تا مشخص شودكه امريكا در سازمان ملل حتي يك كشور را نتوانسته براي تصويب قطعنامه باخود همراه كند.

اما تفاوت قطعنامه امريكا با كويت در اين بود كه در آن به جاياينكه صحبت از مردم فلسطين و حمايت از آنها شود، حماس و ديگر گروه‌هايفلسطيني متهم به اعمال تحريك آميز و خشونت بار در غزه شدند. جيمز بيز،گزارشگر الجزيره از سازمان ملل متحد در نيويورك در اين باره گفت: به نظرمي‌رسد همه تلاش‌هاي ديپلماتيك امريكايي‌ها نتايج معكوس داده است. من يادمنمي‌آيد آخرين قطعنامه‌اي كه به شوراي امنيت فرستاده شد و تنها با يك رايمثبت همراه شد به چه زماني باز مي‌گردد و به نظر مي‌رسد كه اين راي‌گيريبراي ايالات متحده بسيار تحقيرآميز است و اين نشان‌دهنده نوع نگاه شورايامنيت به اين مساله است چرا كه حتي متحداني كه در راي ممتنع دادن بهقطعنامه كويت به نحوي امريكا را همراهي كردند، حاضر نشدند به قطعنامه‌اي كهامريكا ارايه داد راي مثبت بدهند و از آن پشتيباني كنند. آنها اعلام كردندكه هرچند از قطعنامه كويت حمايت نكردند اما به قطعنامه امريكا نيز رايمثبت نخواهند داد.

 

ناكارآمدي شوراي امنيت

ماه‌ها است كه مردم فلسطين توسط نيروهاي اسراييلي كشته و زخميمي‌شوند و اين در حالي است كه در اين مدت در شوراي امنيت بحث در خصوصارايه قطعنامه‌اي در محكوميت اقدامات اسراييل جريان داشت كه البته در نهايتبا راي منفي امريكا تمام زحمات از بين رفت و حتي شوراي امنيت نتوانست برسر يك بيانيه در اين خصوص به جمع‌بندي جدي برسد. اين تعلل و عدم كاركردساختاري شوراي امنيت در حالي است كه نماينده سازمان ملل در امور خاورميانهگزارش داده است، خشونت‌ها در نوار غزه از زمان جنگ سال ٢٠١٤ ميان اسراييل وحماس رو به افزايش است. فرانسوا دلاتر، سفير فرانسه در شوراي امنيت پس ازراي مثبت به قطعنامه كويت گفت: اين سكوت براي اعتبار شورايي كه جهان آن رانظاره مي‌كند، فاجعه‌بار است. منصور العطيبي، سفير كويت در سازمان ملل گفتكه اقدام شورا، اساس نااميدي در ميان فلسطيني‌ها را افزايش خواهد داد.

منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:

کپی شد