چهارشنبه 30/آوریل/2025

مساله فلسطین آزمون بزرگ جنبش غیرمتعهدها است

یکشنبه 8-آوریل-2018

دفاع از حقوق فلسطینیان در شرایط بین المللی جاری از اصلی ترین نمودهای مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا و اشغالگری صهیونیست ها است که به صورت مستقیم با اهداف پی ریزی جنبش غیرمتعهدها و کارآمدی آن ارتباط می یابد.

«محمدجواد ظریف» وزیرامور خارجه کشورمان ، 16 فروردین جاری در اجلاس میان دوره ای وزیرانامور خارجه جنبش عدم تعهد در باکو به جنایات اخیر رژیم صهیونیستی اشاره کرد واقدام جمعی کشورهای این جنبش علیه اشغالگران قدس را خواستار شد.
ظریف همچنین با یادآوری اقدام یکجانبهگرایانه آمریکا در صدور فرمان انتقال سفارت این کشور از تل آویو به قدس و شناساییبیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، واکنش قاطع جنبش عدم تعهد را ضروریدانست.
تاکید وزیر امور خارجه کشورمان برماموریت غیرمتعهدها در زمینه مساله فلسطین در شرایطی صورت می گیرد که اراضی اشغالیاین روزها صحنه اعتراضات گسترده فلسطینیان و واکنش شدید و دژخیمانه نظامیان رژیمصهیونیستی است.
این رویارویی از روز جمعه دهم فروردینماه به مناسبت «یوم الارض» یا«روز زمین» وسالگرد اقدام صهیونیست ها برای مصادره اراضی و اشغال خانه و کاشانه ساکنان الجلیلآغاز شد و با راه افتادن «راهپیمایی بزرگ بازگشت» حوالی مرزهای نوار غزه و قلمرو رژیمصهیونیستی به گلوله باران تظاهر کنندگان انجامید.
در ادامه درگیری های یک هفته گذشته،صهیونیست ها حتی اقدام به بمباران نواحی مرزی غزه کردند تا شمار قربانیان جنایاتاخیر آنان ها بالغ بر 20نفر شده و به این ترتیب امنیت عیدیهودی «پسح» باکشتار ده ها فلسطینی تامین گردد.
در واکنش به کشتار ساکنان غزه، سازمانملل متحد و اتحادیه اروپا خواستار انجام تحقیقاتی مستقل در این زمینه شدند که این درخواستبا مخالفت شدید رژیم صهیونیستی روبرو شد.
از دید بسیاری از ناظران، حمایت تمامقد و مطلق دولت «دونالد ترامپ» ازتل آویو را می توان اصلی ترین دلیل احساس آزادی عمل صهیونیست ها در سرکوب و کشتارمردم اراضی اشغالی دانست.
نقطه اوج این حمایت صدور فرمان انتقالسفارت آمریکا به بیت المقدس و شناسایی این شهر به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی بودکه واکنش های بسیاری را برانگیخت.
واشنگتن در مقابل، پیش نویس قطعنامهشورای امنیت برای محکومیت نقض مصوبات بین المللی درباره سرنوشت قدس را وتو کرد تاکار به رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل برسد.
اکثریت اعضای مجمع عمومی ( 128رای موافق، 9 رایمخالف و 35رای ممتنع) سازمانملل در واپسین روز آذرماه سال گذشته با محکومیت تصمیم ترامپ در قطعنامه ای تصریحداشتند هر تصمیمی که به تغییر در هویت، وضعیت یا ترکیب جمعیتی بیت المقدس منجر گرددملغی است و کشورهای عضو سازمان ملل باید مطابق قطعنامه ‌های شورای امنیت از گشایشنمایندگی‌ های دیپلماتیک در این شهر خودداری کنند.
نگاهی به ترکیب کشورهای موافق قطعنامهمزبور نشان می دهد که بخش عمده کشورهای حاضر در جنبش غیرمتعهدها دیدگاه هایی مخالفیکجانبه گرایی آمریکایی ها در مساله فلسطین را به پیش می برند.
جنبش عدم تعهد با پایان دوره جنگ سردمیان ابرقدرت های شرقی و غربی، مقابله با یکجانبه گرایی و مظاهر نوین سیاست هایامپریالیستی را جایگزین استقلال عمل در فضای دوقطبی ساخته و می کوشد راهی را بهسوی ثبات، امنیت و توسعه بین المللی با همیاری کشورهای عضو جست وجو کند.
مساله فلسطین اما از همان ابتدای شکلگیری در دوران دو قطبی تا وضعیت کنونی نظام بین الملل یکی از اصلی ترین نمادهایتقابل حقوق اساسی ساکنان اراضی اشغالی و آوارگان فلسطینی با سیاست های زیادهخواهانه و اشغالگرانه صهیونیست ها در لوای حمایت گسترده دولت های غربی به ویژهآمریکا بوده است.
از همین رو بسیاری از ناظران اقدامموثر در زمینه یکی از چالش برانگیزترین مسائل کنونی جامعه جهانی یعنی سرنوشت قدسرا فرصت و همزمان ضرورتی مهم برای حفظ هویت جنبش عدم تعهد و نشان دادن کارایی آنعنوان می کنند.
به عبارتی دیگر، اقدام کشورهای عضوجنبش غیرمتعهدها برای حمایت از حقوق مسلم فلسطینیان به شکلی مستقل از قالب هاییچون مجمع عمومی سازمان ملل با آشکار ساختن مخالفت بخش مهمی از جامعه جهانی باسیاست های یکجانبه گرایانه واشنگتن در زمینه مساله فلسطین، اصلی ترین آزمونی استکه شش دهه پس از بنیان گذاری جنبش عدم تعهد پیش روی این مجموعه واحدهای ملی قرارگرفته است.

منبع : ایرنا ، 18/01/1397

لینک کوتاه:

کپی شد